Tips waarom Moskou de moeite waard is

Reportages

Deel 1 handelde volledig over de Sovjettijd, maar dat is slechts één periode uit de geschiedenis, en je kunt er in Moskou dagen mee vullen. Maar er is nog zóveel meer.

tekst Yverne Berkers

  Zo zijn er de parken. Er is Alexander Park, naast het Kremlin, waar je de ceremoniële wisseling van de wacht bij het graf van de onbekende soldaat kunt aanschouwen en tal van bruidsparen in het openbaar hun trouwfoto's laten maken.
  Ook is het leuk om te kijken naar de voorbijstruinende Russen tussen de vrolijk gekleurde bloembedden. Om de haverklap strijkt een vrouw of meisje hierin neer om zich te laten fotograferen – wulps lachje of getuite mond, knik in de heup en borsten naar voren. Sex appeal is een groot goed in Rusland, voor ieder die vrouw is.
  Dan is er Gorky Park; the place to be op een zomerse zaterdag. Dit is een enorm park aan de oevers van de rivier. Langs de waterkant wordt volop gestruind, geskatet en gefietst; in het park zelf liggen mensen te zonnen of te picknicken. Er zijn veel horecagelegenheden, er is een water met trapbootjes en een ouderwetse draaimolen voor de kleintjes. Niet per se een mooi park, wel gezellig. Het wordt opgeknapt op kosten van een rijke miljonair.

  Geen park, maar wel een plek van vertier is Arbat. Een oude straat die als voetgangersgebied is afgezet en van oudsher de thuisbasis voor kunstenaars schijnt te zijn. Nu zitten er vooral dertijn-in-een-dozijn-portrettekenaars en is het er heel toeristisch. Grappig om Moskou ook eens van deze kant te zien: schreeuwerige souvenirwinkels en volop eettenten die toeristen proberen binnen te lokken. Er zijn hier veel overdekte terrasjes en tal van restaurants. Opvallend is dat de meeste restaurants een thema hebben, vaak gekoppeld aan een bepaald land of periode, dat tot in details wordt doorgevoerd.

  De gebaande paden

  Wel moet gezegd worden dat het aantal toeristen in Moskou erg meevalt, en wat er rondloopt komt grotendeels uit de regio. Dit maakt zelfs de beroemdste hotspots als het Kremlin goed te bezichtigen. Het Kremlin is in wezen een stadje binnen een stad. Het woord betekent iets als burcht en is dus niet uniek voor Moskou. Het exemplaar hier is al vele eeuwen het centrum van de stad en heeft vrijwel de gehele Russische geschiedenis van nabij gezien. Het Kremlin in de huidige staat dateert van ongeveer de vijftiende eeuw. Van buitenaf zijn alleen de rode muren met de diverse torens goed zichtbaar. Binnen de muren ligt een groot terrein, waarvan een groot deel opgaat aan politieke gebouwen waar je als toerist niet bij in de buurt mag komen. Je vindt hier bijvoorbeeld het werkpaleis van Poetin. Het toeristische hart van het Kremlin wordt gevormd door Sobornaya Plein, waar een paleis en maar liefst vijf kerken omheen liggen. Dit maakt het een uiterst fotogenieke plek.

  De kerken variëren in grootte en voormalige functie. Zo is er een piepklein kerkje dat door de hoge geestelijken werd gebruikt, een kapel die bij het paleis van de geestelijken hoort, de kerk waar vrijwel alle tsaren en tsarina's begraven liggen (totdat Sint Petersburg die functie overnam), de kerk van de koninklijke familie en de kathedraal die eeuwenlang het hart van de Russisch-orthodoxe kerkgemeenschap was. Van binnen zijn het stuk voor stuk parels vol met fresco's in warme tinten en gouden iconografieën – vergelijkbaar met het interieur van Grieks-orthodoxe kerken. Ze zijn echter niet meer als kerk in gebruik en daarmee is de vrome sfeer helaas niet goed voelbaar meer. Desalniettemin zijn ze een bezoek waard. Een heel ander stuk geschiedenis dan dat van hamer en sikkel!

