Waarom Moskou de moeite waard is

Reportages

Een trip naar Moskou moet je uitleggen. Bij de meeste mensen doemt een duister en grimmig beeld op, vol vrieskou en bontmutsen en laveloze zwervers die op straat liggen met wodka in de hand. Het is politiek gezien ook geen oncontroversiële keuze. Er zijn echter voldoende redenen om deze stad met een bezoek te vereren!

tekst Yverne Berkers

  Ten eerste is het er in de zomer warm, dus het weer is geen reden om niet te gaan.
  Ook in andere opzichten is Moskou aangenamer dan gedacht. Minder smerig, minder onveilig en minder onguur. Er hangt een zekere kosmopolitische gemakscultuur à la New York met winkels die bijna altijd open zijn en overal pinautomaten. Die laatste heb je nodig, want Moskou is – helaas – duur. En het is geen hemels paradijsje, want de mensen zijn stoïcijns en doorgaans niet behulpzaam. Daar moet je aan wennen. Het toppunt zijn de vrouwen achter de metroloketten: oud, dik en nors en met een soort blauw schort als uniform – ze lijken gecast voor deze rol. Communiceren hoort er niet echt bij: je steekt een aantal vingers omhoog, smijt wat geld in het bakje en zij smijt een ticket terug – daar komen woorden noch mimiek aan te pas. Beleefdheid is kennelijk een overbodige luxe. Als je dat eenmaal weet is het niet zo raar meer.
  Ondanks deze mensen en het onmogelijke cyrillische schrift kun je jezelf prima de stad door navigeren.

  Dat klinkt misschien nog steeds niet zo aantrekkelijk, maar Moskou is echt de moeite waard. Waar het qua prijs en vriendelijkheid steken laat vallen, compenseert het ruimschoots met het volgende: het is fascinerend.

  De geschiedenis liegt er niet om. Moskou is vrijwel altijd het welvarende bestuurscentrum geweest van een enorm land dat er – hetzij niet altijd even flatteus – toe deed en doet op het wereldtoneel. Zowel in de middeleeuwen, als in de tsaristische en communistische tijd, tot op heden. Er waren slechts enkele periodes waarin Moskou een stapje terug moest doen, zoals toen tsaar Peter de Grote vanuit een Europahonger de hoofdstad verplaatste naar Sint Petersburg. In de negentiende eeuw echter kwam de glorie in Moskou weer volop terug, en de revolutionairen die begin twintigste eeuw vanuit hier aan de macht kwamen, maakten de stad officieel weer hoofdstad. De communisten hebben vervolgens het land – en Moskou in het bijzonder – volledig naar hun hand gezet. Te beginnen met het zichtbaar uitdragen van de partijideologie in de vorm van standbeelden en plaquettes die nog altijd het straatbeeld sieren.

  Stalin had daarnaast grootse stedenbouwkundige plannen waarin alles wat pré-revolutionair en religieus was moest wijken. Saillant detail: veel oude gebouwen in Moskou zijn daarmee helemaal niet oud. Zelfs de grote kathedraal die zo mooi en ogenschijnlijk authentiek aan de rivier ligt te pronken en die oorspronkelijk uit de negentiende eeuw komt, is een replica uit 1997! Volgens Stalin had er een Sovjetpaleis moeten komen met een Leninstandbeeld van ongekende hoogte, hetgeen nooit geschiedde. Dan zijn er de zogenoemde zeven zusters, taartvormige wolkenkrabbers die verspreid over de stad staan en nu elk een andere functie hebben, van appartementen tot ministeries. Ook zij komen uit deze tijd. Ze schijnen gebouwd te zijn door dwangarbeiders. Een achtste had moeten herrijzen op een braakliggend terrein vlakbij het Rode Plein, dat tot op heden het duurste lapje grond van de stad is. Deze toren kwam er eveneens nooit.

  Wat er wél kwam, is het prestigieuze metrostelsel. Ook hiervan ligt de oorsprong in het stalinistische tijdperk.

  In de jaren na Stalin bleef Moskou – ondanks wat onrustige politieke perikelen – groeien en groeien, zeker na de val van de USSR in 1991. De sporen van dit gretige kapitalisme zijn in het hedendaagse straatbeeld meer dan zichtbaar; alleen al de auto’s die over het wegdek rollen laten geen misverstanden bestaan over het geld dat hier aanwezig is. Porsches en propaganda gaan anno 2014 moeiteloos hand in hand. Een ogenschijnlijk normale metropool met een bizarre geschiedenis.

  Sovjetsightseeing

  Die bizarre geschiedenis is de voornaamste reden om het Moskou-avontuur aan te gaan. De Sovjettijd is nog niet zo lang geleden ten einde gekomen en leeft eigenlijk nog volop voort –
  zelfs in verheerlijkende vorm, waarbij het macabere karakter uiteraard wordt verzwegen. Om dat met eigen ogen te kunnen aanschouwen is ronduit bijzonder. Nergens in Moskou zijn hamer en sikkel, ster of korenbalen (bij wijze van agrarische symboliek) ver weg, en diverse plaquettes of standbeelden verbeelden nog altijd de heldhaftigheid van Lenin of ‘het proletariaat’.

  Een interessante plek om dit te bekijken is VDNKh, een afkorting die staat voor iets als: het Russische expositiecentrum. Een park vol Sovjetglorie, met een pompeuze triomfboog als ingang. In het nabijgelegen park eren de Russen op indrukwekkende wijze hun ruimtevaartprestaties: een verzameling gedenkbustes rondom een werkelijk gigantisch hoge obelisk in de vorm van een raket, gemaakt van glimmend titanium. De entree van het bijhorende museum is hier vlakbij.

  Iets verderop doemt het volgende reusachtige standbeeld op, waarschijnlijk het meest fascinerende van de hele stad. Het is een bekend tafereel: een ‘gewone’ man en vrouw met heroïsch wapperende haren en kleding, hamer en sikkel omhoog houdend. Eenmaal dichtbij gekomen blijkt dit standbeeld op een soort toren te staan, uitgevoerd in sobere Sovjetkleuren. Het geheel is met gemak tien meter hoger dan een gemiddeld woonhuis..! Zo imponerend dat het haast dreigend is. Links en rechts aan de voet van dit enorme monument vind je een zwart granieten blok met gebeeldhouwde figuren erin. De klederdracht, geitjes, schapen, bloemen, fruit en koren – afgewisseld met het logo van de USSR – laten er geen twijfel over bestaan: hier wordt het agrarische leven verheerlijkt. Lang leve het proletariaat! Het is ongelooflijk dat zo’n standbeeld – hetgeen absoluut te bescheiden klinkt voor wat het is – daar maar gewoon staat te staan, aan een drukke weg tussen de flatgebouwen. Het dient geen duidelijk doel en er zijn amper mensen te bekennen. Te bizar voor woorden.

