3 redenen voor een verre reis met kinderen

Trekking_Hoge_Altas

Stoere Gezinnen

Kinderen herinneren zich volgens veel mensen niets meer van zo'n verre reis en dus is het zonde van het geld. Maar de ouders zelf dan? Willen die geen reizen maken, hun horizon verbreden? 3 Tips waarom je wel een verre reis met kinderen moet maken.

tekst Fleur Besters

Een verre reis maken met jonge kinderen, dat vinden veel ouders onzin. De kinderen herinneren zich er later amper iets van, het is een gedoe om met jonge kinderen naar een land in een andere tijdzone te reizen en hoe regel je luiers in Vietnam? Onze 3 redenen waarom je juist wél een verre reis met kinderen  moet maken.

Jouw plezier telt ook

Vooropgesteld: je gaat een reis maken die je zelf leuk vindt. Dat lukt alleen als je het allemaal een leuke trip vindt. En natuurlijk pikken ook jonge kinderen iets op van zo’n reis. Cruciaal voor het maken van een avontuurlijke reis met je gezin is uiteindelijk je eigen instelling: durf je het aan en heb je er zelf zin in? Kinderen passen zich namelijk moeiteloos aan aan de stemming van hun ouders. Is de stemming gestresst? Kies dan voor een camping in Europa met veel leeftijdsgenootjes en bekend eten.

Reisbijbels Joep en Fleur reisden naast Europese bestemmingen daarentegen met hun jonge kinderen ook naar Indonesië, Marokko, Zuid-Korea en Jordanië. Het eerste land op de bonnefooi, zodat ze eens met een eenjarige in een hippe ecolodge belanden, met rieten matjes als kamerafscheiding en enkel koud water. Toen de eenjarige reiziger eindelijk sliep, stonden de jonge backpackers van de kamer ernaast juist op om de zonsondergang te gaan bekijken. De accommodatie was erg goedkoop, dat wel. De slapeloze nacht en stress om het wakker houden van andere reizigers nodigde echter niet uit tot een langer verblijf, al had waarschijnlijk niemand last van het jonge gezin.

Is zo’n ervaring erg? Welnee, want op reis heb je iedere dag weer een nieuwe kans op iets leuks. En zo ging de kleine jongen ook achterop de fiets door de rijstvelden en mocht hij op het strand spelen met de lokale kinderen, terwijl zijn ouders een welverdiende massage kregen. En, de junior reporters van Reisbijbel zijn inmiddels tieners, maar herinneren zich nog heel veel van hun verre reizen, vaak zelfs meer details dan hun ouders.

Kinderen vinden meer leuk dan je denkt


Veel volwassenen die als kind met hun ouders in Oostenrijk of Duitsland op wandelvakantie gingen, hebben daar nog altijd goede herinneringen aan. Waarom dus geen wandelreis in een verre bestemming? Dades Reizen nam de junior reporters met hun ouders ook eens mee, dwars door het Atlasgebergte. Vier dagen zonder telefoon, in de onbewoonde wereld en geen ander vermaak dan je zelf maakt.

Flinke klimpartijen, slapen op de vlaktes in kleine tentjes, met wilde paarden om je heen. Vier dagen niet douchen, maar wassen in een watertje tussen de rotsen. Een schorpioen bij de overnachtingsplek, een wc-plek tussen de rotsen, koken op een houtvuur, iedere ochtend het afval verbranden zodat er geen sporen achterblijven in de natuur. Puur avontuur, samen met een ezeltjes als vervoersmiddel voor te vermoeide voeten. En als er dan op de tweede trekking een kind echt ziek wordt, maag enorm van streek, blijk je echt ver van de bewoonde wereld te zitten, maar komt het toch goed. Bovenop een wagen met matrassen naar de bewoonde wereld, waar Dades-reizen al een extra nacht in een riad heeft geregeld.Maak een verre reis die bij je past


Kies voor een verre reis met kinderen die bij jouw gezin past. Boek bij twijfel juist een vooraf geregelde autorondreis, met of zonder chauffeur.  Kinderen maken makkelijk contact met lokale leeftijdsgenootjes, bijvoorbeeld dankzij via een reisorganisatie geregelde diners bij de mensen thuis.

Lees hier meer over het regelen van een ontmoeting met locals op je verre reis. 

Kinderen zien op een verre reis misschien meer leed dan in Frankrijk, denk aan vluchtelingenkampen naast de weg in Jordanië of het boerenleven in Zuid-Sulawesi, maar is dat erg? In Nederland verzamelden de junior reporters bij de aankomst van de eerste asielzoekers in hun stad direct speelgoed om weg te geven. Reizen is ook leven in het moment en kennismaken met andere culturen. Eten met je handen, benen bedekken als dat nodig is en leren dat wilde dieren niet alleen in de dierentuin leven.

Bekijk op de landenpagina's van Reisbijbel de reportages over de verschillende manieren van reizen en lees de eerlijke reviews van de junior reporters en hun ouders.