Charkov onder de loep

Reportages

Het Nederlands Elftal speelde tijdens het EK2012 zijn poulewedstrijden in Charkov. Waar? Juist ja in Charkov. Of was het nou Charkiv?

Bewapend met camera namen we in de winter voorafgaand aan het EK alvast polshoogte om te zien met wat voor een stad het oranjelegioen te maken zou gaan krijgen. Dit bezoek resulteerde in een online video-serie, die de stad weergeeft door de ogen van de reiziger. We onderzochten of de stad klaar was voor het het tournooi door het stadion onder de loep te nemen (inclusief kleedkamer-inspectie!) en te kijken hoe het gesteld was met de plaatselijke hotels. We spraken met de bewoners van de stad, we bezochten een boerenmarkt vol ambachtelijke heerlijkheden en deden een culturele inhaalslag in een Oekraïens Orthodoxe kerk.

tekst Reisbijbel

  Zie hier de volledige serie die we in de dagen voorafgaand aan het EK publiceerde. 

   

  Wat feiten en cijfers

  Charkov ligt in het noord-oosten van Oekraïne, vlakbij de grens met Rusland. Vandaar dat je -mocht je deze talen spreken-, je zowel in het Oekraïns als in het Russisch kan redden. Andere talen, bijvoorbeeld Engels, spreekt men er nauwelijks. Met 1,5 miljoen inwoners is het de tweede stad van het land. Ooit was het de hoofdstad, maar die eer hebben ze moeten overdragen aan Kiev.

  Zeg je Charkov, dan zeg je industrie. En dan met name militaire industrie. De twijfelachtige eer van grootste producent van Sovjet-tanks komt Charkov toe. Echter van al die industrie merk je in het centrum weinig. Daar merk je dat de stad naast industriestad vooral een stad van wetenschap en cultuur is. De stad huisvest 60 wetenschappelijke instituten, 30 hogeronderwijs instellingen, 6 museums, 7 theaters and 80 bibliotheken. Dat verklaart ook het feit dat er héél veel jonge mensen in deze stad wonen, en dat verklaart weer dat er héél veel hippe koffietentjes zijn waar je de perfecte koffie kunt drinken.

  Bezienswaardigheden

  Toegegeven, ook wij hadden het niet verwacht, maar de stad Charkov heeft de bezoeker redelijk wat te bieden op het gebied van cultuur en entertainment.

  Dé bezienswaardigheid van Charkov is het Vrijheidsplein. Dit plein is ongeveer 690 tot 750 meter lang en 96 tot 125 meter breed en is daarmee zelfs het op één na grootste plein van de wereld. De originele naam van dit plein was het Dzerzjinski Plein, oprichter van debolsjewistische geheime dienst. Na de onafhankelijkheid in 1991 kreeg het plein zijn huidige naam. 
  Een interessante bezienswaardigheid langs het plein is het Derzhprom gebouw, een van de belangrijkste voorbeelden van constructivistische architectuur. Verder staat er aan de voet van het Vrijheidsplein een gigantisch standbeeld van Vladimir Lenin.

  Als je in Charkov bent mag je ook zeker Sumskaya straat niet missen. Dit is de belangrijkste straat van Charkov en je kunt je er wel even vermaken met de vele winkels, restaurants, cafés en barretjes.

  Leuk is ook het Oceanarium, waar je verschillende soorten vissen kunt bekijken, dolfijnenshows kunt meemaken en zelfs met dolfijnen kunt zwemmen. Het Oceanarium ligt in het Shevchenko Park aan Sumskaya straat. In het park kun je de hectiek van de stad even ontvluchten.

  Ook zeer de moeite waard zijn de verschillende prachtige kathedralen van de stad, zoals de Blagoveshchensky-kathedraal.

   

  Praktische informatie

  Van plan om ook ooit eens naar Charkov te gaan? We hebben hier wat praktische info op een rij gezet.

