Kiev – “Moeder aller steden”

Reportages

Kiev, hoofdstad van de Oekraïne, is een trotse miljoenenstad aan de Dnjepr. Het is de bakermat van de Russische cultuur en voormalige hoofdstad van het oude Russische rijk. Kiev wordt daarom in de Slavische cultuur “Moeder aller steden” genoemd. Deze stad aan de oevers van de rivier de Dnjepr is onbekend terrein voor de massa (Westeuropese) citytrippers, dus zoek je een alternatief voor de meer cliché citytrips, breng dan zeker een bezoek! Trek hier wel een aantal dagen voor uit, want er is ontzettend veel te zien.

tekst Martin Boon

  Kiev is één van de groenste steden van Europa. Bijna alle straten zijn omzoomd met bomen, veelal kastanjebomen. Begin mei, als deze bomen in bloei staan, is dit een prachtig gezicht. De oevers van de rivier de Dnjepr, die de stad in tweeën verdeelt, zijn het kloppende groene hart van de stad. Verder ontbreekt het, net zoals in alle steden in het voormalige Oostblok, niet aan de nodige stadparken. In de parken is het heerlijk toeven. Overal kun je bij kleine stalletjes drinken kopen en zie je provisorische terrasjes. Dit zijn dé plekken om je onder de lokale bevolking te mengen.


  Uitzicht op Kiev (copyright Mykola Swarnyk)

  Bezienswaardigheden

  De belangrijkste bezienswaardigheid van de stad is het Pechersk Lavra (Holenklooster) dat ten Zuiden van het centrum aan de linkeroever van de Dnjepr ligt. Dit kloostercomplex is bijna 1000 jaar oud en 1 van de 4 belangrijkste centra van de Russisch-orthodoxe kerk. Bijzonder is het ondergrondse gangenstelsel van meer dan 30 kilometer. De gangen zijn eeuwenlang gebruikt als gebeds- en begraafplaats. Een deel van deze gangen kun je bezichtigen; een bijzondere ervaring. Je schuifelt met een kaarsje door de nauwe gangen, langs de in doeken gewikkelde lichamen van overleden monniken. Er zijn ook een aantal kerkjes en gebedsruimtes, waar je eigenlijk altijd wel de nodige biddende mensen tegenkomt. Dit bidden gebeurt op een intense manier; mensen beleven het geloof op een andere manier dan in het Westen. Het klooster staat op de Unesco Werelderfgoedlijst. Vanaf halte Arsenalna, dat het diepste metrostation ter wereld is op 102 meter diepte, is het ongeveer 10 minuten lopen. Een andere optie is een mooie wandeling langs de oever van de Dnjepr. Trek hier vanuit het centrum ongeveer 45 minuten voor uit.

  Naast het kloostercomplex bevindt zich een gedenkplaats voor Holomodor, de grote hongersnood veroorzaakt door Stalin en één van de zwartste bladzijden uit de geschiedenis van de Oekraïne. In de jaren 30 van de vorige eeuw kwamen hierdoor tussen de zeven en tien miljoen mensen om het leven, waaronder drie miljoen kinderen.

  Lees ook onze uitgebreide reportage over het Holodomor Memorial

  Aan de zuidkant van het Holenklooster vind je het museum van de “Grote Vaderlandse Oorlog”, zoals de Tweede Wereldoorlog in de Sovjet Unie en een aantal voormalige Sovjetrepublieken wordt genoemd. Grote blikvanger is het beeld “Moederland” dat 102 meter hoog is en over de stad uitkijkt.

  Beeldje bij het Holodomor memorialcomplex (copyright Steve Haslam)


  Het standbeeld “Moederland” (copyright Mstyslav Chernov)

  Andere bezienswaardigheden die je zeker niet mag missen zijn de prachtige Sint-Sophiakathedraal (Unesco Werelderfgoed) en het Sint-Michelsklooster. De gouden koepels en fresco's aan de buitenkant van de muren van dit klooster zijn bijzonder fraai. Deze locaties bevinden zich tegenover elkaar en bevinden zich middenin het centrum van de stad.


  Het Sint-Michelsklooster

  Voor de museumbezoekers zijn het Nationaal museum voor geschiedenis en het Tsjernobyl museum aan te raden. Het laatste museum geeft een goed inzicht in hoe de ramp in de kerncentrale heeft kunnen gebeuren en wat de gevolgen voor de mensheid zijn geweest. Vanuit Kiev kun je een excursie boeken naar Tsjernobyl.

  Lees ook onze uitgebreide reportage over Tsjernobyl.

