Goedkoop reizen in Europa, tien tips

Goedkoop door Europa reizen.

Slimme Reistips

Met deze tien tips reis je in Europa net zo goedkoop als in Azië.

tekst Fleur Besters

Fervente Azië-reizigers kennen het gevoel: reizen door Europa is duur. Geen goedkope eetkraampjes, taxi’s, bussen en hostels. Maar echt, ook op ons eigen continent kan je met deze tien tips goedkoop rondreizen in Europa!

Goedkoop vervoersmiddel Europa


Bedenk eerst met welk vervoersmiddel je Europa wil verkennen. Zo goedkoop mogelijk, dus ga uit je comfort-zone. Stap je in Vietnam wellicht zo in een lange afstandsbus, in Europa heb je dat vervoersmiddel na je middelbare schooltijd afgezworen. Maar inmiddels is er wel een Flixbus, waarmee je het hele continent kan bereiken.

Een andere optie is om op de fiets te stappen. Je hoeft geen super geoefende fietser te zijn bij vertrek, die conditie bouw je snel genoeg op onderweg. Bedenk wel dat je niet direct de bergen in moet fietsen, maar dan ben je ook al even onderweg. Je kan je fiets ook meenemen in de trein of op de boot. Steek bijvoorbeeld over naar Engeland, links fietsen is wellicht ook minder spannend dan links autorijden, of trek naar het noorden!Goedkoop slapen in Europa


Wat zouden we zonder internet zijn? Wereldreiziger Ramon Stoppelenburg deed het al in 2001 (!): met zijn site Letmestayforaday reisde hij zonder budget de hele wereld rond door zichzelf te laten uitnodigen bij locals. Dat kan jij nu nog steeds doen, zelfs zonder zo'n eigen website. Meldt jezelf aan bij een huizenoppassite of ga naar een organische boerderij, aangesloten bij het netwerk van WWOOF. In ruil voor jouw hulp mag je daar gratis verblijven.

Maar er zijn ook reguliere budgetopties natuurlijk. Overnacht in een hostel of neem je tentje mee. In Zweden, Finland en Noorwegen geldt het allemansrecht, waarmee je een nacht je tent op mag zetten, zelfs op particulier terrein, mits je respect hebt voor de natuur natuurlijk. En uiteraard: Airbnb of couchsurfen zijn nog altijd prima voor goedkope overnachtingen.Goedkoop eten in Europa


Je kan natuurlijk iedere dag uit eten gaan op reis in Europa, maar waarom zou je niet zelf koken met lokale producten? Dat is natuurlijk de ultieme budgettip, waarbij het extra leuk is om bijvoorbeeld in een gezamenlijke keuken op een camping te koken. In Denemarken hebben bijna alle campings zo'n goed ingerichte keuken, waardoor je snel aanspraak hebt.

In veel landen eten locals 's middags met collega's voor een habbekrats in de binnenstad. Schuif aan en verplaats de warme maaltijd van de avond naar de middag. Vraag bij je host waar die avond een lekker dagmenu wordt geserveerd en loop vooral een paar straatjes van de toeristische gebieden vandaan.

En we hebben het over eten, maar drinken is zeker zo belangrijk. Neem een eigen Dopper mee op reis, vul hem met fris (berg)water en vermijdt zo dure terrasjes. In de lokale supermarkt scharrel je zo een lekkere maaltijd bij elkaar. Neem een spork mee, daarmee verorber je ieder gerecht!Goedkope uitjes in Europa


Een nieuwe stad verkennen lukt het beste met een leuke gids. In veel grotere steden zijn er initiatieven waarmee locals gratis rondleidingen verzorgen. Je vindt ze vaak door te zoeken op free walk en de naam van de stad.

Bekijk ook altijd de lokale uitagenda voor leuke concerten of optredens en overweeg na aankomst altijd de aanschaf van een stadspas. Vaak krijg je daarmee gratis entree tot musea of korting bij restaurants. En bekijk ook de voorwaarden van bijvoorbeeld je tolpas. Zo levert het tolvignet Slovenië je gratis toegang op bij grote bezienswaardigheden.

En probeer eens mee te doen met lokale uitjes, die vaak worden georganiseerd in de echte plattelandsdorpen. In de Franse bergen komen de meeste reizigers juist in de winter, terwijl je er in de zomer samen met de locals vakantie viert. Ga naar het plaatselijke zwembad of doe mee met een zomerwandeling. Reizen hoeft niet ingewikkeld te zijn!

Nog meer inspiratie nodig? Koop dit boek Gratis op Reis, waarmee je nog veel meer budgettips vergaart, of vraag hem cadeau, dat bespaart ook weer geld!