IJsland: Noorderlicht, warm waterbronnen en ‘n fortuin

Reistips
IJsland trekt – terecht – steeds meer reizigers. Of het je reisbestemming is of slechts een stopover, deze drie tips moet je opvolgen!
Bezoek de kloof in Nationaal Park Þingvellir
Þingvellir is een prachtig en wijds Nationaal Park en ligt precies op de grens waar de Europese (Euraziatische) platen en Noord-Amerikaanse (tektonische) platen langzaam uit elkaar drijven, tot wel 2 cm per jaar! Het ligt zo’n 50 kilometer ten noordoosten van Reykjavík en staat sinds 2004 op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Hoge bergwanden in een uitgerekt natuurgebied, dat is al geweldig, maar er kleeft ook een enorme geschiedenis aan deze plek. Meer dan 1.000 jaar geleden kwam hier voor het eerst het Alþing (het eerste parlement ter wereld) bij elkaar.
De enorme robuuste kloof die door de vele jaren heen door de verschuiving is ontstaan, is op zichzelf al indrukwekkend, maar je passeert tijdens je tocht door de kloof ook de Löberg. Vanaf deze plek werden de wetten voorgelezen en de toehoorders stonden in de kloof. Halverwege de kloof‚ die heel goed te voet is te bezoeken‚ ligt ook het meertje Drekkingarhylur. In dit meertje werden vrouwen verdronken die schuldig werden bevonden aan een misdaad.
Tip van Reisbijbel: “Als het ijzig koud is en je staart het water in kan het niet anders dan dat je de geschiedenis van deze plek voelt. Neem even de tijd!”.
Iets verderop ligt Peningagja. Een beek die je niet mag missen‚ ook al wens je alleen maar op een fantastisch verblijf in IJsland. Je gooit je muntje in het water en blijft het muntje volgen tot het de bodem heeft bereikt. Er ligt inmiddels een fortuin in het water. Het water is net zo helder als kraanwater en de vele muntjes glinsteren je tegemoet.
Reykjadalura: opwarmen in de bronnen
In het plaatsje Hveragerði‚ ongeveer een uur rijden vanaf Reykjavik‚ kan je een wandeling maken naar de warmwaterbronnen in de vallei Reykjadalur. Reykjadalur is een geothermisch actief gebied, en dat zie je direct als je naar de parkeerplaats rijdt. Overal komt rook uit de bergen, eenmaal uitgestapt ruik je de bijbehorende zwavellucht.
Op je wandeling passeer je diverse geisers‚ groot tot klein‚ dichtbij tot veraf. Het is een te gekke gewaarwording om water met dikke rookwolken met water uit de grond tevoorschijn te zien komen.
Tip van Reisbijbel: “Je komt eerst kleine waterbronnen tegen. Loop hier vooral voorbij en loop verder naar boven. Als je een lange beek ziet die zijn weg naar beneden zoekt‚ dan weet je dat je er bent. Voel eerst met je hand of het water niet té warm is. Is dat wel het geval ga naar een lager stuk in deze warmwaterbron. Het temperatuurverschil kan per meter verschillen. Blijf een tijdje liggen zodat je lichaam tot op het bot warm is, zodat aankleden daarna gemakkelijker gaat!”.
De bron ligt in een vallei en daardoor is er geen omgevingsgeluid. In het warme water kom je volledig tot rust. De wandeling is zo’n 3 kilometer. Blijf wel op de gemarkeerde paden en trek goed en stevig schoeisel aan. In de winter kunnen de wegen glad zijn en als er sneeuw ligt, is de wandeling een pittige, omdat je tot aan je knieën kan wegzakken in de witte schone sneeuw!
Bucketlist: Noorderlicht/poollicht
Het is met niets te vergelijken en werkelijk iets dat je op je bucketlist moet hebben staan, zo zeggen alle reizigers die het geluk hebben gehad om het Noorderlicht te zien tijdens hun reis. Maar wat is het nu eigenlijk? Stel je voor dat je een regenboog ziet en één kleurstrook ervan af getrokken is. Deze versiert als een soort dansende strook de hemel. Vanuit de zon komen elektrisch geladen deeltjes de ruimte in. Dat effect is voornamelijk zichtbaar in de buurt van de poolstreken in het noorden en daarom wordt dit lichtverschijnsel Noorderlicht of poollicht (aurora borealis) genoemd.
Afhankelijk van het soort molecule of atoom (zuurstof) waarmee de elektrisch geladen deeltjes in botsing komen, kan het Noorderlicht verschillende kleuren hebben. Om het licht te kunnen spotten moet je vooral veel geluk hebben. Naast het feit dat het donker moet zijn‚ moet het uiteraard ook helder zijn en het is te zien vanaf half september tot eind april. Het hoeft trouwens absoluut niet koud te zijn om dit bijzondere verschijnsel te zien‚ de temperatuur op aarde heeft geen invloed op het Noorderlicht!
Tip van Reisbijbel: “Als je in een land bent om waar het mogelijk is om het Noorderlicht te spotten‚ zet dan een speciale Noorderlicht app op je telefoon waar je gedurende je dag kan zien of en waar het Noorderlicht die dag het beste in het land wat je bezoekt te zien is. Probeer absoluut je programma van die dag erop aan te passen. Want het land verlaten zonder het Noorderlicht gezien te hebben is ontzettend jammer!”
Dit is een voorbeeld van zo’n app.
Meer lezen over IJsland?
Reisbijbel bezocht IJsland tijdens een Icelandair stopover van 48 uur! Lees onze ervaringen hier, en lees hier hoe je een gratis stopover buddy kan boeken!