  Een andere historisch belangrijke plek is het Babi Yar memorial. Dit was vroeger een ravijn aan de rand van de stad. Op 29 en 30 september 1941 is hier nagenoeg de volledige Joodse bevolking van Kiev door de nazi's uitgemoord. Meer dan 34.000 mensen vonden de dood; er waren slechts 29 overlevenden. Vanwege de enorme groei van de stad ligt de plek nu in de buitenwijken van Kiev. Als je deze plaats bezoekt wandel dan ook wat in de wijk rond. Je krijgt zo een heel ander en beter beeld van de stad en haar inwoners te zien.

  Liefhebbers van Art-Nouveau moeten zeker het huis van de Chimeras bekijken, vlakbij het presidentieel paleis, op ongeveer 15 minuten loopafstand van het centrum. Een gebouw van zes verdiepingen vol met ornamenten van dieren of complete jachtscènes.

  Winkelen

  Aan en in de buurt van de Khreshchatyk bevinden zich tientallen luxe winkels en boetieks. Ook bevindt zich hier een grote ondergrondse mall. Deze is gevestigd onder het Majdan Nezalezjnosti (Plein van de onafhankelijkheid), waar op 22 november 2004 de Oranjerevolutie plaatsvond. Denk niet dat je hier een goedkope Versace kunt kopen, want de prijzen liggen beduidend hoger dan in West-Europa. In het weekend is de brede boulevard van tien rijbanen afgesloten voor autoverkeer en duizenden mensen flaneren dan over het asfalt.

  Eten & drinken

  Uiteraard zijn er ook de nodige restaurants en bars in dit gebied gevestigd. De prijzen van de restaurants variëren van spotgoedkoop tot zeer duur. Het is raadzaam om vooraf even op de kaart te kijken. In het centrum hebben veel restaurants hun menukaart vertaald in het Engels, maar over het algemeen kom je met je Engels nog steeds niet ver. Oekraïns en Russisch zijn met afstand de meest gesproken talen.
  Ga zeker iets eten of drinken in Slavutych Shato Brouwerij (Khreshchatyk 24). Prima pubfood en heerlijk zelf gebrouwen bier. Probeer het “bronzen bier” eens. Dit is een donker bier en de specialiteit van het huis. Binnen heb je een mooi uitzicht op de koperen brouwketels en buiten is het in het voorjaar en de zomer heerlijk toeven op het overdekte terras. Het is leuk mensen kijken en als je daar genoeg van hebt kun je je hart ophalen aan de bolides die voorbij racen. De meeste in het zwart en compleet geblindeerd, maar regelmatig ook in de meest exotische kleuren, tot aan special paint toe. Dit alles heeft te maken met het “gezien worden”; een essentieel onderdeel van de Oekraïense cultuur.


  Protestmars op de Kreshchatyk

  Aan het begin van de Khreshchatyk vind je een vestiging van de populaire keten Mafia. Hier kun je onder andere terecht voor sushi en pizza. De sushi is van gemiddelde kwaliteit, eigenlijk zoals overal in de stad, maar Mafia is een prima locatie om na het uitgaan 's morgens vroeg nog een hapje te gaan eten. Het mooie van een miljoenenstad als Kiev is dat alles 24/7 doorgaat. Veel restaurants en bars kennen geen sluitingstijd of zijn gewoon 24 uur per dag open. Dit geldt dus ook voor bovengenoemde locaties.

  Veel restaurants richten zich op de Franse of Italiaanse keuken. Gelukkig zijn er ook nog genoeg restaurants waar je terecht kunt voor een Oekraïense of Russische maaltijd. Eén van de beste in het centrum is Spotykach (Volodymyrska16).

  Nachtleven

  In Kiev bevinden zich ook de nodige clubs. In het centrum zitten de Vodka Bar, Buddha Bar en het Arena entertainment complex, of zoals de eigenaars het noemen; een “decadence house”. Zeker de moeite waard om eens te bezoeken, al is het alleen al om het zeer gevarieerde publiek te zien. Het standbeeld van Lenin hier schuin tegenover vormt een mooi contrast.

  Kiev is een bruisende stad vol contrasten en dat is één van de dingen die mij zo aantrekt. Het vele groen en de mooie stadsstranden aan de oevers van de Dnjepr staan in schril contrast met de grote oude grijze gebouwen en de hectiek van de auto's en mensen die zich via mooie boulevards tussen deze gebouwen voortbewegen. Mij zullen ze zeker nog in deze stad terugzien, geldt dit ook voor jou?

