Verslag van een bootreis over de Amazone

Verre Avonturen

De eerste keer dat ik iemand over de Amazone hoorde praten, was ik stomgeslagen. Stomgeslagen en vastberaden. Ooit zou ik deze rivier, met zijn lengte van zesduizend kilometer de langste ter wereld, in zijn geheel bevaren. Het moest ongetwijfeld een spectaculaire reis zijn. De rivier wurmt zich door donkere wouden, glijdt door eindeloze vlakten, passeert authentieke indianendorpjes en zwelt uiteindelijk aan tot een enorme stroom om zich met geweldige kracht in de Atlantische oceaan te storten – tenminste, zo stelde ik het mij voor.

tekst Ferdinand Beltman

© Foto: Neil Palmer/CIAT

In eerste instantie wilde ik de reis maken die Francisco de Orellana, een kapitein in de expeditie van Pizarro, in 1541 ondernam. Hij was op zoek naar voedsel, ik naar avontuur. De Orellana zakte de Rio Napo af en kwam zo per ongeluk op de Solimoes, de rivier die later Amazone wordt. Waar De Orellana zonder problemen het huidige Peru invoer, werd ik echter drie dagen vastgehouden op een militaire grenspost, en uiteindelijk teruggestuurd naar Ecuador. Via een enorme omweg en ruim twee weken vertraging kon ik het nog eens proberen. Iquitos, de geïsoleerde junglestad van Peru, zou mijn nieuwe vertrekpunt zijn.

Iquitos leek een verlaten stad. Het asfalt lag in de straten te smelten en straathonden liepen schichtig op en neer. Onder afdakjes speelden oude mannen domino en zo nu en dan hijgde er een man op een fietstaxi voorbij. De stad wachtte gelaten op de dagelijkse regenbui die, zo rond een uur of vier, de ergste hitte zou verdrijven. In de haven, een levendige modderpoel, trok niemand zich wat aan van de hitte.

 © Foto: Gerhard Rosenberger Wikimedia Commons

Als mieren krioelden honderden mensen in en uit de boten die, in het voor goed vervuilde water, lagen te wachten op vertrek. Grote stalen bakbeesten die meer op containers leken dan op schepen. Eén van hen zou de volgende dag naar Santa Rosa vertrekken; een drie daagse tocht naar de grens met Colombia en Brazilië. In al mijn naïviteit reserveerde ik een plaats waar ik mijn hangmat op zou kunnen hangen. Dat had ik net zo goed niet kunnen doen want toen de boot vertrok, hing ik boven de motor, en naast de WC.

Mijn panoramische hangplaats was ingenomen door iemand die 's ochtends al was gekomen en niet, zoals ik, twee uur voor vertrek. Het zou niet het enige ongerief blijken. Met een paar uur vertraging gleed de ark de nachtelijke Amazone in. De reis was begonnen. Alleen hiervoor had ik deze reis al niet willen missen; wakker worden in een hangmat terwijl de nevel nog op de rivier ligt. Met een roestvrijstalen kop koffie klom ik naar het dak en luisterde ik ademloos hoe het oerwoud tot leven kwam. De boot ploegde zich ondertussen, afgeladen met mensen, benzinevaten, dieren, bouwmaterialen en andere – niet nader te definiëren -goederen, door het bruine water. Het zelfde water waar we ons mee moesten wassen en waar de kok soep van trok. Naast mij waren de enige twee andere toeristen komen te hangen. In de illusie dat er nog genoeg ruimte was, had dit Amerikaanse biologenpaar hun kingsize hangmat opgehangen. Hiermee werd ik definitief richting WC verwezen.

In de volgende dagen leerden Colombiaanse kinderen mij wat Spaans en kreeg ik van de oudere passagiers een andere les; lijdzaamheid. Waar ik noodgrepen als boeken, muziek en alcohol nodig had om de tijd te doden, staarden zij in volledige apathie uren in het niets. Voor hen was deze reis een noodzakelijk kwaad, en de rivier de enige weg door de jungle.

Hoe ik het ook probeerde uit te leggen, ze wilde er niet aan. Waarom zou je in vredesnaam, en uit vrije wil, drie dagen op een drijvende infectiehaard willen zitten. Als je dan toch zo nodig moest reizen, waarom dan niet eerste klas. Deze boot, zo begreep ik uit hun verhalen, was voor hen wat de trein is voor Nederlanders. Of beter: de buurtbus. Dit is de enige mogelijkheid om in de verste uithoeken van het Amazone-bassin te komen. Dit beseffend, en de kotsende hond onder mijn hangmat negerend, nam ik me voor nooit meer te klagen over het Nederlandse openbaar vervoer. Hoe vervelend het ook mag zijn, het kan nooit langer dan een paar uur duren. Zo'n bootreis drukt je met je neus op je eigen klein(zerig)heid. Ergernis uit verwendheid, klagen bij gebrek aan slechter.

