Hawaï – de weg naar Hana

Verre Avonturen

Wie aan Hawaii denkt, denkt al snel aan mooie zandstranden, palmbomen op iedere straathoek en gebruinde surfers. Dit is dan ook zeker te vinden op Maui, het op een na grootste eiland van Hawaï, maar Maui heeft meer te bieden dan dit.

tekst Rowan Nieuwland

Op het noordoostelijke gedeelte van het eiland vind je de “road to Hana” oftewel, de weg naar Hana, een weg van ruim honderd kilometer die je naar een paar van de mooiste plekjes van het eiland brengt. En niet alleen de mooiste plekjes, maar ook zeker de natste plekken, het gebied rondom Hana is zelfs een van de natste plekken ter wereld!

De Road to Hana is de enige verbinding tussen Kahului en Hana en loopt dwars door het regenwoud op het eiland. Ondanks het feit dat de weg niet veel langer is dan honderd kilometer, ben je toch al minstens twee en een half uur onderweg wanneer je op geen enkel punt stopt. De weg heeft namelijk ongeveer 620 bochten, 59 bruggen en kent op veel punten maar één rijbaan. Aangeraden wordt om de lokale bevolking altijd te laten passeren als dit mogelijk is, maar dat leidt dan weer wel tot veel vertraging.

De weg begint in Pa'ia een klein hippiedorpje in het noorden van Maui. Slim is om hier vroeg te beginnen en je tank helemaal vol te gooien, want voor de volgende 59 bruggen is er geen benzinestation meer te vinden. Mooie stranden en intimiderende watervallen daarentegen zijn er genoeg; alleen al in de eerste paar kilometers zitten een paar ontzettend mooie plekjes verstopt. En verstopt zitten ze zeker, als je even niet op de bordjes langs de weg let, is er een grote kans dat je een van de watervallen of uitzichtpunten mist.

Twin Falls

De eerste aanrader is de Twin Falls. Om deze watervallen te kunnen vinden moet je wel een stukje lopen, maar het eindpunt is dat zeker waard. De Twin Falls zijn een van de eerste watervallen die je kunt vinden onderweg naar Hana. Zoals de naam al suggereert zijn het twee watervallen naast elkaar midden in het regenwoud van Maui. Veel bezoekers nemen hier een verfrissende duik en zwemmen in het kleine meertje waarin de watervallen uitkomen. Neem wanneer je dit wil doen wel waterschoenen mee, want de bodem van het meer ligt vol kleine kiezels, niet echt fijn voor je voeten.

Waikamoi Trail

Niet lang na de Twin Falls vind je de Waikamoi nature trail. De uitzichten die dit pad, dat dwars door de natuur loopt, biedt, zijn ontzettend mooi en mag je zeker niet missen. Van kleine watervallen tot groene vergezichten over het regenwoud, alles is hier te vinden. Er is een lange en een korte trail, voor wie maar één dag heeft om alles te zien, is de kortere trail aan te raden. Mocht je wat langer de tijd nemen om de weg te verkennen, neem dan de langere versie.

 

  

Halfway to Hana

Ook halfway to Hana is een leuke stop, wat minder natuur dit keer maar wel een goede plaats om wat typische hawaiaanse snacks in te slaan. Het kleine restaurantje, als je het al zo kan noemen, ligt ongeveer op de helft van de route en verkoopt onder andere bananenbrood en “shaved ice”, twee snacks die je absoluut gegeten moet hebben tijdens je bezoek aan Hawaï. Ook is het leuk om het bekende bord van de snackshop op de foto te zetten als aandenken aan de roadtrip.

 

Pipiwai Trail

Het absolute hoogtepunt is toch wel de pipiwai trail. Voor deze trail moet je ongeveer drie uur uit trekken. Tijdens deze wandeling zie je van alles, van bamboebossen tot een oneindige hoeveelheid watervallen. Het eindpunt van de Pipiwai trail zijn de Waimoku falls, volgens velen de mooiste watervallen van het eiland. Om er te komen heb je niet eens heel veel wandelervaring nodig, grote gedeelten van de trail zijn makkelijk begaanbaar doordat er een houten pad is aangelegd. Dat deze trail zo makkelijk begaanbaar is, heeft ook een nadeel, je zal hier nooit alleen lopen. Deze trail is het absolute hoogtepunt van de Road to Hana en er zijn dan ook weinig toeristen die dit stukje natuur overslaan.

Dit is nog maar een kleine opsomming van alle wonderen die de Road to Hana te bieden heeft, wie de honderd kilometer aan weg echt goed wil verkennen, heeft dan ook wel meer dan één dag nodig. Voor de echte avonturiers is er zelfs nog een andere weg terug naar “de bewoonde wereld”, let wel op, veel autoverhuurders verbieden het om deze weg te rijden. 

Praktische zaken

Er vliegen geen luchtvaartmaatschappijen rechtstreeks vanuit Nederland naar Maui. Wel vliegen onder andere Delta, KLM en United met een overstap vanuit Amsterdam op Maui.

Island-hoppen op de verschillende eilanden van Hawaii kan met Tenzing Travel. Onder andere Jan Doets, Pacificisland Travel en Exit Reizen organiseren reizen naar Hawaii, waarbij ook een bezoek aan Maui tot de mogelijkheden behoort.

 

Hawaii is zeer geschikt om per auto te verkennen, het verkeer is er over het algemeen heel rustig en de bewegwijzering is goed. In Hawaii rijdt men aan de rechter kant van de weg. De maximum snelheid is 65 mph, in de bebouwde kom 35 mph.

Brandstof is in Hawaii een stuk goedkoper dan in Nederland. Het tanken verloopt er vrijwel hetzelfde als in Nederland. Wel wil men vaak dat voorafgaand aan het tanken een bepaald bedrag wordt betaald. Pas dan activeert men de tank.