Moskou – St. Petersburg: reizen tussen uitersten

Toffe Roadtrips

Wie zichzelf eens wil trakteren op een ongenadig harde klap in het gezicht, raad ik aan te landen op Cherémetiévo Airport. Snauwende douaniers, kindsoldaten, jaren ’60 formica en KGB-Engels; voor wie houdt van de films die SBS6 ‘s middags tussen twee en vier met schaamte uitzendt, is dit het paradijs.

tekst Ferdinand Beltman

  Maar wie van recentere films houdt en elementaire omgangsvormen hoger in het vaandel heeft, vindt in deze met zorg geconserveerde filmset slechts het voorgeborchte van de hel: Moskou. De huidige hoofdstad van een land dat, zo leerde ik op hardhandige wijze, draait om conflicten. Om tegenstellingen.Ik moet ongeveer negen jaar oud zijn geweest toen Michael Apted zijn Gorky Park in première zag gaan. Te jong om deze thriller te mogen zien en te dom om hem te begrijpen, zag ik hem pas jaren later bij het toen nog niet verramsjte Veronica. Niet zozeer de gruwelijke moorden in het Moskouse park bleven me bij, als wel de ongenadige tegenwerking die inspecteur Renko (gespeeld door de briljante William Hurt) ondervond bij zijn onderzoek. Samen met de hartelijke ontvangst van de levensmoede Duitser Matthias Rust –die, alle peperdure Koude Oorlogradars ten spijt, zijn Cesna parkeerde op het Rode Plein-, het intrieste relaas van Elton John’s Nikita en de constante negatieve Amerikaanse beeldvorming voedde het mijn haat tegen de Russen. Maar als zoon van pacifistische ouders –Liever een Rus in m’n keuken dan een raket in de tuin- kon ik met dat gevoel nergens heen. Sterker nog; ik moest solidair met ze zijn. Russische literatuur lezen, geen Rocky-films kijken en als het even kon hardop Anatevka –‘If I were a rich man, la die die die, la die da’- meezingen. Ooit, zo beloofde ik mijzelf, zou ik aan gene zijde van het gordijn zelf poolshoogte nemen. En al bestaat dat gordijn al lang niet meer, het innerlijke conflict uit mijn jeugd –verdienen ze nou medelijden of vrees- moest worden opgelost. Mijn eerste, voorzichtige, conclusie luidt dat niet elke Rus onze kerstboter verdient.

  Zeventig jaar communisme doet rare dingen met een volk. Net aangekomen in een land dat als eerste een mens in een baan rond de aarde schoot, reed ik, vele jaren later, over een kapotte snelweg zonder middenberm richting centrum. Behaalde resultaten in het verleden bieden inderdaad geen garantie voor de toekomst. De weeë lucht van diesel met een te laag octaangehalte, verlopen hoertjes die verlopen auto’s tot een halt proberen te verleiden, half afgemaakte gebouwen; als je niet beter zou weten, zou je jezelf ergens in Moldavië wanen. En zoals vliegveld en snelweg contrasteren met wat je logischerwijs zou verwachten, zo is Moskou een tegenstelling in zichzelf. De klassieke beelden die je kent van het NOS-journaal –Peter voor het Rode Plein, Peter voor het Kremlin, Peter voor de Basiliuskathedraal- staan nog fier overeind temidden van een zee van commercie. Terwijl Prada, Bentley en McDonalds al letterlijk aan de poorten van het Kremlin staan en de corruptie de samenleving tot in de wortel heeft aangetast, ademt de stad nog iets van haar oude glorie. Het ‘glorieuze’ verleden van Rusland, als een mantra bezongen in Sovjettijd, heeft de mensen voorgoed een misplaatst gevoel van trots gegeven. Dat, misschien, is het grootste conflict: de verhouding tussen geschiedenis en werkelijkheid.

  De tijd dat blonde mannen en vrouwen met stalen armen en vierkante borsten breed lachend het graan van overvloedige velden sneden, dat elke expeditie van het Rode Leger een zegetocht was en dat Rusland op wetenschappelijk, artistiek en intellectueel niveau de toon zette, ligt inmiddels achter ons. Als het al ooit zo was. Het besef van dit verval en dat van de voorgoed verloren ‘voorsprong’, maakt misschien wel dat de Rus zich doorgaans zo schofterig opstelt ten opzichte van buitenlanders. Die hebben immers nooit geleden onder censuur of propaganda en zijn in staat deze ballon van zelfverheerlijking moeiteloos door te prikken. Natuurlijk, haast ik mij erbij te zeggen, geldt deze puur persoonlijke beschouwing niet elke Rus. Mensen die ook maar een beetje Engels of Frans spreken, zijn meer dan bereid je te helpen. Opnieuw een conflict.

  Na de bloedhitte van Moskou, was de treinreis naar het 28 uur noordelijker gelegen Archangelsk een verademing. Daar vind je nog een zon die weigert onder te gaan en de authenticiteit van een verder volledig geïsoleerde provinciestad. Een stad waarin Lenin en Stalin gebroederlijk naast elkaar zijn blijven staan en zo, vanaf hun granieten sokkels voor troosteloze Chroetsjov-flats, waken over het welzijn van hun commune. Wat ook een verademing was, was dat alle aardige Russen in mijn trein bleken te zitten. Volgens treintraditie werden mij voortdurend kopjes thee aangeboden en werd ik bij aankomst in de vervallen havenstad zelfs uitgenodigd de nacht door te brengen in huiselijke kring. Dat de jongen die mij uitnodigde voor het eerst in zes jaar weer zijn familie zou zien, vormde blijkbaar geen enkel bezwaar.

