10 Antwoorden op de meest gestelde vragen over reizen naar Iran

Verre Avonturen

Iran is een opkomende reisbestemming: dat klinkt hartstikke leuk, maar is een reis naar Iran ook een goed idee? In dit artikel geeft Reisbijbels Sanne uit eigen ervaring antwoord op 10 veelgehoorde vragen over Iran.

tekst Sanne Helbers

  Waarom zou ik naar Iran gaan?

  Omdat het een fantastisch land is! De mensen zijn open, warm en vriendelijk. Er is heel veel te zien. Van eeuwenoude geschiedenis tot prachtige natuur. Veel moskeeën en mausolea zijn van binnen en van buiten rijk versierd met felgekleurde tegels en goud. Paleizen van de Sjahs van voorheen doen denken aan sprookjes uit 1001 nacht. Iedere stad heeft een bazaar, waar je je direct waant in Aladdin of de Fata Morgana. Er zijn uitgestrekte woestijnen, besneeuwde bergtoppen, groene, mistige bergbossen en oases in dorre valleien. En daarnaast heeft Iran nog een geheim wapen… Nee, niet de kernwapens, maar de ontwapenende gastvrijheid van de bevolking waardoor je je nooit een buitenstaander zult voelen!


  Is reizen in Iran veilig?


  Ja. Zonder twijfel. In het land zelf is het absoluut veilig en kun je gemakkelijk rondreizen op eigen gelegenheid. In elk land zijn zakkenrollers en oplichters, maar in Iran zijn zelfs die moeilijk te vinden. Lees meer over rondreizen in Iran in dit artikel.

  Hoe moet ik me kleden?


  Je kunt er niet omheen: de hoofddoek is verplicht in Iran, evenals lichaamsbedekkende kleding. Steek je niet meteen van top tot teen in zwarte chadors. Een lange broek of legging en lange mouwen en tops die over de billen vallen en niet te strak zitten, zijn de norm. Driekwart mouwtjes zijn ook geen probleem, maar laat geen decolleté zien. En als je hoofddoek wat naar achteren schuift en je haar zichtbaar is, is dat geen enkel probleem.

  Mannen lopen in lange broeken, een korte broek is niet de bedoeling. T-shirts zijn geaccepteerd, maar mouwloze shirts niet. Voor zowel mannen als vrouwen geldt dat sandalen en slippers prima zijn.  Kan ik als vrouw alleen reizen?


  Het kan, hoewel het comfortabeler is als je met een man samen reist. In Iran spreken mannen vreemde vrouwen niet zomaar aan en andersom, wat het moeilijker kan maken als je als vrouw alleen reist. Bovendien is het in Iran niet gewoon dat je als vrouw alleen reist, en dat maakt het gewoonweg makkelijker als je samen reist.

  Moet ik met een georganiseerde reis naar Iran?


  Nee. Integendeel zelfs. In Iran kun je zeer goed zelf rondreizen. Het is veilig en de bevolking helpt je altijd. Maar probeer niet alles vooraf en via internet al te reserveren. Internet is niet zo wijdverspreid in Iran en boekingswebsites zijn er nauwelijks of alleen in het Farsi. Bussen rijden niet overal heen of niet frequent. Er zijn weinig tourbureaus via welke je dagtrips kunt boeken. Maar je vindt altijd wel iemand die je kan helpen, alleen moet je in het achterhoofd houden dat je het vaak ter plekke zult moeten regelen in plaats van dingen vooraf te boeken. Over het algemeen is alles mogelijk, mits je jezelf flexibel opstelt. Lees in dit artikel meer over hoe je reist door Iran. En wil je toch een georganiseerde reis om bijvoorbeeld je reisplanning zeker te halen? Bekijk dan de reisorganisaties op onze Iran-pagina.  Hoe gedraag ik me als westerling?


  Handen schudden voor mannen en vrouwen is niet gewoon, maar wordt vaak aan de vrouw overgelaten. Als zij aangeeft dat ze handen wil schudden, pakken de meeste mannen die gewoon aan. Sommigen niet echter, respecteer dat. Overigens weten ze in Iran heel goed dat westerlingen het daar niet mee eens zijn, en proberen ze je vaak tegemoet te komen.