  Vervoer naar Charkov

  Charkov ligt ongeveer 2.600 kilometer verwijderd van Nederland. Er zijn verschillende manieren om naar Charkov te reizen.

  Vliegtuig

  Het vliegveld van Charkov Kharkiv Osnova International Airport bevindt zich 8 kilometer ten zuidoosten van het centrum. Met het oog op de Euro 2012 is het vliegveld gemoderniseerd en heeft het een compleet nieuwe internationale terminal gekregen. De faciliteiten van de luchthaven zijn geschikt voor passagiers met een beperking (ingangen, dienstverlening, toiletruimtes, vluchtwegen, liften, deuren en uitgangen zijn geschikt voor mensen in een rolstoel).

  Het centrum van de stad is te bereiken met verschillende buslijnen, waaronder bus 115 (Metro Station “Prospekt Gagarina”), 119 (Prospekt Pobedy) en 152 en 255 (beiden naar Metro Station “Akademika Barabashova”). Een taxirit naar het centrum duurt ongeveer een half uur.

  Afgezien van enkele charters gaan er vanuit Nederland geen rechtstreekse vluchten naar Charkov. Wel zijn er (nationale) vluchten Kiev-Charkov. Je zult dus meestal een tussenstop moeten maken om vanuit Nederland naar Charkov te vliegen.

  Goede opties zijn:

  – Austrian Airlines, dat vanaf Amsterdam en Brussel via Wenen naar Charkov vliegt
  – KLM, dat vanaf Amsterdam via Kiev naar Charkov vliegt

  Andere maatschappijen die vanaf Amsterdam naar Kiev vliegen met een overstap:

  – LOT Airlines
  – Czech Airlines
  – Aeroflot Airlines
  – Rossiya Airlines

  Trein

  Vanuit het centrale Pivdenniy Vokzal treinstation gaan regelmatig treinen naar Donetsk (+/- 6,5 uur), Moskou (11,5 uur) en Lviv (20 uur). Ook rijden er regelmatig expresstreinen (6 uur) en langzamere nachttreinen tussen Kiev en Charkov.

  Bus

  Het busstation van Charkov bevindt zich een kilometer ten zuiden van het treinstation. Er rijden regelmatig bussen tussen Charkov en Kiev, die er zo'n 7 uur over doen.

  Vervoer in Charkov

  Metro

  Sinds 1975 beschikt Charkov over een metro. Het netwerk bestaat uit drie lijnen met een totale lengte van bijna 38 kilometer en 29 stations. Tokens voor de metro kosten 1.5 UAH per reis.

  Marshrutka

  Deze kleine busjes zijn erg populair in Oekraïne en ze zijn bovendien zeer betaalbaar. De Marshrutkas rijden alleen wel op veel verschillende routes en het kan dan ook lastig te zijn om de juiste Marshrutka naar je bestemming te vinden.

  Taxi

  Taxi's zijn de duurste wijze van vervoer in Charkov. Je kunt een taxi bestellen, maar er ook een aanhouden langs de kant van de weg. 
  Om te voorkomen dat je teveel betaalt is het zeer aan te raden om voordat je instapt met de taxichauffeur een prijs af te spreken. 

  Klimaat in Charkov

  Charkov heeft een gematigd landklimaat met over het algemeen koude winters en aangename zomers. De beste reistijd naar Charkov is de periode van mei t/m september, de gemiddelde temperatuur in deze periode ligt dan rond de 23 graden Celsius.

  Klimaattabel Charkov

   janfebmrtaprmeijunjulaugsepoktnovdec
  dagtemp.-4-33142124262519124-1
  nachttemp.-10-9-3410141514104-1-6
  neerslag (mm)453328374658615042354547
  aantal dagen neerslag1512121111121291091416

   

   

  Wil je weten hoe het is om op te groeien en te leven in Charkov? Lees dan het intervier met Marina Snoek-Gorelik. Zij is Oekraïense in Nederland. Haar familie komt uit het Charkov. Ze heeft er zelf gewoond, gestudeerd en gewerkt.