  Gastvrijheid is niet situatiegebonden; het is er of het is er niet.
  Het leven in een stad waarop Glasnost en Perestrojka nauwelijks invloed lijken te hebben gehad, staat in schril contrast met het leven in de meer kosmopolitische Russische steden. Het verloopt er uiterst traag, temeer omdat elke noodzaak tot haast of geld verdienen er ontbreekt. Dure auto’s, mode, luxe winkels: wat moet je ermee in een stad waar het negen maanden per jaar winter is en gemiddeld twintig graden onder nul.

  Hoe anders en verlaten Archangelsk ook mocht zijn, erg lang ben ik er niet gebleven. De enige reden om hier naar toe te komen was, behalve de afwijkende naam, mijn liefde voor het onbekende. En dit hier had ik nu wel zo’n beetje gezien. In een spectaculaire treinreis, die voerde langs oeroude houten nederzettingen, zwaaiende kinderen en eindeloze berkenbossen, reed ik met een enorme, bewuste omweg weer terug de beschaving in. En ook deze treinreis bracht weer de contacten waarzonder ik een wel heel eenzijdig beeld van Rusland had gekregen. Een fragiel officiertje –zo weggelopen uit Tolstojs Oorlog en Vrede- en een aanstekelijke bariton maakten de schier eindeloze reis tot een belevenis van jewelste. De laatste wist mij overigens te behoeden voor een gewisse standrechtelijke executie door mij een venijnige trap tegen de enkels te geven toen ik –zalig, zij die onwetend zijn- de militaire wanprestaties van het Rode Leger met het officiertje wilde bespreken. Deze fysieke censuur schiep meteen duidelijkheid: Zolang het maar niet over Tsjetsjenië, de Koersk, de onder Poetin gedecimeerde persvrijheid of een ander gloeiend hangijzer ging, verkeerde ik in aangenaam gezelschap.

  Eenmaal in Sint Petersburg, de eindbestemming van mijn reis, begreep ik opeens de gespannen verhouding tussen het Oosterse Moskou en deze Westerse stad. Nog geen driehonderd jaar oud, vormt hij –volgens Nikolaj Gogol is Moskou een moeder en Sint Petersburg haar zoon- in alles de tegenpool van de rest van Rusland. Classicistische architectuur, brede boulevards, grachten en een overdaad aan monumentaal Romeins jatwerk, alles gesitueerd in een gevaarlijk Fins moeras, maken deze stad tot een verdacht buitenbeentje. Russen mogen dan prat gaan op de literatuur, de kunst en de culturele erfenis van Sint Petersburg, de Westerse invloeden die de stad in zo’n korte tijd tot zo’n grote hoogte hebben weten te stuwen verfoeien ze tegelijkertijd. Al kunnen ze dat niet erg lang volhouden; weinig in Rusland is echt authentiek. Zo’n beetje alles is rechtstreeks geïmporteerd uit het buitenland –inclusief het ‘communisme’ van Marx en Engels, beiden Duitsers- en is daarna al dan niet verbasterd. Welbeschouwd is het ‘echte’ Russische culturele erfgoed pas zo’n driehonderd jaar oud. Toen Tsaar (Ceasar) Peter terugkwam uit de Nederlanden en zijn volk per decreet opdroeg de baarden af te scheren en eens wat aandacht aan kleren en manieren te besteden, is het balletje gaan rollen. Weliswaar liepen de Russen de culturele achterstand op Europa in no time in, maar het vertrekpunt was toch epigonisme. Alles om in de Europese pas te lopen. Voor de Rus iets dat hij niet graag zal willen erkennen, en daarom een blijvende identiteitsworsteling.

  Helaas bleek in Sint Petersburg ook dat mijn zingende treinvriend van geen wijken wilde weten. Hij nodigde mij uit bij zijn vrienden, nam mij mee naar concerten en familie-uitjes en nam me zodoende de regie over mijn reis uit handen. Opnieuw stond ik voor een conflict. Het zoveelste. Waar ligt de grens tussen vriendelijk bedanken en een totale klootzak zijn? De gastvrijheid, waar ik –O, schuldgevoel- zoveel aan te danken had, begon me naar de keel te grijpen. Stilaan begon ik uit te kijken naar de dag dat ik weer naar huis mocht gaan.

  Ruim twee weken lang heb ik gebalanceerd op een uiterst dunne lijn tussen onverenigbare uitersten. Tussen geschiedenis en werkelijkheid, bewondering en afgrijzen, euforie en melancholie. En uiteindelijk zelfs tussen vriendschap en vijandschap. Maar hoe gelukkig ik ook was toen ik, na een laatste hardhandige por van een douanier, eindelijk koers mocht zetten naar Amsterdam, eenmaal hier denk ik met heimwee terug aan mijn korte maar enerverende trip. En in deze tegenstelling ligt het misschien wel het grootste conflict besloten. Gras lijkt altijd groener daar waar je niet bent. Zelfs in Rusland


  Inspiratie voor Rusland

  Slimme Reistips

  Dan heb je die mooie reis gemaakt en staat je computer vol met foto’s. Hoe hou je die mooiste momenten vast in huis? De beste tips om je reisfoto's dagelijks terug te zien.

  Lees Meer Door: Fleur Besters

  Slimme Reistips

  Ergens in het ontoegankelijke Altajgebergte, waar de grenzen van Rusland, Mongolië, China en Kazachstan elkaar ontmoeten, zou het legendarische Shambhala zich bevinden: het Boeddhistisch paradijs.

