Waarom Moskou de moeite waard is

Reportages

Een trip naar Moskou moet je uitleggen. Bij de meeste mensen doemt een duister en grimmig beeld op, vol vrieskou en bontmutsen en laveloze zwervers die op straat liggen met wodka in de hand. Het is politiek gezien ook geen oncontroversiële keuze. Er zijn echter voldoende redenen om deze stad met een bezoek te vereren!

tekst Yverne Berkers

Ten eerste is het er in de zomer warm, dus het weer is geen reden om niet te gaan.
Ook in andere opzichten is Moskou aangenamer dan gedacht. Minder smerig, minder onveilig en minder onguur. Er hangt een zekere kosmopolitische gemakscultuur à la New York met winkels die bijna altijd open zijn en overal pinautomaten. Die laatste heb je nodig, want Moskou is – helaas – duur. En het is geen hemels paradijsje, want de mensen zijn stoïcijns en doorgaans niet behulpzaam. Daar moet je aan wennen. Het toppunt zijn de vrouwen achter de metroloketten: oud, dik en nors en met een soort blauw schort als uniform – ze lijken gecast voor deze rol. Communiceren hoort er niet echt bij: je steekt een aantal vingers omhoog, smijt wat geld in het bakje en zij smijt een ticket terug – daar komen woorden noch mimiek aan te pas. Beleefdheid is kennelijk een overbodige luxe. Als je dat eenmaal weet is het niet zo raar meer.
Ondanks deze mensen en het onmogelijke cyrillische schrift kun je jezelf prima de stad door navigeren.

Dat klinkt misschien nog steeds niet zo aantrekkelijk, maar Moskou is echt de moeite waard. Waar het qua prijs en vriendelijkheid steken laat vallen, compenseert het ruimschoots met het volgende: het is fascinerend.

De geschiedenis liegt er niet om. Moskou is vrijwel altijd het welvarende bestuurscentrum geweest van een enorm land dat er – hetzij niet altijd even flatteus – toe deed en doet op het wereldtoneel. Zowel in de middeleeuwen, als in de tsaristische en communistische tijd, tot op heden. Er waren slechts enkele periodes waarin Moskou een stapje terug moest doen, zoals toen tsaar Peter de Grote vanuit een Europahonger de hoofdstad verplaatste naar Sint Petersburg. In de negentiende eeuw echter kwam de glorie in Moskou weer volop terug, en de revolutionairen die begin twintigste eeuw vanuit hier aan de macht kwamen, maakten de stad officieel weer hoofdstad. De communisten hebben vervolgens het land – en Moskou in het bijzonder – volledig naar hun hand gezet. Te beginnen met het zichtbaar uitdragen van de partijideologie in de vorm van standbeelden en plaquettes die nog altijd het straatbeeld sieren.

Stalin had daarnaast grootse stedenbouwkundige plannen waarin alles wat pré-revolutionair en religieus was moest wijken. Saillant detail: veel oude gebouwen in Moskou zijn daarmee helemaal niet oud. Zelfs de grote kathedraal die zo mooi en ogenschijnlijk authentiek aan de rivier ligt te pronken en die oorspronkelijk uit de negentiende eeuw komt, is een replica uit 1997! Volgens Stalin had er een Sovjetpaleis moeten komen met een Leninstandbeeld van ongekende hoogte, hetgeen nooit geschiedde. Dan zijn er de zogenoemde zeven zusters, taartvormige wolkenkrabbers die verspreid over de stad staan en nu elk een andere functie hebben, van appartementen tot ministeries. Ook zij komen uit deze tijd. Ze schijnen gebouwd te zijn door dwangarbeiders. Een achtste had moeten herrijzen op een braakliggend terrein vlakbij het Rode Plein, dat tot op heden het duurste lapje grond van de stad is. Deze toren kwam er eveneens nooit.

Wat er wél kwam, is het prestigieuze metrostelsel. Ook hiervan ligt de oorsprong in het stalinistische tijdperk.

In de jaren na Stalin bleef Moskou – ondanks wat onrustige politieke perikelen – groeien en groeien, zeker na de val van de USSR in 1991. De sporen van dit gretige kapitalisme zijn in het hedendaagse straatbeeld meer dan zichtbaar; alleen al de auto’s die over het wegdek rollen laten geen misverstanden bestaan over het geld dat hier aanwezig is. Porsches en propaganda gaan anno 2014 moeiteloos hand in hand. Een ogenschijnlijk normale metropool met een bizarre geschiedenis.

