Een feest van groene thee

Verre Avonturen

In Zuid Korea kennen ze vele, in mijn ogen, nogal aparte festivals. Wat te denken van Aardbeien festival, Azalea festival of een Vlinder festival? Maar het vreemdste festival dat ik in het land heb bijgewoond, moet toch wel het Green Tea Festival in Boseong zijn.

tekst Eva Hopstaken

Boseong, in het zuiden van het land, wordt gezien als de geboorteplaats van de commerciële thee industrie die Zuid Korea rijk is. Hier produceert men de grootste hoeveelheid thee van het gehele land. Tijdens het Boseong Green Tea Festival zijn de meest favoriete onderdelen de onderdelen die je zelf kunt ervaren, zoals het plukken van de thee, thee maken en het proeven van verschillende snacks, gemaakt van groene thee in de vele stalletjes die het festivalterrein rijk is.

Ik bezoek het festival op de openingsdag. Voor de buitenlandse delegatie, oftewel, ik en een dertigtal andere Nederlanders, zijn stoelen vrij gehouden voor de openingsceremonie. Naast mij zitten keurige heren in pak en statige dames in hanbok, de traditionele Koreaanse jurk. Mijn buurvrouw tikt me aan en probeert in het Koreaans duidelijk te maken wat ons te wachten staat. Had ik nu maar de taal gesproken, dan was ik er op voorbereid geweest dat de opening met vuurwerk gepaard zou gaan. Oorverdovend lawaai, ik val bijna van mijn stoel van de schrik. Mijn buurvrouw vindt het geweldig, ze is gaan staan en staat heftig in haar handen te klappen. Oersaai, sorry dat ik het zeg, maar een betere omschrijving kan ik, noch in Nederlands noch in het Koreaans bedenken, voor deze ceremonie.
Omdat ik de taal niet spreek, heb ik geen idee wat er aan de hand is. De ene, vast belangrijke, meneer in pak, na de andere wordt op het podium geroepen en dan klappen met z’n allen….. Maar gelukkig bemerk ik, dat wanneer je de taal wel machtig bent, het toch blijkbaar ook niet meevalt je ogen op te houden. Op de rijen achter mij, ligt een viertal mannen een uiltje te knappen en wanneer ik beter om me heen kijk, zie ik nog meer feestgangers knikkebollen. Iedereen wordt weer wakker geschud, want aan het einde van deze presentatie, klinkt er nog een keer vuurwerk.

Een lint van kraampjes vormt een kleurrijke braderie. Hier kun je alles krijgen aangaande groene thee. Vanzelfsprekend thee, maar ook schoonheidsproducten gemaakt van groene thee, groene thee rijstcake, theeserviezen en nog veel meer. ‘Hello, you, ice cream?’ vraagt me een stem in zeer gebrekkig Engels. In een van de kraampjes bied een dame me een groene thee softijsje aan. Apart! In een aantal stalletjes voeren dames een vereenvoudigde theeceremonie uit, waarbij iedereen uitgenodigd is om aan te schuiven. Uren zou ik langs de uitnodigende hartelijke Koreanen kunnen slenteren en genieten van alle aangeboden waar, maar er is werk aan de winkel. 

‘Rollen, rollen, harder rollen,’ moedigt Mrs. Park mij aan. Van bladeren, drinkbare thee maken, blijkt een stevige klus te zijn, zo blijkt tijdens de green tea workshop. Eerst de bladeren in een hete pot, met de blote hand husselen, vervolgens in een doek wikkelen en rollen en dit proces verschillende keren herhalen. ‘Terug in de pot, niet te lang, niet te lang, niet laten verbranden, er uit halen….’ Mrs. Park staat mij bij als een trainer die zijn pupil naar de Olympische Spelen probeert te coachen. Mijn harde werk, bijna een uur later, wordt beloont. Mrs. Park plukt er nog een paar blaadjes tussenuit die volgens haar niet goed zijn, en overhandigd me dan het eindresultaat, een zakje, zelfgemaakte, premium klasse, groene thee.

Het mooiste van deze dag is toch wel, een wandeling tussen de theeplantages. Een prachtige route die me via een kleine waterval naar de badplaats Yulpo brengt, waar de dag toepasselijk afgesloten word in de Green Tea Spa.

In 2013 zal het Green Tea Festival gehouden worden van 14 t/m 19 mei.

Voor meer informatie: http://english.visitkorea.or.kr/enu/SI/SI_EN_3_2_1.jsp?cid=700867