  Inspiratie voor Oekraïne

  Kiev, hoofdstad van de Oekraïne, is een trotse miljoenenstad aan de Dnjepr. Het is de bakermat van de Russische cultuur en voormalige hoofdstad van het oude Russische rijk. Kiev wordt daarom in de Slavische cultuur "Moeder aller steden" genoe

  Lees Meer Door: Martin Boon

  Wie is er niet opgegroeid met de kernramp die symbool staat voor alles wat er mis kan gaan met kernenergie. Ik heb het natuurlijk over Tsjernobyl. Samen met de kernramp in Fukushima heeft Tsjernobyl de twijfelachtige eer de grootste kernramp in de

  Lees Meer Door: Martin Boon

  Je kan bij mij wel stellen dat ik een enorme drang heb om locaties die in de categorie "dark tourism" (reizen naar plaatsen die met de dood of lijden worden geassocieerd) vallen, te bezoeken. Mijn interesse gaat vooral uit naar de landen

  Lees Meer Door: Martin Boon

  Stoere Gezinnen

  Onbekend maakt onbemind. Dit spreekwoord schoot Martin Boon telkens te binnen als hij reacties hoorde van mensen die voor het eerst over zijn reisdoel hoorden. Oost-Europa, wat moet je daar nu doen? En dan ook nog eens met de kinderen. Alsof het e

  Lees Meer Door: Wouter Peters

  Bij romantische plekken denkt men al gauw aan Parijs of Venetië, maar niet zo snel aan Oekraïne. Toch bevindt zich daar een plek die qua romantiek makkelijk kan wedijveren met Parijs of Venetië: de liefdestunnel.

  Lees Meer Door: Reisbijbel

  Het Nederlands Elftal speelde tijdens het EK2012 zijn poulewedstrijden in Charkov. Waar? Juist ja in Charkov. Of was het nou Charkiv?

  Bewapend met camera namen we in de winter voorafgaand aan het EK alvast polshoogte om te zien met wat v

  Lees Meer Door: Reisbijbel

  Vandaag reist het Nederlands elftal van Krakau in Polen naar Charkov in Oekraïne voor hun eerste EK-wedstrijd. Afgelopen winter hebben wij alvast een kijkje genomen in deze stad. In deze video zijn we net geland en reizen we per taxi van vlie

  Lees Meer Door: Reisbijbel

  Met openbaarvervoer van Kiev naar Boekarest in 3 delen.

  Het ranzige bakje Oekraïns vliegtuigvoer hebben we inmiddels achter de kiezen. Het kan nooit lang meer duren voordat de piloot het UIA-vliegtuig (Ukraine International Air

  Lees Meer Door: Reisbijbel

  Reisorganisaties Oekraïne

  Reizen naar Oekraïne

  Prijs: €0 - €10000
  Dagen: 0 - 30

  Groepsreizen

  Rondreis OEKRAÏNE - 9 dagen; Gouden koepels en gele stranden

  Tijdens deze korte reis door Oekraïne bezoek je drie compleet verschillende steden. Kiev staat bekend als bakermat van de Oost-Slavische cultuur en de vele kerken zijn een waar genot om te bezoeken. Lviv doet eerder denken aan steden als Praag en We

  Land : OEKRAINE
  Aanbieder : Koningaap
  prijs vanaf : 1195.00
  reisduur : 9
  Lees Meer

  Nieuwe reis

  Rondreis RUSLAND, WIT-RUSLAND EN OEKRAÏNE - 23 dagen; Adellijke rijkdommen en Sovjet geheimen

  Deze afwisselende reis neemt je mee naar de drie landen die samen het Slavische hartland vormen. In Sint-Petersburg en Moskou geniet je van de stadspaleizen, rijkversierde kerken en ontelbare musea van wereldniveau. In het onontdekte Wit-Rusland heet

  Land : OEKRAINE
  Aanbieder : Koningaap
  prijs vanaf : 2795.00
  reisduur : 23
  Lees Meer