  Lees Meer Door: Hans Karel

  Toffe Roadtrips

  Van Agatha Christie tot Ian Flemming: treinreizen spelen een grote rol in verhalen, films en in onze verbeelding. De moeder aller treinreizen is toch wel de Transsiberië Express, dwars door 's werelds grootste natie Rusland. De Transmonog

  Lees Meer Door: Sanne Helbers

  Slimme Reistips

  Het is niet het oudste of het grootste, maar wel het meest bijzondere metrostelsel ter wereld: dat van de Russische hoofdstad Moskou. Geen trip naar deze stad is compleet zonder een dagje underground. Een dag met de metro waarin het stels

  Lees Meer Door: Yverne Berkers

  Deel 1 handelde volledig over de Sovjettijd, maar dat is slechts één periode uit de geschiedenis, en je kunt er in Moskou dagen mee vullen. Maar er is nog zóveel meer.

  Lees Meer Door: Yverne Berkers

  Een trip naar Moskou moet je uitleggen. Bij de meeste mensen doemt een duister en grimmig beeld op, vol vrieskou en bontmutsen en laveloze zwervers die op straat liggen met wodka in de hand. Het is politiek gezien ook geen oncontroversiële ke

  Lees Meer Door: Yverne Berkers

  Toffe Roadtrips, Verre Avonturen

  Tegenwoordig kun je niet meer op wereldreis zonder terug te komen met een bijzonder videootje. Eerlijk gezegd vinden wij veel van die "leuk bedoelde" reisvideo's niet zo heel bijzonder, maar zo af en toe zit er wel een heel leuke bij, zoals de

  Lees Meer Door: Reisbijbel

  Toffe Roadtrips

  Wie zichzelf eens wil trakteren op een ongenadig harde klap in het gezicht, raad ik aan te landen op Cherémetiévo Airport. Snauwende douaniers, kindsoldaten, jaren ’60 formica en KGB-Engels; voor wie houdt van de films die SBS6

  Lees Meer Door: Ferdinand Beltman

  Solitude; in the wake of Willem Barentsz, is de neerslag van een roadtrip die Jeroen Toirkens en Petra Sjouwerman ondernamen door de Barentsz regio, het Arctische noorden van Noorwegen, Zweden, Finland en Rusland.

  Lees Meer Door: Theo Molenaar

  Eerder plaatsen we al een video van het nieuwe video-fenomeen hyper-timelapse. Dit zijn time-lapse video's, waarbij de camera grote afstanden aflegt waardoor je als het ware in de video wordt gezogen. Dat dat bijzondere video's oplevert wa

  Lees Meer Door: Reisbijbel

  Verre Avonturen

  Wat voor beeld hebben wij van andere landen? Chileens videobedrijf Woki Toki probeerde dat in video's van 2 minuten samen te vatten aan de hand van video's die op internet heel populair zijn. Zo ontstaat het beeld van landen waar mensen&nb

  Lees Meer Door: Reisbijbel

  Met de landing op de luchthaven van Helsinki is de grote terugreis begonnen! Met openbaarvervoer reizen we van Helsinki, Tallinn, Sint Petersburg, Moskou, Minsk en Berlijn terug naar huis. Een heerlijke treinreis door Europa.

  Lees Meer Door: Reisbijbel

  De reiszoekwebsite Skyscanner heeft een onderzoekje gedaan onder zijn bezoekers naar welke landen in de wereld de meest onvriendelijke bevolking hebben. De Fransen kwamen daarbij als meest onvrien

  Lees Meer Door: Reisbijbel

  Reisorganisaties Rusland

  Reizen naar Rusland

  Prijs: €0 - €10000
  Dagen: 0 - 30

  Rondreizen

  Rondreis Rusland, 8 dagen

  Een stedentrip naar de twee mooiste steden van Rusland. Moskou en Sint-Petersburg geven beide een compleet ander beeld van het moderne Rusland. Zowel in de zomer als in de wintermaanden zijn deze uiteenlopende steden de moeite waard.

  Land : Rusland
  Aanbieder : Djoser
  prijs vanaf : 1095.00
  reisduur : 7 dagen
  Lees Meer

  Rondreizen

  Rondreis Rusland Winter

  Rusland in de winter is zoals een sprookje. Statige Tsarenpaleizen en kleurrijke kathedralen steken af tegen een witte winterse achtergrond. Op het platteland kun je wandelen door dorpjes met houten huisjes die zo uit een sprookje komen en een huskyt

  Land : Rusland
  Aanbieder : Sawadee
  prijs vanaf : 1398.00
  Lees Meer

  Rondreizen

  16-daagse internationale groepsreis de Transsiberische Tsarengoud Express

  Eén van de beroemdste treinreizen ter wereld op een comfortabele manier! ROUTE MOSKOU- BEIJING Beleef één van de beroemdste treinreizen ter wereld! Deze wereldberoemde, avontuurlijke treinreis herinnert aan vervlogen tijden en voert u in twee

  Land : Rusland
  Aanbieder : Fox
  prijs vanaf : 4799.00
  reisduur : 16 dagen
  Lees Meer

  Rondreizen

  Rondreis Estland, Rusland en Finland

  Tijdens deze avontuurlijke rondreis door Estland, Finland en Rusland bezoeken we 3 indrukwekkende landen en reizen we door diverse gebieden. Naast de klassieke highlights van de drie landen nemen we ook ruim te tijd om de minder bekende gebieden te b

  Land : Rusland
  Aanbieder : Sawadee
  prijs vanaf : 1698.00
  Lees Meer

  Rondreizen

  Rondreis Wit-Rusland, Kaliningrad en Polen, 12 dagen

  Tijdens deze bijzondere reis wanen we ons soms in voormalige Sovjet Unie bij het bezoeken van Belarus, ofwel Wit-Rusland, en in het Russische Kaliningrad. In de gezellige Hanzestad Gdansk in Polen komen Oost- en West-Europa samen.