  Een volgende tip is het Museum Of The Great Patriotic War. De heldhaftige naam die de Russen voor WO II gebruiken zegt eigenlijk alles over hun beleving van deze geschiedenis. Het museum ligt in Park Pobedy, op een heuvel buiten het centrum. Het museum zelf is een wit halvemaanvormig gebouw met een open constructie van onderen en een dramatisch zwarte koepel erbovenop. Ervoor een nóg dramatischer zwarte obelisk van ontzagwekkende hoogte, en dáár weer voor een lange, lange, lange promenade; ruim opgezet met aan één zijde fonteinen en aan de andere zijde een soort gedenkzuilen. Alles om te imponeren. Vanaf deze plek heb je overigens een heel mooi uitzicht over de stad.

  Het museum is van binnen groot en interessant, al heeft dat niet zozeer met de collectie te maken. Je komt er niet voor de welbekende feiten over WO II, maar het is onmiskenbaar fascinerend om met het Russische interpretatiekader kennis te maken. Ondanks een grote zwarte hal met miljoenen kristallen tranen aan het plafond ter symbolisering van de slachtoffers, wordt de oorlog vooral neergezet als een Russische triomf met weinig ruimte voor neerslachtigheid. In de ruime gangen zijn overal trotse bustes, portretten en uniformen te zien. Iedere beslissende slag die de Russen hebben gestreden heeft een eigen dioramazaal, met daarin een soort 3d-schilderij van forse afmetingen. Een tentoonstelling met vitrines vol oorlogsgerelateerde attributen lijkt vooral te willen benadrukken dat het alledaagse leven in al haar facetten min of meer gewoon doorging in de periode 1941-1945. Onvervalst patriottisme en militaire verheerlijking zijn de peilers waar het museum op gestoeld is.
  De grootste bezienswaardigheid is eigenlijk nog het gebouw zelf. Ruim opgezet, met marmeren vloeren, brede trappen en kroonluchters aan het plafond. De veelal donkere kleuren en rechte lijnen creëren het ‘Sovjetgevoel’: groots en sober tegelijkertijd. Zelfs de suppoosten dragen bij aan het Sovjetkarakter: het zijn oude vrouwtjes in vormloze rode jurken die de wacht houden aan tafeltjes met lachwekkend gedateerde telefoontoestellen erop.
  Het absolute hoogtepunt van dit alles is zonder twijfel de Hal der Glorie. Dit is de binnenkant van de koepel, alwaar alle helden van de USSR vereerd worden. ‘Held’ was in die tijd nog een officiële titel die je kon verdienen. Imposantheid in hoofdletters. Het betreft een vrijwel lege balzaal waarin alle aandacht uitgaat naar een metershoog bronzen standbeeld precies in het midden, als symbool voor de victorie. De koepel boven zijn hoofd is oogverblindend wit en omringd met een bronzen lauwerenkrans, het rode wapen van de USSR vlammend in het midden. De muren zijn gevuld met namen van alle helden en in de bovenste ring hangen plaquettes van de twaalf heldensteden. Het is het soort ruimte waar je mond van openvalt.

  Tot slot is er nog het Art Muzeon Sculpture Park, waarvan de vroegere naam vele malen poëtischer is: Park Of The Fallen Heroes. Hier staan alle ooit heroïsche Sovjetbeelden afgedankt bij elkaar. Het ligt vlakbij Gorky Park, een meer hedendaags stuk groen waar vertier en ontspanning centraal staan.

  Een bezoek aan sovjet-Moskou is natuurlijk niet compleet zonder het mausoleum van Lenin te bezoeken. Gelegen aan het Rode Plein is dit een hoekige granieten tombe, uitgevoerd in zwart en rood met Lenins naam in grote letters erop. De openstelling is alleen ’s ochtends en betreden kan slechts op omslachtige wijze: veel wachten, alle bagage afgeven, screening, en dan in één brave karavaan het parcours volgen – met om de paar meter een streng kijkende soldaat op de wacht. Diepdonker is het in de tombe, en Lenin ligt daar op rode lakens in een glazen vitrine, versierd met bronzen lauwerenkransen. Hij ziet eruit als een etalagepop, zo plastic, maar zijn opvallende hoofd is duidelijk herkenbaar. Het is een intrigerend idee dat hij daar al bijna 90 jaar dood ligt, met dagelijks een stroom pottenkijkers om zich heen.

  Rondom het mausoleum in de open lucht liggen andere Sovjetnotabelen begraven. De meeste namen zijn voor niet-Russen onbekend, maar bij de buste van Stalin sta je uiteraard wel even stil. Je staat immers niet dagelijks aan het graf van een tiran. De Russen zelf lopen er allemaal aan voorbij, al kun je horen dat ze het over hem hebben.
  Vanaf deze plek is het uitzicht op het Rode Plein veruit het mooiste – jammer dat de camera niet mee mag. Gelukkig is dat op de meeste andere plekken in deze bijzondere stad geen enkel probleem!

  Dit artikel is onderdeel van een tweeluik. Lees hier het vervolg van dit artikel over Moskou.

   


  Inspiratie voor Rusland

  Slimme Reistips

  Dan heb je die mooie reis gemaakt en staat je computer vol met foto’s. Hoe hou je die mooiste momenten vast in huis? De beste tips om je reisfoto's dagelijks terug te zien.

  Lees Meer Door: Fleur Besters

  Slimme Reistips

  Ergens in het ontoegankelijke Altajgebergte, waar de grenzen van Rusland, Mongolië, China en Kazachstan elkaar ontmoeten, zou het legendarische Shambhala zich bevinden: het Boeddhistisch paradijs.

  Lees Meer Door: Hans Karel

  Toffe Roadtrips

  Van Agatha Christie tot Ian Flemming: treinreizen spelen een grote rol in verhalen, films en in onze verbeelding. De moeder aller treinreizen is toch wel de Transsiberië Express, dwars door 's werelds grootste natie Rusland. De Transmonog

  Lees Meer Door: Sanne Helbers

  Slimme Reistips

  Het is niet het oudste of het grootste, maar wel het meest bijzondere metrostelsel ter wereld: dat van de Russische hoofdstad Moskou. Geen trip naar deze stad is compleet zonder een dagje underground. Een dag met de metro waarin het stels

  Lees Meer Door: Yverne Berkers

  Deel 1 handelde volledig over de Sovjettijd, maar dat is slechts één periode uit de geschiedenis, en je kunt er in Moskou dagen mee vullen. Maar er is nog zóveel meer.

