Oekraïne

Gematigd landklimaat en gematigd zeeklimaat

klimaat

Klimaattype: Gematigd landklimaat (Df) en een gematigd zeeklimaat (Cf) in het uiterste zuiden

Gem. temp. zomer (juli-augustus-september): 18 °C

Gem. temp. winter (januari-februari-maart): -3°C

Regenseizoen: geen

Beste reistijd: eind april-half juni

Oekraïne is onder te verdelen in twee klimaatzones: een zone met een gematigd landklimaat en een zone waar een mediterraan klimaat heerst. Bijna het gehele land valt in de zone van het gematigde landklimaat, dat wordt gekenmerkt door warme zomers en koude winters. Alleen het zuidelijke deel van Oekraïne bij het Krim-schiereiland heeft een Middellandse Zeeklimaat met hete zomers en milde winters.

De gemiddelde temperatuur in Oekraïne ligt `s winters tussen de - 8 en 2 graden Celsius en `s Zomers stijgt de temperatuur tot boven de 30 graden.

(zie voor een voorbeeld van het gematigde landklimaat de klimaattabel van Kiev en voor het klimaat op het Krim-schiereiland de klimaattabel van Simferopol)

In vergelijking met Nederland en België valt in Oekraïne weinig neerslag, gemiddeld zo’n 500 mm op jaarbasis. De meeste neerslag valt in het westen en het noorden van het land en de minste neerslag valt in het oosten en zuid-oosten van Oekraïne. De natste maanden zijn juni en juli in het binnenland en januari aan de kust, maar vanwege de geringe neerslag die in deze maanden valt is niet echt sprake van een regenseizoen.

Over het algemeen is de periode van eind april tot half juni de beste tijd Oekraïne te bezoeken. De kans op neerslag is gedurende deze periode minder dan in de zomer, en bovendien is de natuur in deze periode op zijn mooist.

 

Risico's

reisadvies

Er zijn in bepaalde gebieden veiligheidsrisico's, en zelfs een negatief reisadvies. Dat hangt met name samen met conflicten met Rusland over gebieden die Rusland wil annexeren. Dat geldt voor de provincies Donetsk en Loegansk en de Krim. Nederland erkent de Krim niet als Russisch grondgebied. Er zijn gewapende politiemannen en militairen in het hele gebied. De wetten, administratieve regels en munt (roebel) van Rusland zijn er ingevoerd. Oekraïense banken zijn gesloten.

Overige delen van Oekraïne

In steden, kunnen ongeregeldheden voorkomen en demonstraties die tot geweld leiden. In de steden Odessa, Zaporizja en Dnipropetrovsk (in het oosten en zuiden van het land), is een verhoogde kans op gewelddadigheden. Wees daarom extra alert in alle steden. Vermijd militaire installaties, plaatsen waar veel mensen komen en demonstraties. En plaatsen waar ongeregeldheden voorkomen.

Controleer voor vertrek altijd het actuele reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Dat kan hier

Nee

Vaccinaties

Voor Oekraïne zijn geen vaccinaties verplicht.

Vaccinaties die voor Oekraïne worden aangeraden

Ongeacht verblijfsduur worden de volgende vaccinaties voor Oekraïne aangeraden:

- vaccinatie tegen DTP (DifterieTetanus en Polio)
- vaccinatie tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht)

Ja

ambassades

Adres Nederlandse en Belgische vertegenwoordiging in Oekraïne

Nederlandse Ambassade

Kontraktova Ploshcha 701901
Kiev, Oekraïne

Telefoon (+38) 044 4908 200
Fax (+38) 044 4908 209/267
E-mail kie@minbuza.nl
Website: http://ukraine.nlembassy.org/ 

Belgische Ambassade

Vul Leontovitcha 4010030
Kiev, Oekraïne

Tel + (380) (44) 238.26.00
Fax + (380) (44) 238.26.02
E-mail: Kiev@diplobel.org
Website: http://www.diplomatie.be/kievnl

Nee

visumplicht

Reisdocumenten voor Oekraïne

Voor Oekraïne heb je nodig:

- Een paspoort dat na vertrek uit Oekraïne nog minimaal 3 maanden geldig

Visum informatie Oekraïne

Nederlanders en Belgen met een Nederlands respectievelijk Belgisch paspoort hebben geen visum nodig voor een bezoek aan Oekraïne.

