
Iran is een opkomende reisbestemming: dat klinkt hartstikke leuk, maar is een reis naar Iran ook een goed idee? In dit artikel geeft Reisbijbels Sanne uit eigen ervaring antwoord op 10 veelgehoorde vragen over Iran.
Iran heeft reizigers ontzettend veel te bieden. De meeste bekende bezienswaardigheden liggen in centraal Iran, zoals woestijnstad Yazd, de opgravingen in Persepolis en de majestueuze voormalige hoofdstad Esfahan. Maar ook ten noorden van drukke metropool Teheran liggen minder bezochte bezienswaardigheden die absoluut de moeite waard zijn, zeker ook voor hikes.
Het Perzische rijk van weleer vind je in Iran op veel plekken nog terug in oude moskeeën, eindeloze gangenstelsels van eeuwenoude bazaars, prachtig versierde paleizen, mausolea en eeuwenoude opgravingen. De sfeer is op veel plekken magisch en een vergelijking met de sprookjes van 1001-nacht is snel gemaakt.
De dorre, droge Alamut Vallei. Daar kom je tussen de door de zon verschroeide heuvels, smaragdgroene rijstvelden en piepkleine dorpjes tegen. Je kan er een- of meerdaagse wandeltochten maken, waarbij je bij mensen thuis in alle eenvoud op een matje op de vloer overnacht. Bezoek de verschillende ruïnes van de 12e eeuwse kastelen, ook wel Castles of the Assassins genoemd, waarvan na verwoesting door de Mongolen in de 13e eeuw weinig meer over is.
Ook de uitzichten op de besneeuwde toppen van het Alborz gebergte, vooral bij Alamut Castle en Lambasar Castle, zijn zeker de moeite waard. Hou er rekening mee dat er in de vallei weinig tot geen schaduw is en dat paden steil kunnen zijn. Een goede uitvalsbasis voor een bezoek is de voormalige hoofdstad Qazvin die al sinds de 3e eeuw bestaat. En neem dan meteen de bazaar van Qazvin mee, die de moeite van het bezoeken waard is.
Tip van Reisbijbel: “Wil je een tripje naar de Alamut Vallei, kijk dan voor Engelstalige reclame op gevels van bijvoorbeeld hostels of hotels, aangezien reisbureautjes schaars of afwezig zijn. Hier vind je meer praktische reistips voor Iran.”
Wat zeker niet aan je trip door het noorden en westen van Iran mag ontbreken, is het prachtig gelegen bergdorpje Masuleh, dat zeker een millennium oud is. De kleine, terracottagekleurde huisjes steken sterk af tegen het groen van de omliggende mistige bossen, en zeker wanneer de schemer inzet en de lichtjes aangaan voelt het alsof je in een sprookje bent beland. Het dorpje is zo steil tegen de berg opgebouwd, dat het dak van het ene de straat van de volgende vormt. Vooraf accommodatie regelen is, zoals overal in Iran, lastig. Maar geen nood, want zoals alles in Iran gaat, komen mensen meteen naar je toe om te helpen. Lees hier meer over hoe je reist door Iran [link naar artikel hoe reis je door Iran?].
Tip van Reisbijbel: “In Masuleh verhuren veel locals een appartementje voor een paar tientjes per nacht en als je eenmaal in het dorpje rondvraagt, zal je vrijwel meteen iets vinden.”
De tweede stad van Iran, Tabriz, is bekend van de door UNESCO als Werelderfgoed genoteerde bazaar. Het is de grootste overdekte bazar ter wereld en ooit een van de belangrijkste stops op de zijderoute. Slenter door de eeuwenoude koele gangenstelsels langs rijen kraampjes met zoetigheid, saffraan, groenten, fruit, noten, kleding, sieraden en Perzische tapijten. Afdingen is een must, maar dat gaat in Iran een stuk gemoedelijker dan in bijvoorbeeld Marokko. Als je een kwart of een derde van de prijs af krijgt, heb je het hier goed gedaan.
Vanuit Tabriz kun je gemakkelijk dagtripjes maken, bijvoorbeeld naar het zachtroze gekleurde zoutmeer Orumiyeh, dat zo zout is dat je erop kunt drijven. Of bezoek Kandovan, het Cappadocië van Iran. Een bergdorpje waar mensen wonen in kegelvormige grotten. Vanaf Tabriz kun je ook een dagtrip richting de grens met Armenië en Azerbaijan maken langs Babak Castle.
Tip van Reisbijbel: “Steek de grens met Armenië lopend over! Pak een taxi of Savari in Iran naar Norduz, loop vervolgens de grens over en pak aan de andere kant in Armenië weer een taxi verder.”
Hoewel de meningen erover verdeeld lijken, is Teheran zeker de moeite waard om een of twee dagen te bezoeken. De residentie van de laatste Sjah Niyavaran Palace, het Golestan Palace, de bazaar, een van de vele parken en het Imamzadeh Saleh-mausoleum zijn bijvoorbeeld aanraders. En wist je trouwens dat je net buiten Teheran kan skiën? Op de berghellingen van Dizin en Shemshak. Genoeg reden om dus even uit te stappen!
Vluchten landen op Teheran met een tussenstop op bijvoorbeeld Istanbul. Vanaf Teheran kan je gemakkelijk doorreizen naar de beter gefaciliteerde route naar centraal Iran, of de minder toeristische route naar het noorden en westen. Het regelen van onderdak of vervoer gaat vaak ter plekke, omdat het regelen van te voren (buiten georganiseerde reizen) lastig is. Wil je meer weten over reizen door Iran? Lees hier verder.