  Het is goed om te weten dat je in stadsbussen apart reist, zelfs al ben je getrouwd. Mannen stappen vaak voorin in, vrouwen achterin. In metro’s, taxi’s en lange afstandsbussen is het niet de bedoeling dat je als vrouw naast een vreemde man gaat zitten of andersom. In lange afstandsbussen mag je wel samen reizen en krijg je daarom vaak een plek aangewezen naast je eigen man of vrouw of anders naast iemand van hetzelfde geslacht. In taxi’s zal iedereen zonder er woorden aan vuil te maken opstaan en met elkaar wordt er zo gepast en gemeten zodat het weer juist is. Metro’s hebben altijd een ‘women only’-coupé. De overige coupés zijn gemengd.

  Mannen spreken over het algemeen altijd andere mannen aan en vrouwen andere vrouwen. Eenmaal in het gesprek kun je deelnemen.

  Goed om te onthouden is ook dat een duim opsteken in Iran gelijkstaat aan de middelvinger bij ons.

  Ik ben uitgenodigd om bij iemand te eten. Is dat veilig?


  Ja. Gasten zijn volgens Iraniërs ‘een gift van God’ en worden ook zo behandeld. Op straat wordt je om de haverklap uitgenodigd om bij iemand te eten of te slapen. Hier kun je gerust op ingaan. Je kunt iets meenemen als bedankje. Achter de voordeur zijn de gedragsregels overigens een stuk losser dan ervoor.  Is er echt geen alcohol?


  Daar kunnen we kort over zijn: nee. Wel is er veel alcoholvrij bier te krijgen. En de waterpijp, qalyan in Iran, biedt prima uitkomst!

  Gratis dingen? Niet doen!


  Ta’arof is de Iranese beleefdheidsvorm waarbij je dingen pardoes gratis krijgt aangeboden. Een kleed waar je naar kijkt, een bus- of taxiritje. Het is niet de bedoeling dat je hierop ingaat. Bedank beleefd. Iraniërs zullen het overigens niet zomaar opgeven en het nogmaals (of een paar keer) aanbieden, maar blijf bedanken.

  Is het lastig om een visum aan te vragen?


  Niet meer. Sinds januari 2017 kun je online een visum aanvragen. Deze haal je vervolgens op bij de ambassade in Den Haag. Je kunt ook een visum upon arrival regelen op het vliegveld in Teheran. Hier hebben we alle informatie over het aanvragen van een visum voor Iran verzameld.

  Op veel websites en blogs staat dat je een toestemmingsbrief nodig hebt, maar sinds 2017 is dat niet meer altijd het geval en zijn het soms gewoon extra kosten die een tussenbureau onnodig in rekening brengt. Als je bereid bent je visum op te halen, na het online aanvragen ervan, dan kan je het ook zonder zo'n brief aanvragen.

  Weet wel dat je – eenmaal met een Iraans visum in je paspoort – extra gecontroleerd wordt voor je Amerika in wilt, en je kleine kans loopt dat ze je weigeren, zelfs al ben je Nederlander! En met een Israëlisch stempel krijg je geen visum.  Inspiratie voor Iran

  Verre Avonturen

  Iran is een opkomende reisbestemming: dat klinkt hartstikke leuk, maar is een reis naar Iran ook een goed idee? In dit artikel geeft Reisbijbels Sanne uit eigen ervaring antwoord op 10 veelgehoorde vragen over Iran.

