Waarom zou ik naar Iran gaan?
Omdat het een fantastisch land is! De mensen zijn open, warm en vriendelijk. Er is heel veel te zien. Van eeuwenoude geschiedenis tot prachtige natuur. Veel moskeeën en mausolea zijn van binnen en van buiten rijk versierd met felgekleurde tegels en goud. Paleizen van de Sjahs van voorheen doen denken aan sprookjes uit 1001 nacht. Iedere stad heeft een bazaar, waar je je direct waant in Aladdin of de Fata Morgana. Er zijn uitgestrekte woestijnen, besneeuwde bergtoppen, groene, mistige bergbossen en oases in dorre valleien. En daarnaast heeft Iran nog een geheim wapen… Nee, niet de kernwapens, maar de ontwapenende gastvrijheid van de bevolking waardoor je je nooit een buitenstaander zult voelen!
Is reizen in Iran veilig?
Ja. Zonder twijfel. In het land zelf is het absoluut veilig en kun je gemakkelijk rondreizen op eigen gelegenheid. In elk land zijn zakkenrollers en oplichters, maar in Iran zijn zelfs die moeilijk te vinden. Lees meer over rondreizen in Iran
in dit artikel.
Hoe moet ik me kleden?
Je kunt er niet omheen: de hoofddoek is verplicht in Iran, evenals lichaamsbedekkende kleding. Steek je niet meteen van top tot teen in zwarte chadors. Een lange broek of legging en lange mouwen en tops die over de billen vallen en niet te strak zitten, zijn de norm. Driekwart mouwtjes zijn ook geen probleem, maar laat geen decolleté zien. En als je hoofddoek wat naar achteren schuift en je haar zichtbaar is, is dat geen enkel probleem.
Mannen lopen in lange broeken, een korte broek is niet de bedoeling. T-shirts zijn geaccepteerd, maar mouwloze shirts niet. Voor zowel mannen als vrouwen geldt dat sandalen en slippers prima zijn.
Kan ik als vrouw alleen reizen?
Het kan, hoewel het comfortabeler is als je met een man samen reist. In Iran spreken mannen vreemde vrouwen niet zomaar aan en andersom, wat het moeilijker kan maken als je als vrouw alleen reist. Bovendien is het in Iran niet gewoon dat je als vrouw alleen reist, en dat maakt het gewoonweg makkelijker als je samen reist.
Moet ik met een georganiseerde reis naar Iran?
Nee. Integendeel zelfs. In Iran kun je zeer goed zelf rondreizen. Het is veilig en de bevolking helpt je altijd. Maar probeer niet alles vooraf en via internet al te reserveren. Internet is niet zo wijdverspreid in Iran en boekingswebsites zijn er nauwelijks of alleen in het Farsi. Bussen rijden niet overal heen of niet frequent. Er zijn weinig tourbureaus via welke je dagtrips kunt boeken. Maar je vindt altijd wel iemand die je kan helpen, alleen moet je in het achterhoofd houden dat je het vaak ter plekke zult moeten regelen in plaats van dingen vooraf te boeken. Over het algemeen is alles mogelijk, mits je jezelf flexibel opstelt. Lees
in dit artikel meer over hoe je reist door Iran. En wil je toch een georganiseerde reis om bijvoorbeeld je reisplanning zeker te halen? Bekijk dan de reisorganisaties op
onze Iran-pagina.
Hoe gedraag ik me als westerling?
Handen schudden voor mannen en vrouwen is niet gewoon, maar wordt vaak aan de vrouw overgelaten. Als zij aangeeft dat ze handen wil schudden, pakken de meeste mannen die gewoon aan. Sommigen niet echter, respecteer dat. Overigens weten ze in Iran heel goed dat westerlingen het daar niet mee eens zijn, en proberen ze je vaak tegemoet te komen.
Het is goed om te weten dat je in stadsbussen apart reist, zelfs al ben je getrouwd. Mannen stappen vaak voorin in, vrouwen achterin. In metro’s, taxi’s en lange afstandsbussen is het niet de bedoeling dat je als vrouw naast een vreemde man gaat zitten of andersom. In lange afstandsbussen mag je wel samen reizen en krijg je daarom vaak een plek aangewezen naast je eigen man of vrouw of anders naast iemand van hetzelfde geslacht. In taxi’s zal iedereen zonder er woorden aan vuil te maken opstaan en met elkaar wordt er zo gepast en gemeten zodat het weer juist is. Metro’s hebben altijd een ‘women only’-coupé. De overige coupés zijn gemengd.
Mannen spreken over het algemeen altijd andere mannen aan en vrouwen andere vrouwen. Eenmaal in het gesprek kun je deelnemen.
Goed om te onthouden is ook dat een duim opsteken in Iran gelijkstaat aan de middelvinger bij ons.
Ik ben uitgenodigd om bij iemand te eten. Is dat veilig?
Ja. Gasten zijn volgens Iraniërs ‘een gift van God’ en worden ook zo behandeld. Op straat wordt je om de haverklap uitgenodigd om bij iemand te eten of te slapen. Hier kun je gerust op ingaan. Je kunt iets meenemen als bedankje. Achter de voordeur zijn de gedragsregels overigens een stuk losser dan ervoor.
Is er echt geen alcohol?
Daar kunnen we kort over zijn: nee. Wel is er veel alcoholvrij bier te krijgen. En de waterpijp, qalyan in Iran, biedt prima uitkomst!
Gratis dingen? Niet doen!
Ta’arof is de Iranese beleefdheidsvorm waarbij je dingen pardoes gratis krijgt aangeboden. Een kleed waar je naar kijkt, een bus- of taxiritje. Het is niet de bedoeling dat je hierop ingaat. Bedank beleefd. Iraniërs zullen het overigens niet zomaar opgeven en het nogmaals (of een paar keer) aanbieden, maar blijf bedanken.
Is het lastig om een visum aan te vragen?
Niet meer. Sinds januari 2017 kun je online een visum aanvragen. Deze haal je vervolgens op bij de ambassade in Den Haag. Je kunt ook een visum
upon arrival regelen op het vliegveld in Teheran.
Hier hebben we alle informatie over het aanvragen van een visum voor Iran verzameld.
Op veel websites en blogs staat dat je een toestemmingsbrief nodig hebt, maar sinds 2017 is dat niet meer altijd het geval en zijn het soms gewoon extra kosten die een tussenbureau onnodig in rekening brengt. Als je bereid bent je visum op te halen, na het online aanvragen ervan, dan kan je het ook zonder zo'n brief aanvragen.
Weet wel dat je – eenmaal met een Iraans visum in je paspoort – extra gecontroleerd wordt voor je Amerika in wilt, en je kleine kans loopt dat ze je weigeren, zelfs al ben je Nederlander! En met een Israëlisch stempel krijg je geen visum.