Oud & Nieuw vieren bij de Akha

Verre Avonturen

De Akha is een bergvolk dat oorspronkelijk uit China komt. Tegenwoordig wonen Akha in Laos, Myanmar & Thailand. Akha vrouwen zijn herkenbaar aan hun typische bling bling hoofddeksels. Deze zijn gemaakt van tin of zilver en soms kleurrijk versierd met munten, kwastjes, pompoenen en kraaltjes. Elke clan heeft haar eigen ontwerp hoofddeksel.

tekst Ronnie Dankelman

Myanmar bestaat uit drie soorten gebieden; waar je als toerist vrij mag rondreizen, waar je als toerist een permit nodig hebt en waar je als toerist niet naar toe mag. Kengtung, dat in de Shan staat in het oosten van Myanmar ligt, valt in de tweede categorie. Je hebt dus een permit nodig om dat gebied in te reizen. Het schijnt dat je alleen maar per vliegtuig naar Kengtung mag afreizen.

Het is 28 december 2012 en in het centrum van Kengtung wordt vandaag oud & nieuw gevierd. Op loopafstand van ons hotel ligt een grasveld vlakbij het Naung Tung meer. Dit grasveld is vandaag festivalterrein. Het is nog vroeg als we het terrein op lopen, het is dan nog niet zo druk. De Akha vrouwen zijn traditioneel gekleed, terwijl de mannen en jongens er bijna allemaal westers gekleed bijlopen. Op het terrein is een podium gebouwd waar officieel een aftrap voor het festival wordt gegeven. De rest van het terrein is gevuld met tientallen eettentjes en “kermis” kraampjes. Je kunt er allerlei ouderwetse spelletjes doen, zoals pijltjes gooien, blikgooien, gokspelletjes en er zijn kraampjes waar je kleren kan kopen. Langzaam stroomt het festivalterrein vol met verschillende Akha clans en wat toeristen. Er komen nog niet zo heel veel toeristen af op dit festival. Akha vrouwen beginnen muziek te maken en dansen tegen de richting van de klok in rondjes. Ze slaan op trommels, bekkens en ze zingen. Af en toe worden ze muzikaal begeleid door een mannelijke Akha die ook op trommels slaat.

 

Na een half uurtje gaan traditioneel geklede Akha in twee rijen tegenover elkaar staan. Zij staan te wachten op de officials die worden verwacht. Militairen van het regime en stamhoofden komen het festivalterrein op en gaan op de VIP plaatsen zitten, tegenover het podium. Er volgen een aantal redelijk lange toespraken, waarna er nog een lint doorgeknipt wordt. Daarna gaan honderden ballonnen de lucht in en kan het feest echt beginnen. De VIPs krijgen een feestmaaltijd aangeboden en er volgen enkele zang- en dansoptredens op het podium. De rest van de middag wordt er volop bijgekletst, gedanst, gegeten en spelletjes gedaan.

's-Avonds heeft de jeugd bezit genomen van het festivalterrein. Er staan honderden scootertjes aan de rand van het terrein. Op het podium wordt de folklore muziek en dans afgewisseld met moderne hits van de populaire lokale zangers en zangeressen. Er wordt volop gegeten en gedronken, het feest gaat nog lang door… een onvergetelijke oud en nieuw voor ons!

Ronnie heeft ook een eigen website waar hij al zijn reizen en foto's publiceert: www.imaginative.nl