  Lees Meer Door: Sanne Helbers

  Slimme Reistips, Verre Avonturen

  Even op Booking.com een hostel of hotel zoeken, dat zit er voor Iran niet in. En een toer boeken naar een bezienswaardigheid is hier ook wel wat meer werk dan je in meer toeristische landen gewend bent. Hoe je van plaats A naar B komt, dat moet je

  Lees Meer Door: Sanne Helbers

  Verre Avonturen

  Iran heeft reizigers ontzettend veel te bieden. De meeste bekende bezienswaardigheden liggen in centraal Iran, zoals woestijnstad Yazd, de opgravingen in Persepolis en de majestueuze voormalige hoofdstad Esfahan. Maar ook ten noorden van drukke me

  Lees Meer Door: Sanne Helbers

  Verre Avonturen

  Het Perzische rijk van weleer vind je in Iran op veel plekken nog terug in de oude moskeeën, eindeloze gangenstelsels van eeuwenoude bazaars, prachtig versierde paleizen, mausolea en eeuwenoude opgravingen. De sfeer is op veel plekken magisch

  Lees Meer Door: Sanne Helbers

  Verre Avonturen

  “Iran? Hoe kom je daar nou bij?” En: “Is dat eigenlijk wel veilig?” Twee van de meest gehoorde vragen voor reizigers die voormalig Perzië als reisbestemming hebben. Maar Iraniërs zijn ontzettend open en vriendelij

  Lees Meer Door: Sanne Helbers

  Verre Avonturen

  Iedereen die veel reist moet het wel eens zijn opgevallen. Zijn de Nederlanders in verre streken relatief oververtegenwoordigd ten opzichte van de meeste andere Europese landen, Belgen zie je vrij weinig. Daarom is het des te opvallender dat er ui

  Lees Meer Door: Theo Molenaar

  Verre Avonturen

  Veel mensen hebben wel eens gehoord van Persepolis in Iran, maar niet veel mensen weten dat zich vlak bij Persepolis nog een zeer indrukwekkende archeologische vindplaats bevindt: Naqsh-e Rustam.
  Bij Naqsh-e Rustam, dat ook wel de 'necropolis

  Lees Meer Door: Reisbijbel

  Verre Avonturen

  Wat ga je in Iran doen? Dat was de vraag die mij het meest gesteld werd voor ik op reis ging naar Iran. Ik wilde al jaren naar Iran op vakantie, het land wat bekend staat om de prachtige natuur, mooie oude Perzische steden, maar ook om de strenge

  Lees Meer Door: Wouter Smits

  Reizen naar Iran

  Prijs: €0 - €10000
  Dagen: 0 - 30

  Rondreizen

  Rondreis Iran, 21 dagen

  Complete rondreis door het fascinerende Iran. We bezoeken niet alleen de hoogtepunten in centraal Iran, maar ook de interessante noordwestelijke provincies oost- en west Azerbeidzjan en Koerdistan.

  Land : Iran
  Aanbieder : Djoser
  prijs vanaf : 2095.00
  reisduur : 21 dagen
  Lees Meer

  Pioniersreis

  Rondreis IRAN - 28 dagen; Achter de sluier

  Steeds meer reizigers ontdekken dat Iran meer te bieden heeft dan gesluierde vrouwen en ayatollahs. Deze rondreis door Iran laat het andere Iran zien: een fascinerende tocht langs de eeuwenoude Perzische cultuur, een gastvrije bevolking en woeste lan

  Land : IRAN
  Aanbieder : Koningaap
  prijs vanaf : 3495.00
  reisduur : 28
  Lees Meer

  Rondreis

  Rondreis - Vrouw op Reis naar Iran

  Tijdens deze avontuurlijke rondreis voor vrouwen door het mysterieuze Iran is enorm veel te ontdekken: sfeervolle middeleeuwse steden met kleurrijke bazaars, vele overblijfselen van het oude Perzische rijk en moskeeën met rijk versierde toegangspoor

  Land : Iran
  Aanbieder : Baobab
  prijs vanaf : 1648.00
  Lees Meer

  Rondreis

  Rondreis IRAN - 20 dagen; Op weg naar Isfahan

  Een reis door Iran betekent 2500 jaar terug gaan in de geschiedenis en genieten van kleurrijk betegelde paleizen en moskeeën. Je zult je verbazen over het feit dat Iraanse steden zo modern zijn. Daarnaast krijg je ook het gevoel dat de tijd heeft st

  Land : Iran
  Aanbieder : Koningaap
  prijs vanaf : 1695.00
  reisduur : 20 dagen / 19 nachten
  Lees Meer