Desalniettemin was ik opgelucht toen op de derde dag Santa Rosa aan de einder verscheen. Drie dagen door een redelijk eentonig landschap varen, had de boot veranderd in een stal. De povere hygiënische voorzieningen waren al op de eerste dag gesneuveld en de lucht aan boord was, mede door het platte stalen dak, niet meer te harden. Het een en ander werd in de hand gewerkt door een kok die meende het eten in een afgedankt olievat te moeten koken.

Toen we aanmeerden bleek het dorp in een hangmat te liggen. De zon smoorde elk initiatief om iets te ondernemen in de kiem. Ergens onder een boom vond ik een douanier in boxershorts bereid mijn paspoort te stempelen. Brazilië wachtte aan de andere kant van de rivier op me. En terwijl de kano mij naar de overkant wankelde, en ik Peru definitief achter me liet, besefte ik dat het eerste deel erop zat.

Eenmaal in Leticia (blijdschap), Colombia, kon je een taxi nemen naar Brazilië. Binnen een uur zag ik al mijn beelden bevestigd, al mijn stereotyperingen gerechtvaardigd. Overal zag je voetballende kinderen, uitbundige mensen, prachtige meisjes en de – immer aanwezige – oude mannetjes op de bankjes. Voor dat ik het wist bevond ik mij in Tabatinga, de Braziliaanse evenknie van Leticia. Het enige verschil was dat hier alles in de kleuren groen en geel was geschilderd. Daar, in de haven van Tabatinga, lag mijn geluk. Er vertrok slechts één boot per week richting Manaus en deze lag zojuist op stoom te komen. Ruim, schoon en kleurrijk verschilde deze in alles met het wrak dat ik zojuist had verlaten. Het was mijn eerste kennismaking met Brazilië. Op de boot was het een groot feest; Samba, zon en voetbal. Vooral veel voetbal. Juist op dat moment moest Brazilië zich kwalificeren voor Sydney. Groot vuurwerk als Chili tegen Argentinië scoorde, hoongelach als Paraguay tegen de gele kanaries miste. Onnodig te vermelden dat ze zich uiteindelijk hebben geplaatst. Met mijn nieuw verworven vrienden Adriano – fantast en privé-detective – en Tim – een wereldvreemde Brit die zich voor had genomen rokend ten onder te gaan – dronken we deze hoorn des overvloeds tot op de bodem leeg.

© Foto: leondeniscf Pixelbay

Ondertussen viel de Amazone me erg tegen. De grote stroomversnellingen bleven uit en ook de dieren lieten zich niet zien. En wat de indianen betreft, zij kwamen in speedbootjes langszij en leken in de verste verte niet op het clichébeeld dat ik van hen had. Het beeld van de Amazone, de woeste rivier uit mijn jeugd, moest dringend worden bij gesteld. Het enige wat van dit ideaalbeeld overeind bleef, waren de uitgestrektheid en de onvoorstelbare grootsheid van de rivier.

Na vijf dagen varen bereikten we Manaus. De voormalige parel van de Amazone, uit de tijd dat ze nog het epicentrum van de rubberhandel was, lag er verloren bij. De Zona Franca, een belastingnoodgreep uit 1967, had haar sporen nagelaten. Grote fabrieken, olietankers en schreeuwerige lichtreclames ontnamen je het zicht op de historische stad. De opera – theatro Amazonas – de Mercado municipal en de statige gebouwen hebben er zichtbaar onder te lijden gehad sinds Sir Henry Wickham erin slaagde rubberboomzaadjes naar Londen te smokkelen. Nu moet Manaus het hebben van het ecotoerisme en de goedkope industrie.

Na me een paar dagen aan haar vergane glorie te hebben gelaafd en de obligate jungletocht te hebben gemaakt, ben ik aan het derde en laatste deel van mijn tocht begonnen. Van Manaus naar Belém, de Atlantische kust. Zoals te verwachten viel, was deze boot weer een slag groter dan de vorige. Ook waren er veel meer toeristen, en had de Braziliaanse muziek – mede daardoor – plaatsgemaakt voor Roxette en Europe.