  Lees Meer Door: Yverne Berkers

  Een trip naar Moskou moet je uitleggen. Bij de meeste mensen doemt een duister en grimmig beeld op, vol vrieskou en bontmutsen en laveloze zwervers die op straat liggen met wodka in de hand. Het is politiek gezien ook geen oncontroversiële ke

  Lees Meer Door: Yverne Berkers

  Toffe Roadtrips, Verre Avonturen

  Tegenwoordig kun je niet meer op wereldreis zonder terug te komen met een bijzonder videootje. Eerlijk gezegd vinden wij veel van die "leuk bedoelde" reisvideo's niet zo heel bijzonder, maar zo af en toe zit er wel een heel leuke bij, zoals de

  Lees Meer Door: Reisbijbel

  Toffe Roadtrips

  Wie zichzelf eens wil trakteren op een ongenadig harde klap in het gezicht, raad ik aan te landen op Cherémetiévo Airport. Snauwende douaniers, kindsoldaten, jaren ’60 formica en KGB-Engels; voor wie houdt van de films die SBS6

  Lees Meer Door: Ferdinand Beltman

  Solitude; in the wake of Willem Barentsz, is de neerslag van een roadtrip die Jeroen Toirkens en Petra Sjouwerman ondernamen door de Barentsz regio, het Arctische noorden van Noorwegen, Zweden, Finland en Rusland.

  Lees Meer Door: Theo Molenaar

  Eerder plaatsen we al een video van het nieuwe video-fenomeen hyper-timelapse. Dit zijn time-lapse video's, waarbij de camera grote afstanden aflegt waardoor je als het ware in de video wordt gezogen. Dat dat bijzondere video's oplevert wa

  Lees Meer Door: Reisbijbel

  Verre Avonturen

  Wat voor beeld hebben wij van andere landen? Chileens videobedrijf Woki Toki probeerde dat in video's van 2 minuten samen te vatten aan de hand van video's die op internet heel populair zijn. Zo ontstaat het beeld van landen waar mensen&nb

  Lees Meer Door: Reisbijbel

  Met de landing op de luchthaven van Helsinki is de grote terugreis begonnen! Met openbaarvervoer reizen we van Helsinki, Tallinn, Sint Petersburg, Moskou, Minsk en Berlijn terug naar huis. Een heerlijke treinreis door Europa.

  Lees Meer Door: Reisbijbel

  De reiszoekwebsite Skyscanner heeft een onderzoekje gedaan onder zijn bezoekers naar welke landen in de wereld de meest onvriendelijke bevolking hebben. De Fransen kwamen daarbij als meest onvrien

  Lees Meer Door: Reisbijbel

  Reisorganisaties Rusland

  Reizen naar Rusland

  Prijs: €0 - €10000
  Dagen: 0 - 30

  Nieuwe reis

  Rondreis CENTRAAL-RUSLAND - 15 dagen; Siberische huisjes en Russische tsaren

  Tijdens deze afwisselende reis bezoek je de beroemde steden van Centraal-Rusland. In Kazan maak je kennis met de geschiedenis van de Tataren terwijl Jekaterinaburg voor altijd verbonden zal zijn met de laatste tsarenfamilie. Op de plaatsen waar de Ro

  Land : RUSLAND
  Aanbieder : Koningaap
  prijs vanaf : 2295.00
  reisduur : 15
  Lees Meer

  Cruise

  Riviercruise pracht en praal aan de Wolga

  12-daagse Riviercruise pracht en praal aan de Wolga

  Land : Rusland
  Aanbieder : Kras
  prijs vanaf : 1329.00
  reisduur : 12 dagen
  Lees Meer

  Rondreizen

  12-daagse groepsrondreis Russisch Goud

  Tijdens deze reis door Rusland bezoeken we uiteraard de bekende hoogtepunten als het Kremlin in Moskou en de Hermitage in St. Petersburg. Daarnaast verblijven we in de mooiste steden van de Gouden Ring, een aantal van de oudste steden van Rusland met

  Land : Rusland
  Aanbieder : Fox
  prijs vanaf : 1399.00
  reisduur : 12 dagen
  Lees Meer

  Rondreis

  Rondreis door Moskou, St Petersburg & Gouden Ring

  Ga op 11-daagse Rondreis door Moskou, St Petersburg & Gouden Ring

  Land : Rusland
  Aanbieder : Kras
  prijs vanaf : 1149.00
  reisduur : 11 dagen
  Lees Meer

  Rondreis

  Rondreis Rusland Winter

  Rusland in de winter is zoals een sprookje. Statige Tsarenpaleizen en kleurrijke kathedralen steken af tegen een witte winterse achtergrond. Op het platteland kun je wandelen door dorpjes met houten huisjes die zo uit een sprookje komen en een huskyt

  Land : Rusland
  Aanbieder : Baobab
  prijs vanaf : 1398.00
  Lees Meer

  Rondreizen

  19-daagse groepsrondreis Trans Mongolië Express

  Wat zijn we er trots op u deze reis te kunnen presenteren, een uniek pareltje in ons aanbod! Middels de iconische Trans Mongolië Express ontdekt u gebieden waar elke reiziger van droomt. We overnachten deels aan boord van de trein, maar ook in uitst

  Land : Rusland
  Aanbieder : Fox
  prijs vanaf : 3099.00
  reisduur : 19 dagen
  Lees Meer

  Rondreizen

  Rondreis Rusland, 16 dagen

  Deze reis voert ons van de kunstschatten in St. Petersburg via de rijke historie van Jaroskavk, Nizjni Novgorod en Kazan, langs de Wolga naar het 'zwarte Goud' in de rivierdelta van Astrachan.

  Land : Rusland
  Aanbieder : Djoser
  prijs vanaf : 2295.00
  reisduur : 16 dagen
  Lees Meer

  Rondreizen

  12-daagse groepsrondreis Russisch Goud

  Tijdens deze reis door Rusland bezoeken we uiteraard de bekende hoogtepunten als het Kremlin in Moskou en de Hermitage in St. Petersburg. Daarnaast verblijven we in de steden van de Gouden Ring, een aantal van de oudste steden van Rusland met een s

  Land : Rusland
  Aanbieder : Fox
  prijs vanaf : 1399.00
  reisduur : 12 dagen
  Lees Meer

  Rondreizen

  Rondreis Wit-Rusland, Kaliningrad en Polen, 12 dagen

  Tijdens deze bijzondere reis wanen we ons soms in voormalige Sovjet Unie bij het bezoeken van Belarus, ofwel Wit-Rusland, en in het Russische Kaliningrad. In de gezellige Hanzestad Gdansk in Polen komen Oost- en West-Europa samen.

  Land : Rusland
  Aanbieder : Djoser
  prijs vanaf : 1395.00
  reisduur : 11 dagen
  Lees Meer

  Rondreizen

  Rondreis Rusland, 8 dagen

  Een stedentrip naar de twee mooiste steden van Rusland. Moskou en Sint-Petersburg geven beide een compleet ander beeld van het moderne Rusland. Zowel in de zomer als in de wintermaanden zijn deze uiteenlopende steden de moeite waard.