  Rondreis

  Rondreis Iran

  Tijdens deze avontuurlijke rondreis door het mysterieuze Iran is enorm veel te ontdekken: sfeervolle middeleeuwse steden met kleurrijke bazaars, vele overblijfselen van het oude Perzische rijk en moskeeën met rijk versierde toegangspoorten die tot d

  Land : Iran
  Aanbieder : Baobab
  prijs vanaf : 1998.00
  Lees Meer

  Rondreis

  Rondreis Iran

  Tijdens deze avontuurlijke rondreis door het mysterieuze Iran is enorm veel te ontdekken: sfeervolle middeleeuwse steden met kleurrijke bazaars, vele overblijfselen van het oude Perzische rijk en moskeeën met rijk versierde toegangspoorten die tot d

  Land : Iran
  Aanbieder : Baobab
  prijs vanaf : 1648.00
  Lees Meer

  Rondreizen

  Rondreis Iran

  Tijdens deze avontuurlijke rondreis door het mysterieuze Iran is enorm veel te ontdekken: sfeervolle middeleeuwse steden met kleurrijke bazaars, vele overblijfselen van het oude Perzische rijk en moskeeën met rijk versierde toegangspoorten die tot d

  Land : Iran
  Aanbieder : Sawadee
  prijs vanaf : 1998.00
  Lees Meer

  Rondreizen

  Rondreis Iran

  Tijdens deze avontuurlijke rondreis door het mysterieuze Iran is enorm veel te ontdekken: sfeervolle middeleeuwse steden met kleurrijke bazaars, vele overblijfselen van het oude Perzische rijk en moskeeën met rijk versierde toegangspoorten die tot d

  Land : Iran
  Aanbieder : Sawadee
  prijs vanaf : 1648.00
  Lees Meer

  Rondreis

  Rondreis Iran Hoogtepunten

  Tijdens deze rondreis door het voormalig Perzische Rijk bezoeken we de hoogtepunten van Iran. Gezellige en chaotische bazaars, kleurrijke moskeeën, kruidige specerijen en de macht van het Perzische rijk staan tijdens deze rondreis centraal. We bezoe

  Land : Iran
  Aanbieder : Baobab
  prijs vanaf : 1198.00
  Lees Meer

  Rondreizen

  Rondreis Iran, 14 dagen

  Tijdens deze tweeweekse rondreis door Iran bezoeken we de hoofdstad Teheran en bijzondere plekken als Shiraz, Persepolis en Isfahan.

  Land : Iran
  Aanbieder : Djoser
  prijs vanaf : 1545.00
  reisduur : 14 dagen
  Lees Meer

  Groepsreizen

  Rondreis IRAN - 15 dagen; Fraaie mozaïeken en hartelijke mensen

  Iran is zeker een van de meest fascinerende landen van het Midden-Oosten. Bezoekers komen na hun Iran rondreis dan ook terug met zeer enthousiaste verhalen over de hartverwarmende contacten met de bevolking, de overdaad aan schitterende steden, eeuwe

  Land : IRAN
  Aanbieder : Koningaap
  prijs vanaf : 1695.00
  reisduur : 15
  Lees Meer

  Rondreizen

  Rondreis Iran Hoogtepunten

  Tijdens deze rondreis door het voormalig Perzische Rijk bezoeken we de hoogtepunten van Iran. Gezellige en chaotische bazaars, kleurrijke moskeeën, kruidige specerijen en de macht van het Perzische rijk staan tijdens deze rondreis centraal. We bezoe

  Land : Iran
  Aanbieder : Sawadee
  prijs vanaf : 1198.00
  Lees Meer

  Rondreis

  Groepsreis Iran; Achter de sluier

  Steeds meer reizigers ontdekken dat Iran meer te bieden heeft dan gesluierde vrouwen en ayatollahs. Een reis door het vroegere Perzië is een bijzondere ervaring. Een fascinerende Iran groepsreis langs schitterende steden en eeuwenoude cultuurscha

