Tip: Gratis rondleidingen door wereldsteden – meet the locals!

Slimme Reistips

Delen past bij reizen. En dus zijn er in steeds meer steden in de wereld vrijwilligers, vaak studenten, die toeristen gratis rondleiden. Contact leg je vooraf via Facebook of een site. En dus vraagt een hip geklede Koreaanse jongen ons voorzichtig onze naam, nog voordat we het metrostation Anguk in de Koreaanse hoofdstad Seoel hebben verlaten.

tekst Fleur Besters

  Raak! Wij hebben ons opgegeven voor de Seoel Free Walking Tour en worden in deze wereldstad gastvrij en enthousiast ontvangen.

  “We horen te vaak dat toeristen erg hoge prijzen moeten betalen. Als je voor het eerst in een grote stad als Seoel bent, is het fijn om wegwijs gemaakt te worden”, legt gids Jessica uit. Een vaste groep gidsen neemt om beurten op zaterdag reizigers mee op pad. De studenten vinden het leuk om kennis te maken met bezoekers uit alle delen van de wereld, en voor ons is het evenzeer een perfecte gelegenheid om ook eens kennis te maken met de Koreanen zelf. Zeker ook omdat deze jongeren perfect Engels spreken, en veel Koreanen niet.

  Dus steken we met plezier onze paraplu’s op – in juli kan het inderdaad urenlang stortregenen in Zuid-Korea – en stappen de natte straatjes van de zes eeuwen oude wijk in. Op droge dagen sluiten zich soms wel twintig tot dertig mensen uit alle delen van de wereld aan, nu zijn we met ons gezin de enigen.

  Bukchon is een nog steeds bewoonde wijk. Dat is te merken aan bordjes her en der die tot stilte manen, we kunnen ons voorstellen dat het bij beter weer een komen en gaan van toeristen is. En bij een geplande fotostop, daar zijn Koreanen immers dol op, blijkt tot afschuw van gids Jessica een grote auto van een bewoner – de huizen gaan over van vader op zoon – het uitzicht danig te verpesten.

  De wijk werd gebouwd tijdens de Joseon-dynastie (1392-1897) en steeds bewoond door de heersende klasse. Veel van de gebruiken in het land stammen uit deze tijd. Ook bijvoorbeeld het respect voor ouderen. Als een van de studenten onze dochter haar vader met Joep hoort aanspreken, is hij dan ook verbaasd. “Roept ze haar vader nu? Doen alle kinderen dat zo in Nederland? Dat zou bij ons meteen straf opleveren.”. Een mooi moment om gewoonten uit te wisselen.

  In Bukchon bezoeken we één van de ongeveer 900 traditionele Hanok-huizen. De boeiende en duidelijke uitleg van Julia over de indeling van de huizen levert direct wedervragen van onze kinderen op, zoals waar de zonen en dochters destijds woonden en of ze ook buiten mochten spelen. En de bewaking door de steentjes op de buitenvloeren nodigt uit tot een test ‘wie kan er ongemerkt over lopen’. In enkele van de huizen is het mogelijk om een traditionele workshop te volgen. De kosten zijn beperkt, vanaf 15.000 Won is er al iets te doen.

  Wij gaan echter verder de stromende regen in. Het is flink klimmen en dalen, en het water stroomt letterlijk als kleine watervallen naar beneden. We zijn drijfnat, hier is geen paraplu tegen opgewassen. Geplande uitzichtmomenten over de stad zijn door de stortregen en het slechte zicht wat minder interessant, maar we hebben met zijn allen wel lol. En dat maakt dat zo’n Free Walk veel leuker is dan een officiële rondleiding. Het uitblijven van een betaling past helemaal bij de nieuwe deeleconomie en zorgt er merkbaar voor dat de gidsen er echt zin in hebben.
  Ze verwachten geen betaling, fooien zijn in Korea sowieso niet gepast. De stroopwafels die we voor hen meenamen worden evenwel verrast en blij aangenomen. Op de terugweg naar ons hotel helpen de studenten ons nog even bij het bestellen van een lokale specialiteit, rijst op een stokje, bij een eettentje. En oh ja: “We sturen morgen via Facebook een berichtje als we gebeld hebben met het park waar jullie heen willen. Misschien is het gesloten door het slechte weer.” Gastvrijer kan je het niet maken.

