Jaar op wereldreis met kinderen: een handboek

wereldreis kinderen 14theroad

Reportages

Een wereldreis maken met kinderen, dat staat op de bucketlist van veel ouders. Maar hoe begin je aan zoiets en is het wel echt leuk? Daar krijg je in 14 The Road antwoord op!

tekst Fleur Besters
foto's Joyce Bennis-Wissink

Een jaar op wereldreis met de kinderen, dat wilde ook Joyce Bennis-Wissink graag. In 2001 maakte ze al zo’n reis met haar man Frank en na de geboorte van de twee kinderen willen ze hun bewondering voor de natuur ook met hen delen en hen laten zien dat kinderen overal op de wereld hetzelfde zijn. Zo vertrokken ze in 2015 op reis. Bijzonder is dat het boek 14 The Road, 25 euro inclusief verzendkosten, uitkomt tijdens de wereldwijde COVID-19-pandemie, waarin iedereen juist gevraagd wordt thuis te blijven. Extra veel voorpret dus!

Praktische indeling boek

Het boek 14 the Road is ingedeeld in drie delen, waarmee je samen inzicht krijgt in wat komt kijken bij een wereldreis met kinderen. Het eerste deel geeft tips over het plannen van je vertrek. Wat doe je met je huis, de school en wat het je nodig op je reis. Het meest uitgebreide onderdeel is het reisverhaal over de wereldreis. Joyce houdt zich niet in, het is een gedetailleerd verhaal van ruim 300 pagina's!

Het boek sluit af met de thuiskomst, en meer praktische tips. Handig is de financiële routekaart, die haar man Frank verzorgt. Financieel advies is zijn vak, dus dat geeft de uitleg wat extra waarde. Alvast een spoiler: ze hadden zelf een budget van 70.000 euro voor een jaar reizen met vier personen.Reisroute wereldreis met kinderen

Een jaar lijkt lang, maar zelfs als je een wereldreis met je kinderen maakt moet je allereerst keuzes maken. Welke continenten en welke landen ga je bezoeken? Het gezin vertrekt eerst naar Zuid-Afrika, waar ze toch wel wat angst voor criminaliteit hebben. Joyce vertelt hoe ze hier acclimatiseren en in het reisritme komen.

Fijn aan het boek is dat het reizen met kinderen niet beter voorspiegelt dan het is. Niet ieder guesthouse pakt even goed uit en niet ieder uitje is even leuk. Omdat Joyce en haar gezin wel écht reizen, ontmoeten ze onderweg heel veel locals. Precies wat ze voor vertrek voor ogen hebben, de kinderen spelen met leeftijdgenootjes uit alle landen. Wie heeft er westerse animatie in een hotel nodig?Heel veel dieren

Als natuurliefhebber wordt je zeker blij van de manier van reizen van dit gezien. Er is veel aandacht voor natuur tijdens hun wereldreis met kinderen. Aardrijkskunde en biologie, je leert het op reis gewoon in de praktijk. In Afrika bezoekt het gezin ook nog een bloedheet Botswana en reizen ze door naar Zimbabwe. Omdat het gezin veel met een gids reist, kunnen ze in het boek ook veel details delen. Extra leuk als voorpret voor een eventuele eigen reis. En ook hier de echte realiteit, hyena's rond je tent, soms hoeft de natuur niet té dichtbij te komen!Wereldreis met kinderen: Azië

Na Afrika lonkt Azië. Het georganiseerde Japan is de eerste bestemming, waar juist meer stadsleven is, bijzonder (en lekker!) lokaal eten en veel ritjes met de metro. Het gezin kiest voor appartementjes, dat soms beter uitpakt en soms een lawaai van jewelste oplevert door andere gasten. Vietnam biedt weer een heel andere ervaring, chaos in de steden, maar ook lekker zwemmen in de oceaan, waar ze eenmaal net als Reisbijbels Tim heel veel kwallen tegenkomen. Het hoort er allemaal bij, net als de vele fotomomenten met Vietnamezen. Bangkok blijkt na het hectische Vietnam aanzienlijk rustiger dan de ouders vooraf dachten, op basis van hun eerdere reiservaringen.


Tip van Joyce: "De kinderen krijgen vanaf Vietnam meer invloed op de besteding van het budget, ze weten zo wat ze per dag uit kunnen geven aan alle maaltijden. Wat over is mogen ze zelf besteden aan een ijsje of toetje!"


Must visit: Australië

Een bijna niet te vermijden bestemming op een wereldreis met kinderen is Australië. Juist nu heb je immers alle tijd om dit immense continent te bezoeken. Toch is het ook dan keuzes maken, en Joyce en haar gezin besluiten 'alleen' de kustroute van Melbourne naar Cairns te rijden. Ze huren er een auto en nemen kampeerspullen mee, die ze ter plekke kopen. Na drie weken ontmoeten ze familie en trekken ze verder met een camper. Leuk omdat je zo beide ervaringen terugleest in 14TheRoad. Joyce beschrijft de highlights overzichtelijk, met tussenkopjes. Handig als je ze even wilt scannen.


Tip van Joyce: "Onderweg sturen we geregeld vast spullen vooruit naar huis. Vanuit Australië bijvoorbeeld Simons longboard, surfpak, kaarten en folders voor in de plakboeken en de plakboeken zelf."


Avonturen in Zuid-Amerika

Het volgende continent op de wereldreis met kinderen is Zuid-Amerika, waar Buenos Aires de eerste bestemming is. Hier in Argentinië besteedt het gezin de eerste dagen aan het maken van plannen. De reis staat niet van dag tot dag vast, en dat maakt het wel zo flexibel. De verschillende adresjes voelen vaak ook als thuis, en er is zelfs een Risk spel mee voor de nodige 'routine'.

De kinderen blijken hier in Zuid-Amerika weer behoorlijk flexibele reizigers, zelfs als de ouders iets vervelend lijkt, geven zij niets om een te ver naar achteren geklapte stoel in een bus. Het is maar net wat je gewend bent als kind natuurlijk! Na Argentinië volgen Chili, Bolivia en Brazilië.


Weer thuis na een wereldreis

Het internationale leven is het gezin goed bevallen. Thuis hebben ze inmiddels een gastenkamer en zo ontmoeten ze toch weer veel nieuwe culturen, en verwelkomen ze oude bekenden. In het laatste deel van het boek lees je hoe de landing thuis is verlopen, ook voor de kinderen is het na een wereldreis even wennen. Ook hier geeft Joyce een eerlijk beeld en kan je via de financiële routekaart zelf eens onderzoeken of zo'n wereldreis met kinderen ook iets voor jou is!


Bestel 14TheRoad voor 25 euro

Je kan 14TheRoad voor 25 euro bestellen. Het is een dik boek, minder geschikt om mee op reis te nemen, maar juist reuze geschikt om vooraf te lezen, ook als je maar enkele landen wil bezoeken. Het combineert fijne reisverhalen met praktische tips.