  Land : Rusland
  Aanbieder : Djoser
  prijs vanaf : 1095.00
  reisduur : 8 dagen
  Lees Meer

  Rondreizen

  17-daagse privé rondreis per trein Trans Mongolië Express

  Geniet van deze droomreis per trein van Moskou naar Beijing dwars door onvoorstelbare landschappen, verschillende tijdzones en fascinerende indrukken! Verblijf een aantal nachten aan boord van de trein en zie de diversiteit aan landschappen aan u voo

  Land : Rusland
  Aanbieder : Fox
  prijs vanaf : 2610.00
  reisduur : 17 dagen
  Lees Meer

  Groepsreizen

  Rondreis RUSLAND - 14 dagen; Kremlin, kaviaar en kalinka

  Rusland, het grootste land ter wereld en het land waar het communisme met strenge hand regeerde. Het heeft echter een rijke historie die veel verder teruggaat dan de laatste honderd jaar. Rijk gedecoreerde kerken, oude kloosters en grote grijze kolos

  Land : RUSLAND
  Aanbieder : Koningaap
  prijs vanaf : 1595.00
  reisduur : 14
  Lees Meer

  Nieuwe reis

  Rondreis RUSLAND - 23 dagen; Onontdekt Tatarstan, Oeral en Siberië

  Rusland is het grootste land ter wereld, vol cultuur, natuur en geschiedenis. Vreemd genoeg beperkt het toerisme zich er voornamelijk tot Moskou en Sint-Petersburg. Tijdens deze afwisselende reis ervaar je hoe veel meer Rusland te bieden heeft. Met d

  Land : RUSLAND
  Aanbieder : Koningaap
  prijs vanaf : 3995.00
  reisduur : 23
  Lees Meer

  Rondreizen

  Rondreis Rusland, 14 dagen

  Moskou en Sint-Petersburg laten je tijdens deze rondreis het moderne Rusland zien. In de steden van de Gouden Ring en in het landelijke gebied eromheen komt het oude Rusland tot leven.

  Land : Rusland
  Aanbieder : Djoser
  prijs vanaf : 1495.00
  reisduur : 13 dagen
  Lees Meer

  Rondreizen

  17-daagse privé rondreis per trein Trans Mongolië Express

  Geniet van deze droomreis per trein van Moskou naar Beijing dwars door onvoorstelbare landschappen, verschillende tijdzones en fascinerende indrukken! Verblijf een aantal nachten aan boord van de trein en zie de diversiteit aan landschappen aan u voo

  Land : Rusland
  Aanbieder : Fox
  prijs vanaf : 2560.00
  reisduur : 17 dagen
  Lees Meer

  Rondreizen

  Rondreis Rusland, 14 dagen

  Moskou en Sint-Petersburg laten je tijdens deze rondreis het moderne Rusland zien. In de steden van de Gouden Ring en in het landelijke gebied eromheen komt het oude Rusland tot leven.

  Land : Rusland
  Aanbieder : Djoser
  prijs vanaf : 1495.00
  reisduur : 14 dagen
  Lees Meer

  Rondreizen

  Rondreis Wit-Rusland, Kaliningrad en Polen, 12 dagen

  Tijdens deze bijzondere reis wanen we ons soms in voormalige Sovjet Unie bij het bezoeken van Belarus, ofwel Wit-Rusland, en in het Russische Kaliningrad. In de gezellige Hanzestad Gdansk in Polen komen Oost- en West-Europa samen.

  Land : Rusland
  Aanbieder : Djoser
  prijs vanaf : 1395.00
  reisduur : 12 dagen
  Lees Meer

  Rondreizen

  7-daagse Single Stedentrip Moskou en St. Petersburg

  Moskou, duidelijk het middelpunt van de Russische cultuur en rijk aan vele culturele monumenten. Zoals het Rode Plein waar het machtscentrum van Moskou en Rusland zich bevindt, het Kremlin. Maar ook de sprookjesachtige Basiliuskathedraal, het mausole

  Land : Rusland
  Aanbieder : Fox
  prijs vanaf : 1129.00
  reisduur : 7 dagen
  Lees Meer

  Busreizen

  15-daagse busrondreis Baltische Staten en St. Petersburg

  Deze reis neemt u mee rond de Baltische Zee en naar St. Petersburg in Rusland. Inclusief stadsgidsen in Vilnius, Riga, Tallinn en St. Petersburg!

  Land : Rusland
  Aanbieder : De Jong Intra
  prijs vanaf : 1399.00
  reisduur : 15 dagen
  Lees Meer

  Rondreizen

  16-daagse internationale groepsreis de Transsiberische Tsarengoud Express

  Eén van de beroemdste treinreizen ter wereld op een comfortabele manier! ROUTE MOSKOU- BEIJING Beleef één van de beroemdste treinreizen ter wereld! Deze wereldberoemde, avontuurlijke treinreis herinnert aan vervlogen tijden en voert u in twee

  Land : Rusland
  Aanbieder : Fox
  prijs vanaf : 4799.00
  reisduur : 16 dagen
  Lees Meer

  Rondreizen

  Rondreis Rusland

  Tijdens deze avontuurlijke rondreis door Rusland wanen we ons in een sprookje. Statige Tsarenpaleizen en kleurrijke kathedralen steken af tegen een witte achtergrond. Op het platteland vind je nog kleine dorpjes met houten huisjes die zo uit een spro

  Land : Rusland
  Aanbieder : Sawadee
  prijs vanaf : 1498.00
  Lees Meer

  Rondreis

  Rondreis door Highlights Moskou & St Petersburg

  Ga op 7-daagse Rondreis door Highlights Moskou & St Petersburg

  Land : Rusland
  Aanbieder : Kras
  prijs vanaf : 699.00
  reisduur : 7 dagen
  Lees Meer

  Rondreizen

  Rondreis Estland, Rusland en Finland

  Tijdens deze avontuurlijke rondreis door Estland, Finland en Rusland bezoeken we 3 indrukwekkende landen en reizen we door diverse gebieden. Naast de klassieke highlights van de drie landen nemen we ook ruim te tijd om de minder bekende gebieden te b

  Land : Rusland
  Aanbieder : Sawadee
  prijs vanaf : 1698.00
  Lees Meer

  Rondreizen

  Rondreis Rusland, 8 dagen

  Een stedentrip naar de twee mooiste steden van Rusland. Moskou en Sint-Petersburg geven beide een compleet ander beeld van het moderne Rusland. Zowel in de zomer als in de wintermaanden zijn deze uiteenlopende steden de moeite waard.

  Land : Rusland
  Aanbieder : Djoser
  prijs vanaf : 1095.00
  reisduur : 7 dagen
  Lees Meer

  Rondreizen

  Rondreis Rusland, 18 dagen

  Reis van Tatarstan via de Gouden Ring naar Moskou en Sint-Petersburg. We bezoeken de mooiste steden en maken kennis met het plattelandsleven van dit immense land.