  Tips: Free Walking Tours in de hele wereld

  • De Seoel Free Walking tour kan je reserveren via Facebook. De website is hier te raadplegen en biedt meer informatie over de routes.
  • Als je op internet googelt op Free Walking Tour en de naam van de stad die je bezoekt, vindt je wellicht ook een groep die daar rondleidingen verzorgt. Let er wel op dat sommige groepen echt vrijwillig zijn, anderen verwachten een fooi na afloop. Neem een kleinigheidje mee uit Nederland. Stroopwafels, drop of een ander klein souvenir worden altijd gewaardeerd. De gidsen zijn vaak met meerderen, dus neem iets dat ze kunnen delen.
  • In Europa zijn er onder meer echt gratis tochten in Polen.
  • Buiten Europa zijn er ook meerdere groepen actief, zonder andere in Peru, San Franscisco en Tokyo.
  • Een ander concept, zonder vrijwilligers, zijn de New Europe Tours. Hierbij betaal je geen ticket voor de rondleiding, maar verwacht je de professionele gids wel een fooi. Er zijn onder andere tours in Jeruzalem, Tel Aviv en New York.
  • In Athene is een soortgelijke groep actief.
  • Ook in New York kan je met een hele serie rondleidingen met locals mee, waarna je na afloop beslist wat je wilt betalen: Op de site wordt benadrukt dat de organisatie ook reizigers met een klein budget de gelegenheid wil geven mee te gaan.
  • In Saigon gaan studenten desgevraagd zelfs een hele dag of enkele uren met je op pad naar een door jou gekozen bestemming. Je betaalt voor hen de entree of taxi/bus en krijgt in ruil daarvoor uitleg van een local! Ook deze groep biedt hier Free Walking Tours aan.
  • In Jamaica geven al 20 jaar lang inmiddels 700 vrijwilligers bezoekers een gratis tour. Er wordt een speciale match gemaakt belooft het verkeersbureau!

  KoreaReizen

  Reisbijbel ontdekte Zuid-Korea in samenwerking met het gespecialiseerde reisbureau KoreaReizen. Zij stellen een reis samen op basis van jouw wensen en budget. Daarbij gaan ze uit van een zo zelfstandig mogelijke reis. Dus met openbaar vervoer waar mogelijk en een huurauto waar dat handig is. In Seoel verbleven we in een fijn hotel in het centrum van de stad, vlakbij Bukchon. Een prima uitvalsbasis om de stad enkele dagen te ontdekken.


  Inspiratie voor Zuid-Korea

  Slimme Reistips

  Reisgids Zuid-Korea

  Korea is geen instap-bestemming, zelfs niet als je enkel naar Zuid-Korea reist. Het vraagt om wat voorbereiding op de cultuur, op de achtergrond van het land en misschien ook wel op het eten! Het boek Dit is Korea van Soo Kim helpt je hiermee!

  Lees Meer Door: Fleur Besters

  Verre Avonturen

  Reizen naar Zuid-Korea? Dit Aziatische land is nog amper bekend als reisbestemming, en dat terwijl het land nog waanzinnig authentiek is en je je er echt onderdompelt in een andere cultuur. En, reizen naar Zuid-Korea hoeft niet duur te zijn &eacut

  Lees Meer Door:

  Verre Avonturen

  Het niemandsland tussen Noord- en Zuid-Korea, de Demilitarized Zone (DMZ), is een must see als je een van beide landen bezoekt. De indrukwekkende geschiedenis wordt pijnlijk duidelijk in het gebied, waar de natuur vrij spel heeft.

  Lees Meer Door: Fleur Besters

  Stoere Gezinnen, Toffe Roadtrips

  Juist met kinderen is een roadtrip ideaal om een nieuw land te verkennen. Reisbijbel bezocht drie heel verschillende landen: Jordanië, Schotland en Zuid-Korea.

  Lees Meer Door: Fleur Besters

  Stoere Gezinnen

  Zuid-Korea blijkt alles te hebben voor een stoere gezinsvakantie. Het is er niet alleen veilig, ook is de combinatie tussen wereldstad Seoel, het echte strandleven in Busan en de natuur in de vele goed georganiseerde natuurparken super. Tussendoor

  Lees Meer Door: Fleur Besters

  Witte belevenissen

  Skiën in Azië. Het ligt niet erg voor de hand, maar Zuid-Korea biedt heuse skioorden. En met de prijzen van de Franse skipassen is Zuid-Korea wellicht een prima alternatief voor wie eens echt bijzonder wil skiën.

