Ga op reis en neem zeker mee…

Slimme Reistips

Reizen zonder een sarong? Dat duizenddingendoekje moet je dus écht altijd meenemen. Als sjaal, tegen kou of ongewenste blikken. Als handdoek of onderlaken, als het linnengoed op je slaapplek minder fris is dan gehoopt. Of als kussen of laken in het vliegtuig/bus/trein. Met stip op één dus, maar wat moet je nog meer zeker meenemen van huis?

tekst Fleur Besters

Hamamdoek

Reizigers die fervente bezoekers zijn van het Midden-Oosten kennen de hamamdoek natuurlijk al jaren. Anderen zijn blij dat je die fijne dunne 'handdoeken' nu ook in Nederland kan kopen. Want een sarong, die koop je ter plekke op je Azië-reis, maar deze hamamdoeken neem je van huis mee. Ze nemen minder plaats in, wegen minder in je koffer en drogen sneller op je camping of tussenstop. Ze zijn net wat dikker dan een sarong, dus om op te liggen op het strand net wat fijner. Neemt iemand nog zo'n ouderwets dik strandlaken mee trouwens?

Tip van Reisbijbel: “Wij mochten de hamamdoeken van Jozemiek meenemen op onze camper-roadtrip naar Denemarken en Zweden. Vier verschillende kleuren, voor iedereen eentje. Als je gaat kamperen is het extra belangrijk dat je handdoek snel droogt. Dat lukte uitstekend! De kwaliteit is goed, de doeken worden handgeweven in Turkije! En, we hebben de hamamdoeken uiteraard in de Zweedse sauna getest!”.

Hoofdlamp

Zeker, dankzij de – ook erg handige – e-reader hoef je geen lampje meer mee te nemen voor je boek. Maar een hoofdlampje blijft een must have. Als je kampeert in de vrije natuur, om te voorkomen dat je ergens op of in stapt als je 's nachts even de tent uit wil gaan. Of als je reist met je kinderen, en op dezelfde kamer slaapt. Geloof het: in het donker met tweetjes een biertje drinken is erg ongezellig. In veel verre landen valt geregeld het licht uit, en dan is het ook fijn om je bord eten terug te kunnen vinden. Of wat denk je van autopech, onderweg? Kies een goede hoofdlamp uit. Niet te zwaar en uiteraard stevig. Bij Decatlon zagen we ze al voor amper een tientje, een Petzl begint vanaf een euro of 50. 

Drinkfles

Weg met al die losse plastic flesjes en bespaar meteen een hoop geld. Als je jezelf aanwent om gewoon een Dopper of andere handige drinkfles mee op reis te nemen, hoef je niet meer overal een flesje water of fris te kopen, reisorganisaties als Better Places geveb hun reizigers er zelfs eentje mee. Vul 'm desnoods bij vanuit een grote fles als het water op je bestemming niet veilig is. En de ultieme rijkdom is natuurlijk om hem in een bergwatertje te vullen, zoals wij in Servië bijvoorbeeld konden doen! Sommige reizigers zweren trouwens bij een metalen variant, anderen kiezen voor de eerder genoemde plastic flessen, 't belangrijkste is dat je hem onderweg goed schoon moet kunnen maken. Teveel losse onderdelen zijn daarom niet aan te raden.

Tip van Reisbijbel: “In aanvulling op de drinkfles nemen wij op roadtrips ook altijd onze thermosfles mee. Op vrijwel alle hotelkamers staat een waterkoker, je kan in je camper of op de camping water koken en bij hikes vragen we bij een café onderweg geregeld of we wat heet water mogen hebben. Ook weer een enorme besparing, en als het koud is sowieso heerlijk natuurlijk!”

Zakmes of tool

Of je er nu een tak mee wil slijpen om je worstje mee te grillen, iets aan je auto moet maken, een onderdeeltje van de fotocamera moet vastschroeven of hem als hamer wil gebruiken: een tool of zakmes is onmisbaar. De junior reporters hebben een mes zonder extra functies, maar er gaat ook altijd een Victorinex tool mee. vergelijkbaar met deze, bekijk altijd de aanbiedingen. Deze tools zijn steviger dan een zakmes en hebben bijvoorbeeld ook een bitjesset erbij zitten.

Tip van Reisbijbel: “Vergeet nooit om je tool in je ruimbagage te stoppen. Na een hectische vertraging in Vietnam ging dat bij ons een keer mis. Gelukkig mochten we de tool alsnog in een rugzak als extra ruimbagage gaan inchecken. En één tool is een keer in een Tsjechische keukenlade blijven liggen. Het blijkt echt een onmisbaar item, want we hebben er al snel toch een nieuwe voor gekocht.” 

En oh ja: geitenwollen sokken

Nooit gedacht dat deze nog eens op een lijstje van onmisbare vakantie-items zouden komen. De geitenwollen sokken van Soxs dus, hier lees je er meer over. In te zetten als vliegtuigsok, wandelsok, skisok, warme-voeten-in-de-camper-sok en inmiddels ook als zomersok! Er is dus een lekker lange variant, en een korte variant. Extra fijn omdat je ze gerust een paar dagen kan dragen, zonder dat ze gaan stinken of naar aanvoelen. Ze nemen weinig ruimte in en houden je heerlijk warm of koel, in de zomer!