Must do: maak een fotoalbum van je reis

Reportages

We maken ook digitaal al lang niet meer zoveel foto’s als in het begin. Toch? Want dat is de eerste tip voor reisfotografie. Wees kritisch met het gebruik van je digitale camera. Dan is het maken van een album achteraf nog leuker! Met deze vijf tips maak je dit keer echt een album van je reis.

tekst Fleur Besters

1. Maak thuis een showrek voor je albums

Visualiseer vast waar je je reisalbums gaat presenteren in je woonkamer! Niets is motiverender dan het idee van een mooi rek in je huiskamer met daarop je fotoalbums. Hier kan je bijvoorbeeld je vakantieherinneringen opslaan in een eigen magazine! Je maakt het zo dik als je wilt en je kan er net als bij een echte reisglossy ook wat kreten over je reis aan toevoegen.

2. Selecteren, selecteren, selecteren

Zoals we al vertelden, fotografeer onderweg niet te veel. Leer jezelf aan om kritisch te zijn met het pakken van je camera of smartphone, dan heb je onderweg des te meer tijd om te genieten. En als je dan een echt bijzonder moment of mooie plek wilt vastleggen, maak dan een aantal foto’s, die je later samen op één pagina afdrukt. Een foto met het hele plaatje, en een aantal details los erbij. Deze kan je natuurlijk ook uit de foto snijden, later.

 

3. Vertel je reisverhaal

Zeker als je een langere reis maakt, stuur je vrienden of familie geregeld een reisverslagje. Zet deze ook eens in je reisalbum. Verzamel je eigen leukste beschrijvingen, of maak zelfs een wordcloud, met de meest gebruikte beschrijvingen van je reis! Ben je niet zo taalvaardig, vraag dan eens een vriend of vriendin je te helpen, in ruil voor een lekker etentje uit je vakantieland! En kies voor een basis lettertype en grootte, ga hier niet te veel mee variëren, dan wordt het erg rommelig.

4. Gebruik geen standaard template

Laat de foto’s leidend zijn, en gooi de vaste indelingen meteen weg. Er zijn ook mogelijkheden om je album echt helemaal zelf op te maken. Dat is vaak ook meteen goedkoper. Hier kan je bijvoorbeeld voor nog geen 35 euro een full color A4-fotoboek met 46 pagina’s maken. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een programma als InDesign of iPhoto, waarmee je het als PDF downloadt.

5. Geef junior reporters een eigen reisboekje

De beste manier om je kinderen op stedentrip of hike af te leiden, is om ze zelf een fotocamera te geven. Niets is immers vervelender als kind om steeds op je fotograferende ouders te moeten wachten. Na de vakantie kunnen ze dan zelf de beste foto’s kiezen en deze in een klein boekje laten drukken. Zo wakker je de reislust aan.