  Land : Rusland
  Aanbieder : Djoser
  prijs vanaf : 1395.00
  reisduur : 12 dagen
  Lees Meer

  Rondreizen

  Rondreis Wit-Rusland, Kaliningrad en Polen, 12 dagen

  Tijdens deze bijzondere reis wanen we ons soms in voormalige Sovjet Unie bij het bezoeken van Belarus, ofwel Wit-Rusland, en in het Russische Kaliningrad. In de gezellige Hanzestad Gdansk in Polen komen Oost- en West-Europa samen.

  Land : Rusland
  Aanbieder : Djoser
  prijs vanaf : 1395.00
  reisduur : 11 dagen
  Lees Meer

  Rondreizen

  7-daagse Single Stedentrip Moskou en St. Petersburg

  Moskou, duidelijk het middelpunt van de Russische cultuur en rijk aan vele culturele monumenten. Zoals het Rode Plein waar het machtscentrum van Moskou en Rusland zich bevindt, het Kremlin. Maar ook de sprookjesachtige Basiliuskathedraal, het mausole

  Land : Rusland
  Aanbieder : Fox
  prijs vanaf : 1129.00
  reisduur : 7 dagen
  Lees Meer

  Rondreizen

  19-daagse groepsrondreis Trans Mongolië Express

  Wat zijn we er trots op u deze reis te kunnen presenteren, een uniek pareltje in ons aanbod! Middels de iconische Trans Mongolië Express ontdekt u gebieden waar elke reiziger van droomt. We overnachten deels aan boord van de trein, maar ook in uitst

  Land : Rusland
  Aanbieder : Fox
  prijs vanaf : 3099.00
  reisduur : 19 dagen
  Lees Meer

  Nieuwe reis

  Rondreis CENTRAAL-RUSLAND - 15 dagen; Siberische huisjes en Russische tsaren

  Tijdens deze afwisselende reis bezoek je de beroemde steden van Centraal-Rusland. In Kazan maak je kennis met de geschiedenis van de Tataren terwijl Jekaterinaburg voor altijd verbonden zal zijn met de laatste tsarenfamilie. Op de plaatsen waar de Ro

  Land : RUSLAND
  Aanbieder : Koningaap
  prijs vanaf : 2295.00
  reisduur : 15
  Lees Meer

  Rondreizen

  Rondreis Rusland, 8 dagen

  Een stedentrip naar de twee mooiste steden van Rusland. Moskou en Sint-Petersburg geven beide een compleet ander beeld van het moderne Rusland. Zowel in de zomer als in de wintermaanden zijn deze uiteenlopende steden de moeite waard.

  Land : Rusland
  Aanbieder : Djoser
  prijs vanaf : 1095.00
  reisduur : 8 dagen
  Lees Meer

  Rondreis

  Rondreis Rusland Winter

  Rusland in de winter is zoals een sprookje. Statige Tsarenpaleizen en kleurrijke kathedralen steken af tegen een witte winterse achtergrond. Op het platteland kun je wandelen door dorpjes met houten huisjes die zo uit een sprookje komen en een huskyt

  Land : Rusland
  Aanbieder : Baobab
  prijs vanaf : 1398.00
  Lees Meer

  Rondreis

  Rondreis Rusland

  Tijdens deze avontuurlijke rondreis door Rusland wanen we ons in een sprookje. Statige Tsarenpaleizen en kleurrijke kathedralen steken af tegen een witte achtergrond. Op het platteland vind je nog kleine dorpjes met houten huisjes die zo uit een spro

  Land : Rusland
  Aanbieder : Baobab
  prijs vanaf : 1448.00
  Lees Meer

  Rondreizen

  7-daagse single groepsreis Moskou en St. Petersburg

  Moskou, duidelijk het middelpunt van de Russische cultuur en rijk aan vele culturele monumenten. Zoals het Rode Plein waar het machtscentrum van Moskou en Rusland zich bevindt, het Kremlin. Maar ook de sprookjesachtige Basiliuskathedraal, het mausole

  Land : Rusland
  Aanbieder : Fox
  prijs vanaf : 999.00
  reisduur : 7 dagen
  Lees Meer

  Rondreizen

  16-daagse internationale groepsreis de Transsiberische Tsarengoud Express

  Eén van de beroemdste treinreizen ter wereld op een comfortabele manier! ROUTE MOSKOU- BEIJING Beleef één van de beroemdste treinreizen ter wereld! Deze wereldberoemde, avontuurlijke treinreis herinnert aan vervlogen tijden en voert u in twee

  Land : Rusland
  Aanbieder : Fox
  prijs vanaf : 4799.00
  reisduur : 16 dagen
  Lees Meer

  Rondreizen

  12-daagse groepsrondreis Russisch Goud

  Tijdens deze reis door Rusland bezoeken we uiteraard de bekende hoogtepunten als het Kremlin in Moskou en de Hermitage in St. Petersburg. Daarnaast verblijven we in de steden van de Gouden Ring, een aantal van de oudste steden van Rusland met een s

  Land : Rusland
  Aanbieder : Fox
  prijs vanaf : 1379.00
  reisduur : 12 dagen
  Lees Meer

  Rondreizen

  17-daagse privé rondreis per trein Trans Mongolië Express

  Geniet van deze droomreis per trein van Moskou naar Beijing dwars door onvoorstelbare landschappen, verschillende tijdzones en fascinerende indrukken! Verblijf een aantal nachten aan boord van de trein en zie de diversiteit aan landschappen aan u voo

