Marokko, Land van fascinerende contrasten
Op slechts vier uur vliegen van Nederland en België ligt het bijzondere Marokko, een mysterieus land vol charme en emotie. Een land dat de bezoeker bovendien ook nog eens van alles te bieden heeft. Zo waan je je in de souqs en medina”s van de zogenoemde koningssteden Marrakech, Fez, Meknès en Rabat in een sprookje van 1001-nacht met slangenbezweerders en majestueuze toegangspoorten en kooplieden die je verleiden om een kijkje te nemen in hun werkplaats. Je bezoek aan Marokko is dan ook niet compleet zonder een bezoek aan minimaal een van deze mystieke steden. Maar ook het prachtige Casablanca is zeker de moeite waard.
Naast de culturele rijkdom van zijn steden heeft Marokko ook nog eens een prachtige natuur.Zo ligt het land deels in de prachtige Sahara met haar geelrood gekleurde duinen en haar betoverende oases. Ook vind je er het woeste Atlasgebergte met de met sneeuw bedekte bergtoppen en de gastvrije berber bevolking, dat zelfs bij de meest bereisde reiziger een onuitwisbare indruk achterlaat.
De strandliefhebber komt volop aan zijn trekken in Marokko. Het land heeft een prachtige kust van bijna tweeduizend kilometer lang met afwisselend rotsen, stranden, prachtige verscholen baaien en lieflijke vissersplaatsjes. Hier kan je ook trekkings maken. Dat alles maakt Marokko tot de ideale bestemming voor een afwisselende reis of vakantie.
klimaat Marokko
Klimaattype: Mediterraan klimaat (Cs) aan de kust, hooggebergteklimaar (EH) in de bergen en een woestijnklimaat (BW).
Gem. max. temp.: 26°C
Regenseizoen: november tot en met januari
Beste reistijd: half maart tot half mei en oktober en november
Marokko heeft een aantal verschillende klimaten. In het noorden heerst een mediterraan klimaat, in de bergen een bergklimaat en in het oosten en zuiden een woestijnklimaat.
Noorden
In de noordelijke kustvlakten van Marokko heerst een klimaat dat typerend is voor het Middellandse Zeegebied met warme, vochtige winters en hete, droge zomers. In de zomer is het aan de noordkust overdag gemiddeld 28 graden. Aan de westkust worden de temperaturen iets getemperd door de relatief koude Canarische Stroom. Hier schommelt de middagtemperatuur tussen de 25 en 28 graden. In de winter is het aan de kust tussen de 16 en 21 graden.
Binnenland
In het binnenland heerst in de bergen meer een hooggebergteklimaat met koude winters en matig warme, in het zuiden hete zomers. Op een hoogte van 1.500 meter in het Hoge Atlasgebergte ligt de temperatuur in de winter “s nachts net boven nul. Maar op een hoogte van 3.700 meter vriest het flink, temperaturen van -15°C komen hier regelmatig voor.
Woestijn
Ten oosten en ten zuiden van het Atlasgebergte heerst een woestijnklimaat met hete zomers en zeer beperkte neerslag. Hier zijn de temperatuurverschillen tussen dag en nacht behoorlijk groot. De gemiddelde temperatuur in juli en augustus loopt aan de grens met Algerije en Mauritanië op tot 40 graden.
Neerslag
Het regenseizoen in Marokko is in de maanden november tot en met januari. De meeste regen valt in de winter, en dan vooral in het Rifgebergte en op de westhellingen van de Midden- en Hoge Atlas. Hier valt jaarlijks 900-1000 mm regen. Het grootste deel van die neerslag val in de periode november tot en met april, de zomermaanden zijn ook in dit deel van Marokko vrij droog. Op de oostelijke hoogvlakte van Marokko valt aan de lijzijde van het gebergte weinig neerslag (200 mm.). In de Westelijke Sahara is het helemaal droog met een gemiddelde neerslag enkele millimeters tot enkele tientallen millimeters per jaar.
Sirocco
In de zomer waait vanuit de Sahara af en toe de sirocco (chergui), een hete, droge wind, die in de woestijn een muur van stof en zand veroorzaakt.
Beste reistijd
De beste reistijd voor Marokko is de periode van half maart tot half mei en oktober en november. De temperaturen zijn dan het meest aangenaam. Wel kan het in deze periode vrij druk zijn in de hotels. Vroeg boeken wordt daarom aanbevolen.In de zomermaanden kun je het zuiden en oosten van Marokko beter mijden. Overdag is het er dan bloedheet. In de winter kan het in het Hoge Atlasgebergte behoorlijk koud worden en kunnen sneeuwstormen wegen onbegaanbaar maken.
reisadvies Marokko
Het ministerie van Buitenlandse Zaken noemt Marokko een stabiel land, maar er is wel een verhoogd risico op terroristische aanslagen, net als in veel landen. In Marokko kan bovendien onrust zijn op sociaal en economisch gebied. Homoseksualiteit is strafbaar.
In juli 2014 heeft de Marokkaanse overheid bekend gemaakt dat het dreigingsniveau voor terroristische aanslagen in Marokko is verhoogd tot het hoogste niveau. Dit in verband met het toenemend aantal Marokkanen dat deel uitmaakt van terroristische organisaties die actief zijn in Syrië en Irak.