  Land : Rusland
  Aanbieder : Djoser
  prijs vanaf : 1795.00
  reisduur : 17 dagen
  Lees Meer

  Rondreizen

  16-daagse internationale groepsreis de Transsiberische Tsarengoud Express

  Eén van de beroemdste treinreizen ter wereld op een comfortabele manier! ROUTE MOSKOU- BEIJING Beleef één van de beroemdste treinreizen ter wereld! Deze wereldberoemde, avontuurlijke treinreis herinnert aan vervlogen tijden en voert u in twee

  Land : Rusland
  Aanbieder : Fox
  prijs vanaf : 4799.00
  reisduur : 16 dagen
  Lees Meer

  Groepsreis

  Excursiereis Magistraal St Petersburg

  5-daagse Excursiereis Magistraal St Petersburg

  Land : Rusland
  Aanbieder : Kras
  prijs vanaf : 649.00
  reisduur : 5 dagen
  Lees Meer

  Rondreis

  Rondreis Rusland

  Tijdens deze avontuurlijke rondreis door Rusland wanen we ons in een sprookje. Statige Tsarenpaleizen en kleurrijke kathedralen steken af tegen een witte achtergrond. Op het platteland vind je nog kleine dorpjes met houten huisjes die zo uit een spro

  Land : Rusland
  Aanbieder : Baobab
  prijs vanaf : 1448.00
  Lees Meer

  Rondreizen

  12-daagse groepsrondreis Russisch Goud

  Tijdens deze reis door Rusland bezoeken we uiteraard de bekende hoogtepunten als het Kremlin in Moskou en de Hermitage in St. Petersburg. Daarnaast verblijven we in de steden van de Gouden Ring, een aantal van de oudste steden van Rusland met een s

  Land : Rusland
  Aanbieder : Fox
  prijs vanaf : 1379.00
  reisduur : 12 dagen
  Lees Meer

  Rondreizen

  Rondreis Rusland, 18 dagen

  Reis van Tatarstan via de Gouden Ring naar Moskou en Sint-Petersburg. We bezoeken de mooiste steden en maken kennis met het leven op platteland van dit immense land.

  Land : Rusland
  Aanbieder : Djoser
  prijs vanaf : 1795.00
  reisduur : 18 dagen
  Lees Meer

  Singlereis

  Single Reis langs de highlights van Moskou & St Petersburg

  7-daagse Single Reis langs de highlights van Moskou & St Petersburg

  Land : Rusland
  Aanbieder : Kras
  prijs vanaf : 999.00
  reisduur : 7 dagen
  Lees Meer

  Nieuwe reis

  Groepsreis Sint-Petersburg en Moskou Citytrip; Rusland op zijn best

  Shoestring biedt een prachtige citytrip aan naar Rusland, het immense land met zijn rijke cultuur en tradities, bekend van Anna Karenina en Dostojevski, kerken en kaviaar. Je bezoekt tijdens deze stedentrip twee culturele hoogtepunten: Sint-Petersbur

  Land : RUSLAND
  Aanbieder : Shoestring
  prijs vanaf : 1299.00
  reisduur : 8 dagen / 7 nachten
  Lees Meer

  Rondreis

  Rondreis Estland, Rusland en Finland

  Tijdens deze avontuurlijke rondreis door Estland, Finland en Rusland bezoeken we 3 indrukwekkende landen en reizen we door diverse gebieden. Naast de klassieke highlights van de drie landen nemen we ook ruim te tijd om de minder bekende gebieden te b

  Land : Rusland
  Aanbieder : Baobab
  prijs vanaf : 1548.00
  Lees Meer

  Rondreizen

  Rondreis Rusland Winter

  Rusland in de winter is zoals een sprookje. Statige Tsarenpaleizen en kleurrijke kathedralen steken af tegen een witte winterse achtergrond. Op het platteland kun je wandelen door dorpjes met houten huisjes die zo uit een sprookje komen en een huskyt

  Land : Rusland
  Aanbieder : Sawadee
  prijs vanaf : 1398.00
  Lees Meer

  Rondreizen

  Rondreis Wit-Rusland, Kaliningrad en Polen, 12 dagen

  Tijdens deze bijzondere reis wanen we ons soms in voormalige Sovjet Unie bij het bezoeken van Belarus, ofwel Wit-Rusland, en in het Russische Kaliningrad. In de gezellige Hanzestad Gdansk in Polen komen Oost- en West-Europa samen.

  Land : Rusland
  Aanbieder : Djoser
  prijs vanaf : 1495.00
  reisduur : 12 dagen
  Lees Meer

  Rondreizen

  7-daagse single groepsreis Moskou en St. Petersburg

  Moskou, duidelijk het middelpunt van de Russische cultuur en rijk aan vele culturele monumenten. Zoals het Rode Plein waar het machtscentrum van Moskou en Rusland zich bevindt, het Kremlin. Maar ook de sprookjesachtige Basiliuskathedraal, het mausole

  Land : Rusland
  Aanbieder : Fox
  prijs vanaf : 999.00
  reisduur : 7 dagen
  Lees Meer

  Reisboeken en gidsen over Rusland

  Kinderreisgidsen

  Kinderreisgids Rusland - op wereldreis met Ben en Polo | NBD Biblion

  De reeks Op wereldreis met Ben en Polo laat je kennismaken met enkele boeiende landen. In dit boek ontdek je samen met Ben Blog en zijn nieuwsgierige hond Polo van alles over Rusland. Over de geschiedenis van het land, de steden, de mensen, het ete

  Land : Rusland
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 14.00
  Lees Meer

  Wegenkaarten

  Wegenkaart - landkaart Belarus - Wit-Rusland | Reise Know-How Verlag

  Tweetalige kaart (Engels en Duits). Door ingetekende lengte- en breedtegraden is het gebruik van GPS mogelijk. Met hoogtelijnen en uitgebreid wegennetwerk: daarnaast worden ook de afstanden tussen belangrijke plaatsen duidelijk leesbaar weergegeven

  Land : Belarus - Witrusland
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 10.95
  Lees Meer

  Wegenkaarten

  Wegenkaart - landkaart Russland west - West-Rusland | Reise Know-How Verlag

  Tweetalige kaart (Engels en Duits). Door ingetekende lengte- en breedtegraden is het gebruik van GPS mogelijk. Met hoogtelijnen en uitgebreid wegennetwerk: daarnaast worden ook de afstanden tussen belangrijke plaatsen duidelijk leesbaar weergegeven

  Land : Rusland
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 10.95
  Lees Meer

  Reisverhalen

  Reisverhaal Cycling Home from Siberia | Rob Lilwall

  'It is late October, and the temperature is already -40C...My thoughts are filled with frozen rivers that may or may not hold my weight; empty, forgotten valleys haunted by emaciated ghosts and packs of ravenous, merciless wolves.'In 2004 Rob Lilwa

  Land : Rusland
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 14.95
  Lees Meer

  Reisgidsen

  Reisgids Sint-Petersburg | Baedeker NL

  Een Nederlandstalige versie van de beroemde Baedeker reisgids: zeer gedegen, veel informatie en achtergronden, met veel kaartjes en illustraties. Echt een lust voor het oog en ook nog eens één van de betere en meest complete reisgidsen die er bes

  Land : Rusland
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 23.95
  Lees Meer

  Reisgidsen

  Reisgids The Northwest Passage Atlantic to Pacific - a Portrait and Guide | Bradt

   The Northwest Passage is an ice-choked waterway with spectacular landscapes and a powerful history of naval endeavour. It is also an unfolding opportunity for adventurous travel. The five-century dream of a trade route to Asia by way of a shor

