Bulgaarse specialiteiten: Sharena sol

Het is in Bulgarije een oude traditie dat bij grote gebeurtenissen zelfgebakken brood wordt aangeboden dat je kunt deppen in kleurrijk zout: Sharena Sol. De specerij is diep geworteld in de geschiedenis en nationale keuken van het land. Veel Bulgaren die naar het buitenland gaan, nemen zelfs Sharena sol mee in hun bagage.

Bulgaarse specialiteiten: Sharena sol
Gekko Reisbijbel

Bulgaarse specialiteiten: Sharena sol

Het is in Bulgarije een oude traditie dat bij grote gebeurtenissen zelfgebakken brood wordt aangeboden dat je kunt deppen in kleurrijk zout: Sharena Sol. De specerij is diep geworteld in de geschiedenis en nationale keuken van het land. Veel Bulgaren die naar het buitenland gaan, nemen zelfs Sharena sol mee in hun bagage.

Het mengsel heet ook wel chubritsa mix en is is een Bulgaarse (en Macedonische) mix van zout, bonenkruid en paprikapoeder. Chubritsa is Bulgaars voor bonenkruid. Er zijn talloze recepten voor het bereiden van kleurrijk zout en het is zo populair, dat bijna elke plaats een eigen (geheim) recept heeft met eigen ingrediënten, een eigen verhouding en de techniek om ze te mengen.

Je kunt het gebruiken om zo ongeveer alles wat eetbaar is te kruiden, maar vooral op warm, vers gebakken brood is het onweerstaanbaar! Hier en daar, als je goed zoekt, is het ook in Nederland kant en klaar te koop. Ongetwijfeld in de Bulgaarse winkels in Eindhoven, Amsterdam en Utrecht. Maar zelf maken is verser, leuker en misschien zelfs lekkerder, zeker als je een mix hebt gevonden die helemaal naar je zin is.

Recept kleurrijk zout

Wat je altijd nodig hebt, is bonenkruid, paprikapoeder, zout en maïsmeel. Andere ingrediënten, zoals bijvoorbeeld karwij, pompoenpitten, oregano, tijm, gedroogde dille, gedroogde peterselie, gedroogde basilicum, hete peper, rozemarijn en gemalen knoflook kunnen naar eigen smaak aan toegevoegd worden. Daarmee maak je je eigen mix! Sharena sol kan trouwens ook gemaakt worden zonder het zout, als je het wilt gebruiken op producten of gerechten die al zout genoeg zijn, zoals kaas. Wij helpen je vast op weg met de recepten die wij gevonden hebben in Bulgarije.

Recept 1
2 el. bonenkruid, 1 el. paprikapoeder, fijn maïsmeel, 1 tl. fenegriek,  zout.

Recept 2
2 delen peterselie, 2 delen fenegriek, 2 delen fijngemalen maïszaden, 1 deel bonenkruid, zout, zwarte peper, paprikapoeder, geroosterde maïs (maizena), tijm.

Recept 3
4 tl. bonenkruid, 3 tl. paprikapoeder, 2,5 tl. zeezout.

In alle varianten moet je alles fijnmalen en zeven, maar het maïsmeel en het zout nog even apart houden. De hoeveelheid zout en maïsmeel kun je zelf bepalen. Doe er steeds een klein beetje bij en proef tot je tevreden bent! Yade Vkusno!

tekst
Onze reisbestemmingen

Handboek voor de soloreiziger: boordevol tips en tricks

Alleen op reis. Voor velen is het de ultieme droom. En stiekem ook wel een beetje een nachtmerrie. Want wat komt er allemaal kijken bij een soloreis? En is het niet gevaarlijk? Wat moet je allemaal regelen? Uitgeverij Lannoo komt speciaal voor wie wel wil, maar (nog) niet durft met het Lonely Planet Handboek voor de soloreiziger. Boordevol tricks en tips voor de soloreiziger!

Darvaza krater, de poort naar de hel

Heb je je altijd al afgevraagd hoe de poort naar de hel er uitziet? Dan moet je absoluut een bezoek brengen aan de Darvaza krater in Turkmenistan. De Darvaza krater is een grote krater in het vlakke landschap van Turkmenistan, die al veertig jaar in brand staat. Dit levert zo’n bizar schouwspel op dat de krater door de plaatselijke bevolking 'de poort naar de hel' genoemd wordt.

'Vluchtelingenreizen' naar Lesbos

Een reis boeken bij een Nederlandse reisorganisatie om vluchtelingen te helpen op het Griekse Lesbos. Het klinkt dubbel, maar Sunweb zegt er geen winst mee te willen maken. In samenwerking met Transavia en de Nederlandse samenwerkende hulporganisaties Movement on the Ground bieden ze in februari en maart wekelijkse vluchten, inclusief accomodatie.