Eurotrash op de Amazone. Wel werd de rivier nu een stuk interessanter. Veel groen, prachtige vergezichten en afwisselende afmetingen, maakte dit deel van de reis tot het boeiendste deel. Kon je de ene dag de oevers niet zien, de volgende dag moest je je bukken om de overhangende takken te ontwijken. Ook zag ik mijn zo lang verwachte indianen. In kano's waagde ze hun leven om dichtbij te komen, om daar vervolgens bedolven te worden onder liefdadigheid. Koekjes, kleren, zakjes geld; alles vloog van boord. Niet van de toeristen – die waren druk met filmen – maar van de Brazilianen. Zes dagen zou deze reis gaan duren. Nog een kleine week en ik had de Atlantische kust bereikt

En toen uiteindelijk Belém uit de mist opdoemde, kon ik een vreugdekreet niet onderdrukken. Geen vreugdekreet zoals ontdekkingsreizigers die plegen te slaken bij het zien van onontgonnen land, meer een kreet van opluchting. Twee weken van niets doen gaat aan je knagen, maakt je onrustig. Elke dag was welbeschouwd een fantasieloze herhaling van de vorige en als het niet voor het prachtige uitzicht was (en het spectaculaire voetbal), dan had ik me doodverveeld. De reis van Orellana had ik zo goed en zo kwaad als het kon over gedaan en een jongensdroom was vervuld. Wat wilde ik nou meer. Ook al had ik het allemaal spectaculairder voorgesteld, ik kan er vrede mee hebben. Temeer omdat ik nu aan een ander, groter avontuur kon gaan proeven: Brazilië.

De trossen werden losgegooid en de scheepshoorn blies een laatste keer. Nog een paar minuten en ik was in Belém. Hier zou een volgend avontuur beginnen.

Ferdinand Beltman schreef dit verhaal voor dagblad Metro.


Inspiratie voor Brazilië

Verre Avonturen

Strand Rio de Janeiro

Als je in Brazilië bent en omgeven wordt door überhippe bikini`s wil je als vrouw toch een beetje meedoen met de laatste trends.
Toen ik mijn vakanties nog ieder jaar doorbracht in Portugal ondekte ik al dat de hipste bikini`s uit

Lees Meer Door: Reisbijbel

Verre Avonturen

Dat Rio de Janeiro veel meer is dan carnaval, favellas en criminaliteit is bij reizigers al ruime tijd bekend. De stad is niet voor niets uitverkoren om gastheer te zijn van de Olympische zomerspelen in 2016 en ook tijdens het aanstaande wereldkam

Lees Meer Door: Reisbijbel

Verre Avonturen

We hebben  in deze rubriek nooit een geheim gemaakt van onze liefde voor Rio de Janeiro. Ons hart gaat dan ook meteen sneller kloppen zodra wij op het internet een video spotten van deze geweldige stad. 
Niet alle videomakers wete

Lees Meer Door: Reisbijbel

Verre Avonturen

Begin 2012 reisde videomaker Vincent Urban met zijn vrienden Clemens Krüger en Stefan Templer in een oude, roestige landrover door Zuid-Amerika. Ze brachten hun DSLR Camera mee, waarmee ze fantastische beelden maakten in Argentinië,

Lees Meer Door: Reisbijbel

Toffe Roadtrips, Verre Avonturen

Mount Roraim Venezuela

In en rond Nationaal park Canaima in het zuidoosten van Venezuela, ligt een keten van meer dan honderd tafelbergen, die door de lokale Pemonindianen tepu's worden genoemd. Deze tepu's vormen met elkaar zo'n indrukwekkend en onwerkelijk landschap w

Lees Meer Door: Reisbijbel

Verre Avonturen

Filmmaker Joe Simon bezocht tijdens een zakenreis het prachtige Rio de Janeiro en maakte daar een adembenemend mooie time-lapse video van met de toepasselijke naam "A day in Rio". Nu is het in deze waanzinnige stad niet zo heel erg moeil

Lees Meer Door: Reisbijbel

Verre Avonturen

Wat voor beeld hebben wij van andere landen? Chileens videobedrijf Woki Toki probeerde dat in video's van 2 minuten samen te vatten aan de hand van video's die op internet heel populair zijn. Zo ontstaat het beeld van landen waar mensen&nb

Lees Meer Door: Reisbijbel

Verre Avonturen

De eerste keer dat ik iemand over de Amazone hoorde praten, was ik stomgeslagen. Stomgeslagen en vastberaden. Ooit zou ik deze rivier, met zijn lengte van zesduizend kilometer de langste ter wereld, in zijn geheel bevaren. Het moest ongetwijfeld e

Lees Meer Door: Ferdinand Beltman

Reisorganisaties Brazilië

Reizen naar Brazilië

Prijs: €0 - €10000
Dagen: 0 - 30

Rondreis

Groepsreis Brazilië; Dans de Samba!

