Pikdonker in de nacht, krijtwit in de dag: het Deense Møns Klint

Actief Europa
Mons Klins
Het is er pikdonker in de nacht, zelfs een officiële Dark Sky. Overdag knallen de witte krijtrotsen van Møns Klint je echter tegemoet. Stoere en indrukwekkende natuur in Denemarken.
Tekst: Fleur Besters
Foto's: Joep Kolijn

Wie Denemarken vergelijkt met Nederland, laat het zuidelijke eiland Møn zeker links laten liggen. Slechts weinigen weten dat hier bij de krijtsteenrotsen namelijk een erg bijzonder en wellicht zelfs ‘uniek’ natuur- en dus outdoorgebied ligt.

Møns Klint

Møns Klint begint daar waar de bossen eindigen aan zee. De witte kalksteen kliffen zijn zo’n 75 miljoen jaar oud en ruim zeven kilometer lang. Gevormd door verschillende krijtlagen, onderbroken door lagen vuursteen, vormen ze een geologische schatkaart. De kliffen duiken steil de diepte in en het uitzicht van bovenaf is al super, het hoogste punt is 128 meter, de zogenaamde Dronningestolen, de Koninginnenstoel.

500 traptreden naar zee

Via 500 traptreden daal je vervolgens af naar het strand, waar je tussen de schelpen naar echte schatten kan zoeken. Met een beetje mazzel, en zeker in het voorseizoen kan dat, zijn er weinig mensen en geniet je in alle rust van deze natuurpracht. De rotsen brokkelen trouwens nog steeds af, dus wees alert, je tocht is niet geheel zonder risico. Het wit van de rotsen contrasteert mooi met de zee en het schelpenzand nodigt uit tot strandjutten. Bedenk wel dat je vondsten ook weer 500 tredes omhoog moet nemen…

Mons Klint

Tip van Reisbijbel: “Trek goede schoenen aan. De trappen kunnen glad zijn en afhankelijk van het getijde moet je wellicht wat klimmen en klauteren. Het is ook handig om wat water mee te nemen en misschien zelfs iets lekkers te eten voor de weg terug omhoog. Je kan her en der prima uitrusten en van het uitzicht genieten.”

Er zijn diverse wandelingen uitgezet, waarbij je op een van de zes trappen kan beginnen of stoppen om een rondje te lopen. De routes zijn zo’n 2,5 kilometer lang en prima te doen, ook met avontuurlijke kinderen.

Interactief museum Geocenter

Om alle archeologische kennis over de krijtsteenrotsen Møns Klint te duiden, is een fraai opgezet museum opgericht. Het Geocenter biedt interactieve exposities, 3D-films over dino’s en andere prehistorische dieren en er zijn workshops voor kinderen. De informatie is mooi verpakt en zowel voor volwassenen als kinderen erg boeiend. Voordeel is dat je er zowel voor als na je bezoek aan het strand naar binnen kan lopen met je toegangskaartje. Op de site staan de openingstijden en prijzen, het museum is van 1 november tot Pasen gesloten.

In de zomermaanden zijn er vanuit het Geocenter allerlei extra activiteiten, die gratis zijn met je museumkaartje. Je kan mountainbiken in het gebied, een hike maken, de slechtvalken spotten die er nestelen, en zelfs door de boomtoppen gaan aan een zipline.

Dark Sky

En als de nacht dan valt, kan je op bijzondere plekken overnachten. Kamperen lijkt het het beste te passen, en het kampeerterrein Møns Klint Resort maakte zich jarenlang hard voor de officiële Dark Sky erkenning. Vanuit de camping worden allerlei activiteiten georganiseerd in de donkere nacht, zoals vissen onder de sterrenhemel. Møn mag zich mede daardoor sinds 2017 een van de 44 wereldwijde Dark Sky parken noemen. Ideale plek dus om vanuit je camper of tentje sterren te kijken!

Tip van Reisbijbel: “Een andere bijzondere plek om te overnachten is de haven van Klintholm. Wij mochten er onze camper een nacht parkeren en genoten in het voorjaar van de rust in dit haventje. Er is een supermarktje met heerlijk brood, prima sanitair en kans op stevige wind! Bedenk dus even goed waar je parkeert, betalen doe je bij het havenkantoor en daar krijg je ook tips. In de zomer kan je hier ook heerlijk zwemmen in de zee.”

In Denemarken parkeer je de camper in havenplaatsen.

Ook naar Denemarken?

Reisbijbel reisde in samenwerking met Camptoo en Visit Denmark naar Denemarken. We reden een deel van de Deense Margrietroute, dat zijn in totaal veertien routes waarmee je Denemarken goed kan verkennen. Een camper is ideaal voor een roadtrip, je kan dan net als Reisbijbel je reis ook combineren met Zweden, maar ook binnen Denemarken zijn de voorzieningen goed om met je camper te kamperen. Je mag niet wildkamperen, maar er is genoeg variatie in types campings. Gobooniy is de Airbnb van de campers, je huurt een camper bij een particulier en hebt daarna alle vrijheid om rond te trekken. Je kan zelfs met je camper over het strand rijden!

Denemarken is in het voorseizoen nog lekker rustig. Je rijdt er in een dag naartoe. Het land biedt meer variatie dan de meeste reizigers zullen verwachten.
Heb je geen tijd of zin om zelf een route uit te zetten? Wij zagen bij Pharos reizen meerdere autoreizen waarbij je een roadtrip maakt door Denemarken. Er zijn ook routes uitgezet voor kinderen, met een aantal stops die de Reisbijbel junior reporters ook maakten: Legoland natuurlijk, maar ook strand en steden. De overtocht vanuit Puttsgarden is dan inbegrepen en daarmee ben je waarschijnlijk goedkoper uit.