Sovjetsightseeing

Die bizarre geschiedenis is de voornaamste reden om het Moskou-avontuur aan te gaan. De Sovjettijd is nog niet zo lang geleden ten einde gekomen en leeft eigenlijk nog volop voort –
zelfs in verheerlijkende vorm, waarbij het macabere karakter uiteraard wordt verzwegen. Om dat met eigen ogen te kunnen aanschouwen is ronduit bijzonder. Nergens in Moskou zijn hamer en sikkel, ster of korenbalen (bij wijze van agrarische symboliek) ver weg, en diverse plaquettes of standbeelden verbeelden nog altijd de heldhaftigheid van Lenin of ‘het proletariaat’.

Een interessante plek om dit te bekijken is VDNKh, een afkorting die staat voor iets als: het Russische expositiecentrum. Een park vol Sovjetglorie, met een pompeuze triomfboog als ingang. In het nabijgelegen park eren de Russen op indrukwekkende wijze hun ruimtevaartprestaties: een verzameling gedenkbustes rondom een werkelijk gigantisch hoge obelisk in de vorm van een raket, gemaakt van glimmend titanium. De entree van het bijhorende museum is hier vlakbij.

Iets verderop doemt het volgende reusachtige standbeeld op, waarschijnlijk het meest fascinerende van de hele stad. Het is een bekend tafereel: een ‘gewone’ man en vrouw met heroïsch wapperende haren en kleding, hamer en sikkel omhoog houdend. Eenmaal dichtbij gekomen blijkt dit standbeeld op een soort toren te staan, uitgevoerd in sobere Sovjetkleuren. Het geheel is met gemak tien meter hoger dan een gemiddeld woonhuis..! Zo imponerend dat het haast dreigend is. Links en rechts aan de voet van dit enorme monument vind je een zwart granieten blok met gebeeldhouwde figuren erin. De klederdracht, geitjes, schapen, bloemen, fruit en koren – afgewisseld met het logo van de USSR – laten er geen twijfel over bestaan: hier wordt het agrarische leven verheerlijkt. Lang leve het proletariaat! Het is ongelooflijk dat zo’n standbeeld – hetgeen absoluut te bescheiden klinkt voor wat het is – daar maar gewoon staat te staan, aan een drukke weg tussen de flatgebouwen. Het dient geen duidelijk doel en er zijn amper mensen te bekennen. Te bizar voor woorden.

Een volgende tip is het Museum Of The Great Patriotic War. De heldhaftige naam die de Russen voor WO II gebruiken zegt eigenlijk alles over hun beleving van deze geschiedenis. Het museum ligt in Park Pobedy, op een heuvel buiten het centrum. Het museum zelf is een wit halvemaanvormig gebouw met een open constructie van onderen en een dramatisch zwarte koepel erbovenop. Ervoor een nóg dramatischer zwarte obelisk van ontzagwekkende hoogte, en dáár weer voor een lange, lange, lange promenade; ruim opgezet met aan één zijde fonteinen en aan de andere zijde een soort gedenkzuilen. Alles om te imponeren. Vanaf deze plek heb je overigens een heel mooi uitzicht over de stad.

Het museum is van binnen groot en interessant, al heeft dat niet zozeer met de collectie te maken. Je komt er niet voor de welbekende feiten over WO II, maar het is onmiskenbaar fascinerend om met het Russische interpretatiekader kennis te maken. Ondanks een grote zwarte hal met miljoenen kristallen tranen aan het plafond ter symbolisering van de slachtoffers, wordt de oorlog vooral neergezet als een Russische triomf met weinig ruimte voor neerslachtigheid. In de ruime gangen zijn overal trotse bustes, portretten en uniformen te zien. Iedere beslissende slag die de Russen hebben gestreden heeft een eigen dioramazaal, met daarin een soort 3d-schilderij van forse afmetingen. Een tentoonstelling met vitrines vol oorlogsgerelateerde attributen lijkt vooral te willen benadrukken dat het alledaagse leven in al haar facetten min of meer gewoon doorging in de periode 1941-1945. Onvervalst patriottisme en militaire verheerlijking zijn de peilers waar het museum op gestoeld is.
De grootste bezienswaardigheid is eigenlijk nog het gebouw zelf. Ruim opgezet, met marmeren vloeren, brede trappen en kroonluchters aan het plafond. De veelal donkere kleuren en rechte lijnen creëren het ‘Sovjetgevoel’: groots en sober tegelijkertijd. Zelfs de suppoosten dragen bij aan het Sovjetkarakter: het zijn oude vrouwtjes in vormloze rode jurken die de wacht houden aan tafeltjes met lachwekkend gedateerde telefoontoestellen erop.
Het absolute hoogtepunt van dit alles is zonder twijfel de Hal der Glorie. Dit is de binnenkant van de koepel, alwaar alle helden van de USSR vereerd worden. ‘Held’ was in die tijd nog een officiële titel die je kon verdienen. Imposantheid in hoofdletters. Het betreft een vrijwel lege balzaal waarin alle aandacht uitgaat naar een metershoog bronzen standbeeld precies in het midden, als symbool voor de victorie. De koepel boven zijn hoofd is oogverblindend wit en omringd met een bronzen lauwerenkrans, het rode wapen van de USSR vlammend in het midden. De muren zijn gevuld met namen van alle helden en in de bovenste ring hangen plaquettes van de twaalf heldensteden. Het is het soort ruimte waar je mond van openvalt.