  Praktische informatie

  Oekraïne kent al een aantal jaar geen visumplicht meer voor inwoners uit de EU. De locale munteenheid is de Hryvnia (spreek uit als Grivna) en de koers schommelt al jaren rond de 0,1 en 0,11 Euro (100 Grivna is ca. 11 Euro). De beste (en voordeligste) manier om naar Kiev te reizen is met de low-cost carrier Wizzair. Vanaf Dortmund vertrekken dagelijks directe vluchten. De vlucht duurt 2,5 uur en je landt op het tweede vliegveld van de stad Zhuliany. Een taxirit van een klein half uur brengt je naar het centrum van de stad. Het contrast tussen arm en rijk is, zoals in elk arm land, enorm. Dit is erg goed te zien tijdens de taxirit, die je van de arme buitenwijken van de stad naar het welvarende deel van het centrum voert.

  Een verblijf in het centrum is, als je een appartement boekt, goed betaalbaar. Reken op ongeveer € 60,- per nacht voor een 4-persoonsappartement in hartje stad. Een hotel is een stuk prijziger. Zoals eigenlijk in alle bekende grote steden in Oekraïne zijn de hotels in Kiev zwaar overpriced en is de prijs/kwaliteitsverhouding ver te zoeken. Ben je op zoek naar de vervlogen communistische tijden? Dan is het leuk om een ouder hotel te boeken, zoals bijvoorbeeld hotel Dnipro. Dit hotel ligt aan het begin van de Khreshchatyk, de belangrijkste straat van de stad. Deze boulevard is tijdens WOII volledig verwoest door het Rode Leger dat zich terugtrok voor de Duitsers. Na de oorlog is de Khreshchatyk in sociaal classicistische bouwstijl ,een na-oorlogse stalinistische bouwstijl, herbouwd. Ondanks de modernisering, die sinds de onafhankelijkheid van Oekraïne is doorgevoerd, ademen de statige gebouwen nog de sfeer van lang vervlogen tijden.


  Inspiratie voor Oekraïne

  Kiev, hoofdstad van de Oekraïne, is een trotse miljoenenstad aan de Dnjepr. Het is de bakermat van de Russische cultuur en voormalige hoofdstad van het oude Russische rijk. Kiev wordt daarom in de Slavische cultuur "Moeder aller steden" genoe

  Lees Meer Door: Martin Boon

  Wie is er niet opgegroeid met de kernramp die symbool staat voor alles wat er mis kan gaan met kernenergie. Ik heb het natuurlijk over Tsjernobyl. Samen met de kernramp in Fukushima heeft Tsjernobyl de twijfelachtige eer de grootste kernramp in de

  Lees Meer Door: Martin Boon

  Je kan bij mij wel stellen dat ik een enorme drang heb om locaties die in de categorie "dark tourism" (reizen naar plaatsen die met de dood of lijden worden geassocieerd) vallen, te bezoeken. Mijn interesse gaat vooral uit naar de landen

  Lees Meer Door: Martin Boon

  Stoere Gezinnen

  Onbekend maakt onbemind. Dit spreekwoord schoot Martin Boon telkens te binnen als hij reacties hoorde van mensen die voor het eerst over zijn reisdoel hoorden. Oost-Europa, wat moet je daar nu doen? En dan ook nog eens met de kinderen. Alsof het e

  Lees Meer Door: Wouter Peters

  Bij romantische plekken denkt men al gauw aan Parijs of Venetië, maar niet zo snel aan Oekraïne. Toch bevindt zich daar een plek die qua romantiek makkelijk kan wedijveren met Parijs of Venetië: de liefdestunnel.

  Lees Meer Door: Reisbijbel

  Het Nederlands Elftal speelde tijdens het EK2012 zijn poulewedstrijden in Charkov. Waar? Juist ja in Charkov. Of was het nou Charkiv?

  Bewapend met camera namen we in de winter voorafgaand aan het EK alvast polshoogte om te zien met wat v

  Lees Meer Door: Reisbijbel

  Vandaag reist het Nederlands elftal van Krakau in Polen naar Charkov in Oekraïne voor hun eerste EK-wedstrijd. Afgelopen winter hebben wij alvast een kijkje genomen in deze stad. In deze video zijn we net geland en reizen we per taxi van vlie

  Lees Meer Door: Reisbijbel

  Met openbaarvervoer van Kiev naar Boekarest in 3 delen.