  Land : Iran
  Aanbieder : Shoestring
  prijs vanaf : 1399.00
  reisduur : 16 dagen / 15 nachten
  Lees Meer

  Rondreis

  Groepsreis Iran; Achter de sluier

  Steeds meer reizigers ontdekken dat Iran meer te bieden heeft dan gesluierde vrouwen en ayatollahs. Een reis door het vroegere Perzië is een bijzondere ervaring. Een fascinerende Iran groepsreis langs schitterende steden en eeuwenoude cultuurscha

  Land : IRAN
  Aanbieder : Shoestring
  prijs vanaf : 1499.00
  reisduur : 16 dagen / 15 nachten
  Lees Meer

  Rondreis

  Rondreis IRAN - 28 dagen; Achter de sluier

  Steeds meer reizigers ontdekken dat Iran meer te bieden heeft dan gesluierde vrouwen en ayatollahs. Deze rondreis door Iran laat het andere Iran zien: een fascinerende tocht langs de eeuwenoude Perzische cultuur, een gastvrije bevolking en woeste lan

  Land : Iran
  Aanbieder : Koningaap
  prijs vanaf : 2195.00
  reisduur : 28 dagen / 27 nachten
  Lees Meer

  Rondreizen

  Rondreis Iran, 11 dagen

  Tijdens deze 11-daagse rondreis door Iran bezoeken we de absolute hoogtepunten. Via de hoofdstad Teheran reizen we door de woestijn naar Kashan en Yazd om vervolgens in het koele en aangename Shiraz aan te belanden. Het historische Persepolis en stad

  Land : Iran
  Aanbieder : Djoser
  prijs vanaf : 1295.00
  reisduur : 10 dagen
  Lees Meer

  Groepsreizen

  Rondreis IRAN - 20 dagen; Op weg naar Isfahan

  Een reis door Iran betekent 2500 jaar terug gaan in de geschiedenis en genieten van kleurrijk betegelde paleizen en moskeeën. Je zult je verbazen over het feit dat Iraanse steden zo modern zijn. Daarnaast krijg je ook het gevoel dat de tijd heeft st

  Land : IRAN
  Aanbieder : Koningaap
  prijs vanaf : 2395.00
  reisduur : 20
  Lees Meer

  Rondreizen

  Klassiek Iran

  - Inclusief alle entreegelden (t.w.v. minimaal € 150!) - Ontdek de schatten van het Oude Perzië - Maak kennis met de ultiem vriendelijke Iraniërs - Bazaars, paleizen, weelderige tuinen en woestijn

  Land : Iran
  Aanbieder : NRV
  prijs vanaf : 556.00
  reisduur : 15
  Lees Meer

  Reisboeken en gidsen over Iran

  Reisgidsen

  Reisgids Iran (duitstalig) | Marco Polo

  Let op! Duitstalige gids! Handige en overzichtelijke, kleine reisgids voor een eerste kennismaking met de vakantiebestemming. Globale uitklapkaart achterin, makkelijk binnenzakformaat.Erleben Sie Iran mit all seinen Facetten! Der kompakte

  Land : Iran
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 14.50
  Lees Meer

  Reisverhalen

  Reisverhaal Revolutionary Ride Iran | Lois Pryce

  In 2011, at the height of tension between the British and Iranian governments, travel writer Lois Pryce found a note left on her motorcycle outside the Iranian Embassy in London: ... I wish that you will visit Iran so you will see for yourself a

  Land : Iran
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 15.50
  Lees Meer

  Reisgidsen

  Reisgids Elementaire Deeltjes Iran | Amsterdam University Press

  Over Iran lezen we al decennia met regelmaat in de krant. Iran kent een veelzijdige en complexe cultuur en beschaving. Helaas leveren de meeste media ons geen goed beeld van de Iraanse politiek, cultuur, identiteit en bevolking. Dit Elementa

  Land : Iran
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 9.95
  Lees Meer
  close

  Heeft de reistips jou geholpen? Deel hem dan met anderen!

  close

  Heeft de reistips jou geholpen? Deel hem dan met anderen!