“Bem vindo ao Brasil!" Welkom in Brazilië! Maak met Shoestring een groepsreis langs de mooiste plekken van Brazilië. Je komt langs bruisende koloniale steden en heerlijke witte stranden. Brazilië is een land van uitersten. De porties in resta

Land : BRAZILIË
Aanbieder : Shoestring
prijs vanaf : 1999.00
reisduur : 15 dagen / 14 nachten
Lees Meer

Rondreizen

Rondreis Noordoost-Brazilië, 18 dagen

Een reis naar het warme noordoosten van Brazilië. Warm dankzij een heerlijk klimaat en dankzij het warme onthaal van de bewoners. We starten in Fortaleza en rijden een deel langs de kustplaatsen via de stranden van Pipa, Recife, Salvador en Olinda.

Land : Brazilië
Aanbieder : Djoser
prijs vanaf : 2795.00
reisduur : 18 dagen
Lees Meer

Rondreizen

Rondreis Brazilië Go-26

Wie Brazilië zegt, denkt meteen aan Rio, caipirinha, capoeira en carnaval. Klopt, maar Brazilië is nog zoveel meer dan dat! We verkennen verschillende nationale parken, gaan snorkelen of duiken aan tropische baaien en kuieren door koloniale stadjes

Land : Brazilië
Aanbieder : Sawadee
prijs vanaf : 3270.00
Lees Meer

stadsarrangement

Recife & Olinda

De stad Recife ligt in het noordoosten van het land en dankt haar naam aan het langgerekte rif voor de kust. Olinda ligt nabij, een stad met een wonderschoon koloniaal centrum. Het uitzicht hier vandaan over zee is prachtig met in de verte de moderne

Land : Brazilië
Aanbieder : Tenzing
prijs vanaf : 0.00
reisduur : 2
Lees Meer

autoreis

Estrada Real

Tussen Rio de Janeiro en Belo Horizonte ligt de mooie deelstaat Minas Gerais. Rijk aan mineralen, rijk aan barokke architectuur, historische stadjes en zachtgolvend heuvelland met grazend vee of bedekt met bossen. Het is een aangename streek om op ei

Land : Brazilië
Aanbieder : Tenzing
prijs vanaf : 995.00
reisduur : 7
Lees Meer

Rondreis

Rondreis WERELDREIS - 36 dagen; Reis naar de acht Wereldwonderen

Een wereldreis maken, wie droomt daar niet van? Er zijn ontelbaren routes en bezienswaardigheden denkbaar, maar niks spreekt zo tot de verbeelding als de zeven Wereldwonderen, een lijst met de mooiste bouwwerken ooit samengesteld door de Oude Grieken

Land : Brazilië
Aanbieder : Koningaap
prijs vanaf : 7995.00
reisduur : 36 dagen / 35 nachten
Lees Meer

individuele reis

Impressions of Brazil

De 'grote drie' van Brazilië worden tijdens deze reis aangedaan: Rio de Janeiro, de Iguaçu- watervallen en Salvador da Bahia. Een compacte reis, met veel excursies inbegrepen. U krijgt in 8 dagen een uitstekende indruk van dit land: de wereldberoem

Land : Brazilië
Aanbieder : Tenzing
prijs vanaf : 1783.00
reisduur : 8
Lees Meer

Rondreizen

Rondreis Brazilië en Buenos Aires

Tijdens deze avontuurlijke rondreis door Argentinië en Brazilië proef je de sfeer van de tango in koloniaal Buenos Aires en dans je de samba in de stad met misschien wel de mooiste ligging ter wereld, Rio de Janeiro. Laat je tijdens deze bijzondere

Land : Brazilië
Aanbieder : Sawadee
prijs vanaf : 2798.00
Lees Meer

natuurarrangement

Pantanal: Jaguar Spotting in Porto Jofre

Hotel Porto Jofre is een van de beste plekken in de Pantanal om de jaguar te spotten. De excursies van deze lodge-hotel staan dan ook 100% in het teken van de jaguar: elke dag varen langs de oevers van de Rio Cuiabá, Rio Tres Irmãos, Rio São Loure

Land : Brazilië
Aanbieder : Tenzing
prijs vanaf : 1656.00
reisduur : 4
Lees Meer

Rondreizen

16-daagse privé rondreis diverse vervoerstypes Betoverend Brazilië

Reis met ons mee naar de mooiste plekken in zuidelijk Brazilië! We bezoeken niet alleen de bruisende stad Rio de Janeiro en de indrukwekkende watervallen van Foz do Iguaçu, maar ook het beroemde natuurgebied de Pantanal. In Bonito kunt u snorkel

