Goedkoop ticket boeken: boekingssites versus direct bij vliegmaatschappij

Slimme Reistips

Wie regelmatig op eigen houtje reist, begint de planning vaak met een internetzoektocht naar de kosten van een vliegticket. Dat is geen sinecure. Zoekmachines zoals Google zijn heel behulpzaam, maar scheppen vaak een woud van mogelijkheden, waaruit het vervolgens moeilijk kiezen is.

tekst Hans Karel

Vooral omdat de door de boekingssites in eerste instantie beloofde prijs doorgaans verhoogd wordt met allerlei toeslagen. De eigen sites van luchtvaartmaatschappijen laten over het algemeen wel gelijk de eindprijs zien. En zeker als je alleen reist blijken ze vaak de voordeligste te zijn, zo merkte Reisbijbel-redacteur Hans Karel!

Het prijsverschil tussen vergelijkingssites en de eigen luchtvaartsites werd bij toeval ontdekt na een rondreis die eindigde in Helsinki. Op zoek naar een ticket vanuit Helsinki naar Nederland toonde Tix.nl zich aanvankelijk het goedkoopst, 89,50 voor een SAS-vlucht (Scandinavian Airlines), met een overstap in Kopenhagen. Het leek een uitstekende deal, dus snel alle gegevens ingevoerd. De eindfactuur bleek echter een teleurstelling. Tix.nl bracht maar liefst 29 euro administratiekosten in rekening, met daarop nog eens 15 euro voor de creditcardbetaling. (Tip: zorg dat je op reis altijd je iDeal-betaalset bij je hebt). Tix.nl gaf opmerkelijk genoeg wel een vroegboek-korting van 5 euro – de vlucht ging al over 5 dagen – en zo kwam het totaal uit op 128,50.

Toch maar verder gezocht dus. Vliegwinkel.nl en Vliegtickets.nl hanteerden dezelfde methodiek. De eerste sloeg de reiziger aan voor 27 euro dossierkosten, de tweede bracht 29,50 boekingskosten in rekening. De creditcard zorgde bij beide sites voor een flinke toeslag. Maar wat zou vliegmaatschappij SAS nu zelf eigenlijk rekenen? Voor 98,50 lag het ticket klaar. Geen boekings-, dossier- of administratiekosten. Creditcard gebruik geheel en al gratis. Ook zonder creditcardkosten, zou deze optie zeker 15 euro goedkoper zijn dan de vliegticket-sites.


Maar wie weet was het geluk. Dus terug in Nederland speciaal voor Reisbijbel een klein aanvullend onderzoekje gedaan. Voor een retour Amsterdam-Helsinki, vertrek over vijf dagen, week later terug, gaven alle boekingssites dezelfde top vier als goedkoopste opties: Lufthansa, SAS, Finnair en AirBaltic. Tix.nl liet de laagste tarieven zien. Maar inclusief de administratiekosten van Tixt.nl waren in alle gevallen de sites van de luchtvaartmaatschappijen zelf zeker een euro of 10 goedkoper. Op de site van AirBaltic, een prijsvechter, was het ticket zelf al een stuk goedkoper. Ook een willekeurige verre vlucht, retour Amsterdam-Singapore, leverde hetzelfde beeld op. Vergelijkingssites lijken dus goedkoper, maar met de boekingstoeslagen erbij zijn ze juist duurder. Of niet?

Nee, blijkt als je niet voor één persoon boekt, maar voor twee of meer. De boekingskosten, of hoe ze ook mogen heten, worden dan door vergelijkingssites immers maar één keer in rekening gebracht. Een boeking voor twee personen blijkt, bij mijn testgevallen, op de boekingssites juist weer goedkoper!

Tip van Reisbijbel-redacteur Hans Karel:

  • Check altijd de site van je beoogde vliegmaatschappij om te zien of je de vlucht daar goedkoper kan boeken.