
Iran is een opkomende reisbestemming: dat klinkt hartstikke leuk, maar is een reis naar Iran ook een goed idee? In dit artikel geeft Reisbijbels Sanne uit eigen ervaring antwoord op 10 veelgehoorde vragen over Iran.
Even op Booking.com een hostel of hotel zoeken, dat zit er voor Iran niet in. En een toer boeken naar een bezienswaardigheid is hier ook wel wat meer werk dan je in meer toeristische landen gewend bent. Hoe je van plaats A naar B komt, dat moet je in Iran beter niet vooraf willen vastleggen. Reizen in Iran gaat nog 1.0!
Dat wil zeggen: aan internet heb je niet veel, mensen spreken amper Engels en er zijn geen standaard busroutes, waarmee je op gezette tijden naar de gewenste bestemming gaat. Wil je dus op eigen houtje door dit fascinerende land reizen, dan hoef je maar één ding te doen: erop vertrouwen dat het goed komt. Want goed komt het namelijk altijd.
“Waar moet je heen?” Ga op een busstation of taxistandplaats, of zelfs gewoon langs de weg, staan en je wordt meteen geholpen. In Iran is het immers de gewoonte om elkaar te helpen en dat zelfs vóór je eigen belang te stellen. Eventuele alarmbellen die afgaan kun je negeren, want er wordt pertinent geen betaling verwacht en je kunt erop vertrouwen dat het – jawel – goed komt. Het gaat alleen niet op de manier die we inmiddels vaak gewend zijn, maar via de lokale mensen en met het nodige ‘handen- en voetenwerk’.
Wil je van de ene plaats naar de andere, laat je dan afzetten bij een busstation. Richting centraal Iran (de iets drukker bezochte route) rijden geregeld bussen op vaststaande routes. Noem de plaatsnaam waar je heen wilt, en je wordt meteen verwezen naar de juiste balie. Rijden bussen niet of niet frequent, zoals naar het minder bezochte noorden en westen van Iran, dan tref altijd standplaatsen aan voor gedeelde taxi’s, die locals savaris noemen. Je kunt het vergelijken met liften tegen betaling. De chauffeur zoekt een paar mensen bij elkaar die dezelfde kant uit moeten en rijdt van de ene plaats naar de andere. Van tevoren spreek je een prijs af.
In steden rijden overal gele taxi’s die je kunt aanhouden. Rij je met ‘Dar Baste’ (open deur), dan zal de chauffeur meer mensen oppikken en deel je de taxi. Wil je de taxi voor jezelf, zeg dan ‘Nah Dar Baste’ (geen open deur) tegen de chauffeur. Spreek ook hier een prijs af.
In Iran is iedere auto in potentie een taxi, en dat is ook geoorloofd. Ben je in een buitenwijk en wil je naar het centrum, dan kun je iedere auto proberen aan te houden en aangeven dat je naar het centrum wilt. Na prijsafspraak word je keurig op de door jou genoemde plek afgezet. Dat geldt ook voor langere afstanden. Vaak staan er standaard een paar auto’s te wachten op plekken langs de weg waar mensen uit de bus stappen.
In grote steden is er vaak ook een metro (zoals in Teheran) of rijden er stadsbussen, hoewel die laatste een uitdaging kunnen zijn wanneer je geen Farsi spreekt. Hou er wel rekening mee dat mannen en vrouwen in bussen gescheiden reizen, zelfs als je getrouwd bent. In de metro’s, bussen en taxi’s is het niet de bedoeling dat je naast een vreemde man gaat zitten als vrouw, of andersom. De chauffeur orkestreert het gezelschap zo, dat mannen naast mannen zitten en vrouwen naast vrouwen. Reis je als getrouwd stel, dan kun je hier wel naast elkaar zitten.
Een hotel zoeken gaat dus niet via boekingswebsites, omdat die er niet zijn of alleen in het Farsi. Reisgidsen bieden tips voor hotels, maar je kunt je ook af laten zetten in het centrum van een plaats.
Tip van Reisbijbel: “Vaak is in het centrum een Imam Khomeinistraat, daar kan je dus altijd gerust naar vragen.”
In alle plaatsen is wel een slaapplek te vinden en accomodaties zijn vaak gegroepeerd. Eventueel kun je in je hotel ook vragen of ze je helpen met de overnachting te regelen bij je volgende bestemming. Daarnaast gaat veel ook via via. Op straat word je doorgaans meteen aangesproken met de vraag of je onderdak zoekt, en verwijzen ze je niet naar een hotel, dan is het wel omdat ze je uitnodigen om bij hen thuis te komen slapen.
Een bed vind je dus altijd wel. Maar ga er niet vanuit dat je het vooraf allemaal al vast kunt leggen. Wil je het onderweg niet steeds zelf hoeven te regelen, dan kun je natuurlijk altijd een verzorgde reis boeken. Better Places stelt bijvoorbeeld samen met jou je ideale route samen en legt contact met lokale gidsen die jou ter plekke verder helpen.
Reisbureautjes zoals je ze rijen dik in in zuidoost-Azië ziet, vind je in Iran niet. Grote steden zoals Tabriz en Teheran hebben wel reisbureaus. In Tabriz kun je bijvoorbeeld goed terecht bij Nasser Khan, die met zijn toeristenbureau in het centrum bij de bazaar zit (volg de ‘i’). Maar wil je naar de Alamut Vallei in het noorden vanuit uitvalsbasis Qazvin, dan moet je goed zoeken naar reisbureaus. Let op straat op Engelse uithangborden bij hostels of hotels. Hotel Iran biedt tours aan, waarbij je een dag met chauffeur op pad gaat. Stel je hier niet al teveel bij voor. Meestal kent iemand nog wel iemand die een auto heeft en wel een dagje met jou op pad wil. Engels wordt er ook lang niet altijd gesproken, maar dat hoeft geen probleem te zijn. Je kunt ook per savari of met een taxi op pad gaan.
Meer weten over Iran? Lees hier verder voor meer tips & tricks.
Wil je weten welke plekken de moeite waard zijn? Klik dan hier.