  Reisboeken en gidsen over Oekraïne

  Reisverhalen

  Reisverhaal Alles is verlicht | Jonathan Safran Foer

  Een jonge Amerikaan reist naar het platteland van Oost-Europa. Daar gaat hij op zoek naar de vrouw die, zo is hem verteld, zijn grootvader uit de handen van de nazi's heeft gered. Vergezeld door de onvergetelijke Alex, zijn jonge Oekraïense tolk d

  Land : Oekraïne
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 11.00
  Lees Meer

  Reisgidsen

  Reisgids Dominicus Oekraine - Ukraine | Gottmer

  Oekraïne is een fascinerende toeristenbestemming met een oneindige keuze aan historische en culturele bezienswaardigheden. In deze reisgids over Oekraïne vind je naast beschrijvingen en praktische informatie ook historische en culturele achtergro

  Land : Oekraïne
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 23.99
  Lees Meer

  Wegenkaarten

  Wegenkaart - landkaart Ukraine - Oekraïne | Marco Polo

  Duidelijke wegenkaart van Marco Polo: alle wegen, zowel de verharde als belangrijke onverharde wegen zijn weergegeven.  Mooie toeristisch interessante wegen die de moeite waard zijn, zijn groen gearceerd. Veel toeristische informatie is toegevoegd

  Land : Oekraïne
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 12.95
  Lees Meer

  Wegenkaarten

  Wegenkaart - landkaart Karpatalja - Transcarpthia - Transkarpaten - Ukraine | Dimap

  Zeer gedetaillerde wegenkaart van de Oekrainse Waldkarpaten (Karpato) en Sakarpatskaya Oblast alle plaatsnamen in de Oekraine zijn in het Cyrillisch en Engels.  Topografische Straßenkarte der Karpato-Ukraine (Waldkarpaten). Mit Stadtpl

  Land : Oekraïne
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 14.95
  Lees Meer

  Reisgidsen

  Reisgids Ukraine - Oekraïne | Lonely Planet

  De perfecte reisgids voor zowel de georganiseerde als de zelfstandige reiziger. Naast een algemene inleiding van het land / streek vol met praktische informatie over hoe je er het beste kunt reizen: slapen, eten, vervoer, excursies ... alles kun je

  Land : Oekraïne
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 23.95
  Lees Meer

  Reisgidsen

  Reisgids Lemberg - Lviv - Lwow | Trescher Verlag

  Goede Duitstalige reisgids met veel culturele beschrijvingen. Daarnaast ook aandacht voor praktische zaken als overnachten en rondreizen. Bijzondere duitse uitgever, vaak als eerste een boek over een bepaald gebied of land.Im Jahre 1998 wurde di

  Land : Oekraïne
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 19.95
  Lees Meer

  Reisgidsen

  Reisgids Kiev | Trescher Verlag

  Goede Duitstalige reisgids met veel culturele beschrijvingen. Daarnaast ook aandacht voor praktische zaken als overnachten en rondreizen. Bijzondere duitse uitgever, vaak als eerste een boek over een bepaald gebied of land. Zeer uitgebreide stadsgids

  Land : Oekraïne
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 19.95
  Lees Meer

  Reisgidsen

  Reisgids Ukraine - Oekraïne | Reise Know-How Verlag

  Zeer goede - Duitstalige - reisgids over Oekraïne. Bijzonder uitvoerige beschrijvingen van cultuur en natuur, met kaartjes, foto's etc. Vergeleken met de Lonely Planet veel uitvoeriger en diepgaander: echt op z'n Duits gemaakt, zeer grundlich.A

  Land : Oekraïne
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 27.50
  Lees Meer

  Woordenboeken

  Woordenboek Phrasebook & Dictionary Ukrainian - Oekraïens | Lonely Planet

  Goede taalgids met zowel zinnen als woordenlijst. Engels - Ukrainian v.v.Packed with phrases on everything from bargaining at a rynok to hiking and eating out, this book will spice up your Ukrainian adventure.Whether bathing in culture or the