  Land : Rusland
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 23.50
  Lees Meer

  Reisverhalen

  Reisverhaal Zoektocht naar het paradijs | Arita Baaijens

  Na een persoonlijke crisis reist Arita Baaijens af naar het Altajgebergte in het zuidwesten van Siberië, waar het legendarische Shambhala te vinden zou zijn, een aards paradijs in een doolhof van gletsjers en ravijnen. Onvermoeibaar trekt de reizi

  Land : Rusland
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 15.00
  Lees Meer

  Reisgidsen

  Reisgids Moscow - Moskou | Lonely Planet

  De perfecte reisgids voor zowel de georganiseerde als de zelfstandige reiziger. Naast een algemene inleiding van het land / streek vol met praktische informatie over hoe je er het beste kunt reizen: slapen, eten, vervoer, excursies ... alles kun je

  Land : Rusland
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 19.95
  Lees Meer

  Wegenkaarten

  Wegenkaart - landkaart Belarus - Wit Rusland | Freytag & Berndt

  Uitstekende wegenkaart van Wit Rusland. Met index, toeristische informatie en afstanden in kilometers.Gedetailleerde, eenzijdige landkaart van Wit Rusland, prima geschikt voor planning en rondtrekken. De berijdbare wegen zijn goed weergeven, zow

  Land : Belarus - Witrusland
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 11.95
  Lees Meer

  Wegenkaarten

  Wegenkaart - landkaart 805 West Rusland | Michelin

  Zoals je van Michelin mag verwachten is deze kaart zeer overzichtelijk en heeft een duidelijk helder kaartbeeld. De kaart geeft uitgebreide toeristische informatie weer. De kaart is tweetalig, zowel Europees schrift als Cyrillisch. Er is ook een ui

  Land : Rusland
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 9.95
  Lees Meer

  Reisverhalen

  Opruiming - Reisverhaal De Cirkel rond | Michael Palin

  De cirkel rond is Michael Palins dagboekverslag van zijn avontuurlijke reis rond de grootste oceaan ter wereld. Op zijn eigen, charmante wijze doet Palin verslag van zijn belevenissen in de zo verschillende cultuurgebieden die hij op deze route aan

  Land : Rusland
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 8.90
  Lees Meer

  Reisgidsen

  Reisgids City Guide St. Petersburg | Lonely Planet

  De perfecte reisgids voor zowel de georganiseerde als de zelfstandige reiziger. Naast een algemene inleiding van de stad vol met praktische informatie over hoe je er het beste kunt reizen: slapen, eten, vervoer, excursies ... alles kun je er in vin

  Land : Rusland
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 19.95
  Lees Meer

  Reisverhalen

  Reisverhaal Nothing is True and Everything is Possible | Peter Pomerantsev

  Een interessante kijk in het moderne Rusland van de 21e eeuw.A journey into the glittering, surreal heart of 21st century Russia: into the lives of Hells Angels convinced they are messiahs, professional killers with the souls of artists, bohemia

  Land : Rusland
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 12.50
  Lees Meer

  Reisgidsen

  Reisgids Belarus - Wit Rusland | Bradt Travel Guides

  Voor vele landen net zo goed, zo niet beter dan de Planet. Beduidend soberder uitgevoerd, maar ook met veel informatie voor backpackers en met veel kaartmateriaal. Een aanrader!This new, thoroughly updated edition of Bradt's Belarus remains the

  Land : Belarus - Witrusland
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 26.50
  Lees Meer

  Reisgidsen

  Reisgids Eyewitness Travel Russia - Rusland | Dorling Kindersley

  Prachtig geillustreerde reisgids met o.a. 3D tekeningen, fraaie kaarten en geweldige foto’s. Daarnaast uitgebreide achtergrondbeschrijvingen. Echt om in de stemming te komen! Groot formaat gids. Engelstalig.Discover the fascinating cities and

  Land : Rusland
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 16.50
  Lees Meer

  Wandkaarten van continenten

  Wandkaart - landkaart Russia - Rusland | National Geographic

  Decoratieve wandkaart van het land. Naast de mooie kleuren staan er bijzonder veel plaatsen op vermeld.National Geographic's classic wall map of Russia and the independent states of the former Soviet Union shows thousands of place names, roadway

  Land : Rusland
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 30.95
  Lees Meer

  Vogelgidsen

  Vogelgids Birds of East Asia | Bloomsbury

  This is the first single volume guide ever devoted to the eastern Asian avifauna. The eastern Asian region, centring especially on the major islands off the continental coast (including Japan and Taiwan) and the immediately adjacent areas of the As

  Land : Rusland
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 43.95
  Lees Meer

  Reisgidsen

  Reisgids Kamschatka - Kamchatka - Kamtsjatka | Trescher Verlag

  Vooralsnog enige goede reisgids over dit unieke gebied. Goede Duitstalige reisgids met veel culturele beschrijvingen. Daarnaast ook aandacht voor praktische zaken als overnachten en rondreizen. Bijzondere duitse uitgever, vaak als eerste een boek o

  Land : Rusland
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 22.95
  Lees Meer

  Wegenkaarten

  Wegenkaart - landkaart Baikalsee - Baikalmeer | Reise Know-How Verlag

  Tweetalige kaart (Engels en Duits). Door ingetekende lengte- en breedtegraden is het gebruik van GPS mogelijk. Met hoogtelijnen en uitgebreid wegennetwerk: daarnaast worden ook de afstanden tussen belangrijke plaatsen duidelijk leesbaar weergegeven

  Land : Rusland
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 11.50
  Lees Meer

  Reisverhalen

  Moskou is een gekkenhuis, Verhalen over een wereldstad - reisverhaal Moskou

  Peter dH'amecourt woont inmiddels zeventien jaar in Moskou en is het NOS gezicht van de Nederlandse televisie. Zoals de meeste Nederlanders in Moskou heeft hij een haat/liefde verhouding met de Russische hoofdstad. In het eerste hoofdstuk vertelt hij

  Land : Rusland
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 17.00
  Lees Meer

  Reisverhalen

  Reisverhaal Petersburg, Paradijs in het Moeras | Peter d'Hamecourt

  Tsaar Peter de Grote pakte Rusland bij zijn nekvel en sleurde het tegenspartelend Europa binnen. Hij dwong zijn onderdanen letterlijk stenen bij te dragen aan het bouwen van een Europese hoofdstad, Sint Petersburg. Eerst waren er de grachtenpatrone

  Land : Rusland
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 12.50
  Lees Meer

  Wegenkaarten

  Wegenkaart - landkaart Rusland: van Oeral gebergte tot Baikalmeer | Reise Know-How Verlag

  Tweetalige kaart (Engels en Duits). Door ingetekende lengte- en breedtegraden is het gebruik van GPS mogelijk. Met hoogtelijnen en uitgebreid wegennetwerk: daarnaast worden ook de afstanden tussen belangrijke plaatsen duidelijk leesbaar weergegeven

  Land : Rusland
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 10.95
  Lees Meer

