Letland

Gematigd zeeklimaat

klimaat

 

Letland heeft een gematigd zeeklimaat met milde winters en koele zomers.

Het klimaat wordt sterk beinvloed door de Baltische zee. Dit resulteert in temperaturen die variëren van -2,8°C in Liepaja tot -6,6°C in Daugavpils in januari tot 16,7°C in Liepaja en 17,6°C in Daugavpils in juli. De temperaturen kunnen echter regelmatig een stuk hoger en lager uitvallen dan deze gemiddelden, waardoor het in de zomer warm (30°C) en in de winter erg koud (tot wel -30°C) kan zijn.

In Letland valt gemiddeld 500 tot 700 mm neerslag per jaar. Deze neerslag valt het hele jaar door (het regent ongeveer 180 dagen per jaar) en er is dan ook geen sprake van een regenseizoen in Letland. Wel valt in augustus en september meer neerslag dan in de overige maanden.

Het is in Letland 72 dagen per jaar zonnig en er ligt gemiddeld 3 maanden sneeuw, terwijl de vorstvrije periode ongeveer 177 dagen bedraagt.

Over het algemeen is de zomer van juni tot september de beste tijd om Letland te bezoeken. Gedurende deze periode is de temperatuur het meest aangenaam terwijl het in de winter nog wel eens erg koud kan zijn.

Veilig

reisadvies

Er zijn geen bijzondere veiligheidsrisico’s voor reizen naar Letland.

Bekijk hier het meest actuele reisadvies voor Letland.

Nee

Vaccinaties

Voor Letland zijn geen inentingen verplicht gesteld.

Inentingen die worden aanbevolen

Voor Letland wordt vaccinatie tegen teken encefalitis aanbevolen als je drie dagen of langer in de natuur gaat wandelen of kamperen van maart tot en met november, of op andere wijze meer risico loopt.

Ja

ambassades

Adres Nederlandse en Belgische vertegenwoordiging in Letland

Nederlandse Ambassade

Tel. +371 7326147

E-mail: info@netherlandsembassy.lv

Openingstijden: 

Belgische Ambassade

Tel. + (371) () 711 48 52

E-mail: riga@diplobel.be 

Nee

visumplicht

Euro

Valuta

In Letland betaal je ook met de Euro. 

Pinnen en creditcard

In bijna alle wat grotere plaatsen in Letland kun je pinnen met je pinpas met Maestro- of Cirrus-logo. Pinnen is dan ook de gemakkelijkste manier om in Letland aan geld te komen.

Openingstijden banken

Banken in Letland zijn over het algemeen geopend van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur en soms op zaterdagmorgen.

Fooien

Het geven van fooien is redelijk gebruikelijk in Letland. In restaurants wordt over het algemeen een fooi verwacht van zo"n 5 tot 10%.

Prijsniveau

Het leven in Letland is behoorlijk duur, bijna vergelijkbaar met de prijzen in Scandinavië. Het duurst zijn over het algemeen de overnachtingen. De kosten van vervoer vallen echter erg mee. 

 

feestdagen

De belangrijkste jaarlijks op een vaste dag of in een vaste maand terugkerende feestdagen van Letland zijn:                                              

Nieuwjaar 1 januari
Dag van de Arbeid 1 mei
Dag van het herstel van de onafhankelijkheid 4 mei
Ligo 23 juni
Jani 24 juni
Onafhankelijkheidsdag 18 november
Kerst 25 en 26 december
Oudejaarsavond 31 december

Houd er rekening mee dat op deze data banken, winkels en overheidsgebouwen gesloten kunnen zijn.

Naast deze nationale feestdagen kent Letland nog een aantal Christelijke feestdagen die elk jaar op een andere dag of in een andere maand vallen.

+1 uur

tijdsverschil

In Letland is het het gehele jaar 1 uur later dan in Nederland en België. 

Lets

taal

De officiële taal van Letland is het Lets, dat in veel gebieden in een ander dialect wordt gesproken.

Het Lets is een van de twee enige overgebleven Baltische talen die afstammen van de oude Indo-Europese taal. De taal wordt met uitsterven bedreigd. 

Een Lets woordenboekje kan dan ook erg handig zijn.

Riga

Riga wordt wel het Parijs van het oosten genoemd en is met circa 700.000 inwoners de grootste van de Baltische hoofdsteden.

Riga

Je kan al voor een tientje de stad Riga per fiets verkennen. Met een gids erbij betaal je vijf euro meer en ontdek je snel de highlights of juist de meer verborgen plekken, zoals de Joodse wijk, de oude begraafplaats en oude en nieuwe hotspots. Check de mogelijkheden hier. 

Natuur rond Riga

Net buiten Rigo betreed je al een heel andere wereld. 

Natuur rond Riga

bezoek het Rundale Paleis in het zuiden, de Letse riviera nabij Jurmala of ga hiken in het Gauja National Park, ten noordoosten van Riga.

WTC

Artikelen over Letland

Riga, de hoofdstad van Letland, ligt op ongeveer anderhalf uur vliegen van Nederland. Omdat Letland een Schengenland is, kun je...

Riga - Art nouveau hoofdstad van Europa
1
Reisbijbel

Tegenwoordig kun je niet meer op wereldreis zonder terug te komen met een bijzonder videootje. Eerlijk gezegd vinden wij veel...

Op de beat de wereld over
2
Reisbijbel

Ieder jaar brengt Lonely Planet, bekend als uitgever van de bekende reisgidsen, de gids Best in Travel uit, waarin het...

De beste steden in 2014 volgens Lonely Planet
3
Reisbijbel

De Poolse stad Krakau is de beste bestemming voor liefhebbers van lekker eten. Dit blijkt uit een analyse door stedentripsite...

10 Europese steden met de beste restaurants
4
Reisbijbel