Do’s and don’t rond (kapotte) tolvignetten

Autovakantie

Slimme Reistips

Tol betalen, dat zijn we in Nederland niet gewend. Als je met de auto of camper door Europa reist moet je tol betalen. Met deze tips bespaar je geld.

tekst Fleur Besters

Binnenkort op reis naar de Alpenlanden of het zonnige zuiden? Dan is het slim om na te gaan of je de juiste autoverzekering hebt. Maar check voor je vertrekt ook welke milieustickers en tolvignetten je onderweg allemaal nodig hebt. Het zijn er namelijk elk jaar meer…

Voorkom boete door goed te plakken


Beter goed voorbereid op weg, dan een boete, is het devies met tol betalen. Want waar je in Frankrijk gewoon de tolpoortjes onderweg passeert en na het verlaten van een tolweg betaalt, krijg je in Noorwegen de rekening achteraf, via de post. In veel Europese landen betaal je voor het gebruik van de wegen met een tolvignet.

Het is een sticker waarvoor je moet betalen en die je links op de binnenkant van je voorruit netjes en goed zichtbaar plakt. Gebruik trouwens geen plakband om je tolvignet vast te maken, dan is het niet geldig, dus je buurman moet er echt zelf eentje kopen als jij weer thuis bent! Ook als je het vignet verkeerd plaatst, waardoor hij bijvoorbeeld niet goed zichtbaar is, kun je een boete krijgen.

Voor Oostenrijk, Zwitserland en Slovenië ben je verplicht een tolvignet aan te schaffen en dat kan je vaak voor je vakantie online regelen. Het kan ook ter plaatse, bijvoorbeeld bij een grensovergang of een tankstation daar in de buurt. Wel is het daar vaak iets duurder.Duur grapje


Een tolvignet kost je al snel een paar tientjes. Het vignet is dan twee of drie weken geldig. Best veel geld, maar nog altijd heel wat minder dan de bekeuring die je krijgt als je geen vignet hebt. Die is vaak vijfmaal zo hoog … een duur gokje dus. In Slovenië krijg je trouwens gratis toegang tot enkele bezienswaardigheden met je tolvignet, dus daarmee verdien je hem wellicht weer terug.

Wanneer je met de auto richting Slovenië of Kroatië vertrekt, heb je echter minstens twee vignetten nodig (voor Oostenrijk en Slovenië). En bezoek je onderweg een Duitse stad? Dan is ook een milieusticker verplicht. Zonde als je te maken krijgt met ruitschade en de vignetten nogmaals moet aanschaffen. Beschadigde vignetten zijn namelijk nergens geldig. Gelukkig zijn er mogelijkheden om je geld terug te krijgen.


In drie stappen je geld terug


Neem als eerste contact op met je autoverzekeraar. Mogelijk vergoeden zij de kosten van je tolvignet. Is dat niet het geval? Neem dan de volgende stappen om je geld terug te krijgen:

  1. Vraag je autoverzekeraar om een schriftelijke bevestiging dat zij de kosten van je tolvignet niet vergoeden.

  2. Vraag de ruithersteller om het stuk oude ruit met het tolvignet te bewaren. En bewaar de factuur van de ruitvervanging.

  3. Stuur de verklaring van je verzekeraar, het stuk ruit en de factuur van de ruithersteller naar de douane van het betreffende land.


Neem voordat je wat instuurt, eerst contact op nemen met de douane. Zo weet je zeker dat je de juiste procedure volgt. In de meeste gevallen krijg je je geld terug.Digitaal de snelweg op


Digitale tolvignetten zijn trouwens ook in opkomst. De zogenaamde bip & go badges die je op de Franse en Spaanse snelwegen kunt gebruiken zijn erg populair. In Italië heb je de ViaCard. Aan deze kaart is een bepaald toltegoed gekoppeld. Je kunt het vergelijken met pre-paid telefoonkaarten.

Ook zijn er elektronische betaalkastjes voor onder meer de Franse en Italiaanse tolwegen op de markt. Deze kastjes hebben de grootte van een klein luciferdoosje. Je bevestigt ze bij de achteruitkijkspiegel. Zo’n kastje-op-naam is gekoppeld aan je rekening (automatische betaling).


Handig om te weten  • In Duitsland hoef je nog steeds géén tol te betalen op de snelwegen.

  • In de grote Duitse steden is een milieusticker wel verplicht. Je kunt deze op meerdere Nederlandse websites bestellen vanaf ongeveer twaalf euro. Deze zogenaamde Umweltplakette zijn ook te koop bij Duitse benzinestations (prijzen variëren van vijf tot twintig euro).

  • In de Franse stad Lyon hoef je géén milieuvignet te hebben als je op de Route Soleil / ringweg Lyon blijft rijden en de stad dus alleen maar passeert. Parijs is een permanente milieuzone, een milieuvignet in de Franse hoofdstad is dus wél verplicht.

  • In Zwitserland is een tolvignet verplicht, maar deze geldt niet voor de Grote-Sint-Bernardtunnel en de Munt-la-Scheratunnel. Daarvoor betaal je nog eens extra tol.