  Reisverhalen

  Reisverhaal De gloed van Sint Petersburg | Jan Brokken

  ‘Ik dwaal nog één keer door de stad. De mist trekt langzaam op. Het vriest niet meer maar het voelt kouder dan toen het min tien was, ik word ingehaald door haastige mensen, op weg naar een warm metrostation of een trolleybus. Ik neem een brede

  Land : Rusland
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 20.99
  Lees Meer

  Reisgidsen

  Reisgids Pocket Guide St. Petersburg | Berlitz

  Pocket Guide Berlitz is een handzaam engelstalige reisgids met bezienswaardigheden, kaartjes, hotels en restaurants. Past makkelijk in de binnenzak.St Petersburg is Russia’s most beautiful city, its capital of culture and window on Europe. Bui

  Land : Rusland
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 8.50
  Lees Meer

  Plattegronden

  Stadsplattegrond Moscou - Moskou | Michelin

  Goede geplastificeerde stadsplattegrond van Moskou op schaal 1:12.500. Met aan de zijkant een korte beschrijving van de bezienswaardigheden. Op de achterzijde een overzichtskaart van de omgeving. Met register.   

  Land : Rusland
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 10.95
  Lees Meer

  Fietsgidsen

  Fietsgids Europaradweg R1 deel 5: St. Petersburg - Moskou | IS Radweg

  Beschrijving van de R1 fietsroute van St. Petersburg naar Moskou, als verlenging op de Europaradweg R1 van Bikeline.  De fietsgids is een praktische ringband met 132 blz vol met nuttige info waar u als fietser op zit te wachten: helder kaartjes, s

  Land : Rusland
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 20.50
  Lees Meer

  Vogelgidsen

  Vogelgids the Birds of Japan and North-East Asia | Bloomsbury

  Despite its rich avifauna and popularity with tourists, Japan has long been lacking a good English-language field guide. This new photographic guide will be the first book to cover the Japanese avifauna in English for over 25 years, and the first p

  Land : Rusland
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 42.50
  Lees Meer

  Reisgidsen

  Reisgids Transsib-Handbuch - Trans Siberië express | Trescher Verlag

  Goede Duitstalige reisgids met veel culturele beschrijvingen. Daarnaast ook aandacht voor praktische zaken als overnachten en rondreizen. Bijzondere duitse uitgever, vaak als eerste een boek over een bepaald gebied of land.Eine Reise auf der leg

  Land : Rusland
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 26.95
  Lees Meer

  Wegenkaarten

  Wegenkaart - landkaart Siberia - Siberië | ITMB

  Een degelijke kaart met aanduidingen van o.a. nationale parken, vliegveld, benzinepomp, dirt-roads en kleine plattegrond van hoofdstad. Als overzichtskaart goed te gebruiken.Can you name anyone who has published a detailed map of Siberia? I cann

  Land : Rusland
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 11.75
  Lees Meer

  Reisgidsen

  Reisgids ANWB extra stadsgids St. Petersburg | ANWB Media

  Dé compacte reisgids St.-Petersburg. Met handige uitneembare kaart Met de ANWB Extra reisgids St.-Petersburg hebt u een handzame reisgezel. "Bezoek de tempel van de kunst, de Hermitage. Of wandel in het oudste park van de stad." In de reisg

  Land : Rusland
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 10.95
  Lees Meer

  Reisgidsen

  Reisgids Culture Smart! Russia - Rusland | Kuperard

  De Cultuur Bewust!-gids geeft toeristen en zakenlieden belangrijke informatie met betrekking tot de cultuur van alledag in het land van bestemming. Anders dan in de gebruikelijke reisgidsen wordt de lezer in deze reeks bijgespijkerd op het gebied v

  Land : Rusland
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 11.50
  Lees Meer

  Wegenatlassen

  Wegenatlas Trans-Siberian Railroad | ITMB

  Klein formaat wegenatlas (A5) van de Trans-Siberische spoorlijn, uitgebracht door ITMB.It is not often that one can publish a map that has never been done before. I seem to say that rather frequently! The Trans Siberian is one of the great railw

  Land : Rusland
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 16.50
  Lees Meer

  Reisgidsen

  Reisgids Konigsberg - Kaliningrad | Trescher Verlag

  Goede Duitstalige reisgids met veel culturele beschrijvingen. Daarnaast ook aandacht voor praktische zaken als overnachten en rondreizen. Bijzondere duitse uitgever, vaak als eerste een boek over een bepaald gebied of land.Im Kaliningrader Gebie

  Land : Rusland
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 24.95
  Lees Meer

  Reisgidsen

  Reisgids Merian live Moskou | Deltas

  Reisgids Moskou is klein en handzaam : Merian live! Moskou ontdekken en beleven, een handzame reisgezel, met actuele informatie over bezienswaardigheden, cafe's, hotels, de lokale keuken, winkelen en uitgaan. Aandacht voor alles in de stad, excursi

  Land : Rusland
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 13.50
  Lees Meer

  Reisgidsen

  Reisgids Capitool Sint Petersburg - St. Petersburg | Unieboek

  Prachtig geillustreerde reisgids met o.a. 3D tekeningen, fraaie kaarten en geweldige foto’s. Daarnaast uitgebreide achtergrondbeschrijvingen. Echt om in de stemming te komen! Groot formaat gids. Capitool ReisgidsGebouwd op water Sint-Peter

  Land : Rusland
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 28.99
  Lees Meer

  Wandelgidsen

  Wandelgids Rusland: Elbrus | Conrad Stein Verlag

  Wandelgids met beschrijving van de routes om de Elbrus te beklimmen en de wandelroute er naar toe. Kaarten zijn beperkt, boekje is zeer handzaam en compact: makkelijk mee te nemen.Seine Größe, regelmäßige Form und isolierte Lage macht den El

  Land : Rusland
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 12.95
  Lees Meer

  Reisgidsen

  Reisgids Trans-Siberian Railway - Transsiberië Expres | Lonely Planet

  Beschrijft de legendarische treinreis van Moskou naar Vladivostok of Beijing. Met veel praktische informatie over de plaatsen onderweg. Een stuk geschiedenis, cultuur en achtergronden is niet vergeten. Gaze through the window at the unfurling l

  Land : Rusland
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 23.95
  Lees Meer

  Wandelkaarten

  Wandelkaart Elbrus | EWP

  Gebiedskaart van de Elbrus regio voor bergsporters. Met extra informatie op de achterzijde.A concise map and guide for moutaineers and skiers of the Upper Baskan Valley in the Caucasus. Includes information on access, accomodation, climate, flor

  Land : Rusland
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 17.95
  Lees Meer

  Reisgidsen

  Reisgids Capitool Top 10 St- Petersburg - Sint Petersburg | Unieboek

  Wonderbaarlijk en raadselachtig St. -Petersburg, met zijn schitterende skyline, is een stad waar tijdperken en bouwstijlen elkaar ontmoeten. Een wandeling over de Nevski Prospekt, het culturele hart van de stad, is een wandeling door de tijd; v