  Het ranzige bakje Oekraïns vliegtuigvoer hebben we inmiddels achter de kiezen. Het kan nooit lang meer duren voordat de piloot het UIA-vliegtuig (Ukraine International Air

  Lees Meer Door: Reisbijbel

  Reisorganisaties Oekraïne

  Reizen naar Oekraïne

  Prijs: €0 - €10000
  Dagen: 0 - 30

  Groepsreizen

  Rondreis OEKRAÏNE - 9 dagen; Gouden koepels en gele stranden

  Tijdens deze korte reis door Oekraïne bezoek je drie compleet verschillende steden. Kiev staat bekend als bakermat van de Oost-Slavische cultuur en de vele kerken zijn een waar genot om te bezoeken. Lviv doet eerder denken aan steden als Praag en We

  Land : OEKRAINE
  Aanbieder : Koningaap
  prijs vanaf : 1195.00
  reisduur : 9
  Lees Meer

  Nieuwe reis

  Rondreis RUSLAND, WIT-RUSLAND EN OEKRAÏNE - 23 dagen; Adellijke rijkdommen en Sovjet geheimen

  Deze afwisselende reis neemt je mee naar de drie landen die samen het Slavische hartland vormen. In Sint-Petersburg en Moskou geniet je van de stadspaleizen, rijkversierde kerken en ontelbare musea van wereldniveau. In het onontdekte Wit-Rusland heet

  Land : OEKRAINE
  Aanbieder : Koningaap
  prijs vanaf : 2795.00
  reisduur : 23
  Lees Meer

  Reisboeken en gidsen over Oekraïne

  Reisgidsen

  Reisgids Ukraine - Oekraïne | Lonely Planet

  De perfecte reisgids voor zowel de georganiseerde als de zelfstandige reiziger. Naast een algemene inleiding van het land / streek vol met praktische informatie over hoe je er het beste kunt reizen: slapen, eten, vervoer, excursies ... alles kun je

  Land : Oekraïne
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 23.95
  Lees Meer

  Reisgidsen

  Reisgids Odessa - Aufstrebende Metropole am Schwarzen Meer | Schulze verlag

  Reisgids over Odessa, een belangrijke havenstad aan de Zwarte Zee. Veel illustraties.Leseproben:Odessa - sinnenfreudige und weltoffene HafenstadtOdessas Internationalität und Lebensfreude sind legendär. Schon bei der Einfahrt in die Stad

  Land : Oekraïne
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 20.95
  Lees Meer

  Woordenboeken

  Woordenboek Phrasebook & Dictionary Ukrainian - Oekraïens | Lonely Planet

  Goede taalgids met zowel zinnen als woordenlijst. Engels - Ukrainian v.v.Packed with phrases on everything from bargaining at a rynok to hiking and eating out, this book will spice up your Ukrainian adventure.Whether bathing in culture or the

  Land : Oekraïne
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 7.50
  Lees Meer

  Reisgidsen

  Reisgids Kiev | Trescher Verlag

  Goede Duitstalige reisgids met veel culturele beschrijvingen. Daarnaast ook aandacht voor praktische zaken als overnachten en rondreizen. Bijzondere duitse uitgever, vaak als eerste een boek over een bepaald gebied of land. Zeer uitgebreide stadsgids

  Land : Oekraïne
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 19.95
  Lees Meer

  Reisgidsen

  Reisgids Ukraine - Oekraïne | Bradt

  Voor vele landen net zo goed, zo niet beter dan de Planet. Beduidend soberder uitgevoerd, maar ook met veel informatie voor backpackers en met veel kaartmateriaal. Een aanrader!Ukraine is something of an enigma for the visitor. The largest count

  Land : Oekraïne
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 23.95
  Lees Meer

  Reisgidsen

  Reisgids Ukraine - Oekraïne | Reise Know-How Verlag

  Zeer goede - Duitstalige - reisgids over Oekraïne. Bijzonder uitvoerige beschrijvingen van cultuur en natuur, met kaartjes, foto's etc. Vergeleken met de Lonely Planet veel uitvoeriger en diepgaander: echt op z'n Duits gemaakt, zeer grundlich.A

  Land : Oekraïne
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 27.50
  Lees Meer

  Reisgidsen

  Reisgids Dominicus Oekraine - Ukraine | Gottmer

  Oekraïne is een fascinerende toeristenbestemming met een oneindige keuze aan historische en culturele bezienswaardigheden. In deze reisgids over Oekraïne vind je naast beschrijvingen en praktische informatie ook historische en culturele achtergro

  Land : Oekraïne
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 23.99
  Lees Meer

  Reisgidsen

  Reisgids Te gast in Rusland en Oekraine | Informatie Verre Reizen

  Samengesteld door en voor reizigers: verhalen van mensen die er gewoond of gereisd hebben. Literatuurlijst, praktische tips, vooral veel achtergrond- en cultuur informatie.Rusland en Oekraïne zijn landen van contrasten. In Moskou rijden rijke R