Tot slot is er nog het Art Muzeon Sculpture Park, waarvan de vroegere naam vele malen poëtischer is: Park Of The Fallen Heroes. Hier staan alle ooit heroïsche Sovjetbeelden afgedankt bij elkaar. Het ligt vlakbij Gorky Park, een meer hedendaags stuk groen waar vertier en ontspanning centraal staan.

Een bezoek aan sovjet-Moskou is natuurlijk niet compleet zonder het mausoleum van Lenin te bezoeken. Gelegen aan het Rode Plein is dit een hoekige granieten tombe, uitgevoerd in zwart en rood met Lenins naam in grote letters erop. De openstelling is alleen ’s ochtends en betreden kan slechts op omslachtige wijze: veel wachten, alle bagage afgeven, screening, en dan in één brave karavaan het parcours volgen – met om de paar meter een streng kijkende soldaat op de wacht. Diepdonker is het in de tombe, en Lenin ligt daar op rode lakens in een glazen vitrine, versierd met bronzen lauwerenkransen. Hij ziet eruit als een etalagepop, zo plastic, maar zijn opvallende hoofd is duidelijk herkenbaar. Het is een intrigerend idee dat hij daar al bijna 90 jaar dood ligt, met dagelijks een stroom pottenkijkers om zich heen.

Rondom het mausoleum in de open lucht liggen andere Sovjetnotabelen begraven. De meeste namen zijn voor niet-Russen onbekend, maar bij de buste van Stalin sta je uiteraard wel even stil. Je staat immers niet dagelijks aan het graf van een tiran. De Russen zelf lopen er allemaal aan voorbij, al kun je horen dat ze het over hem hebben.
Vanaf deze plek is het uitzicht op het Rode Plein veruit het mooiste – jammer dat de camera niet mee mag. Gelukkig is dat op de meeste andere plekken in deze bijzondere stad geen enkel probleem!

Dit artikel is onderdeel van een tweeluik. Lees hier het vervolg van dit artikel over Moskou.

 


Inspiratie voor Rusland

Slimme Reistips

Dan heb je die mooie reis gemaakt en staat je computer vol met foto’s. Hoe hou je die mooiste momenten vast in huis? De beste tips om je reisfoto's dagelijks terug te zien.

Lees Meer Door: Fleur Besters

Slimme Reistips

Ergens in het ontoegankelijke Altajgebergte, waar de grenzen van Rusland, Mongolië, China en Kazachstan elkaar ontmoeten, zou het legendarische Shambhala zich bevinden: het Boeddhistisch paradijs.

Lees Meer Door: Hans Karel

Toffe Roadtrips

Van Agatha Christie tot Ian Flemming: treinreizen spelen een grote rol in verhalen, films en in onze verbeelding. De moeder aller treinreizen is toch wel de Transsiberië Express, dwars door 's werelds grootste natie Rusland. De Transmonog

Lees Meer Door: Sanne Helbers

Slimme Reistips

Het is niet het oudste of het grootste, maar wel het meest bijzondere metrostelsel ter wereld: dat van de Russische hoofdstad Moskou. Geen trip naar deze stad is compleet zonder een dagje underground. Een dag met de metro waarin het stels

Lees Meer Door: Yverne Berkers

Deel 1 handelde volledig over de Sovjettijd, maar dat is slechts één periode uit de geschiedenis, en je kunt er in Moskou dagen mee vullen. Maar er is nog zóveel meer.