  Land : Rusland
  Aanbieder : Fox
  prijs vanaf : 2610.00
  reisduur : 17 dagen
  Lees Meer

  Rondreizen

  Rondreis Rusland

  Tijdens deze avontuurlijke rondreis door Rusland wanen we ons in een sprookje. Statige Tsarenpaleizen en kleurrijke kathedralen steken af tegen een witte achtergrond. Op het platteland vind je nog kleine dorpjes met houten huisjes die zo uit een spro

  Land : Rusland
  Aanbieder : Sawadee
  prijs vanaf : 1498.00
  Lees Meer

  Rondreizen

  Rondreis Rusland, 18 dagen

  Reis van Tatarstan via de Gouden Ring naar Moskou en Sint-Petersburg. We bezoeken de mooiste steden en maken kennis met het leven op platteland van dit immense land.

  Land : Rusland
  Aanbieder : Djoser
  prijs vanaf : 1795.00
  reisduur : 18 dagen
  Lees Meer

  Groepsreizen

  Rondreis RUSLAND - 14 dagen; Kremlin, kaviaar en kalinka

  Rusland, het grootste land ter wereld en het land waar het communisme met strenge hand regeerde. Het heeft echter een rijke historie die veel verder teruggaat dan de laatste honderd jaar. Rijk gedecoreerde kerken, oude kloosters en grote grijze kolos

  Land : RUSLAND
  Aanbieder : Koningaap
  prijs vanaf : 1595.00
  reisduur : 14
  Lees Meer

  Nieuwe reis

  Rondreis RUSLAND - 23 dagen; Onontdekt Tatarstan, Oeral en Siberië

  Rusland is het grootste land ter wereld, vol cultuur, natuur en geschiedenis. Vreemd genoeg beperkt het toerisme zich er voornamelijk tot Moskou en Sint-Petersburg. Tijdens deze afwisselende reis ervaar je hoe veel meer Rusland te bieden heeft. Met d

  Land : RUSLAND
  Aanbieder : Koningaap
  prijs vanaf : 3995.00
  reisduur : 23
  Lees Meer

  Rondreizen

  Rondreis Rusland, 14 dagen

  Moskou en Sint-Petersburg laten je tijdens deze rondreis het moderne Rusland zien. In de steden van de Gouden Ring en in het landelijke gebied eromheen komt het oude Rusland tot leven.

  Land : Rusland
  Aanbieder : Djoser
  prijs vanaf : 1495.00
  reisduur : 14 dagen
  Lees Meer

  Rondreizen

  Rondreis Rusland, 18 dagen

  Reis van Tatarstan via de Gouden Ring naar Moskou en Sint-Petersburg. We bezoeken de mooiste steden en maken kennis met het plattelandsleven van dit immense land.

  Land : Rusland
  Aanbieder : Djoser
  prijs vanaf : 1795.00
  reisduur : 17 dagen
  Lees Meer

  Rondreis

  Rondreis Estland, Rusland en Finland

  Tijdens deze avontuurlijke rondreis door Estland, Finland en Rusland bezoeken we 3 indrukwekkende landen en reizen we door diverse gebieden. Naast de klassieke highlights van de drie landen nemen we ook ruim te tijd om de minder bekende gebieden te b

  Land : Rusland
  Aanbieder : Baobab
  prijs vanaf : 1548.00
  Lees Meer

  Rondreizen

  12-daagse groepsrondreis Russisch Goud

  Tijdens deze reis door Rusland bezoeken we uiteraard de bekende hoogtepunten als het Kremlin in Moskou en de Hermitage in St. Petersburg. Daarnaast verblijven we in de steden van de Gouden Ring, een aantal van de oudste steden van Rusland met een s

  Land : Rusland
  Aanbieder : Fox
  prijs vanaf : 1399.00
  reisduur : 12 dagen
  Lees Meer

  Rondreizen

  17-daagse privé rondreis per trein Trans Mongolië Express

  Geniet van deze droomreis per trein van Moskou naar Beijing dwars door onvoorstelbare landschappen, verschillende tijdzones en fascinerende indrukken! Verblijf een aantal nachten aan boord van de trein en zie de diversiteit aan landschappen aan u voo

  Land : Rusland
  Aanbieder : Fox
  prijs vanaf : 2560.00
  reisduur : 17 dagen
  Lees Meer

  Nieuwe reis

  Groepsreis Sint-Petersburg en Moskou Citytrip; Rusland op zijn best

  Shoestring biedt een prachtige citytrip aan naar Rusland, het immense land met zijn rijke cultuur en tradities, bekend van Anna Karenina en Dostojevski, kerken en kaviaar. Je bezoekt tijdens deze stedentrip twee culturele hoogtepunten: Sint-Petersbur

  Land : RUSLAND
  Aanbieder : Shoestring
  prijs vanaf : 1299.00
  reisduur : 8 dagen / 7 nachten
  Lees Meer

  Rondreizen

  Rondreis Rusland, 14 dagen

  Moskou en Sint-Petersburg laten je tijdens deze rondreis het moderne Rusland zien. In de steden van de Gouden Ring en in het landelijke gebied eromheen komt het oude Rusland tot leven.

