Vijf tips voor fijne en goede wandelschoenen

Slimme Reistips

Wie op reis een beetje buiten de geasfalteerde paden gaat, komt voor de keuze te staan of hij wandelschoenen koopt. Je hebt ze in alle soorten en maten, en met deze tips ga je wat meer zelfverzekerd op pad bij je aankoop.

tekst Fleur Besters

Ben je op zoek naar bergschoenen of wandelschoenen? Met deze tips koop je vast een fijn én goed paar, passend bij jouw type reis.

 

Welk type wandelschoenen

Naast hoge en lage wandelschoenen, heb je doorgaans vier verschillende categorieën wandelschoenen. Klasse A is geschikt voor paden en goede wegen. B voor bergpaden en eenvoudige beklimmingen. Categorie C en D zijn echte outdoor categorieën en geschikt als je meerdaagse bergtochten gaat maken door ruig terrein. Deze heb je bijvoorbeeld ook nodig als je gaat (ijs)klimmen, de zool is dan stijf genoeg voor bijvoorbeeld stijgijzers.

Daarnaast moet je rekening houden met het seizoen waarin je je wandelschoenen wil gebruiken. Neem je ze mee op wintersport, zorg dan dat ze gevoerd zijn, of dat je er een dikkere (wollen) sok in kan dragen. Hoge schoenen voorkomen dat er sneeuw in je schoen komt. Maar reis je juist in de zomer, dan zijn lage, kunststof schoenen vaak fijner. Deze ventileren beter en zijn lichter, dit bespaart je blaren. Maar leren schoenen zijn in bijvoorbeeld Schotland of Engeland wel weer bestand tegen een regenbui, en veel duurzamer.

Wandelschoenen meenemen op reis


Je koopt waarschijnlijk wandelschoenen om te wandelen op reis. Maar ga je dagen door steden slenteren of trek je de bergen in? Ga je een paar dagen, en gebruik je ze de rest van de tijd niet? Ga je met de auto of trein, dan is er vast wel plek om je wandelschoenen op te bergen als je ze niet gebruikt. Maar reis je ver en ga je vliegen voor een wandelvakantie in combinatie met strand of stedentrips, dan kunnen wandelschoenen een sta-in-de-weg worden. Hoge, zware bergschoenen zijn dan wellicht om die reden al minder praktisch, je moet ze steeds aan je tas binden. Een alternatief, ook door Reisbijbel getest, zijn bijvoorbeeld trailschoenen. Goede grip, ook op natte ondergronden (denk aan de jungle of het strand), maar een stuk lichter en compacter dan hardere schoenen.



Pas je wandelschoenen voor je ze koopt

Het lijkt voor de hand te liggen, maar zorg dat je wandelschoenen past voordat je ze koopt, of bestel twee maten als je ze online besteld. Voordeel van online bestellen is dat je ze op meerdere momenten op de dag even kan passen. Het schijnt namelijk dat je voeten in de ochtend minder opgezet (dunner) zijn dan in de middag. En bedenkt ook wat voor sokken je erin wil dragen. Is het winter als je gaat wandelen, dan kies je wellicht een dikkere sok. Dat moet wel passen.

Bekijk meerdere merken


Iedere voet is anders, en iedere portemonnee trouwens ook. Het loont zeker om meerdere merken schoenen te proberen, want wellicht past het ene merk je beter dan de ander. En ga er vanuit dat je jaren met een paar doet, Reisbijbels Fleur loopt al 20 jaar op hetzelfde paar Meindl's, met alleen af en toe een nieuwe zool. Ga dus niet over één nacht ijs bij de aankoop van je wandel- of bergschoenen. En kijk eens bij een outlet, op je vakantiebestemming of online bij andere winkels dan de bekende ketens. En pubers willen misschien geen 'suffe' bergschoenen, maar slaan misschien juist wel aan op legerkisten van outdoorextreme.nl



Loop je wandelschoenen in

Nee, je hoeft niet meteen een intensief trainingsschema te volgen voor een gemiddelde wandelvakantie, maar loop je wandelschoenen of bergschoenen wel in voordat je ermee op reis gaat. Zeker als je leren schoenen hebt gekozen is dit een must, en voorkomt het blaren. En mocht je in de zomer in een warmer land reizen, en toch blaren krijgen? Neem blarenpleisters mee, en een alternatief om te wandelen, zoals bijvoorbeeld Teva's! Je zal niet de eerste zijn die daar bergen mee beklimt of tochten door de jungle maakt. Maar even niet denken aan de steentjes en bloedzuigers die je voeten kunnen aanvallen...!