Lees Meer Door: Yverne Berkers

Een trip naar Moskou moet je uitleggen. Bij de meeste mensen doemt een duister en grimmig beeld op, vol vrieskou en bontmutsen en laveloze zwervers die op straat liggen met wodka in de hand. Het is politiek gezien ook geen oncontroversiële ke

Lees Meer Door: Yverne Berkers

Toffe Roadtrips, Verre Avonturen

Tegenwoordig kun je niet meer op wereldreis zonder terug te komen met een bijzonder videootje. Eerlijk gezegd vinden wij veel van die "leuk bedoelde" reisvideo's niet zo heel bijzonder, maar zo af en toe zit er wel een heel leuke bij, zoals de

Lees Meer Door: Reisbijbel

Toffe Roadtrips

Wie zichzelf eens wil trakteren op een ongenadig harde klap in het gezicht, raad ik aan te landen op Cherémetiévo Airport. Snauwende douaniers, kindsoldaten, jaren ’60 formica en KGB-Engels; voor wie houdt van de films die SBS6

Lees Meer Door: Ferdinand Beltman

Solitude; in the wake of Willem Barentsz, is de neerslag van een roadtrip die Jeroen Toirkens en Petra Sjouwerman ondernamen door de Barentsz regio, het Arctische noorden van Noorwegen, Zweden, Finland en Rusland.

Lees Meer Door: Theo Molenaar

Eerder plaatsen we al een video van het nieuwe video-fenomeen hyper-timelapse. Dit zijn time-lapse video's, waarbij de camera grote afstanden aflegt waardoor je als het ware in de video wordt gezogen. Dat dat bijzondere video's oplevert wa

Lees Meer Door: Reisbijbel

Verre Avonturen

Wat voor beeld hebben wij van andere landen? Chileens videobedrijf Woki Toki probeerde dat in video's van 2 minuten samen te vatten aan de hand van video's die op internet heel populair zijn. Zo ontstaat het beeld van landen waar mensen&nb

Lees Meer Door: Reisbijbel

Met de landing op de luchthaven van Helsinki is de grote terugreis begonnen! Met openbaarvervoer reizen we van Helsinki, Tallinn, Sint Petersburg, Moskou, Minsk en Berlijn terug naar huis. Een heerlijke treinreis door Europa.

Lees Meer Door: Reisbijbel

De reiszoekwebsite Skyscanner heeft een onderzoekje gedaan onder zijn bezoekers naar welke landen in de wereld de meest onvriendelijke bevolking hebben. De Fransen kwamen daarbij als meest onvrien

Lees Meer Door: Reisbijbel

Reisorganisaties Rusland

Reizen naar Rusland

Prijs: €0 - €10000
Dagen: 0 - 30

Rondreizen

7-daagse Single Stedentrip Moskou en St. Petersburg

Moskou, duidelijk het middelpunt van de Russische cultuur en rijk aan vele culturele monumenten. Zoals het Rode Plein waar het machtscentrum van Moskou en Rusland zich bevindt, het Kremlin. Maar ook de sprookjesachtige Basiliuskathedraal, het mausole

Land : Rusland
Aanbieder : Fox
prijs vanaf : 1129.00
reisduur : 7 dagen
Lees Meer

Rondreizen

Rondreis Rusland, 18 dagen

Reis van Tatarstan via de Gouden Ring naar Moskou en Sint-Petersburg. We bezoeken de mooiste steden en maken kennis met het leven op platteland van dit immense land.

Land : Rusland
Aanbieder : Djoser
prijs vanaf : 1795.00
reisduur : 18 dagen
Lees Meer

Rondreizen

17-daagse privé rondreis per trein Trans Mongolië Express

Geniet van deze droomreis per trein van Moskou naar Beijing dwars door onvoorstelbare landschappen, verschillende tijdzones en fascinerende indrukken! Verblijf een aantal nachten aan boord van de trein en zie de diversiteit aan landschappen aan u voo

Land : Rusland
Aanbieder : Fox
prijs vanaf : 2560.00
reisduur : 17 dagen
Lees Meer

Nieuwe reis

Rondreis CENTRAAL-RUSLAND - 15 dagen; Siberische huisjes en Russische tsaren

Tijdens deze afwisselende reis bezoek je de beroemde steden van Centraal-Rusland. In Kazan maak je kennis met de geschiedenis van de Tataren terwijl Jekaterinaburg voor altijd verbonden zal zijn met de laatste tsarenfamilie. Op de plaatsen waar de Ro

Land : RUSLAND
Aanbieder : Koningaap
prijs vanaf : 2295.00
reisduur : 15
Lees Meer

