1. Roadtrip
Niet voor niets zijn
campervakanties razend populair. Al decennia lang trekken gezinnen door Noord-Amerika, met California als bestemming voorop. Met je huis bij je, hoef je je immers niet druk te maken over slaapplek, bagage, kwijtgeraakte knuffels of een tekort aan appelsap of ranja. Maar ook in andere landen is een eigen auto ideaal. Je reist heel bewust van plek naar plek. Voor de achterbank is het een rustmoment tussen het reizen door. Je kan er lezen, slapen of even bijkletsen over alle nieuwe ervaringen.
Probeer je kroost niet te wennen aan een schermpje onderweg. Geniet van de knusheid, leer hen dat er onderweg veel te zien is. En als het dan echt even moeilijk of buiten donker is, dan grijp je alsnog even naar de iPad of tablet.
Voor voorin: zorg voor goede navigatie onderweg. Ook in verre landen is er altijd wel een app beschikbaar voor je mobiele telefoon. Of huur een navigatieset op het vliegveld. Voor het echte roadtrippen is een
routekaart daarentegen wel onmisbaar. Het leert je ook beter waar je in het land bent, en zorgt dat je bewust reist. En: stoppen kan altijd. Even een kasteel bezoeken, een duik nemen in de zee of een onverwacht leuk dorpje bezoeken. Je bagage ligt goed gesorteerd achterin.
De Reisbijbel junior reporters: "Onze ouders stoppen als ze iets leuks zien, dat is heel leuk. In Jordanië zijn veel gave woestijnkastelen langs de weg waar je kan rondrennen en klimmen en klauteren. Er zijn vaak helemaal geen andere mensen en je mag overal aankomen. In Zuid-Korea zijn de wegen heel fijn. Daar hoef je niet bang te zijn dat je wagenziek wordt, want ze boren gewoon tunnels door de bergen heen. In Schotland zijn lekker veel verschillende dingen om te doen. Zo leerden we overleven in de wildernis. De meneer die dat uitlegde had zijn zoontje ook meegenomen. Dat was heel leuk."
2. Groepsreis met gezinnen
Nooit eerder een verre reis gemaakt? Of ga je een meerdaagse trekking doen? Kijk dan eens of een
groepsreis met meer gezinnen iets voor je is. De kosten zijn vaak wat hoger, maar je krijgt er een hoop comfort en gevoel van veiligheid voor terug. En als je je geen zorgen over de route en eten en drinken onderweg hoeft te maken, is er wellicht meer tijd om met je gezin te genieten.
Als je kinderen nog niet gewend zijn om te reizen, vinden ze het wellicht vast leuk dat er steeds wat leeftijdgenootjes zijn. Bij de meeste avontuurlijke groepsreizen gaan met name sportieve gezinnen mee. Verwacht geen avonden lang op stap te zijn, want het tempo is doorgaans vrij hoog en je staat 's ochtends weer vroeg op. En mocht je opzien tegen het zelf rijden door andere landen, dan is het fijn dat je gewoon in een minibusje kan instappen.
Houdt er rekening mee dat alle voordelen ook een nadeel kunnen zijn: de andere gezinnen kunnen er een heel andere opvoedstijl op nahouden, de kinderen hebben geen klik of je wilt zelf juist ergens wat langer blijven terwijl je door het strakke programma alweer verder moet.
De Reisbijbel junior reporters: "In Marokko trokken we samen met een ander gezin vier dagen dwars over door de Hoge Atlas en later ook nog
langs de kust. Dat was soms wel heel spannend, want dan zagen we een dode slang of moesten over rotsen klimmen. Maar in Jordanië zagen we een levende slang, en konden we elkaar net op tijd waarschuwen. 's Avonden sliepen we steeds in een tent of in een soort klein huisje. Je mocht niet kiezen wat je wilde eten, want de ezeltjes hadden voor alle dagen eten op hun rug en dat maakte de gids klaar voor ons. Er waren geen wc's of een douche. Al ons afval werd verbrand als we 's ochtends weer verder liepen. Samen met de andere kinderen hebben we in kleine stroompjes gespeeld en we konden onderweg gezellig kletsen. Ook de gids speelde met ons. 's Avonds vielen we meteen in slaap omdat we zoveel wandelden."
