Welke camera neem je mee op reis?

Slimme Reistips

Voortaan heb je natuurlijk geen twijfels meer over aantal fotorolletjes dat je meeneemt op reis, maar juist wel over het type fotocamera. Check onze tips!

tekst Fleur Besters

Steeds minder mensen nemen een grote spiegelreflexcamera mee op reis. Daarmee maak je natuurlijk, zeker als je investeert in goede lenzen, de beste foto's. Maar zeker als je veel onderweg bent, kies je waarschijnlijk liever voor een kleiner model. En, het gaat bij reizen juist ook om de beleving. Snel een herinnering maken voor later, lukt zeker zo goed met een eenvoudiger model. Deze tips zijn basis van onze ervaringen met langere reizen vol hikes, stukken per trein en boot! Snel de prijzen checken of nog meer gespecialiseerd advies over de aankoop van je camera? Kijk dan vast hier voor de beste cameratools

1. De Action Cam

De meest bekende is natuurlijk de GoPro, en die gebruiken wij ook al heel wat jaren. Op de punten van je ski's, aan de trein door Vietnam of vanuit het water voor een vette kitesurfvideo. Tegenwoordig hoef je niet meer te gokken wat je filmt, je bekijkt de beelden met de nieuwste modellen ook mee. Groot voordeel van een action cam is de robuustheid. Wat is er fijner dan je geen zorgen te hoeven maken over waterspetters in een modderbad of een valpartij bij het klimmen? Naast GoPro bieden bijvoorbeeld ook Sony en Ricoh dergelijke camera's aan.

2. 360 graden camera

Reisbijbel neemt hem al geregeld mee voor toffe 360 graden video's en foto's, en je hoeft er geen speciale handigheid voor te hebben: de 360 graden camera van Ricoh. De Theta S is erg gebruiksvriendelijk, en bij reizen niet onbelangrijk: het is een compact en licht cameraatje waarmee je helemaal rondom foto's en video's kan opnemen. Het apparaatje kan tegen een stootje, wij namen hem vijf weken lang overal mee naar toe in Azië. De bediening is enorm eenvoudig, een druk op de knop zorgt er al voor dat je fotografeert of filmt. Ook de Reisbijbel junior reporters konden ermee werken!

3. Compact camera

Heb je geen goede smartphone om foto's en video's te maken? Kies dan voor een goede compactcamera voor onderweg. Check of je er ook mee kan filmen en de nieuwste camera's zorgen er bovendien vaak voor dat je de foto's ook makkelijk via social media kan delen. Veel compact camera's hebben inmiddels ook een goede zoom. 

Tip van Reisbijbel: “Bang dat er onderweg iets met je dure smartphone gebeurt of wil je jezelf dwingen onderweg offline te zijn? Overweg dan om een goedkoop telefoontoestel mee te nemen, waarmee je alleen kan bellen. En kies een mooie fotocamera om foto's te maken!”

4. Uit de lucht: een drone

Het mag zeker niet overal, maar met een drone kan je natuurlijk geweldige beelden maken op reis. Onze ervaring is dat je het zeker in de natuur probleemloos kan doen. De DJI Phantom drones staan goed bekend, ook onze ervaringen zijn positief. Zorg wel dat je een stevige koffer of tas meeneemt op reis en check de drone als handbagage in! Ga je hiken? De drone weegt met tas toch zeker zo'n 5 kilo. 

 

En altijd…

Zorg dat je een goede tas hebt voor je apparatuur. Niets is zo vervelend als onderweg steeds naar je camera te moeten zoeken. Zorg dat je alle snoertjes bij elkaar bewaart en neem extra geheugenkaartjes mee. Extra veilig: zet je foto's onderweg geregeld in de 'wolken', door ze te uploaden naar bijvoorbeeld iCloud of mail ze via WeTransfer naar jezelf als je de link op tijd kan downloaden. Hiermee dwing je jezelf ook om onderweg vast je foto's te selecteren en bewerken!