Koffers kiezen en inpakken voor een verre reis

Slimme Reistips
Koffer kopen
In- en uitpakken op reis. Welke tas of koffer gaat mee als handbagage, wat check je in en zijn wielen nu wel of niet handig?
Tekst: Fleur Besters

Reisbijbel reist natuurlijk heel vaak. Bijvoorbeeld vijf weken per trein, boot, vliegtuig, auto en deels te voet door Aziƫ. Met vier personen, onder wie de Reisbijbel juniors. Of: dwars door het Atlasgebergte, met de bagage op een kameel. Lees snel onze bagagetips!

Vooraf: wat pak je in?

Wie vaak reist weet dat er met iedere nieuwe trip die je maakt, weer minder meegaat in de tas. Stapels leesboeken zijn vervangen door lezen op e-readers, iPhone of tablet. Een stuk handzeep neemt minder ruimte in dan een fles douchezeep en kan niet lekken onderweg. Sarongs zijn onmisbaar en moet je dus aan de buitenkant van je handbagage kunnen klemmen, net als je waterfles.

Reis je met kinderen? Zorg dat je hun kleding onderweg kan achterlaten voor de lokale bevolking. Ook je eigen shirts en broeken kan je natuurlijk doneren onderweg. In veel Aziatische landen was je bovendien voor een dollar per kilo. Geef ieder gezinslid een (goede) dagrugzak, maar prop die niet vol. Probeer alle bagage in Ć©Ć©n tas per twee personen te pakken, dan heeft altijd iemand de handen vrij aan een grensovergang, het openbaar vervoer of een andere drukke plek waar je in de weer moet met geld, paspoorten of formulieren.

In welke tas pak je het in?

Reisbijbel reist zelden met hardcaseĀ koffers.Ā Op veel avontuurlijke reizen is een zachte tas echt makkelijker. Die duw je bijvoorbeeld makkelijker in de achterbak van een taxi of werk je weg onder je bed op een boot. En bedenk ook hoe je je tas op je slaapplekken neer wilt en kan zetten.Ā De Tranverz-serie van Eastpack heeft bijvoorbeeld twee grote vakken die je op je accommodatie makkelijk openklapt, waardoor je direct bij al je bagage kan. Handig als je wat meer ruimte hebt op je kamer. Er zijn verschillende maten beschikbaar.

Maar ga je naar een land waar het geregeld regent, denk aan Schotland of het regenseizoen in AziĆ«, dan kan een waterafstotend model juist erg fijn zijn. De gigantisch grote Eastpak Container met wieltjes is vervolgens onze basistas – lees: hutkoffer – die de bagage voor twee volwassenen prima kan herbergen. Om je spullen vervolgens terug te vinden in zoā€™n grote tas of koffer, kan je losse zakken aanschaffen.

Deze kledinghoezen – maar je kan er natuurlijk ook toiletspullen of spelletjes in stoppen – zorgen ervoor dat je per persoon je bagage voor het grijpen hebt. Voor een wintersportreis kunnen vacuumzakken ook nog handig zijn! Tegenwoordig heb je keuze uit veel verschillende soorten bagage organisers, van heel betaalbaar tot prijziger.

Een site als Travelbags biedt veel koffers en tassen, en je kan er makkelijk zoeken, ook op grootte en inhoud van je tas. Als je voorgaande tips in je achterhoofd houdt, weet je al beter wat je zoekt.

Handbagage koffer Adventure Frankrijk

Onderweg: hoe verdeel je je bagage over je tassen?

Wellicht neem je naar de camping in Frankrijk meer spullen mee, maar je hoeft het doorgaans niet zo vaak in- en uit te pakken. Wie tijdens een roadtrip om de nacht in een ander bed slaapt, wil de bagage in zijn of haar koffer onder handbereik hebben. Zeker als je met meer mensen reist is overzicht het toverwoord voor een gezellige reis! Reisbijbel kiest voor de gezinsreizen daarom altijd voor maximaal twee grote tassen. Met wieltjes, want anders zijn ze niet meer te tillen.

Let bij vliegreizen vanaf Schiphol extra op de maximale aantal kiloā€™s per tas. Maximaal 60 kilo bagage, inclusief journalistieke apparatuur zoals een drone, is voor vier personen misschien niet veel, maar je mag het in Nederland niet in twee grote tassen inchecken.

Neem de zwaarste dingen dus in een extra onderwegtas mee in het vliegtuig. Eenmaal onderweg over land kan je die spullen alsnog in je grote koffers opbergen en in andere landen doen ze op het vliegveld doorgaans minder moeilijk over een wat zwaardere tas.

Na je reis

Bedenk goed hoe je uitpakt! Reisbijbel heeft standaard dozen in de kast staan met de vaste spullen voor onderweg, per jaargetijde. Denk aan toiletspullen, extra tandenborstels, muskietennet, lakenzakken en (wintersport)kleding die we alleen op reis dragen. Je kan ook stevige plastic zakjes maken waarin je opschrijft wat erin zit; zoals zonnebrand, muggenolie, ehbo. Onderweg heb je alles bij de hand en vul de zakjes na je reis meteen weer aan, dan ben je altijd klaar voor vertrek!