  Land : Rusland
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 13.99
  Lees Meer

  Reisgidsen

  Reisgids Capitool Moskou | Unieboek

  Prachtig geillustreerde reisgids met o.a. 3D tekeningen, fraaie kaarten en geweldige foto’s. Daarnaast uitgebreide achtergrondbeschrijvingen. Echt om in de stemming te komen! Groot formaat gids. Capitool Reisgids Verrassend en indrukwekkend

  Land : Rusland
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 28.99
  Lees Meer

  Reisgidsen

  Reisgids Pocket Moscow - St. Petersburg - Moskou | Lonely Planet

  Pocket reisgidsen van Lonely Planet zijn een kleinere versie dan de 'echte' Planets. Vaak echter van bijzondere bestemmingen binnen een bepaald land waardoor er meer aandacht is en uitgebreidere tips zijn voor die bepaalde streek i.v.m. de grote Pl

  Land : Rusland
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 11.50
  Lees Meer

  Plattegronden

  Stadsplattegrond Sint Petersburg | Marco Polo

  Een overzichtelijke informatieve stadsplattegrond met stratenindex (achterzijde) en aanduiding van toeristische informatie en culturele instellingen zoals musea, monumenten en schouwburgen. Daarnaast bevaten de meeste kaarten een heldere aanduiding

  Land : Rusland
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 8.95
  Lees Meer

  Reisverhalen

  Reisverhaal Het rijk van de BAM | Edwin Trommelen

  Tussen 1974 en 1984 trokken jonge idealisten uit alle uithoeken van de Sovjet-Unie naar Oost-Siberië om de BAM te bouwen, het grootste civiele bouwproject aller tijden'. De ruim drieduizend kilometer spoorlijn die het Bajkalmeer met de Stille Ocea

  Land : Rusland
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 25.99
  Lees Meer

  Reisgidsen

  Reisgids Moskau (Duits) Moskou | Marco Polo

  Handige en overzichtelijke, kleine reisgids voor een eerste kennismaking met de vakantiebestemming. Globale uitklapkaart achterin, makkelijk binnenzakformaat.Let op: duitstaligKompakter Reiseführer mit Insider-TippsImmer aktuell und gut i

  Land : Rusland
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 14.50
  Lees Meer

  Reisgidsen

  Reisgids Culture Smart! Belarus - Wit Rusland | Kuperard

  De Cultuur Bewust!-gids geeft toeristen en zakenlieden belangrijke informatie met betrekking tot de cultuur van alledag in het land van bestemming. Anders dan in de gebruikelijke reisgidsen wordt de lezer in deze reeks bijgespijkerd op het gebied v

  Land : Belarus - Witrusland
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 10.50
  Lees Meer

  Wegenkaarten

  Wegenkaart - landkaart Russia west & St. Petersburg | ITMB

  Overzichtskaart van West Rusland tot aan de Oeral op schaal 1:3,2m - Moskou in het midden van de kaart met stadsplattegrond van Sint Petersburg, schaal 1:14.000, en een centrumskaartje van Moskou. Wegenkaart met veel plaatsen en wegen, spoorlijnen

  Land : Rusland
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 11.95
  Lees Meer

  Reisgidsen

  Reisgids Russia- Rusland | Insight Guides

  Dé gids als het gaat om achtergrondinformatie en prachtige foto’s. Door het formaat en gewicht niet zo zeer om mee te nemen, als wel om thuis voor en na de reis uitgebreid te lezen. Kwalitatief van een hoog niveau! Engels.Russia remains an en

  Land : Belarus - Witrusland
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 25.95
  Lees Meer

  Reisgidsen

  Reisgids Dominicus Moskou & Sint Petersburg | Gottmer

  Dominicus Reisgidsen zijn gidsen voor avontuurlijke en geïnteresseerde mensen. * met extra aandacht voor geschiedenis en cultuur van het land* geschreven door Nederlandse auteurs * meer dan 75 bijzondere bestemmingenOf het nu om een

  Land : Rusland
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 23.99
  Lees Meer

  Reisgidsen

  Reisgids Kunstreiseführer Russland | Dumont

  Zeer diepgaande reisgids op het gebied van kunst, cultuur en geschiedenis. Veel plattegronden van interessante bezienswaardigheden, beschrijvingen van achtergronden. Absoluut een aanrader voor de geïnteresseerde reiziger!Russland hat als Ziel v

  Land : Rusland
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 35.95
  Lees Meer

  Wandelkaarten

  Wandelkaart Altai Mountains | EWP

  Full colour topographical map covering the South and North Chuiskii Ranges, and Katunskii Range. With extra mountain pass information included.

  Land : Rusland
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 18.50
  Lees Meer

  Reisgidsen

  Reisgids Russia - Rusland | Lonely Planet

  De perfecte reisgids voor zowel de georganiseerde als de zelfstandige reiziger. Naast een algemene inleiding van het land / streek vol met praktische informatie over hoe je er het beste kunt reizen: slapen, eten, vervoer, excursies ... alles kun je

  Land : Rusland
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 27.95
  Lees Meer

  Reisgidsen

  Reisgids Trans-Siberian Handbook - Trans Siberië | Trailblazer

  Siberia: now wide open to visitors – for the first time in Russia's history you can now travel almost anywhere you want in Siberia: we tell you how to arrange a trip, where to buy tickets and where to go. Kilometre-by-kilometre route guide – c

  Land : Rusland
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 21.95
  Lees Meer

  Reisgidsen

  Reisgids Moscow St. Petersburg & the Golden Ring (Moskou Sint Petersburg en de gouden ring) | Odyssey

  As the symbolic heart of Russia, Moscow, with its 870th anniversary in 2017, is the centre of politics and culture, and has enjoyed a renaissance as one of the world's great cities. The capital's streets now buzz 24-hours a day, and offer a wealth

  Land : Rusland
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 25.95
  Lees Meer

  Reisgidsen

  Reisgids Top 10 Reiseführer St. Petersburg | Vis-a-Vis

  Es sind nicht nur die prunkvollen Paläste und die Pracht einer kaiserlichen Vergangenheit, auch erstklassige Restaurants, das pulsierende Nachtleben sowie Kunstgalerien und Museen von Weltrang prägen den unwiderstehlichen Charme von Russlands zwe

  Land : Rusland
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 14.50
  Lees Meer

  Wegenkaarten

  Wegenkaart - landkaart Rusland: vom Baikalsee Bis Wladiwostok - Baikalmeer Vladivostok | Reise Know-How Verlag

  Tweetalige kaart (Engels en Duits). Door ingetekende lengte- en breedtegraden is het gebruik van GPS mogelijk. Met hoogtelijnen en uitgebreid wegennetwerk: daarnaast worden ook de afstanden tussen belangrijke plaatsen duidelijk leesbaar weergegeven

  Land : Rusland
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 11.50
  Lees Meer
  close

  Wie wil jij inspireren met dit reisverhaal? Deel het snel!

  close

  Wie wil jij inspireren met dit reisverhaal? Deel het snel!