Babymoon: op reis tijdens je zwangerschap

Babymoon

Reportages

Reizigers die een baby verwachten, zullen er vast eens over nadenken. Hoe zal vakantie vieren of reizen zijn als je een kleintje hebt. Misschien dus nog maar even snel genieten voordat de baby is geboren!

tekst Fleur Besters

Reizen met kinderen, dat kan natuurlijk hartstikke goed. Reisbijbel neemt de junior reporters al vanaf hun geboorte mee de wereld over. En veel anders dan zonder kinderen gaat dat niet. Maar de laatste maanden voor de geboorte van de nieuwe wereldburger zijn wel heel geschikt voor een leuke reis samen. Nog even zonder gesleep met luiers en een heel nieuwe verantwoordelijkheid als ouders.


Voordelen babymoon

Als aanstaande moeder is een babyboom een ideale manier om even los te komen van alle voorbereidingen op de geboorte. Even geen goedbedoelde adviezen van (schoon)ouders, vrienden of andere familie. Je kan letterlijk niet aan de slag met de laatste wasjes met babykleding, het schilderen van de babykamer of inkopen van wandelwagens of andere spullen. Op reis is het gewoon even tijd voor jezelf nemen.

En zon draagt bij aan een fijn gevoel. Mocht je uitgerekend zijn aan het einde van de winter, dan is een zonbestemming voor je babymoon wel heel fijn natuurlijk. De meeste moeders (en vaders) geven de voorkeur aan een zonnige bestemming. Fijn is het als je dan zelf ook niet hoeft te koken. Dat verhoogt het relax-gevoel natuurlijk!Nadelen babymoon

Hoewel een babymoon heel hip klinkt, blijkt uit onderzoek van D-reizen dat zo'n één op de vijf moeders niet aan een vakantie tijdens de zwangerschap moet denken. Dikke enkels en natuurlijk die dikke buik, daar zit je op vakantie ook mee! En, we blijven Nederlanders, we willen natuurlijk ook niet teveel geld uitgeven aan zo'n reis. Want die babyspullen moeten wel aangeschaft worden.

Medische kosten babymoon


Bedenk ook dat de medische zorg niet overal net zo goed is als in Nederland. Hou er altijd rekening mee dat de baby eerder geboren wil worden en dat kan dus ook tijdens je babymoon gebeuren. Alarmcentrale Eurocross becijferde eens dat er maandelijks wel een te vroeg geboren baby vanuit het buitenland naar Nederland gehaald moet worden. De kosten kunnen oplopen tot een ton. Dus zorg dat je een goede reisverzekering hebt, en een 'fit-to-fly'-verklaring van je verloskundige als je gaat vliegen.


Avontuurlijke(re) opties voor je babymoon

Maar, er zijn misschien wel meer redenen om wel te gaan, dan om niet te gaan. En natuurlijk, je kan een all inclusive naar Spanje boeken. En daar is als je met die dikke buik gewoon helemaal niets wil doen, best wat voor te zeggen. Misschien is dit wel het enige moment waarop je een all inclusive vakantie mág boeken...! Kies  eventueel voor een hotel waar alleen volwassenen mogen komen. De laatste kans om zonder enthousiaste kinderen aan het zwembad te liggen!

Cruise


Maar er zijn meer opties. Denk bijvoorbeeld eens aan een cruise. Reisbijbel reisde bijvoorbeeld met dikke buik met een houten zeilschip langs de Turkse kust. Iedere dag een ander uitzicht, prima bed onderweg en heerlijk gegeten. En ben je nog wat vroeger in je zwangerschap? Dan kan je ook een verre bestemming kiezen. Zo vertrek Reisbijbel met junior reporter Lieve in de buik naar Bali. Peuter Tim werd daar heerlijk verwend door de locals en de massages op Bali zijn een stuk goedkoper (en fijner!) dan in Europa.Nog even aan denken voordat je boekt

Er zijn wel een paar dingen waar je rekening mee moet houden als je zwanger op reis gaat. Check vooraf de medische voorzieningen ter plaatse, zorg dat je verloskundige weet dat je op reis gaat en overleg waar je aan moet denken én bedenk dat je de aanstaande moeder in warme landen voor 1,5 moet drinken. Reisbijbels Fleur droogde in Bali - ook een populaire bestemming voor een babymoon - razendsnel uit, toen ze even een verder onschuldig buikgriepje had. Een paar uur aan het infuus deed wonderen, maar het was een goede waarschuwing.

Vaccinaties


Het klinkt logisch, maar je wilt als zwangere geen malaria-tabletten moeten slikken. Of vaccinaties krijgen. En check van te voren of het zika-virus actief is in het land dat je wil bezoeken. Zorg dus dat je op tijd een afspraak maakt voor vaccinatie-advies. In alle rust zulke tips krijgen? Laat dan bijvoorbeeld een arts van Thuisvaccinatie langskomen. Dan weet je meteen wat wel en niet kan.

Dat alles geregeld? Dan kan het genieten beginnen. Waar ga jij je babymoon vieren?