Land : Brazilië
Aanbieder : Fox
prijs vanaf : 3191.00
reisduur : 16 dagen
Lees Meer

Vogels kijken

Brazilië - Vogelreis

Vogelreis vanuit hotels en fazenda's

Land : Brazilië
Aanbieder : SNP
prijs vanaf : 4770.00
reisduur : 17 dagen
Lees Meer

natuurarrangement

Uakari Lodge

De Uakari Lodge is bijzonder: het ligt ver weg en biedt meer kans op dieren spotten dan de lodges in de omgeving van Manaus. Want de lodge ligt in een beschermd natuurgebied. De Amazone-oevers staan hier zo'n 3 maanden per jaar onder water wat landbo

Land : Brazilië
Aanbieder : Tenzing
prijs vanaf : 422.00
reisduur : 4
Lees Meer

Rondreis

Groepsreis Argentinië, Paraguay & Brazilië ; Tango en samba in één reis

De twee grootste landen van Zuid-Amerika nu verenigd in een groepsreis! In de hipste stad ter wereld, Buenos Aires, bezoek je ‘barrios’ als San Telmo en het kleurrijke La Boca met veel antiek, terrasjes en natuurlijk de tango! Op de grens van Bra

Land : BRAZILIË
Aanbieder : Shoestring
prijs vanaf : 2299.00
reisduur : 16 dagen / 15 nachten
Lees Meer

Groepsreizen

Rondreis BRAZILIË - 22 dagen; Caipirinha en capoeira

Vrolijk en met passie; dat is in een notendop de sfeer tijdens deze complete rondreis Brazilië. Verken vanuit Manaus de ‘Amazonas’, de ‘Longen van de Aarde’. In de Pantanal hebben kaaimannen, anaconda’s en capibara’s het voor het zeggen.

Land : BRAZILIË
Aanbieder : Koningaap
prijs vanaf : 3595.00
reisduur : 22
Lees Meer

arrangement

Chapada Diamantina

Het nationale park Chapada Diamantina ligt op een halve dag rijden van Salvador da Bahia landinwaarts. Het is een schitterend natuurgebied van tafelbergen met steile cuesta's, watervallen, wilde beken, spelonken en grotten. Lençois is de uitvalsbasi

Land : Brazilië
Aanbieder : Tenzing
prijs vanaf : 1355.00
reisduur : 5
Lees Meer

Familiereizen

Familiereis Argentinië en Brazilië

Laat je tijdens deze bijzondere familiereis door Argentinië en Brazilië overweldigen door de spectaculaire watervallen van Iguazu, de vele vogels in de Pantanal van Brazilië en de paradijselijke stranden van Ilha Grande. Raak met het hele gezin be

Land : Brazilië
Aanbieder : Sawadee
prijs vanaf : 3048.00
Lees Meer

natuurarrangement

Fernando de Noronha

Deze eilandengroep ligt voor de kust in de Atlantische Oceaan. Fernando do Noronha is het hoofdeiland, op zo'n 1½ uur vliegen vanaf Recife. Het is een van de beste duiklocaties ter wereld. Helder zeewater met bontgekleurde vissen en de zeldzame spin

Land : Brazilië
Aanbieder : Tenzing
prijs vanaf : 345.00
reisduur : 4
Lees Meer

Groepsreizen

Rondreis ZUID-BRAZILIE - 18 dagen;

Begin je rondreis op het goudgele strand van Copacabana. Op de grens ligt een van ’s werelds grootste watervallen, die van Iguaçu. Natuurlijk slaan we het immense moerasgebied van de Pantanal niet over. Misschien kom je wel oog in oog te staan met

Land : BRAZILIË
Aanbieder : Koningaap
prijs vanaf : 2795.00
reisduur : 18
Lees Meer

autoreis

Recife-Salvador

De enorm lange kustlijn van Brazilie is een aaneenrijging van stranden, duinen, mangroves, zandbanken en af en toe een vissersdorp of badplaats. Natuurlijk zijn er de grote steden maar die liggen ver uit elkaar en daar tussenin is de natuur dominant,

