Reisbijbel

U bevindt zich hier:Home>Reistips>Rondreizen in Georgië met een lokale gids
TwitterFacebookYoutubePinterestInstagram

Rondreizen in Georgië met een lokale gids

Geschreven door  Sanne Helbers

Voormalig Sovjetland Georgië is niet heel bekend als vakantiebestemming. Toch heeft dit land veel meer te bieden dan het pijnlijke Sovjetverleden. Denk aan eeuwenoude kerken op adembenemende locaties, duizelingwekkend mooie landschappen waar je fantastisch kan hiken en een rijke cultuur die al eeuwen meegaat. Het land is slechts anderhalf keer Nederland en daardoor goed te bezichtigen in twee tot drie weken. Op pad met een lokale gids is een comfortabele en laagdrempelige aanrader.

Reizen met Marshrutka’s

Dat er nog niet veel toeristen komen, betekent ook dat er niet veel gebaande paden zijn in Georgië. En dat mag je letterlijk nemen: de aangelegde wegen zijn nog lang niet altijd goed genoeg of geasfalteerd. Maar ook figuurlijk: er zijn voor je reis in Georgië geen standaard routes met bussen die je van A naar B brengen. Reizen door Georgië gaat nog op de ouderwetse manier. Iemand heeft een auto of minibusje, je spreekt een prijs af en hij rijdt je er naartoe!
De gedeelde taxi’s heten Marshrutka’s en rijden op de wat drukkere routes, bijvoorbeeld van hoofdstad Tbilisi naar het plaatje Kazbegi (of Stepantsminda) in de hoge Kaukasus. Deze rit kost enkele reis 10 GEL (omgerekend een kleine €3,-).

Georgia Hiken Hoge Kaukasus

Het voordeel van deze Marshrutka’s is dat je helemaal op eigen gelegenheid reist en zo dus zelf bepaalt waar je heen gaat en voor hoe lang. Het nadeel is dat je het zelf moet regelen, de bestuurders spreken vaak geen of weinig Engels en je stopt enkel op vaste plekken op de route. Een detour langs een mooi klooster dat vlakbij de route ligt, zit er niet in. Uiteraard kun je ook ter plekke een taxi regelen.

Wil je op een meer comfortabele en makkelijkere manier rondtrekken, zonder dat je inboet op je vrijheid? Denk dan eens aan rondreizen met een lokale gids.

Georgia verkopers langs de weg Kakheti

Reizen met een lokale gids

Doordat je met een local reist, krijg je een mooi inkijkje in het leven van de bevolking, leer je de plaatselijke gebruiken kennen en kom je op de mooiste locaties. Via een organisatie als Better Places kun je vanuit Nederland afspraken maken met een lokale gids met wie je een reis samenstelt naar wens. Deze gids haalt je in Georgië op met de auto en rijdt je vervolgens rond in een privétour van plek naar plek, terwijl hij of zij je er meteen veel over kan vertellen.

Georgia Military Highway

Omdat je met een eigen auto reist, kun je ook stoppen wanneer je wilt. Kom je bijvoorbeeld langs een klooster dat niet op het programma staat, maar dat zeker de moeite waard is, dan rijdt de gids met liefde even om. Je reist ook op je eigen tempo en bent en blijft regisseur van je eigen reis. Wil je uitslapen, dan is dat geen probleem. Heb je tijd over op een dag, dan kun je ook zelf nog de hort op. Ook kan je van te voren aangeven in wat voor soort accommodaties je wilt overnachten. Bezoek je het liefst lokale guesthouses of ga je liever naar luxere hotels, je lokale gids weet de meest passende adresjes.

Georgia Military Highway Ananuriklooster Prakisch reizen met local in Georgië

In een dag of negen kun je bijvoorbeeld met Better Places hoofdstad Tbilisi bezoeken, wandelen in de hoge Kaukasus (via de mooie Militaire Hoofdweg en het Ananuri klooster), Georgische wijnen in de streek Kakheti ontdekken en de bijzondere grotkloosters in het woestijnachtige gebied tegen de grens met Azerbaijan bezoeken. Voor deze rondreis van negen dagen met twee personen (inclusief negen overnachtingen, vervoer op dag 2-6, gids op dag 2-6, alle toegangstickets, ontbijt, diner op dag 2-6 en water) betaal je ongeveer €1.400,-. Uiteraard is de prijs ook afhankelijk van je reisplannen en accommodaties en kan je trip aangepast worden naar je budget.

Meer weten?

Wil je meer weten over Georgië en wat je echt niet mág missen? Lees het artikel hier. 

Wil je meer weten over reizen met een local, kijk dan op www.betterplaces.nl 

Kortlopende Reisverzekering

 

YouTube-iconVolg ons Facebook!

  • reportages

  • vliegtickets

  • bijzonderbestemmingen

  • lofoten videoOp auto-avontuur in IJslandSocialmedia-reis door Zuid Amerika

    Rondreis door Togo en Beninfoto-video/video-s/de-terugreis

  • reisoranisatie-logos

Georgië Land van wijn en honing

Geo04
€ 1498.00
Georgië, Armenië en Azerbeidzjan vormen samen met enkele autonome Russische deelrepublieken de Kaukasus: misschien wel de grootste culturele smeltkroes van wat de meeste mensen eigenlijk al geen Europa ...

Rondreis GEORGIË EN ARMENIË 23 dagen Toosten op eeuwige vriendschap

6189
€ 1895.00
Ver weg in de Kaukasus liggen Georgië en Armenië; landen die bij veel reizigers in vergetelheid zijn geraakt. Liefhebbers van ongerepte natuur, ruige bergen, idyllische dorpen en oude christelijke kerken ...