
Korea is geen instap-bestemming, zelfs niet als je enkel naar Zuid-Korea reist. Het vraagt om wat voorbereiding op de cultuur, op de achtergrond van het land en misschien ook wel op het eten! Het boek Dit is Korea van Soo Kim helpt je hiermee!
Delen past bij reizen. En dus zijn er in steeds meer steden in de wereld vrijwilligers, vaak studenten, die toeristen gratis rondleiden. Contact leg je vooraf via Facebook of een site. En dus vraagt een hip geklede Koreaanse jongen ons voorzichtig onze naam, nog voordat we het metrostation Anguk in de Koreaanse hoofdstad Seoel hebben verlaten.
Raak! Wij hebben ons opgegeven voor de Seoel Free Walking Tour en worden in deze wereldstad gastvrij en enthousiast ontvangen.
“We horen te vaak dat toeristen erg hoge prijzen moeten betalen. Als je voor het eerst in een grote stad als Seoel bent, is het fijn om wegwijs gemaakt te worden”, legt gids Jessica uit. Een vaste groep gidsen neemt om beurten op zaterdag reizigers mee op pad. De studenten vinden het leuk om kennis te maken met bezoekers uit alle delen van de wereld, en voor ons is het evenzeer een perfecte gelegenheid om ook eens kennis te maken met de Koreanen zelf. Zeker ook omdat deze jongeren perfect Engels spreken, en veel Koreanen niet.
Dus steken we met plezier onze paraplu’s op – in juli kan het inderdaad urenlang stortregenen in Zuid-Korea – en stappen de natte straatjes van de zes eeuwen oude wijk in. Op droge dagen sluiten zich soms wel twintig tot dertig mensen uit alle delen van de wereld aan, nu zijn we met ons gezin de enigen.
Bukchon is een nog steeds bewoonde wijk. Dat is te merken aan bordjes her en der die tot stilte manen, we kunnen ons voorstellen dat het bij beter weer een komen en gaan van toeristen is. En bij een geplande fotostop, daar zijn Koreanen immers dol op, blijkt tot afschuw van gids Jessica een grote auto van een bewoner – de huizen gaan over van vader op zoon – het uitzicht danig te verpesten.
De wijk werd gebouwd tijdens de Joseon-dynastie (1392-1897) en steeds bewoond door de heersende klasse. Veel van de gebruiken in het land stammen uit deze tijd. Ook bijvoorbeeld het respect voor ouderen. Als een van de studenten onze dochter haar vader met Joep hoort aanspreken, is hij dan ook verbaasd. “Roept ze haar vader nu? Doen alle kinderen dat zo in Nederland? Dat zou bij ons meteen straf opleveren.”. Een mooi moment om gewoonten uit te wisselen.
In Bukchon bezoeken we één van de ongeveer 900 traditionele Hanok-huizen. De boeiende en duidelijke uitleg van Julia over de indeling van de huizen levert direct wedervragen van onze kinderen op, zoals waar de zonen en dochters destijds woonden en of ze ook buiten mochten spelen. En de bewaking door de steentjes op de buitenvloeren nodigt uit tot een test ‘wie kan er ongemerkt over lopen’. In enkele van de huizen is het mogelijk om een traditionele workshop te volgen. De kosten zijn beperkt, vanaf 15.000 Won is er al iets te doen.
Wij gaan echter verder de stromende regen in. Het is flink klimmen en dalen, en het water stroomt letterlijk als kleine watervallen naar beneden. We zijn drijfnat, hier is geen paraplu tegen opgewassen. Geplande uitzichtmomenten over de stad zijn door de stortregen en het slechte zicht wat minder interessant, maar we hebben met zijn allen wel lol. En dat maakt dat zo’n Free Walk veel leuker is dan een officiële rondleiding. Het uitblijven van een betaling past helemaal bij de nieuwe deeleconomie en zorgt er merkbaar voor dat de gidsen er echt zin in hebben.
Ze verwachten geen betaling, fooien zijn in Korea sowieso niet gepast. De stroopwafels die we voor hen meenamen worden evenwel verrast en blij aangenomen. Op de terugweg naar ons hotel helpen de studenten ons nog even bij het bestellen van een lokale specialiteit, rijst op een stokje, bij een eettentje. En oh ja: “We sturen morgen via Facebook een berichtje als we gebeld hebben met het park waar jullie heen willen. Misschien is het gesloten door het slechte weer.” Gastvrijer kan je het niet maken.
Reisbijbel ontdekte Zuid-Korea in samenwerking met het gespecialiseerde reisbureau KoreaReizen. Zij stellen een reis samen op basis van jouw wensen en budget. Daarbij gaan ze uit van een zo zelfstandig mogelijke reis. Dus met openbaar vervoer waar mogelijk en een huurauto waar dat handig is. In Seoel verbleven we in een fijn hotel in het centrum van de stad, vlakbij Bukchon. Een prima uitvalsbasis om de stad enkele dagen te ontdekken.