Lees
hier meer over deze reis.
3. Act like the locals
Bij meerdaagse trekkings is het onderweg 'eten wat de pot schaft'. Neem geen eigen pindakaas mee, maar wen je kinderen er aan dat ze geen honger hoeven te lijden als ze zich enigzins weten aan te passen. Brood, rijst of pasta is altijd prima te eten! In veel verre landen in
Azië en Afrika staat kip op tafel. Juist locale gerechten zijn goedkoop, en - het is al vaak gezegd - ga naar de tentjes waar het druk is. In veel landen zijn foodhalls of soeks waar je veel verschillende gerechten kan proeven, zo ontdek je wat je kinderen lekker vinden. Koop geregeld wat (lokaal) fruit om de vitamines binnen te krijgen. En wees creatief: ontbijt eens samen op je hotelkamer met wat dingen die je bij de benzinepomp koopt. Daar hebben ze vaak yoghurtjes of cruesli en fruit.
Zwemmen doe je in zee, een meertje of bij een lokaal zwembad. Google even op swimmingpool en de stad waar je bent en je ontdekt de leukste lokale zwembaden. Fietsen is ook een leuke manier om de omgeving te verkennen, wellicht hebben ze er tandems! Ben je ergens wat langer, kijk dan of er een speeltuin is. Kinderen maken ontzettend snel contact met elkaar, ongeacht de taal. In steeds meer steden kan je ook aanhaken bij g
ratis rondleidingen door locals. Zij vinden het vaak geweldig als er ook kinderen meegaan.
Maak in steden gebruik van het openbaar vervoer. Veel goedkoper dan taxi's!
De Reisbijbel junior reporters: "Op foto's heb ik gezien dat ik als dreumes al in de rugdrager mee heb gedaan aan een
hash run op Bali. Dan gaan grote mensen met locals een route rennen, dwars door de rijstvelden. Dat is heel erg leuk. Je kan gewoon meedoen en in de hele wereld zijn groepen die meedoen. In Schotland kregen we survival les van een bekende leraar. In Jordanië waren we twee dagen te gast bij een familie. Zij kookten voor ons en we konden met hun kinderen voetballen en knutselen."
4. Hou 't kleinschalig

Kinderen hebben echt geen animatieteam nodig om een leuke vakantie te hebben. Sommige ouders misschien wel... Vermijd grote resorts tijdens je reis. Het is zonde om in Turkije of
Curacao in een all inclusive resort te verblijven, want dan maak je niets mee van de echte cultuur. Veel kinderen vinden het geweldig te kamperen, dus overnacht in natuurparken en ecolodges. Deze zijn er in allerlei prijsklassen. Zorg dat je kinderen ongeveer weten wat ze kunnen verwachten. De kans op een zwembad bij je overnachtingsplek - hoe kleinschalig dan ook - is in Azië in Thailand of Indonesië waarschijnlijk groter dan in het veel minder toeristische Zuid-Korea. In Afrika zijn er lodges in alle prijsklassen en slaap je wellicht echt 'tussen' de dieren. Ook in Europa kan je geweldige verborgen plekjes vinden, bijvoorbeeld bij de boer, in een yurt of op een onbewoond eilandje in Noorwegen. En met een beetje
hulp is je reis wel geregeld, maar reis je alleen met je eigen gezin!
Accomodaties in het Midden-Oosten zijn vaak minder groot opgezet en prachtig gedecoreerd. Slapen in de woestijn vraagt alleen om een tentje en matje. Wees niet te snel bang voor (wilde) dieren of insecten, de lokale bevolking is gebaat bij toerisme en zal jou en je kroost zo goed mogelijk beschermen. In Jordanië slaap je bijvoorbeeld in de
woestijn Wadi Rum, waar je op je kameel naar toe wordt gebracht. Kinderen kunnen er eindeloos spelen in het zand en op de rotsen. Ook Dana Reserve biedt prachtige overnachtingsmogelijkheden.