  Land : Rusland
  Aanbieder : Djoser
  prijs vanaf : 1495.00
  reisduur : 13 dagen
  Lees Meer

  Reisboeken en gidsen over Rusland

  Wegenatlassen

  Wegenatlas Trans-Siberian Railroad | ITMB

  Klein formaat wegenatlas (A5) van de Trans-Siberische spoorlijn, uitgebracht door ITMB.It is not often that one can publish a map that has never been done before. I seem to say that rather frequently! The Trans Siberian is one of the great railw

  Land : Rusland
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 16.50
  Lees Meer

  Reisgidsen

  Reisgids Kamschatka - Kamchatka - Kamtsjatka | Trescher Verlag

  Vooralsnog enige goede reisgids over dit unieke gebied. Goede Duitstalige reisgids met veel culturele beschrijvingen. Daarnaast ook aandacht voor praktische zaken als overnachten en rondreizen. Bijzondere duitse uitgever, vaak als eerste een boek o

  Land : Rusland
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 22.95
  Lees Meer

  Reisgidsen

  Reisgids Culture Smart! Belarus - Wit Rusland | Kuperard

  De Cultuur Bewust!-gids geeft toeristen en zakenlieden belangrijke informatie met betrekking tot de cultuur van alledag in het land van bestemming. Anders dan in de gebruikelijke reisgidsen wordt de lezer in deze reeks bijgespijkerd op het gebied v

  Land : Belarus - Witrusland
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 10.50
  Lees Meer

  Reisgidsen

  Reisgids ANWB extra stadsgids St. Petersburg | ANWB Media

  Dé compacte reisgids St.-Petersburg. Met handige uitneembare kaart Met de ANWB Extra reisgids St.-Petersburg hebt u een handzame reisgezel. "Bezoek de tempel van de kunst, de Hermitage. Of wandel in het oudste park van de stad." In de reisg

  Land : Rusland
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 10.95
  Lees Meer

  Reisgidsen

  Reisgids Dominicus Moskou & Sint Petersburg | Gottmer

  Dominicus Reisgidsen zijn gidsen voor avontuurlijke en geïnteresseerde mensen. * met extra aandacht voor geschiedenis en cultuur van het land* geschreven door Nederlandse auteurs * meer dan 75 bijzondere bestemmingenOf het nu om een

  Land : Rusland
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 23.99
  Lees Meer

  Reisgidsen

  Reisgids Moskau (Duits) Moskou | Marco Polo

  Handige en overzichtelijke, kleine reisgids voor een eerste kennismaking met de vakantiebestemming. Globale uitklapkaart achterin, makkelijk binnenzakformaat.Let op: duitstaligKompakter Reiseführer mit Insider-TippsImmer aktuell und gut i

  Land : Rusland
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 14.50
  Lees Meer

  Kinderreisgidsen

  Kinderreisgids Rusland - op wereldreis met Ben en Polo | NBD Biblion

  De reeks Op wereldreis met Ben en Polo laat je kennismaken met enkele boeiende landen. In dit boek ontdek je samen met Ben Blog en zijn nieuwsgierige hond Polo van alles over Rusland. Over de geschiedenis van het land, de steden, de mensen, het ete

  Land : Rusland
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 14.00
  Lees Meer

  Reisgidsen

  Reisgids The Northwest Passage Atlantic to Pacific - a Portrait and Guide | Bradt

   The Northwest Passage is an ice-choked waterway with spectacular landscapes and a powerful history of naval endeavour. It is also an unfolding opportunity for adventurous travel. The five-century dream of a trade route to Asia by way of a shor

  Land : Rusland
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 23.50
  Lees Meer

  Reisgidsen

  Reisgids Kunstreiseführer Russland | Dumont

  Zeer diepgaande reisgids op het gebied van kunst, cultuur en geschiedenis. Veel plattegronden van interessante bezienswaardigheden, beschrijvingen van achtergronden. Absoluut een aanrader voor de geïnteresseerde reiziger!Russland hat als Ziel v

  Land : Rusland
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 35.95
  Lees Meer

  Plattegronden

  Stadsplattegrond Sint Petersburg | Marco Polo

  Een overzichtelijke informatieve stadsplattegrond met stratenindex (achterzijde) en aanduiding van toeristische informatie en culturele instellingen zoals musea, monumenten en schouwburgen. Daarnaast bevaten de meeste kaarten een heldere aanduiding

  Land : Rusland
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 8.95
  Lees Meer

  Reisgidsen

  Reisgids Transsib-Handbuch - Trans Siberië express | Trescher Verlag

  Goede Duitstalige reisgids met veel culturele beschrijvingen. Daarnaast ook aandacht voor praktische zaken als overnachten en rondreizen. Bijzondere duitse uitgever, vaak als eerste een boek over een bepaald gebied of land.Eine Reise auf der leg

  Land : Rusland
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 26.95
  Lees Meer

  Wegenkaarten

  Wegenkaart - landkaart Russland west - West-Rusland | Reise Know-How Verlag

  Tweetalige kaart (Engels en Duits). Door ingetekende lengte- en breedtegraden is het gebruik van GPS mogelijk. Met hoogtelijnen en uitgebreid wegennetwerk: daarnaast worden ook de afstanden tussen belangrijke plaatsen duidelijk leesbaar weergegeven

  Land : Rusland
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 10.95
  Lees Meer

  Reisverhalen

  Reisverhaal Het rijk van de BAM | Edwin Trommelen

  Tussen 1974 en 1984 trokken jonge idealisten uit alle uithoeken van de Sovjet-Unie naar Oost-Siberië om de BAM te bouwen, het grootste civiele bouwproject aller tijden'. De ruim drieduizend kilometer spoorlijn die het Bajkalmeer met de Stille Ocea

  Land : Rusland
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 25.99
  Lees Meer