Rondreizen

12-daagse groepsrondreis Russisch Goud

Tijdens deze reis door Rusland bezoeken we uiteraard de bekende hoogtepunten als het Kremlin in Moskou en de Hermitage in St. Petersburg. Daarnaast verblijven we in de steden van de Gouden Ring, een aantal van de oudste steden van Rusland met een s

Land : Rusland
Aanbieder : Fox
prijs vanaf : 1399.00
reisduur : 12 dagen
Lees Meer

Nieuwe reis

Rondreis RUSLAND - 23 dagen; Onontdekt Tatarstan, Oeral en Siberië

Rusland is het grootste land ter wereld, vol cultuur, natuur en geschiedenis. Vreemd genoeg beperkt het toerisme zich er voornamelijk tot Moskou en Sint-Petersburg. Tijdens deze afwisselende reis ervaar je hoe veel meer Rusland te bieden heeft. Met d

Land : RUSLAND
Aanbieder : Koningaap
prijs vanaf : 3995.00
reisduur : 23
Lees Meer

Rondreizen

19-daagse groepsrondreis Trans Mongolië Express

Wat zijn we er trots op u deze reis te kunnen presenteren, een uniek pareltje in ons aanbod! Middels de iconische Trans Mongolië Express ontdekt u gebieden waar elke reiziger van droomt. We overnachten deels aan boord van de trein, maar ook in uitst

Land : Rusland
Aanbieder : Fox
prijs vanaf : 3099.00
reisduur : 19 dagen
Lees Meer

Rondreizen

Rondreis Rusland

Tijdens deze avontuurlijke rondreis door Rusland wanen we ons in een sprookje. Statige Tsarenpaleizen en kleurrijke kathedralen steken af tegen een witte achtergrond. Op het platteland vind je nog kleine dorpjes met houten huisjes die zo uit een spro

Land : Rusland
Aanbieder : Sawadee
prijs vanaf : 1498.00
Lees Meer

Rondreizen

16-daagse internationale groepsreis de Transsiberische Tsarengoud Express

Eén van de beroemdste treinreizen ter wereld op een comfortabele manier! ROUTE MOSKOU- BEIJING Beleef één van de beroemdste treinreizen ter wereld! Deze wereldberoemde, avontuurlijke treinreis herinnert aan vervlogen tijden en voert u in twee

Land : Rusland
Aanbieder : Fox
prijs vanaf : 4799.00
reisduur : 16 dagen
Lees Meer

Rondreizen

12-daagse groepsrondreis Russisch Goud

Tijdens deze reis door Rusland bezoeken we uiteraard de bekende hoogtepunten als het Kremlin in Moskou en de Hermitage in St. Petersburg. Daarnaast verblijven we in de steden van de Gouden Ring, een aantal van de oudste steden van Rusland met een s

Land : Rusland
Aanbieder : Fox
prijs vanaf : 1379.00
reisduur : 12 dagen
Lees Meer

Rondreizen

Rondreis Rusland, 8 dagen

Een stedentrip naar de twee mooiste steden van Rusland. Moskou en Sint-Petersburg geven beide een compleet ander beeld van het moderne Rusland. Zowel in de zomer als in de wintermaanden zijn deze uiteenlopende steden de moeite waard.

Land : Rusland
Aanbieder : Djoser
prijs vanaf : 1095.00
reisduur : 8 dagen
Lees Meer

Groepsreizen

Rondreis RUSLAND - 14 dagen; Kremlin, kaviaar en kalinka

Rusland, het grootste land ter wereld en het land waar het communisme met strenge hand regeerde. Het heeft echter een rijke historie die veel verder teruggaat dan de laatste honderd jaar. Rijk gedecoreerde kerken, oude kloosters en grote grijze kolos

Land : RUSLAND
Aanbieder : Koningaap
prijs vanaf : 1595.00
reisduur : 14
Lees Meer

Rondreis

Rondreis Rusland

Tijdens deze avontuurlijke rondreis door Rusland wanen we ons in een sprookje. Statige Tsarenpaleizen en kleurrijke kathedralen steken af tegen een witte achtergrond. Op het platteland vind je nog kleine dorpjes met houten huisjes die zo uit een spro

Land : Rusland
Aanbieder : Baobab
prijs vanaf : 1448.00
Lees Meer

Rondreizen

Rondreis Estland, Rusland en Finland

Tijdens deze avontuurlijke rondreis door Estland, Finland en Rusland bezoeken we 3 indrukwekkende landen en reizen we door diverse gebieden. Naast de klassieke highlights van de drie landen nemen we ook ruim te tijd om de minder bekende gebieden te b