  Land : Oekraïne
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 7.50
  Lees Meer

  Wegenkaarten

  Wegenkaart - landkaart Ukraine - Oekraïne | Reise Know-How Verlag

  Tweetalige kaart (Engels en Duits). Door ingetekende lengte- en breedtegraden is het gebruik van GPS mogelijk. Met hoogtelijnen en uitgebreid wegennetwerk: daarnaast worden ook de afstanden tussen belangrijke plaatsen duidelijk leesbaar weergegeven

  Land : Oekraïne
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 11.50
  Lees Meer

  Reisgidsen

  Reisgids Odessa - Aufstrebende Metropole am Schwarzen Meer | Schulze verlag

  Reisgids over Odessa, een belangrijke havenstad aan de Zwarte Zee. Veel illustraties.Leseproben:Odessa - sinnenfreudige und weltoffene HafenstadtOdessas Internationalität und Lebensfreude sind legendär. Schon bei der Einfahrt in die Stad

  Land : Oekraïne
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 20.95
  Lees Meer

  Reisgidsen

  Reisgids Die Krim, Lemberg, Kiew (Kiev) und Odessa - Oekraïne | Reise Know-How Verlag

   Toonaangevende reisgids van Duitse makelij. Zeer degelijk, boordevol praktische informatie en achtergrondbeschrijvingen. Absoluut de beste gids op dit moment .... Een aanrader voor zowel de zelfstandige als de georganiseerde reiziger. D

  Land : Oekraïne
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 24.95
  Lees Meer

  Reisgidsen

  Reisgids Te gast in Rusland en Oekraine | Informatie Verre Reizen

  Samengesteld door en voor reizigers: verhalen van mensen die er gewoond of gereisd hebben. Literatuurlijst, praktische tips, vooral veel achtergrond- en cultuur informatie.Rusland en Oekraïne zijn landen van contrasten. In Moskou rijden rijke R

  Land : Oekraïne
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 8.95
  Lees Meer

  Wegenkaarten

  Wegenkaart - landkaart Krim - Ukraine | Reise Know-How Verlag

  Tweetalige kaart (Engels en Duits). Door ingetekende lengte- en breedtegraden is het gebruik van GPS mogelijk. Met hoogtelijnen en uitgebreid wegennetwerk: daarnaast worden ook de afstanden tussen belangrijke plaatsen duidelijk leesbaar weergegeven

  Land : Oekraïne
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 11.50
  Lees Meer

  Reisgidsen

  Opruiming - Reisgids Odessa | Schulze verlag

  opruiming = oude drukReisgids over Odessa, een belangrijke havenstad aan de Zwarte Zee. Veel illustraties. Alltag und Theater, Realität und Illusion vermischen sich in Odessa, der Stadt mit dem einzigarten Pulsschlag auf wunderbare Weise

  Land : Oekraïne
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 9.50
  Lees Meer

  Reisgidsen

  Reisgids Ukraine - Oekraïne | Bradt

  Voor vele landen net zo goed, zo niet beter dan de Planet. Beduidend soberder uitgevoerd, maar ook met veel informatie voor backpackers en met veel kaartmateriaal. Een aanrader!Ukraine is something of an enigma for the visitor. The largest count

  Land : Oekraïne
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 23.95
  Lees Meer

  Wegenkaarten

  Wegenkaart - landkaart Adventure map Bucovina - Maramures | TerraQuest

  De kracht zit hem in het feit dat deze kaart in delen is geplastificeerd en daardoor ook - ondanks de plastic laag - makkelijk in delen is te vouwen.  Van het gebeid Munti Rodnei is een detailkaart 1:75.000 ingevoegd. Terraquest say

  Land : Oekraïne
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 12.50
  Lees Meer
  close

  Wie wil jij inspireren met dit reisverhaal? Deel het snel!

  close

  Wie wil jij inspireren met dit reisverhaal? Deel het snel!