  Lees Meer Door: Fleur Besters

  Stoere Gezinnen, Verre Avonturen

  Zuid-Korea kent geweldige stranden en bizarre zwembaden vol wilde glijbanen. Het te water gaan is echter een avontuur op zich. Reken op veel en strenge lifeguards, een badmuts (of pet) in de zwembaden en veel (zwem)kleding.

  Lees Meer Door: Fleur Besters

  Verre Avonturen

  Zuid-Korea eten sate

  Vergeet de horrorverhalen over kimchi en verwelkom de schaar en stokjes aan je eettafel. Met een beetje geluk past in die tafel een soort barbecue plaat en worden daaromheen allerlei bakjes met bijgerechten gezet. Eten in Zuid-Korea is voor veel E

  Lees Meer Door: Fleur Besters

  Slimme Reistips

  Delen past bij reizen. En dus zijn er in steeds meer steden in de wereld vrijwilligers, vaak studenten, die toeristen gratis rondleiden. Contact leg je vooraf via Facebook of een site. En dus vraagt een hip geklede Koreaanse jongen ons voorzichtig

  Lees Meer Door: Fleur Besters

  Verre Avonturen

  In Zuid Korea kennen ze vele, in mijn ogen, nogal aparte festivals. Wat te denken van Aardbeien festival, Azalea festival of een Vlinder festival? Maar het vreemdste festival dat ik in het land heb bijgewoond, moet toch wel het Green Tea Festival

  Lees Meer Door: Eva Hopstaken

  Stoere Gezinnen, Toffe Roadtrips, Verre Avonturen

  Hike Zuid Korea Jirisan

  Zuid Korea is een modern en ontwikkeld land ingeklemd tussen China en Japan. Wat veel mensen niet weten dat Zuid Korea een schitterende natuur heeft. Het is er bergachtig, begroeid met bossen.

  Lees Meer Door:

  Reisorganisaties Zuid-Korea

  Reizen naar Zuid-Korea

  Prijs: €0 - €10000
  Dagen: 0 - 30

  Groepsreizen

  Rondreis ZUID-KOREA - 17 dagen; Land van de Ochtendstilte

  Het verrassend pure Zuid-Korea is nog niet ontdekt door massatoerisme. Vergaap je aan de moderne architectuur van de nieuwe kantoren en woonwijken, en ga op zoek naar de eeuwenoude cultuur in de paleizen en tempelcomplexen. Het fraaie landschap besta

  Land : ZUID-KOREA
  Aanbieder : Koningaap
  prijs vanaf : 2995.00
  reisduur : 17
  Lees Meer

  autoreis

  South Korea Explorer

  Deze rondreis Zuid-Korea is uitstekend geschikt als u een avontuurlijke instelling hebt en de uitdaging aan wilt gaan om het land op eigen gelegenheid per auto te verkennen. De wegen zijn goed en de verkeersborden tweetalig, dus de basis voor een fij

  Land : Zuid-Korea
  Aanbieder : Tenzing
  prijs vanaf : 2350.00
  reisduur : 17
  Lees Meer

  Rondreizen

  Rondreis Zuid-Korea Hoogtepunten

  Land : Zuid-Korea
  Aanbieder : Sawadee
  prijs vanaf : 2748.00
  Lees Meer

  Familiereis

  Familiereis ZUID-KOREA; Hanbok, Bulgogi en Gadgets

  Met populaire buurlanden als China en Japan wordt Zuid-Korea vaak over het hoofd gezien. Wie besluit de stap te nemen wordt beloond met een inkijkje in een unieke bestemming waar de laatste technologische gadgets en eeuwenoude tradities samengaan. Ti

  Land : ZUID-KOREA
  Aanbieder : Koningaap
  prijs vanaf : 4395.00
  reisduur : 16
  Lees Meer

  individuele reis

  South Korea Free & Easy

  Houdt u van zelfstandig reizen en vindt u het leuk om wat meer 'onder de mensen' te zijn? Dan is deze 8-daagse rondreis vanuit Seoul een hele goede keuze! Per trein reist u van stad naar stad terwijl onderweg het prachtige Zuid-Koreaanse landschap aa