Land : Brazilië
Aanbieder : Tenzing
prijs vanaf : 1120.00
reisduur : 8
Lees Meer

Rondreizen

Rondreis Brazilië Amazone, 19 dagen

In het Amazone-gebied, het mekka voor natuurliefhebbers, bezoeken we o.a. Belém, Manaus, Ilha do Marajó, Monte Alegre en Vale do Paraíso. Tijdens de reis varen we met onze eigen Amazoneboot over de Rio Negro. Er vaart een lokale gids mee, die je u

Land : Brazilië
Aanbieder : Djoser
prijs vanaf : 2995.00
reisduur : 19 dagen
Lees Meer

Rondreizen

17-daagse groepsrondreis Sensationeel Brazilië

Ga met ons mee op deze nieuwe reis naar de mooiste plekken in zuidelijk Brazilië, en sluit deze reis af aan het heerlijke strand van Cumbuco in het Noord-Oosten van het land! Dankzij een nieuwe rechtstreekse vlucht met KLM vanaf Fortaleza is deze

Land : Brazilië
Aanbieder : Fox
prijs vanaf : 2799.00
reisduur : 17 dagen
Lees Meer

riviercruise

Amazone Cruise Tucano

De ms Tucano is een intiem, eenvoudig cruiseschip dat speciaal voor de Amazone is ontworpen. Er is plaats voor 18 passagiers in 9 hutten. De Tucano maakt om en om 5- en 7-daagse cruises op de Rio Negro vanuit Manaus. Hieronder beschrijven we de 7-daa

Land : Brazilië
Aanbieder : Tenzing
prijs vanaf : 3585.00
reisduur : 7
Lees Meer

Rondreizen

Argentinië & Brazilië, 21 dagen

Tijdens de reis door Argentinië breng je een bezoek aan het prachtige Buenos Aires, in Brazilië loop je over het wereldberoemde strand van Copacabana, bezoek je de spectaculaire Iguaçuwatervallen, ontdek je uitgestrekte natuurgebieden en hagelwitt

Land : Brazilië
Aanbieder : Djoser
prijs vanaf : 3095.00
reisduur : 21 dagen
Lees Meer

natuurarrangement

Pantanal: Pousada Piuval

De lodge ligt aan de Transpantaneira op zo'n 110 km van het vliegveld van Cuiaba. De transfer duurt ruim anderhalf uur. Pousada Piuval is een echte veeboerderij (paarden en koeien) met zevenduizend hectare land.

Land : Brazilië
Aanbieder : Tenzing
prijs vanaf : 955.00
reisduur : 4
Lees Meer

Rondreizen

18-daagse privé rondreis diverse vervoerstypes Beste van Brazilië

Reis met ons mee naar de mooiste plekken in midden- en noord-Brazilië! We bezoeken niet alleen de bruisende stad Rio de Janeiro en de indrukwekkende Amazone met zijn prachtige natuur, maar ook het prachtige Chapada Diamantina national park. In

Land : Brazilië
Aanbieder : Fox
prijs vanaf : 3481.00
reisduur : 18 dagen
Lees Meer

autoreis

Bonito en Zuid-Pantanal

Deze autoreis combineert twee prachtige natuurgebieden: de Pantanal en de kalksteenheuvels rond het stadje Bonito. U rijdt vanuit Campo Grande eerst naar Bonito voor een paar dagen waterpret en dan daarna een paar dagen in de Pantanal om te genieten

Land : Brazilië
Aanbieder : Tenzing
prijs vanaf : 1050.00
reisduur : 7
Lees Meer

natuurarrangement

Juma Amazon Lodge

De Juma Lodge ligt op een afgelegen en onaangetaste plek aan de rivier, 100 km ten zuiden van Manaus. De transfer is in de ochtend, zodat u vooraf in Manaus dient te overnachten. Tijdens de 3 uur durende transfer (boot en busje) passeert de boot de z

Land : Brazilië
Aanbieder : Tenzing
prijs vanaf : 958.00
reisduur : 4
Lees Meer

Rondreizen

Rondreis Brazilië

Tijdens deze avontuurlijke nieuwe rondreis door Brazilië reis je mee door de overweldigende natuur. Met bus, boten en kano's gaan we diep het Amazonewoud in. Ook in de nationale parken laat de natuur zich van zijn beste kant zien. Lençóis Mara

Land : Brazilië
Aanbieder : Sawadee
prijs vanaf : 3328.00
Lees Meer

natuurarrangement

Anavilhanas Jungle Lodge

Deze junglebelevenis brengt u vanuit Manaus ver naar het noorden, naar de oevers van de Rio Negro. Deze rivier is op veel plaatsen meer dan 20 kilometer breed met talloze zandbanken en eilanden. U maakt verkenningstochten in de jungle en gaat op zoek