Land : Rusland
Aanbieder : Sawadee
prijs vanaf : 1698.00
Lees Meer

Rondreizen

7-daagse single groepsreis Moskou en St. Petersburg

Moskou, duidelijk het middelpunt van de Russische cultuur en rijk aan vele culturele monumenten. Zoals het Rode Plein waar het machtscentrum van Moskou en Rusland zich bevindt, het Kremlin. Maar ook de sprookjesachtige Basiliuskathedraal, het mausole

Land : Rusland
Aanbieder : Fox
prijs vanaf : 999.00
reisduur : 7 dagen
Lees Meer

Rondreis

Rondreis Estland, Rusland en Finland

Tijdens deze avontuurlijke rondreis door Estland, Finland en Rusland bezoeken we 3 indrukwekkende landen en reizen we door diverse gebieden. Naast de klassieke highlights van de drie landen nemen we ook ruim te tijd om de minder bekende gebieden te b

Land : Rusland
Aanbieder : Baobab
prijs vanaf : 1548.00
Lees Meer

Rondreis

Rondreis Rusland Winter

Rusland in de winter is zoals een sprookje. Statige Tsarenpaleizen en kleurrijke kathedralen steken af tegen een witte winterse achtergrond. Op het platteland kun je wandelen door dorpjes met houten huisjes die zo uit een sprookje komen en een huskyt

Land : Rusland
Aanbieder : Baobab
prijs vanaf : 1398.00
Lees Meer

Rondreizen

Rondreis Wit-Rusland, Kaliningrad en Polen, 12 dagen

Tijdens deze bijzondere reis wanen we ons soms in voormalige Sovjet Unie bij het bezoeken van Belarus, ofwel Wit-Rusland, en in het Russische Kaliningrad. In de gezellige Hanzestad Gdansk in Polen komen Oost- en West-Europa samen.

Land : Rusland
Aanbieder : Djoser
prijs vanaf : 1395.00
reisduur : 12 dagen
Lees Meer

Rondreizen

Rondreis Rusland, 14 dagen

Moskou en Sint-Petersburg laten je tijdens deze rondreis het moderne Rusland zien. In de steden van de Gouden Ring en in het landelijke gebied eromheen komt het oude Rusland tot leven.

Land : Rusland
Aanbieder : Djoser
prijs vanaf : 1495.00
reisduur : 14 dagen
Lees Meer

Nieuwe reis

Groepsreis Sint-Petersburg en Moskou Citytrip; Rusland op zijn best

Shoestring biedt een prachtige citytrip aan naar Rusland, het immense land met zijn rijke cultuur en tradities, bekend van Anna Karenina en Dostojevski, kerken en kaviaar. Je bezoekt tijdens deze stedentrip twee culturele hoogtepunten: Sint-Petersbur

Land : RUSLAND
Aanbieder : Shoestring
prijs vanaf : 1299.00
reisduur : 8 dagen / 7 nachten
Lees Meer

Rondreizen

17-daagse privé rondreis per trein Trans Mongolië Express

Geniet van deze droomreis per trein van Moskou naar Beijing dwars door onvoorstelbare landschappen, verschillende tijdzones en fascinerende indrukken! Verblijf een aantal nachten aan boord van de trein en zie de diversiteit aan landschappen aan u voo

Land : Rusland
Aanbieder : Fox
prijs vanaf : 2610.00
reisduur : 17 dagen
Lees Meer

Reisboeken en gidsen over Rusland

Plattegronden

Stadsplattegrond Sint Petersburg | Marco Polo

Een overzichtelijke informatieve stadsplattegrond met stratenindex (achterzijde) en aanduiding van toeristische informatie en culturele instellingen zoals musea, monumenten en schouwburgen. Daarnaast bevaten de meeste kaarten een heldere aanduiding

Land : Rusland
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 8.95
Lees Meer

Reisverhalen

Reisverhaal Cycling Home from Siberia | Rob Lilwall

'It is late October, and the temperature is already -40C...My thoughts are filled with frozen rivers that may or may not hold my weight; empty, forgotten valleys haunted by emaciated ghosts and packs of ravenous, merciless wolves.'In 2004 Rob Lilwa

Land : Rusland
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 14.95
Lees Meer