  Wegenkaarten

  Wegenkaart - landkaart Belarus - Wit Rusland | Freytag & Berndt

  Uitstekende wegenkaart van Wit Rusland. Met index, toeristische informatie en afstanden in kilometers.Gedetailleerde, eenzijdige landkaart van Wit Rusland, prima geschikt voor planning en rondtrekken. De berijdbare wegen zijn goed weergeven, zow

  Land : Belarus - Witrusland
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 11.95
  Lees Meer

  Wegenkaarten

  Wegenkaart - landkaart Siberia - Siberië | ITMB

  Een degelijke kaart met aanduidingen van o.a. nationale parken, vliegveld, benzinepomp, dirt-roads en kleine plattegrond van hoofdstad. Als overzichtskaart goed te gebruiken.Can you name anyone who has published a detailed map of Siberia? I cann

  Land : Rusland
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 11.75
  Lees Meer

  Reisgidsen

  Reisgids Trans-Siberian Railway - Transsiberië Expres | Lonely Planet

  Beschrijft de legendarische treinreis van Moskou naar Vladivostok of Beijing. Met veel praktische informatie over de plaatsen onderweg. Een stuk geschiedenis, cultuur en achtergronden is niet vergeten. Gaze through the window at the unfurling l

  Land : Rusland
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 23.95
  Lees Meer

  Reisgidsen

  Reisgids Capitool Moskou | Unieboek

  Prachtig geillustreerde reisgids met o.a. 3D tekeningen, fraaie kaarten en geweldige foto’s. Daarnaast uitgebreide achtergrondbeschrijvingen. Echt om in de stemming te komen! Groot formaat gids. Capitool Reisgids Verrassend en indrukwekkend

  Land : Rusland
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 28.99
  Lees Meer

  Reisgidsen

  Reisgids Russia- Rusland | Insight Guides

  Dé gids als het gaat om achtergrondinformatie en prachtige foto’s. Door het formaat en gewicht niet zo zeer om mee te nemen, als wel om thuis voor en na de reis uitgebreid te lezen. Kwalitatief van een hoog niveau! Engels.Russia remains an en

  Land : Belarus - Witrusland
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 25.95
  Lees Meer

  Reisverhalen

  Opruiming - Reisverhaal De Cirkel rond | Michael Palin

  De cirkel rond is Michael Palins dagboekverslag van zijn avontuurlijke reis rond de grootste oceaan ter wereld. Op zijn eigen, charmante wijze doet Palin verslag van zijn belevenissen in de zo verschillende cultuurgebieden die hij op deze route aan

  Land : Rusland
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 8.90
  Lees Meer

  Reisgidsen

  Reisgids City Guide St. Petersburg | Lonely Planet

  De perfecte reisgids voor zowel de georganiseerde als de zelfstandige reiziger. Naast een algemene inleiding van de stad vol met praktische informatie over hoe je er het beste kunt reizen: slapen, eten, vervoer, excursies ... alles kun je er in vin

  Land : Rusland
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 19.95
  Lees Meer

  Reisgidsen

  Reisgids Pocket Moscow - St. Petersburg - Moskou | Lonely Planet

  Pocket reisgidsen van Lonely Planet zijn een kleinere versie dan de 'echte' Planets. Vaak echter van bijzondere bestemmingen binnen een bepaald land waardoor er meer aandacht is en uitgebreidere tips zijn voor die bepaalde streek i.v.m. de grote Pl

  Land : Rusland
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 11.50
  Lees Meer

  Wegenkaarten

  Wegenkaart - landkaart 805 West Rusland | Michelin

  Zoals je van Michelin mag verwachten is deze kaart zeer overzichtelijk en heeft een duidelijk helder kaartbeeld. De kaart geeft uitgebreide toeristische informatie weer. De kaart is tweetalig, zowel Europees schrift als Cyrillisch. Er is ook een ui

  Land : Rusland
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 9.95
  Lees Meer

  Reisgidsen

  Reisgids Merian live Moskou | Deltas

  Reisgids Moskou is klein en handzaam : Merian live! Moskou ontdekken en beleven, een handzame reisgezel, met actuele informatie over bezienswaardigheden, cafe's, hotels, de lokale keuken, winkelen en uitgaan. Aandacht voor alles in de stad, excursi

  Land : Rusland
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 13.50
  Lees Meer

  Wandelgidsen

  Wandelgids Rusland: Elbrus | Conrad Stein Verlag

  Wandelgids met beschrijving van de routes om de Elbrus te beklimmen en de wandelroute er naar toe. Kaarten zijn beperkt, boekje is zeer handzaam en compact: makkelijk mee te nemen.Seine Größe, regelmäßige Form und isolierte Lage macht den El

  Land : Rusland
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 12.95
  Lees Meer

  Wegenkaarten

  Wegenkaart - landkaart Belarus - Wit-Rusland | Reise Know-How Verlag

  Tweetalige kaart (Engels en Duits). Door ingetekende lengte- en breedtegraden is het gebruik van GPS mogelijk. Met hoogtelijnen en uitgebreid wegennetwerk: daarnaast worden ook de afstanden tussen belangrijke plaatsen duidelijk leesbaar weergegeven

  Land : Belarus - Witrusland
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 10.95
  Lees Meer

  Reisverhalen

  Reisverhaal Zoektocht naar het paradijs | Arita Baaijens

  Na een persoonlijke crisis reist Arita Baaijens af naar het Altajgebergte in het zuidwesten van Siberië, waar het legendarische Shambhala te vinden zou zijn, een aards paradijs in een doolhof van gletsjers en ravijnen. Onvermoeibaar trekt de reizi

  Land : Rusland
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 15.00
  Lees Meer

  Reisgidsen

  Reisgids Russia - Rusland | Lonely Planet

  De perfecte reisgids voor zowel de georganiseerde als de zelfstandige reiziger. Naast een algemene inleiding van het land / streek vol met praktische informatie over hoe je er het beste kunt reizen: slapen, eten, vervoer, excursies ... alles kun je

  Land : Rusland
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 27.95
  Lees Meer

  Plattegronden

  Stadsplattegrond Moscou - Moskou | Michelin

  Goede geplastificeerde stadsplattegrond van Moskou op schaal 1:12.500. Met aan de zijkant een korte beschrijving van de bezienswaardigheden. Op de achterzijde een overzichtskaart van de omgeving. Met register.   