Land : Brazilië
Aanbieder : Tenzing
prijs vanaf : 958.00
reisduur : 4
Lees Meer

individuele reis

From Ilha Grande with Love

Ilha Grande is een beroemd eiland voor de kust van de Costa Verde nabij Rio de Janeiro. Het is ontdekt door de rugzaktoeristen in de zeventiger jaren en is sindsdien een low-budget paradijs gebleven, zonder souvenirs en lawaai, maar inmiddels gelukki

Land : Brazilië
Aanbieder : Tenzing
prijs vanaf : 468.00
reisduur : 4
Lees Meer

Rondreizen

17-daagse groepsrondreis Sensationeel Brazilië

Ga met ons mee op deze nieuwe reis naar de mooiste plekken in zuidelijk Brazilië, en sluit deze reis af aan het heerlijke strand van Cumbuco in het Noord-Oosten van het land! Dankzij een nieuwe rechtstreekse vlucht met KLM vanaf Fortaleza is deze

Land : Brazilië
Aanbieder : Fox
prijs vanaf : 2579.00
reisduur : 17 dagen
Lees Meer

Rondreis

Groepsreis Brazilië: Natuur & Strand;

Een nieuwe Brazilië groepsreis natuur & strand, die je door een onbekend gebied in het noordoosten van het land leidt. Relaxte stranden en prachtige nationale parken op niet al te grote afstand van elkaar. Fraaie vergezichten en grillige rotsformati

Land : Brazilië
Aanbieder : Shoestring
prijs vanaf : 1799.00
reisduur : 16 dagen / 15 nachten
Lees Meer

Rondreizen

16-daagse privé rondreis diverse vervoerstypes Betoverend Brazilië

Reis met ons mee naar de mooiste plekken in zuidelijk Brazilië! We bezoeken niet alleen de bruisende stad Rio de Janeiro en de indrukwekkende watervallen van Foz do Iguaçu, maar ook het beroemde natuurgebied de Pantanal. In Bonito kunt u snorkel

Land : Brazilië
Aanbieder : Fox
prijs vanaf : 3159.00
reisduur : 16 dagen
Lees Meer

individuele reis

Highlights of Brazil

Brazilië is een groot land met veel hoogtepunten. Voor deze Highlight-reis hebben we de hoogtepunten uitgezocht die met niet al te lange vluchten de reis aangenaam compact houden. De setting van Rio de Janeiro is ronduit spectaculair met alle rotsbe

Land : Brazilië
Aanbieder : Tenzing
prijs vanaf : 3550.00
reisduur : 12
Lees Meer

natuurarrangement

Pantanal: Araras Eco Lodge

Een eenvoudige lodge in een kleinschalige setting van tuin, pool en terras. De lodge ligt direct aan de Transpantaneira,  op zo'n 130 km van het vliegveld van Cuiabá. De transfer duurt circa 2 uur.

Land : Brazilië
Aanbieder : Tenzing
prijs vanaf : 993.00
reisduur : 4
Lees Meer

Reisboeken en gidsen over Brazilië

Wegenkaarten

Wegenkaart - landkaart Brazilië - Brasilien | Freytag & Berndt

Gedetailleerde, tweezijdige landkaart van Brazilië, prima geschikt voor planning en rondtrekken over alle eilanden. De berijdbare wegen zijn goed weergeven, zowel de hoofdwegen als provinciale en lokale wegen; wegnummers worden vermeld. Afstanden

Land : Brazilië
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 11.95
Lees Meer

Woordenboeken

Woordenboek Wat & Hoe taalgids Braziliaans | Kosmos

Taalgids met woordenlijst en thematische invalshoeken voor standaard-zinnetjes. Handzaam zakformaat. Wat & Hoe Taalgids Braziliaans is de beste tolk voor op reis. Met ruim 4.000 woorden en zinnen kom je altijd uit je woorden. Vlot de rekening vra

Land : Brazilië
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 9.50
Lees Meer

Wegenkaarten

Wegenkaart - landkaart Amazone (Braziliaans deel) | Nelles Verlag

Duidelijk leesbare kaart (aan twee kanten bedrukt) van de Amazone in Brazilië. Met allerlei symbolen worden de bezienswaardigheden goed weergegeven. Maßstab: 1 : 2.500.000 Format: 12.0 x 25.4 cm / 79.1 x 50.0 cm Ausgabe: 2013 ISBN: 978-3-

Land : Brazilië
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 11.95
Lees Meer

Woordenboeken

Woordenboek Phrasebook & Dictionary Brazilian Portugese - Braziliaans Portugees | Lonely Planet