Initiatieven als
Withlocals
Withlocals en I Like Local brengen vraag en aanbod bij elkaar. Het zijn commercieel geïnitieerde ontmoetingen, maar dat hoeft niets af te doen aan het succes. Help de boer mee, bezoek een plantage of slaap in een homestay.Juist bij het maken van een gezinsreis, is het enorm de moeite waard om je zelf uit te nodigen bij de lokale bevolking. Neem wat speelgoed mee, haal de vergeten loom-elastiekjes van zolder en stimuleer je kinderen om samen te gaan spelen.
De Reisbijbel junior reporters: "In Jordanië kregen we van de eigenaar van ons kleine hotel op een middag ineens duikles in het zwembad. Dat was heel erg leuk. In Indonesië wilden alle vrouwen onze blonde haren aaien en Korea legden de mensen met gebarentaal uit hoe je het eten moest maken op een grillplaat. Op het strand vind je bijna altijd wel kinderen die samen willen spelen, ook al komen ze uit een ander land. En als er weinig kinderen zijn, kan je juist ook lekker met je ouders of broer of zus spelen!"
5. Daag jezelf uit
Juist op reis is het gaaf om dingen te proberen die je niet van jezelf en je gezin had verwacht. De meeste kinderen zijn tamelijk sportief en houden een flinke wandeling of fietstocht best vol. Een huttentocht in Oostenrijk leidt wellicht in de toekomst tot trekkings in
verre oorden. In veel landen kijken ze op als je met je kroost wilt gaan hiken, maar onze ervaringen zijn erg goed. Ben jezelf ervan bewust dat jij de sfeer moet maken. Ga niet mopperen als je kinderen het even niet zien zitten, want zelf zal je ook wel eens denken: "Waar ben ik aan begonnen?". Nogmaals, als jouw idee van vakantie is: "Wijntje en de kinderen vermaken zichzelf op de camping met nieuwe vriendjes", dan moet je geen trekking door Marokko, natuurvakantie in Ecuador of hike in Australië boeken. Maar het gevoel als je met je kinderen op 2.600 hoogte staat in de Hoge Atlas in Marokko, is alle ongemak waard.
De uitdaging kan ook zitten in het proberen van ander eten, slapen op de grond of in een hangmat, het nemen van een sportles met je kinderen of het leren koken in Afrika. Juist het feit dat je tijdens een avontuurlijke reis echt samen bent als gezin, maakt het voor de meeste mensen zo waardevol. Je leert samen een land kennen en bent op elkaar aangewezen. Daag jezelf dus ook uit door je telefoon in de tas te laten en alleen te gebruiken voor noodgevallen. Neem zo min mogelijk spullen mee, goede kleurpotloden, 'n kleurboek, opblaasbal, stok kaarten en een e-reader zorgen voor eindeloze ontspanning! Check
hier onze spellentest!
De Reisbijbel junior reporters: "Zeg maar tegen je ouders dat het echt heel erg leuk en gezellig is om samen op een verre reis te gaan!"
Tot slot:
Een goede voorbereiding is het halve werk, zeker als je met je gezin gaat rondtrekken. Pak je tassen slim in, neem zo min mogelijk mee en geef ieder gezinslid een
eigen zak in de grote tas met bagage. Zo kan je op iedere overnachtingsplek deze zak uit de tas halen, neerleggen en gebruiken. Wen je kinderen er zo jong mogelijk aan dat ze zelf medeverantwoordelijk zijn voor het in en uitpakken van de tassen. Verzamel door het jaar heen wat kleine speeltjes en stop die in een klein doosje. Hiermee kunnen de kinderen onderweg spelen en je de poppetjes en diertjes ook uitdelen aan lokale kinderen!
Reisorganisaties met kindvriendelijke individuele reizen:
Riksja Kids
Your planet travel
Tenzing Travel
SNP Reizen
Gratis een brochure aanvragen kan
hier.
Reisorganisaties met groepsreizen voor kinderen:
Djoser Junior
Dades Reizen (Marokko)
Koning Aap
Sawadee