Reisgidsen

Reisgids Capitool Sint Petersburg - St. Petersburg | Unieboek

Prachtig geillustreerde reisgids met o.a. 3D tekeningen, fraaie kaarten en geweldige foto’s. Daarnaast uitgebreide achtergrondbeschrijvingen. Echt om in de stemming te komen! Groot formaat gids. Capitool Reisgids Gebouwd op water  Sint-Peter

Land : Rusland
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 28.99
Lees Meer

Wegenkaarten

Wegenkaart - landkaart Russland west - West-Rusland | Reise Know-How Verlag

Tweetalige kaart (Engels en Duits). Door ingetekende lengte- en breedtegraden is het gebruik van GPS mogelijk. Met hoogtelijnen en uitgebreid wegennetwerk: daarnaast worden ook de afstanden tussen belangrijke plaatsen duidelijk leesbaar weergegeven

Land : Rusland
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 10.95
Lees Meer

Reisgidsen

Reisgids Russia - Rusland | Lonely Planet

De perfecte reisgids voor zowel de georganiseerde als de zelfstandige reiziger. Naast een algemene inleiding van het land / streek vol met praktische informatie over hoe je er het beste kunt reizen: slapen, eten, vervoer, excursies ... alles kun je

Land : Rusland
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 27.95
Lees Meer

Reisgidsen

Reisgids Kamschatka - Kamchatka - Kamtsjatka | Trescher Verlag

Vooralsnog enige goede reisgids over dit unieke gebied. Goede Duitstalige reisgids met veel culturele beschrijvingen. Daarnaast ook aandacht voor praktische zaken als overnachten en rondreizen. Bijzondere duitse uitgever, vaak als eerste een boek o

Land : Rusland
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 22.95
Lees Meer

Reisgidsen

Reisgids Capitool Moskou | Unieboek

Prachtig geillustreerde reisgids met o.a. 3D tekeningen, fraaie kaarten en geweldige foto’s. Daarnaast uitgebreide achtergrondbeschrijvingen. Echt om in de stemming te komen! Groot formaat gids. Capitool Reisgids Verrassend en indrukwekkend

Land : Rusland
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 28.99
Lees Meer

Reisgidsen

Reisgids Konigsberg - Kaliningrad | Trescher Verlag

Goede Duitstalige reisgids met veel culturele beschrijvingen. Daarnaast ook aandacht voor praktische zaken als overnachten en rondreizen. Bijzondere duitse uitgever, vaak als eerste een boek over een bepaald gebied of land. Im Kaliningrader Gebie

Land : Rusland
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 24.95
Lees Meer

Reisgidsen

Reisgids City Guide St. Petersburg | Lonely Planet

De perfecte reisgids voor zowel de georganiseerde als de zelfstandige reiziger. Naast een algemene inleiding van de stad vol met praktische informatie over hoe je er het beste kunt reizen: slapen, eten, vervoer, excursies ... alles kun je er in vin

Land : Rusland
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 19.95
Lees Meer

Reisverhalen

Opruiming - Reisverhaal De Cirkel rond | Michael Palin

De cirkel rond is Michael Palins dagboekverslag van zijn avontuurlijke reis rond de grootste oceaan ter wereld. Op zijn eigen, charmante wijze doet Palin verslag van zijn belevenissen in de zo verschillende cultuurgebieden die hij op deze route aan

Land : Rusland
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 8.90
Lees Meer

Reisgidsen

Reisgids Kunstreiseführer Russland | Dumont

Zeer diepgaande reisgids op het gebied van kunst, cultuur en geschiedenis. Veel plattegronden van interessante bezienswaardigheden, beschrijvingen van achtergronden. Absoluut een aanrader voor de geïnteresseerde reiziger! Russland hat als Ziel v

Land : Rusland
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 35.95
Lees Meer

Wegenkaarten

Wegenkaart - landkaart Rusland: van Oeral gebergte tot Baikalmeer | Reise Know-How Verlag

Tweetalige kaart (Engels en Duits). Door ingetekende lengte- en breedtegraden is het gebruik van GPS mogelijk. Met hoogtelijnen en uitgebreid wegennetwerk: daarnaast worden ook de afstanden tussen belangrijke plaatsen duidelijk leesbaar weergegeven

Land : Rusland
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 10.95
Lees Meer

Reisgidsen

Reisgids Russia- Rusland | Insight Guides

Dé gids als het gaat om achtergrondinformatie en prachtige foto’s. Door het formaat en gewicht niet zo zeer om mee te nemen, als wel om thuis voor en na de reis uitgebreid te lezen. Kwalitatief van een hoog niveau! Engels. Russia remains an en

