Met meer dan achtduizend gebouwen van veertien verdiepingen of hoger heeft Hong Kong meer wolkenkrabbers dan welke stad ook ter wereld. Ter vergelijking: het zijn er bijna dubbel zoveel als New York. Een van de dichtsbevolkte plekken ter
Fooien in China: wel of niet?
Verre Avonturen
China kent van oudsher geen fooiencultuur en het geven van fooien is officieel zelfs verboden in China. Locals zul je dan ook nooit fooien zien geven.
Veel hotels en restaurants hanteren ook voor buitenlanders een strikt geen-fooien beleid, vaak onderstreept met een “no-tips” bordje. Het geven van fooien wordt vaak onbeleefd gevonden omdat je daarmee zou aangeven van mening te zijn dat de baas de werknemer te weinig zou betalen.
Ook taxichauffeurs in China verwachten geen fooi.
De algemene stelregel is dan ook dat je in China geen fooien hoeft te geven en je zult in ieder geval niet zo snel iemand beledigen wanneer je het niet doet.
Aan de andere kant wordt het geven van fooien in de toeristenbranche wel steeds gebruikelijker. Zo zijn gidsen voor hun inkomen steeds vaker gedeeltelijk afhankelijk van de fooien die ze ontvangen. Zij verwachten dan ook vaak een fooi van rond de Y10 per dag. Overheidsgidsen mogen geen fooien in ontvangst nemen, maar snoep, T-shirts of andere kleine presentjes kun je ze wel geven om ze extra te belonen voor hun diensten.
Ook in de dure westerse hotels is men inmiddels aan de tipgewoonte van de westerse bezoekers gewend geraakt. Ook daar geldt echter dat je niemand zult beledigen wanneer je geen fooien geeft.
In Hong Kong heeft men wel veel meer een fooiencultuur. In hotels en restaurants wordt daar echter vaak al een service charge van 10% bij de rekening opgeteld. Deze 10% gaat echter bijna nooit naar het bedienend personeel. Het is dan ook niet ongebruikelijk om daar bovenop nog eens 10% van de rekening aan fooi achter te laten. Ook het geven van fooi aan mensen bij het toilet is gebruikelijk, terwijl het in Hong Kong weer niet gebruikelijk is om taxichauffeurs een fooi te geven.