  Land : Zuid-Korea
  Aanbieder : Tenzing
  prijs vanaf : 1250.00
  reisduur : 8
  Lees Meer

  internationale groepsreis

  South Korea Discovery (8 dagen)

  Deze 8-daagse rondreis Zuid-Korea leidt u langs een aantal van de de mooiste plekjes van dit indrukwekkende land. Van wereldstad Seoul reist u in groepsverband via Mount Songnisan National Park naar de traditionele steden Gyeongju en Busan. Natuursch

  Land : Zuid-Korea
  Aanbieder : Tenzing
  prijs vanaf : 1400.00
  reisduur : 8
  Lees Meer

  internationale groepsreis

  South Korea Discovery

  Deze 11-daagse groepsreis leidt u langs de mooiste plekjes van het indrukwekkende Zuid-Korea. Van wereldstad Seoul reist u naar onder meer de traditionele steden Gyeongju en Busan en de nationale parken Mt. Gayasan en Mt. Seorak. Tijdens deze reis ku

  Land : Zuid-Korea
  Aanbieder : Tenzing
  prijs vanaf : 2000.00
  reisduur : 11
  Lees Meer

  Rondreis

  Rondreis Zuid-Korea Hoogtepunten

  Land : Zuid-Korea
  Aanbieder : Baobab
  prijs vanaf : 2748.00
  Lees Meer

  individuele reis

  Colours of South Korea

  In een ruime week maakt u kennis met twee 'highlights' van Zuid-Korea. U begint de reis in hoofdstad Seoul, waarbij een excursie naar de grens met Noord-Korea natuurlijk niet mag ontbreken. Uw andere bestemming is het schitterende Jeju Island, waar n

  Land : Zuid-Korea
  Aanbieder : Tenzing
  prijs vanaf : 1400.00
  reisduur : 8
  Lees Meer

  hotel

  LOTTE Hotel Seoul

  Zeer centraal gelegen hotel, waarvandaan u alle kanten op kunt. U zult zich in de omgeving van het hotel geen moment vervelen. Boekt u een excursie naar de DMZ, dan vertrekt u vanaf het LOTTE Hotel. Uw basis voor een stijlvol stadsverblijf.

  Land : Zuid-Korea
  Aanbieder : Tenzing
  prijs vanaf : 159.00
  Lees Meer

  Reisboeken en gidsen over Zuid-Korea

  Reisverhalen

  Reisverhaal Van onze correspondent Standplaats Seoul | S.A. Yoo

  Taxichauffeur: "Hee, komt u uit het buitenland?" Ik: "Ja."Taxichauffeur: "Komt u uit Japan?"Ik: "Nee."Taxichauffeur: "China?"Ik: "Nee."Taxichauffeur (met blik in de achteruitkijkspiegel): "U ziet er wel Koreaans uit."Ik: "Mijn ouders zijn Koreaans. Z

  Land : Zuid-Korea
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 17.50
  Lees Meer

  Reisgidsen

  Reisgids Seoul | Lonely Planet

  De perfecte reisgids voor zowel de georganiseerde als de zelfstandige reiziger. Naast een algemene inleiding van de stad vol met praktische informatie over hoe je er het beste kunt reizen: slapen, eten, vervoer, excursies ... alles kun je er in vin

  Land : Zuid-Korea
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 20.95
  Lees Meer

  Reisgidsen

  Reisgids - Reisverhaal Dit is Korea | Soo Kim

  Of het nu komt door de film Parasite die Oscars veroverde, de explosieve toename van de interesse in K-pop, kookfanaten die uit hun dak gaan van bibimbap of de ongelooflijke hype rond K-beautyproducten - Zuid-Korea is hot. In de hoofdstad Seoel ver

  Land : Zuid-Korea
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 22.99
  Lees Meer

  Reisgidsen

  Reisgids ANWB extra Zuid-Korea | ANWB Media

  Handige en overzichtelijke, kleine reisgids voor een eerste kennismaking met Zuid-Korea. Globale uitklapkaart achterin, makkelijk binnenzakformaat.Beleef Zuid-Korea (met Seoul) met de compleet vernieuwde reisgids ANWB Extra Zuid-Korea! Op een el

  Land : Zuid-Korea
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 12.99
  Lees Meer