Land : Belarus - Witrusland
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 25.95
Lees Meer

Wegenkaarten

Wegenkaart - landkaart Siberia - Siberië | ITMB

Een degelijke kaart met aanduidingen van o.a. nationale parken, vliegveld, benzinepomp, dirt-roads en kleine plattegrond van hoofdstad. Als overzichtskaart goed te gebruiken. Can you name anyone who has published a detailed map of Siberia? I cann

Land : Rusland
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 11.75
Lees Meer

Reisgidsen

Reisgids The Northwest Passage Atlantic to Pacific - a Portrait and Guide | Bradt

  The Northwest Passage is an ice-choked waterway with spectacular landscapes and a powerful history of naval endeavour. It is also an unfolding opportunity for adventurous travel. The five-century dream of a trade route to Asia by way of a shor

Land : Rusland
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 23.50
Lees Meer

Reisgidsen

Reisgids Trans-Siberian Handbook - Trans Siberië | Trailblazer

Siberia: now wide open to visitors – for the first time in Russia's history you can now travel almost anywhere you want in Siberia: we tell you how to arrange a trip, where to buy tickets and where to go. Kilometre-by-kilometre route guide – c

Land : Rusland
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 21.95
Lees Meer

Reisgidsen

Reisgids Moskau (Duits) Moskou | Marco Polo

Handige en overzichtelijke, kleine reisgids voor een eerste kennismaking met de vakantiebestemming. Globale uitklapkaart achterin, makkelijk binnenzakformaat. Let op: duitstalig Kompakter Reiseführer mit Insider-Tipps Immer aktuell und gut i

Land : Rusland
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 14.50
Lees Meer

Reisverhalen

Moskou is een gekkenhuis, Verhalen over een wereldstad - reisverhaal Moskou

Peter dH'amecourt woont inmiddels zeventien jaar in Moskou en is het NOS gezicht van de Nederlandse televisie. Zoals de meeste Nederlanders in Moskou heeft hij een haat/liefde verhouding met de Russische hoofdstad. In het eerste hoofdstuk vertelt hij

Land : Rusland
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 17.00
Lees Meer

Reisgidsen

Reisgids ANWB extra stadsgids St. Petersburg | ANWB Media

Dé compacte reisgids St.-Petersburg. Met handige uitneembare kaart   Met de ANWB Extra reisgids St.-Petersburg hebt u een handzame reisgezel. "Bezoek de tempel van de kunst, de Hermitage. Of wandel in het oudste park van de stad." In de reisg

Land : Rusland
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 10.95
Lees Meer

Reisverhalen

Reisverhaal Nothing is True and Everything is Possible | Peter Pomerantsev

Een interessante kijk in het moderne Rusland van de 21e eeuw. A journey into the glittering, surreal heart of 21st century Russia: into the lives of Hells Angels convinced they are messiahs, professional killers with the souls of artists, bohemia

Land : Rusland
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 12.50
Lees Meer

Reisgidsen

Reisgids Top 10 Reiseführer St. Petersburg | Vis-a-Vis

Es sind nicht nur die prunkvollen Paläste und die Pracht einer kaiserlichen Vergangenheit, auch erstklassige Restaurants, das pulsierende Nachtleben sowie Kunstgalerien und Museen von Weltrang prägen den unwiderstehlichen Charme von Russlands zwe

Land : Rusland
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 14.50
Lees Meer

Reisgidsen

Reisgids Pocket Moscow - St. Petersburg - Moskou | Lonely Planet

Pocket reisgidsen van Lonely Planet zijn een kleinere versie dan de 'echte' Planets. Vaak echter van bijzondere bestemmingen binnen een bepaald land waardoor er meer aandacht is en uitgebreidere tips zijn voor die bepaalde streek i.v.m. de grote Pl

Land : Rusland
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 11.50
Lees Meer

Kinderreisgidsen

Kinderreisgids Rusland - op wereldreis met Ben en Polo | NBD Biblion

De reeks Op wereldreis met Ben en Polo laat je kennismaken met enkele boeiende landen. In dit boek ontdek je samen met Ben Blog en zijn nieuwsgierige hond Polo van alles over Rusland. Over de geschiedenis van het land, de steden, de mensen, het ete

Land : Rusland
Aanbieder : DeZwerver
prijs vanaf : 14.00
Lees Meer
close

Wie wil jij inspireren met dit reisverhaal? Deel het snel!

close

Wie wil jij inspireren met dit reisverhaal? Deel het snel!