Handzame taalgids met zowel zinnen, idioom en woorden. Engels - Braziliaans en omgekeerd. Lonely Planet With Lonely Planet's Brazilian Portuguese Phrasebook, let no barriers - language or culture - get in your way. Our phrasebooks give you a comp

Land : Brazilië
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 7.95
Lees Meer

Reisgidsen

Reisgids Rio de Janeiro | Lonely Planet

De perfecte reisgids voor zowel de georganiseerde als de zelfstandige reiziger. Naast een algemene inleiding van de stad vol met praktische informatie over hoe je er het beste kunt reizen: slapen, eten, vervoer, excursies ... alles kun je er in vin

Land : Brazilië
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 22.95
Lees Meer

Reisgidsen

Reisgids Brazil - Brazilië | Lonely Planet

De perfecte reisgids voor zowel de georganiseerde als de zelfstandige reiziger. Naast een algemene inleiding van het land / streek vol met praktische informatie over hoe je er het beste kunt reizen: slapen, eten, vervoer, excursies ... alles kun je

Land : Brazilië
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 27.95
Lees Meer

Plattegronden

Stadsplattegrond Rio de Janeiro | Borch

Geplastificeerde wegenkaart van Rio de Janeiro voor toeristisch gebruik. Met stadsplattegrond en inclusief index. Met kaarten van de omgeving van Rio, 30 bezienswaardigheden en openbaar vervoer in Rio de Janeiro.   Our soft-laminated folded

Land : Brazilië
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 10.25
Lees Meer

Reisgidsen

Reisgids Brazil - Brazilië | Rough Guides

Zeer goede reisgids voor zowel de georganiseerde maar vooral voor de zelfstandige reiziger. Boordevol informatie over reizen, slapen, eten, maar ook musea en cultuur. Uitputtende bron van informatie, veelal nog completer dan de Lonely Planet. Inlei

Land : Brazilië
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 26.50
Lees Meer

Reisverhalen

Opruiming - Reisverhaal Kannibalen in Rio | Ineke Holtwijk

Eind jaren tachtig betrok journaliste Ineke Holtwijk een flat, negen hoog, om de hoek van het strand van Copacabana in Rio de Janeiro. Ze stort zich energiek in het Braziliaanse leven. Haar belevenissen in de marge van haar werk vormen het vertrekp

Land : Brazilië
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 6.90
Lees Meer

Wegenkaarten

Wegenkaart - landkaart Brasilien - Brazilië | Reise Know-How Verlag

Tweetalige kaart (Engels en Duits). Door ingetekende lengte- en breedtegraden is het gebruik van GPS mogelijk. Met hoogtelijnen en uitgebreid wegennetwerk: daarnaast worden ook de afstanden tussen belangrijke plaatsen duidelijk leesbaar weergegeven

Land : Brazilië
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 10.95
Lees Meer

Plattegronden

Stadsplattegrond Rio de Janeiro & Brasil East Coast | ITMB

Stadsplattegrond met register en landkaart Brazil East Coast. This new edition not only updates and adds more information about Rio but includes for the first time a major improvement for visitors. Anyone coming to Rio probably also wants to see

Land : Brazilië
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 11.75
Lees Meer

Reisgidsen

Reisgids Handbook Brazil - Brazilië | Footprint

Zo mogelijk nog een betere gids dan de Lonely Planet. Ook hier veel aandacht voor praktische informatie; je gebruikt de gids elke dag! Naast de grote hoeveelheid feiten veel aandacht voor achtergronden als cultuur en internetverwijzingen. Jam-pac

Land : Brazilië
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 25.95
Lees Meer

Wegenkaarten

Wegenkaart - landkaart Brazil Brazilië | ITMB

Een degelijke kaart met aanduidingen van o.a. nationale parken, vliegveld, benzinepomp, dirt-roads en kleine plattegrond van hoofdstad. Als overzichtskaart goed te gebruiken. This is the same map as on our already-released paper map of Brasil, bu

Land : Brazilië
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 11.75
Lees Meer

Reisgidsen

Reisgids Trotter Brazilië | Lannoo

Veel aandacht voor praktische informatie als hotels en restaurants, maar ook beschrijvingen van bezienswaardigheden. Handig zijn de vele plattegronden: verrassend en verfrissend geschreven! Geen foto's. - Praktische en overzichtelijke gids voor elke

Land : Brazilië
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 19.95
Lees Meer
close

Wie wil jij inspireren met dit reisverhaal? Deel het snel!

close

Wie wil jij inspireren met dit reisverhaal? Deel het snel!