Met je IJslandse buddy op pad: hun favoriete plekjes, jouw stopover

Reportages

Ooit wel eens een tussenstop moeten maken in een land waar je stiekem ook wel nieuwsgierig naar bent? In IJsland biedt Icelandair altijd die mogelijkheid, met tijdelijk ook nog de optie om 24 uur mee op sleeptouw te worden genomen door niemand minder dan het eigen vliegtuigpersoneel!

tekst Fleur Besters

IJsland is groot en biedt veel mogelijkheden. Op de site van Icelandair kan je daarom deze winter tijdens je stopover gratis een buddy kiezen in de categorie die jou het meest aanspreekt. Reisbijbel koos uiteraard ‘buiten zijn, de pure natuur’ en stuurde redacteur Sigrid Huisman op avontuur. Gids Unnur Eir Arnardóttir werkt al 15 jaar bij de vliegmaatschappij en is vrijwilliger bij het Iceland Search and Rescue team. Iets dat goed past bij haar grootste hobby: outdoor activiteiten ondernemen, zoals gletsjers beklimmen‚ sky-diven, cross-country skiën, hiken en kamperen in die hoge koude bergen.

Tip van Reisbijbels Sigrid: “In drie uur vliegen je naar IJsland. De daling was misschien wel de prachtigste die ik ooit heb meegemaakt! Spierwitte vlaktes, vol bergen en bevroren meren. Eenmaal op de grond, vroeg ik me wel even af of ik er goed aan deed om 24 uur met een wildvreemde op pad te gaan. Maar een buddy laat je kennismaken met IJsland op een manier die je zelf nooit had uitgekozen. Achteraf gezien heb ik er enorm van genoten, juist omdat je wat je gaat doen loslaat en ze zo goed voor me zorgde.”

De buddy voelt tijdens je stopover als een soort gids, en dan eentje die op een niet-irritante manier niet van je zijde afwijkt. Direct na de aankomst zit je al met een broodje en drankje in de auto. Op de passagiersstoel uiteraard. Passie voor het land staat centraal in de tour. Neem het telefoontje van je buddy midden in de nacht om het Noorderlicht te gaan zien, of de IJslandse snoepjes onderweg.

Bij de warm waterbron hoog in de bergen genieten zowel gids als bezoeker, na het afzien in de kou aan land. Min zes, harde wind en dan in een bron met water van veertig graden stappen. Dat klinkt toch als een prima verhaal voor thuis? En bij een ontmoeting met een local horen ook gezamenlijke maaltijden, snel kennismaken dus met IJslands brood en drankjes. Het fijne is dat je buddy overal aan denkt, zodat je nog meer tijd hebt om te genieten.

Tip van Reisbijbels Sigrid: “Op deze manier zie je het land op zijn puurst‚ nog niet ontdekt door toerisme en daarom nog zo ontzettend mooi! En vergeet niet, voor je buddy is het ook spannend, zo’n onbekende Nederlander mee op sleeptouw. Zij vinden het ook leuk om verhalen over jouw land en de cultuurverschillen te horen.”

Ook zo’n stopover maken?

Icelandair biedt je altijd de mogelijkheid om zonder enige extra kosten een extra verblijf in IJsland te plannen tijdens je trans-Atlantische vlucht. Je kan tot uiterlijk zeven dagen blijven, check de info over deze stopover hier. Deze winter kan je daarbij gratis een eigen Icelandair Buddy boeken om je een deel van het land te laten zien tijdens je tussenstop. Je kan kiezen uit diverse categorieën, waar de buddies in zijn onderverdeeld‚ van een adventure buddy tot een food buddy. Meer lezen over het concept van de stopover buddy's kan in dit artikel op Reisbijbel.