Let op bij toeristische plaatsen en andere plekken waar veel buitenlanders komen. Bijvoorbeeld tijdens een muzikaal, cultureel of sportevenement. Houd er rekening mee dat bij plaatsen waar veel mensen komen veiligheidscontroles kunnen plaatsvinden. Werk hier altijd geduldig aan mee en zorg dat je je identificatiebewijs kan tonen.
Controleer voor vertrek het laatste, meest actuele advies op de site van het ministerie.
vaccinaties Marokko
Het Vaccinatiecentrum Vaccinaties op Reis raadt voor Marokko de volgende vaccinaties en inentingen aan:
Vaccinaties die voor Marokko verplicht zijn
Voor Marokko zijn geen vaccinaties verplicht.
Vaccinaties die voor Marokko worden aangeraden
Ongeacht verblijfsduur worden de volgende vaccinaties voor Marokko aangeraden:
– vaccinatie tegen DTP (Difterie, Tetanus en Polio)
– vaccinatie tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht)
Als je geen mazelen of een vaccinatie tegen mazelen hebt gehad, wordt een BMR inenting aanbevolen voor Marokko.
visumplicht Marokko
Reisdocumenten voor Marokko
Voor Marokko heb je nodig:
– Een paspoort dat na vertrek uit Marokko nog minimaal 6 maanden geldig is
– Een lege pagina in het paspoort voor een gratis visum-stempel
Adressen ambassade van Marokko in Nederland en België:
Nederland:
Consulaat-Generaal Marokko
Vondelstraat 65-67
1054 GK Amsterdam
Tel.nr.: 020 6181786
E-Mail: [email protected]
België:
Ambassade Marokko
Sint-Michielslaan 29
1040 Brussel (Etterbeek)
Tel. nr.: 02 736 11 00
Fax: 02 734 64 68
E-mail: [email protected]
Let op!
Visumvoorwaarden veranderen regelmatig. Neem daarom ruim voor je geplande vertrek contact op met de Ambassade van Marokko voor de actuele visuminformatie.
valuta Marokko
Valuta
De munteenheid in Marokko is de Marokkaanse dirham (Dh). De Dirham is onderverdeeld in 100 centimes en wordt uitgegeven in munten van 10, 20 en 50 centime en 1, 2, 5, en 10 dirham en biljetten van 20, 50, 100 en 200 dirham.
Bekijk hier de huidige koers van de Marokkaanse dirham.
Nieuwsgierig naar hoe de biljetten van de Marokkaanse dirham eruit zien? Bekijk dan hier de biljetten van de Marokkaanse dirham.
Wisselen
Euro”s kun je in Marokko bij de verschillende bankfilialen omwisselen naar dirhams. Hier is niet toegestaan om Marokkaanse valuta te exporteren en je kunt daarom geen Dirhams in Nederland bij het GWK kantoor inkopen.
Pinnen
In Marokko kun je op de luchthavens en in de steden pinnen, soms is het wel even zoeken naar een geldautomaat.
Actuele informatie over geldautomaten in Marokko kun je vinden op: www.mastercard.com/atmlocator en www.atmlocator.info.
Creditcard
In Marokko kun je in chiquere restaurants, grotere hotels en in sommige souvenirwinkels met creditcard betalen. Ook kun je bij de meeste Marokkaanse banken met een creditcard pinnen, al rekenen de meeste Nederlandse banken hier extra kosten voor.
Openingstijden banken
Over het algemeen zijn de banken in Marokko geopend van maandag tot en met donderdag doorgaans geopend van 8.30-16.30 uur met een lunchstop van zo”n twee uur en op op vrijdag sluit de bank tussen de middag nog een half uur eerder voor het vrijdaggebed.
Prijsniveau in Marokko
Het prijsniveau ligt in Marokko lager dan dat in Nederland en België.
Fooien
Het geven van fooi is in Marokko gebruikelijk in restaurants, aan de taxichauffeur, gids en in hotels. Voor een kleine service is 10 dirham voldoende. In een restaurant is een fooi van ongeveer tien procent gebruikelijk.
feestdagen Marokko
De belangrijkste jaarlijks op een vaste dag of in een vaste maand terugkerende feestdagen van Marokko zijn:
Nieuwjaar |
1 januari |
Onafhankelijkheidsmanifest |
11 januari |
Nationale feestdag |
3 maart |
Mei Dag |
1 mei |
Jongerendag |
9 juli |
Wadi-Eddahab |
14 augustus |
Dag van de Revolutie |
25 december |
Dag van de Groene Mars |
6 november |
Onafhankelijkheidsdag |
18 november |
Houd er rekening mee dat op deze data banken, winkels en overheidsgebouwen gesloten kunnen zijn.
tijdsverschil Marokko
In Marokko is het 1 uur vroeger dan in Nederland en België.
Check hier de actuele tijd van andere plaatsen in Marokko.
taal Marokko
Officiële taal van Marokko
De officiële taal in Marokko is Arabisch. De meest gesproken taal in Marokko is echter het Berbers, dat afhankelijk van de streek, in verschillende dialecten wordt gesproken.
Andere talen in Marokko
Naast Arabisch en Berbers spreken veel Marokkanen Frans. In de steden wortd ook een beetje Spaans en soms wat Engels gesproken.