  Land : Oekraïne
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 8.95
  Lees Meer

  Wegenkaarten

  Wegenkaart - landkaart Karpatalja - Transcarpthia - Transkarpaten - Ukraine | Dimap

  Zeer gedetaillerde wegenkaart van de Oekrainse Waldkarpaten (Karpato) en Sakarpatskaya Oblast alle plaatsnamen in de Oekraine zijn in het Cyrillisch en Engels.  Topografische Straßenkarte der Karpato-Ukraine (Waldkarpaten). Mit Stadtpl

  Land : Oekraïne
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 14.95
  Lees Meer

  Wegenkaarten

  Wegenkaart - landkaart Adventure map Bucovina - Maramures | TerraQuest

  De kracht zit hem in het feit dat deze kaart in delen is geplastificeerd en daardoor ook - ondanks de plastic laag - makkelijk in delen is te vouwen.  Van het gebeid Munti Rodnei is een detailkaart 1:75.000 ingevoegd. Terraquest say

  Land : Oekraïne
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 12.50
  Lees Meer

  Wegenkaarten

  Wegenkaart - landkaart Ukraine - Oekraïne | Reise Know-How Verlag

  Tweetalige kaart (Engels en Duits). Door ingetekende lengte- en breedtegraden is het gebruik van GPS mogelijk. Met hoogtelijnen en uitgebreid wegennetwerk: daarnaast worden ook de afstanden tussen belangrijke plaatsen duidelijk leesbaar weergegeven

  Land : Oekraïne
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 11.50
  Lees Meer

  Reisgidsen

  Reisgids Die Krim, Lemberg, Kiew (Kiev) und Odessa - Oekraïne | Reise Know-How Verlag

   Toonaangevende reisgids van Duitse makelij. Zeer degelijk, boordevol praktische informatie en achtergrondbeschrijvingen. Absoluut de beste gids op dit moment .... Een aanrader voor zowel de zelfstandige als de georganiseerde reiziger. D

  Land : Oekraïne
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 24.95
  Lees Meer

  Wegenkaarten

  Wegenkaart - landkaart Krim - Ukraine | Reise Know-How Verlag

  Tweetalige kaart (Engels en Duits). Door ingetekende lengte- en breedtegraden is het gebruik van GPS mogelijk. Met hoogtelijnen en uitgebreid wegennetwerk: daarnaast worden ook de afstanden tussen belangrijke plaatsen duidelijk leesbaar weergegeven

  Land : Oekraïne
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 11.50
  Lees Meer

  Reisgidsen

  Reisgids Lemberg - Lviv - Lwow | Trescher Verlag

  Goede Duitstalige reisgids met veel culturele beschrijvingen. Daarnaast ook aandacht voor praktische zaken als overnachten en rondreizen. Bijzondere duitse uitgever, vaak als eerste een boek over een bepaald gebied of land.Im Jahre 1998 wurde di

  Land : Oekraïne
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 19.95
  Lees Meer

  Reisverhalen

  Reisverhaal Alles is verlicht | Jonathan Safran Foer

  Een jonge Amerikaan reist naar het platteland van Oost-Europa. Daar gaat hij op zoek naar de vrouw die, zo is hem verteld, zijn grootvader uit de handen van de nazi's heeft gered. Vergezeld door de onvergetelijke Alex, zijn jonge Oekraïense tolk d

  Land : Oekraïne
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 11.00
  Lees Meer

  Wegenkaarten

  Wegenkaart - landkaart Ukraine - Oekraïne | Marco Polo

  Duidelijke wegenkaart van Marco Polo: alle wegen, zowel de verharde als belangrijke onverharde wegen zijn weergegeven.  Mooie toeristisch interessante wegen die de moeite waard zijn, zijn groen gearceerd. Veel toeristische informatie is toegevoegd

  Land : Oekraïne
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 12.95
  Lees Meer

  Reisgidsen

  Opruiming - Reisgids Odessa | Schulze verlag

  opruiming = oude drukReisgids over Odessa, een belangrijke havenstad aan de Zwarte Zee. Veel illustraties. Alltag und Theater, Realität und Illusion vermischen sich in Odessa, der Stadt mit dem einzigarten Pulsschlag auf wunderbare Weise

  Land : Oekraïne
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 9.50
  Lees Meer
  close

  Wie wil jij inspireren met dit reisverhaal? Deel het snel!

  close

  Wie wil jij inspireren met dit reisverhaal? Deel het snel!