Adressen ambassade van Oekraïne in Nederland en België:

Nederland:  

Ambassade Oekraïne
Zeestraat 78
2518 AD Den Haag

Tel: 070-3626095
Fax: 070-3615565
E-mail: ambukr@wxs.nl
Website: www.oekraine.com/

België:

Ambassade Oekraïne
Lancasterlaan 30-32
1180 Ukkel

Tel nr. 02.379.21.00}
Fax: 02.379.21.74
E-mail: embassy@ukraine.be
Website: http://www.ukraine.be

Let op!

Visumvoorwaarden veranderen regelmatig. Neem daarom ruim voor je geplande vertrek contact op met de Ambassade van Oekraïne voor de actuele visuminformatie.

Grivna

Valuta

Valuta

De munteenheid in Oekraïne is de grivna (UAH). De grivna is onderverdeeld in 100 kopijka's en wordt uitgegeven in munten van 1, 2, 5, 10, 25 en 50 kopijka's.

Bekijk hier de huidige koers van de Oekraïnse grivna.

Je kunt in Oekraïne alleen geld wisselen bij wisselkantoortjes en bij banken. Het is aan te raden om de bonnetjes van wisseltransacties te bewaren.

Nieuwsgierig naar hoe de biljetten van de grivna eruit zien? Bekijk dan hier de biljetten van de grivna.

Pinnen

In de meeste grote steden in Oekraïne zijn pinautomaten aanwezig, waar je terecht kunt met je pinpas met Maestro- of Cirrus-logo.

Bekijk hier waar je in Oekraïne kunt pinnen met een bankpas met het cirruslogo.

Creditcard

Slechts bij een beperkt aantal restaurants en hotels kun je betalen met creditcard. Met name buiten Kiev kan het zeer lastig zijn om een hotel of restaurant te vinden waar je met creditcard kunt betalen. Bovendien wordt er in Oekraïne geregeld met creditcards gefraudeerd.

Openingstijden banken

De banken in Oekraïne zijn over het algemeen geopend van maandag tot en met vrijdag van 9:30 tot 17:30.

Prijsniveau in Oekraïne

Het prijsniveau ligt in Oekraïne lager dan dat in Nederland en België. 

Fooien in Oekraïne

Het geven van fooien is in Oekraïne net zo gebruikelijk als in Nederland en België. Wanneer de fooi niet al in de rekening is verwerkt, wordt over het algemeen een fooi van 10% tot 15% verwacht. 

feestdagen

De belangrijkste jaarlijks op een vaste dag of in een vaste maand terugkerende feestdagen van Oekraïne zijn:

Nieuwjaar 1 januari
Dag van de Vrouw 8 maart
Dag van de Arbeid 1 mei
Dag van de Overwinning 9 mei
Dag van de Constitutie 28 juni
Onafhankelijkheidsdag 24 augustus

Houd er rekening mee dat op deze data banken, winkels en overheidsgebouwen gesloten kunnen zijn.

Naast deze nationale feestdagen kent Oekraïne nog een aantal Orthodox-Christelijke feestdagen die elk jaar op een andere dag of in een andere maand vallen.

+ 1 uur

tijdsverschil

In Oekraïne is het het gehele jaar 1 uur later dan in Nederland en België.

Check hier de actuele tijd in Oekraïne.

Oekraïens

taal

Een groot deel van de bevolking spreekt Oekraïens. Buiten de hoofdstad Kiev kun je op niet zo heel veel plaatsen terecht met Engels. Russisch wordt echter nog steeds door bijna alle Oekraïners begrepen en gesproken. Een Russisch woordenboekje kan dan ook erg handig zijn.

Kijk op de website van Etnoloque voor meer informatie over de diverse talen en dialecten die in Oekraïne worden gesproken.

Kiev

Kiev is ook de wieg van de Russische beschaving en de stad waarvandaan het Orthodoxe geloof zich door Oost-Europa verspreidde. 

Kiev

Belangrijke bezienswaardigheden in Kiev zijn het fascinerende Grottenklooster, de Sofia Kathedraal met schitterende pictogrammen en fresco's, de Kathedraal van St Vladimir, het Opera House, het Museum van Oekraïense Kunst, het Historisch Museum van Oekraïne, de Andreyev-heuvel en natuurlijk het plein van de onafhankelijkheid, waar zich de Oranje revolutie heeft afgespeeld.

