
Dan heb je die mooie reis gemaakt en staat je computer vol met foto’s. Hoe hou je die mooiste momenten vast in huis? De beste tips om je reisfoto's dagelijks terug te zien.
Deel 1 handelde volledig over de Sovjettijd, maar dat is slechts één periode uit de geschiedenis, en je kunt er in Moskou dagen mee vullen. Maar er is nog zóveel meer.
Zo zijn er de parken. Er is Alexander Park, naast het Kremlin, waar je de ceremoniële wisseling van de wacht bij het graf van de onbekende soldaat kunt aanschouwen en tal van bruidsparen in het openbaar hun trouwfoto's laten maken.
Ook is het leuk om te kijken naar de voorbijstruinende Russen tussen de vrolijk gekleurde bloembedden. Om de haverklap strijkt een vrouw of meisje hierin neer om zich te laten fotograferen – wulps lachje of getuite mond, knik in de heup en borsten naar voren. Sex appeal is een groot goed in Rusland, voor ieder die vrouw is.
Dan is er Gorky Park; the place to be op een zomerse zaterdag. Dit is een enorm park aan de oevers van de rivier. Langs de waterkant wordt volop gestruind, geskatet en gefietst; in het park zelf liggen mensen te zonnen of te picknicken. Er zijn veel horecagelegenheden, er is een water met trapbootjes en een ouderwetse draaimolen voor de kleintjes. Niet per se een mooi park, wel gezellig. Het wordt opgeknapt op kosten van een rijke miljonair.
Geen park, maar wel een plek van vertier is Arbat. Een oude straat die als voetgangersgebied is afgezet en van oudsher de thuisbasis voor kunstenaars schijnt te zijn. Nu zitten er vooral dertijn-in-een-dozijn-portrettekenaars en is het er heel toeristisch. Grappig om Moskou ook eens van deze kant te zien: schreeuwerige souvenirwinkels en volop eettenten die toeristen proberen binnen te lokken. Er zijn hier veel overdekte terrasjes en tal van restaurants. Opvallend is dat de meeste restaurants een thema hebben, vaak gekoppeld aan een bepaald land of periode, dat tot in details wordt doorgevoerd.
Wel moet gezegd worden dat het aantal toeristen in Moskou erg meevalt, en wat er rondloopt komt grotendeels uit de regio. Dit maakt zelfs de beroemdste hotspots als het Kremlin goed te bezichtigen. Het Kremlin is in wezen een stadje binnen een stad. Het woord betekent iets als burcht en is dus niet uniek voor Moskou. Het exemplaar hier is al vele eeuwen het centrum van de stad en heeft vrijwel de gehele Russische geschiedenis van nabij gezien. Het Kremlin in de huidige staat dateert van ongeveer de vijftiende eeuw. Van buitenaf zijn alleen de rode muren met de diverse torens goed zichtbaar. Binnen de muren ligt een groot terrein, waarvan een groot deel opgaat aan politieke gebouwen waar je als toerist niet bij in de buurt mag komen. Je vindt hier bijvoorbeeld het werkpaleis van Poetin. Het toeristische hart van het Kremlin wordt gevormd door Sobornaya Plein, waar een paleis en maar liefst vijf kerken omheen liggen. Dit maakt het een uiterst fotogenieke plek.
De kerken variëren in grootte en voormalige functie. Zo is er een piepklein kerkje dat door de hoge geestelijken werd gebruikt, een kapel die bij het paleis van de geestelijken hoort, de kerk waar vrijwel alle tsaren en tsarina's begraven liggen (totdat Sint Petersburg die functie overnam), de kerk van de koninklijke familie en de kathedraal die eeuwenlang het hart van de Russisch-orthodoxe kerkgemeenschap was. Van binnen zijn het stuk voor stuk parels vol met fresco's in warme tinten en gouden iconografieën – vergelijkbaar met het interieur van Grieks-orthodoxe kerken. Ze zijn echter niet meer als kerk in gebruik en daarmee is de vrome sfeer helaas niet goed voelbaar meer. Desalniettemin zijn ze een bezoek waard. Een heel ander stuk geschiedenis dan dat van hamer en sikkel!
Hetzelfde geldt voor de Sint Basil's Kathedraal aan het Rode Plein; Moskou's meest beroemde plaatje. Dit gebouw oogt in het echt net zo sprookjesachtig als op foto's. Vanbinnen is het wel heel anders dan gedacht, maar niet minder mooi. Het is niet één kerk maar een aaneenschakeling van kapelletjes, gangen, trappen en torenkamers. Stuk voor stuk prachtig en enorm rijk gedecoreerd, vooral met fresco's.
Souvenirs kopen doe je in Izmailovo; een nagebouwd oud Kremlin met een braderie als middelpunt. Al snel nadat je bovengronds bent gekomen uit de metro zie je het kitscherige themapark in volle omvang liggen. Als een uit de kluiten gewassen speelgoedburcht, inclusief plastic looks. Ga wel op woensdag of in het weekend, anders is de braderie er niet en tref je een uitgestorven spookstadje.
Aan een namaak-middeleeuws stadspleintje vol bizarre gebouwen ligt hier het wodkamuseum. Een tweetal kamers met veel bijzondere flessen, historisch materiaal en Engelse toelichting, dus de perfecte plek om wat wijzer te worden over de geschiedenis van één van Ruslands nationale symbolen. De moraal van het museum laat zich samenvatten als: wodka is een primaire levensbehoefte en we zijn trots op ons nationale product! Patriottisme blijft een Russisch talent.
Letterlijk en figuurlijk uitwaaien van alle indrukken doe je door middel van een boottocht. Anderhalf uur kun je varen over de Moskourivier. Het eerste stuk van de tocht gaat langs zo veel groen dat de stad héél ver weg lijkt. Vervolgens passeer je diverse bekende plekken, zoals Gorky Park en het Kremlin, en het monsterlijk grote standbeeld van Peter de Grote. Ontspanning gegarandeerd!
De lijst met bezienswaardigheden is nog lang niet ten einde. Er zijn tal van leuke restaurantjes met alle denkbare keukens uit de regio en volop boeiende musea te bezoeken. Er is het beroemde Novodevichyklooster inclusief bijhorende begraafplaats vol beroemdheden. En natuurlijk is er nog het wereldberoemde metrostelsel dat een dagactiviteit op zichzelf is, en een eigen verhaal waard.
Dus ja, Moskou is dan misschien een op het eerste oog niet zo heel toegankelijke stad in een land waar boosaardigheid nooit ver weg is en de politie er niet per se is om je te helpen, maar dit karakter is niet los te koppelen van de lokale geschiedenis, en dát maakt Moskou zo'n intrigerende plek om naartoe te gaan. Je vervelen doe je hier niet, dat behoeft geen uitleg meer!
Dit artikel is onderdeel van een tweeluik. Lees hier het eerste deel van dit artikel over Moskou.