Bulgaarse specialiteiten: Sharena sol

Slimme Reistips
Bulgaarse specialiteiten
Het is in Bulgarije een oude traditie dat bij grote gebeurtenissen zelfgebakken brood wordt aangeboden dat je kunt deppen in kleurrijk zout: Sharena Sol. De specerij is diep geworteld in de geschiedenis en nationale keuken van het land. Veel Bulgaren die naar het buitenland gaan, nemen zelfs Sharena sol mee in hun bagage.
Tekst: Peter Daalder

Recept kleurrijk zout

Wat je altijd nodig hebt, is bonenkruid, paprikapoeder, zout en maïsmeel. Andere ingrediënten, zoals bijvoorbeeld karwij, pompoenpitten, oregano, tijm, gedroogde dille, gedroogde peterselie, gedroogde basilicum, hete peper, rozemarijn en gemalen knoflook kunnen naar eigen smaak aan toegevoegd worden. Daarmee maak je je eigen mix! Sharena sol kan trouwens ook gemaakt worden zonder het zout, als je het wilt gebruiken op producten of gerechten die al zout genoeg zijn, zoals kaas. Wij helpen je vast op weg met de recepten die wij gevonden hebben in Bulgarije.

Recept 1
2 el. bonenkruid, 1 el. paprikapoeder, fijn maïsmeel, 1 tl. fenegriek,  zout.

Recept 2
2 delen peterselie, 2 delen fenegriek, 2 delen fijngemalen maïszaden, 1 deel bonenkruid, zout, zwarte peper, paprikapoeder, geroosterde maïs (maizena), tijm.

Recept 3
4 tl. bonenkruid, 3 tl. paprikapoeder, 2,5 tl. zeezout.

In alle varianten moet je alles fijnmalen en zeven, maar het maïsmeel en het zout nog even apart houden. De hoeveelheid zout en maïsmeel kun je zelf bepalen. Doe er steeds een klein beetje bij en proef tot je tevreden bent! Yade Vkusno!