Doe als de locals in Kiev, die in de zomer gaan zwemmen in de Dnjepr in Kiev en in de winter het ijs van de rivier op gaan om te vissen.

Fietsen wordt ook steeds populairder in Oekraïne. Hoewel de straten in de steden niet bijzonder fietservriendelijk zijn, zijn er verscheidene parken en bossen in en rond Kiev waar je fantastisch kunt fietsen en ook op het platteland kun je prachtige fietstochten maken.

Lviv

Onderzoek Lviv, de stad die is gelegen in de uitlopers van de schilderachtige Karpaten en één van de oudste en opmerkelijkste steden van Europa. 

Lviv

Je vind in Lviv diverse theaters en met name het Opera House van Ivan Franko, dat tot één van de mooiste theaters in Europa behoort, is zeer het bezoeken waard. Ook het marktplein, het Nationale Museum, hetGeschiedenis Museum, de Kunstgalerij, het Museum van Etnografieen de Ambachten en het Farmaceutische Museun zijn enorm de moeite waard.

Wintersport

Ga skiën of snowboarden in de Karpaten in het westen van het land.

Wintersport Karpaten

De belangrijke ski-oorden zijn Bukovel, Slavsko,Drahobrat en Tysovets.

KievDays

Neem deel aan de festiviteiten van de KievDays.

Festiviteiten van de KievDays

Bij deze festviteiten, die elk jaar tijdens het laatste weekend van mei worden gehouden, vinden diverse muzikale- en toneelvoorstellingen plaats.

Krim

Bezoek het schiereiland de Krim, indien de situatie daar veilig is. 

Schiereiland de Krim

Ooit was dit de zomerbestemming voor de partijbonzen van het Kremlin. Tegenwoordig komen er met name westerse toeristen. De stoffige hoofdstad van het gebied, Simferopol heeft weinig bezienswaardigheden. Dit geldt echter niet voor Yalta, dat niet voor niets de Parel van de Krim wordt genoemd.

De wijngaarden van de Krim produceren wijn van goede kwaliteit, die je ter plaatse vrij goedkoop kunt proeven.

Odessa

Ga naar Odessa, de plaats van de beroemde 192 treden van de Potemkintrap in de Sergei Eisensteins film Battleship Potemkin. 

192 treden van de Potemkintrap

Je vind in Odessa één van de grootste opera theaters van de wereld. Andere interessante bezienswaardigheden zijn het standbeeld van de Hertog van Richelieu, het Vorontsovpaleis en het Archeologische Museum.

WTC

Artikelen over Oekraine

Kiev, hoofdstad van de Oekraïne, is een trotse miljoenenstad aan de Dnjepr. Het is de bakermat van de Russische cultuur...

Kiev – “Moeder aller steden”
1
Reisbijbel

De UNESCO heeft negentien nieuwe locaties toegevoegd aan de UNESCO Werelderfgoedlijst. Daartoe werd besloten tijdens de 37-ste zitting van het...

Werelderfgoedlijst UNESCO opnieuw uitgebreid
2
Reisbijbel

Wie is er niet opgegroeid met de kernramp die symbool staat voor alles wat er mis kan gaan met kernenergie....

En toen was het stil in Tsjernobyl
3
Reisbijbel

Reizen oekraine

Rondreis OEKRAÏNE - 9 dagen; Gouden koepels en gele stranden

Rondreis OEKRAÏNE - 9 dagen; Gouden koepels en gele stranden

Tijdens deze korte reis door Oekraïne bezoek je drie compleet verschillende steden. Kiev staat bekend als bakermat van de Oost-Slavische cultuur en de vele kerken zijn een waar genot om te bezoeken. Lviv doet eerder denken aan steden als Praag en Wenen met zijn UNESCO-werelderfgoed binnenstad, terwijl Odessa de strandbestemming aan de Zwarte Zee is. Bijzonder is je bezoek aan de Donaudelta waar je tijd al eeuwen stil lijkt te staan. De stadstours zijn bij je reissom inbegrepen. Vanuit Kiev naar Lviv en vanuit Lviv naar Odessa reis je per comfortabele nachttrein.

land oekraine
aanbieder Koningaap
prijs vanaf 895
reisduur 9 dagen