  Land : Rusland
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 10.95
  Lees Meer

  Reisgidsen

  Reisgids Pocket Guide St. Petersburg | Berlitz

  Pocket Guide Berlitz is een handzaam engelstalige reisgids met bezienswaardigheden, kaartjes, hotels en restaurants. Past makkelijk in de binnenzak.St Petersburg is Russia’s most beautiful city, its capital of culture and window on Europe. Bui

  Land : Rusland
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 8.50
  Lees Meer

  Reisgidsen

  Reisgids Top 10 Reiseführer St. Petersburg | Vis-a-Vis

  Es sind nicht nur die prunkvollen Paläste und die Pracht einer kaiserlichen Vergangenheit, auch erstklassige Restaurants, das pulsierende Nachtleben sowie Kunstgalerien und Museen von Weltrang prägen den unwiderstehlichen Charme von Russlands zwe

  Land : Rusland
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 14.50
  Lees Meer

  Reisgidsen

  Reisgids Trans-Siberian Handbook - Trans Siberië | Trailblazer

  Siberia: now wide open to visitors – for the first time in Russia's history you can now travel almost anywhere you want in Siberia: we tell you how to arrange a trip, where to buy tickets and where to go. Kilometre-by-kilometre route guide – c

  Land : Rusland
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 21.95
  Lees Meer

  Reisverhalen

  Reisverhaal Nothing is True and Everything is Possible | Peter Pomerantsev

  Een interessante kijk in het moderne Rusland van de 21e eeuw.A journey into the glittering, surreal heart of 21st century Russia: into the lives of Hells Angels convinced they are messiahs, professional killers with the souls of artists, bohemia

  Land : Rusland
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 12.50
  Lees Meer

  Reisverhalen

  Reisverhaal Petersburg, Paradijs in het Moeras | Peter d'Hamecourt

  Tsaar Peter de Grote pakte Rusland bij zijn nekvel en sleurde het tegenspartelend Europa binnen. Hij dwong zijn onderdanen letterlijk stenen bij te dragen aan het bouwen van een Europese hoofdstad, Sint Petersburg. Eerst waren er de grachtenpatrone

  Land : Rusland
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 12.50
  Lees Meer

  Reisgidsen

  Reisgids Capitool Sint Petersburg - St. Petersburg | Unieboek

  Prachtig geillustreerde reisgids met o.a. 3D tekeningen, fraaie kaarten en geweldige foto’s. Daarnaast uitgebreide achtergrondbeschrijvingen. Echt om in de stemming te komen! Groot formaat gids. Capitool ReisgidsGebouwd op water Sint-Peter

  Land : Rusland
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 28.99
  Lees Meer

  Reisverhalen

  Moskou is een gekkenhuis, Verhalen over een wereldstad - reisverhaal Moskou

  Peter dH'amecourt woont inmiddels zeventien jaar in Moskou en is het NOS gezicht van de Nederlandse televisie. Zoals de meeste Nederlanders in Moskou heeft hij een haat/liefde verhouding met de Russische hoofdstad. In het eerste hoofdstuk vertelt hij

  Land : Rusland
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 17.00
  Lees Meer

  Reisverhalen

  Reisverhaal Cycling Home from Siberia | Rob Lilwall

  'It is late October, and the temperature is already -40C...My thoughts are filled with frozen rivers that may or may not hold my weight; empty, forgotten valleys haunted by emaciated ghosts and packs of ravenous, merciless wolves.'In 2004 Rob Lilwa

  Land : Rusland
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 14.95
  Lees Meer

  Reisgidsen

  Reisgids Konigsberg - Kaliningrad | Trescher Verlag

  Goede Duitstalige reisgids met veel culturele beschrijvingen. Daarnaast ook aandacht voor praktische zaken als overnachten en rondreizen. Bijzondere duitse uitgever, vaak als eerste een boek over een bepaald gebied of land.Im Kaliningrader Gebie

  Land : Rusland
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 24.95
  Lees Meer

  Reisverhalen

  Reisverhaal De gloed van Sint Petersburg | Jan Brokken

  ‘Ik dwaal nog één keer door de stad. De mist trekt langzaam op. Het vriest niet meer maar het voelt kouder dan toen het min tien was, ik word ingehaald door haastige mensen, op weg naar een warm metrostation of een trolleybus. Ik neem een brede

  Land : Rusland
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 20.99
  Lees Meer

  Wegenkaarten

  Wegenkaart - landkaart Rusland: van Oeral gebergte tot Baikalmeer | Reise Know-How Verlag

  Tweetalige kaart (Engels en Duits). Door ingetekende lengte- en breedtegraden is het gebruik van GPS mogelijk. Met hoogtelijnen en uitgebreid wegennetwerk: daarnaast worden ook de afstanden tussen belangrijke plaatsen duidelijk leesbaar weergegeven

  Land : Rusland
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 10.95
  Lees Meer
  close

  Wie wil jij inspireren met dit reisverhaal? Deel het snel!

  close

  Wie wil jij inspireren met dit reisverhaal? Deel het snel!