  Stadsplattegronden

  Wegenkaart - landkaart - Stadsplattegrond Fleximap Seoul | Insight Guides

  Geplastificeerde stadskaart van Seoul, de hoofdstad van Zuid Korea. Goede overzichtelijke kaart met een grof overzicht van de hele stad en een gedetailleerde kaart van het centrumdeel.Fleximap Seoul is a laminated, tear-resistant map which inclu

  Land : Zuid-Korea
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 9.95
  Lees Meer

  Reisgidsen

  Reisgids Seoul | Rough Guides

  Zeer goede reisgids voor zowel de georganiseerde maar vooral voor de zelfstandige reiziger. Boordevol informatie over reizen, slapen, eten, maar ook musea en cultuur. Voor groot aantal landen meestal completer en beter dan de Lonely Planet !Now

  Land : Zuid-Korea
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 20.95
  Lees Meer

  Reisgidsen

  Reisgids Eyewitness Top 10 Seoul | Dorling Kindersley

  De naam zegt het al: een compacte versie van de veel geprezen Capitool serie. Eigenlijk vergelijkbaar met veel illustraties, veel aandacht voor cultuur en bevolking en hier en daar praktische informatie. Kleine versie, handig in de binnenzak. Met u

  Land : Zuid-Korea
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 12.50
  Lees Meer

  Plattegronden

  Stadsplattegrond City map Seoul | Lonely Planet

  De stadsplattegronden van Lonely Planet zijn uitgevoerd op scheur- en watervast papier, zijn lichtgewicht en kennen een handig formaat. Het centrum van de stad is in heldere kleuren in beeld gebracht met straatnamen, bezienswaardigheden en symbolen

  Land : Zuid-Korea
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 7.95
  Lees Meer

  Reisverhalen

  Reisverhaal Korea - A Walk Through the Land of Miracles | Harper Collins

  Fascinating for its vivid presentation of historical and geographic detail, Korea is that rare book that actually defines a nation and its people. Winchester's gift for capturing engaging characters in true, compelling stories provides us with a tr

  Land : Zuid-Korea
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 15.95
  Lees Meer

  Reisgidsen

  Reisgids South Korea - Zuid Korea | Insight Guides

  Dé gids als het gaat om achtergrondinformatie en prachtige foto’s. Door het formaat en gewicht niet zo zeer om mee te nemen, als wel om thuis voor en na de reis uitgebreid te lezen. Kwalitatief van een hoog niveau! From deciding when to go,

  Land : Zuid-Korea
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 23.95
  Lees Meer

  Reisgidsen

  Reisgids Pocket Seoul | Lonely Planet

  Pocket reisgidsen van Lonely Planet zijn een kleinere versie dan de 'echte' Planets. Vaak echter van bijzondere bestemmingen binnen een bepaald land waardoor er meer aandacht is en uitgebreidere tips zijn voor die bepaalde streek i.v.m. de grote Pl

  Land : Zuid-Korea
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 11.50
  Lees Meer

  Reisverhalen

  Reisverhaal De Poncho must go on | Tosca Niterink

  Al jaren trekt Tosca Niterink er met haar vaste dans- en wandelpartner Annie op uit, liefst naar een weinig voor de hand liggende plek. Kamperen in Patagonië, wandelen tussen de knoflookvelden in Zuid-Korea, een geheel verzorgde busreis naar Tsjer

  Land : Zuid-Korea
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 18.50
  Lees Meer

  Wegenkaarten

  Wegenkaart - landkaart South-Korea & Seoul (Zuid Korea) | ITMB

  Een degelijke kaart met aanduidingen van o.a. nationale parken, vliegveld, benzinepomp, dirt-roads . Als overzichtskaart goed te gebruiken. Op de achterzijde een uitgebreide stadskaart van Seoul in schaal 15.000 met register.Folded road/street m

  Land : Zuid-Korea
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 11.75
  Lees Meer

  Reisgidsen

  Reisgids Südkorea - Zuid Korea | Trescher Verlag

  Goede Duitstalige reisgids met veel culturele beschrijvingen. Daarnaast ook aandacht voor praktische zaken als overnachten en rondreizen. Bijzondere duitse uitgever, vaak als eerste een boek over een bepaald gebied of land.– Alle Regionen Süd

  Land : Zuid-Korea
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 22.50
  Lees Meer
  close

  Wie wil jij inspireren met dit reisverhaal? Deel het snel!

  close

  Wie wil jij inspireren met dit reisverhaal? Deel het snel!