  Hetzelfde geldt voor de Sint Basil's Kathedraal aan het Rode Plein; Moskou's meest beroemde plaatje. Dit gebouw oogt in het echt net zo sprookjesachtig als op foto's. Vanbinnen is het wel heel anders dan gedacht, maar niet minder mooi. Het is niet één kerk maar een aaneenschakeling van kapelletjes, gangen, trappen en torenkamers. Stuk voor stuk prachtig en enorm rijk gedecoreerd, vooral met fresco's.

  Souvenirs, wodka en bootje varen

  Souvenirs kopen doe je in Izmailovo; een nagebouwd oud Kremlin met een braderie als middelpunt. Al snel nadat je bovengronds bent gekomen uit de metro zie je het kitscherige themapark in volle omvang liggen. Als een uit de kluiten gewassen speelgoedburcht, inclusief plastic looks. Ga wel op woensdag of in het weekend, anders is de braderie er niet en tref je een uitgestorven spookstadje.

  Aan een namaak-middeleeuws stadspleintje vol bizarre gebouwen ligt hier het wodkamuseum. Een tweetal kamers met veel bijzondere flessen, historisch materiaal en Engelse toelichting, dus de perfecte plek om wat wijzer te worden over de geschiedenis van één van Ruslands nationale symbolen. De moraal van het museum laat zich samenvatten als: wodka is een primaire levensbehoefte en we zijn trots op ons nationale product! Patriottisme blijft een Russisch talent.

  Letterlijk en figuurlijk uitwaaien van alle indrukken doe je door middel van een boottocht. Anderhalf uur kun je varen over de Moskourivier. Het eerste stuk van de tocht gaat langs zo veel groen dat de stad héél ver weg lijkt. Vervolgens passeer je diverse bekende plekken, zoals Gorky Park en het Kremlin, en het monsterlijk grote standbeeld van Peter de Grote. Ontspanning gegarandeerd!

  Tot slot

  De lijst met bezienswaardigheden is nog lang niet ten einde. Er zijn tal van leuke restaurantjes met alle denkbare keukens uit de regio en volop boeiende musea te bezoeken. Er is het beroemde Novodevichyklooster inclusief bijhorende begraafplaats vol beroemdheden. En natuurlijk is er nog het wereldberoemde metrostelsel dat een dagactiviteit op zichzelf is, en een eigen verhaal waard.
  Dus ja, Moskou is dan misschien een op het eerste oog niet zo heel toegankelijke stad in een land waar boosaardigheid nooit ver weg is en de politie er niet per se is om je te helpen, maar dit karakter is niet los te koppelen van de lokale geschiedenis, en dát maakt Moskou zo'n intrigerende plek om naartoe te gaan. Je vervelen doe je hier niet, dat behoeft geen uitleg meer!

  Dit artikel is onderdeel van een tweeluik. Lees hier het eerste deel van dit artikel over Moskou.


  Inspiratie voor Rusland

  Slimme Reistips

  Dan heb je die mooie reis gemaakt en staat je computer vol met foto’s. Hoe hou je die mooiste momenten vast in huis? De beste tips om je reisfoto's dagelijks terug te zien.

  Lees Meer Door: Fleur Besters

  Slimme Reistips

  Ergens in het ontoegankelijke Altajgebergte, waar de grenzen van Rusland, Mongolië, China en Kazachstan elkaar ontmoeten, zou het legendarische Shambhala zich bevinden: het Boeddhistisch paradijs.

  Lees Meer Door: Hans Karel

  Toffe Roadtrips

  Van Agatha Christie tot Ian Flemming: treinreizen spelen een grote rol in verhalen, films en in onze verbeelding. De moeder aller treinreizen is toch wel de Transsiberië Express, dwars door 's werelds grootste natie Rusland. De Transmonog

  Lees Meer Door: Sanne Helbers

  Slimme Reistips

  Het is niet het oudste of het grootste, maar wel het meest bijzondere metrostelsel ter wereld: dat van de Russische hoofdstad Moskou. Geen trip naar deze stad is compleet zonder een dagje underground. Een dag met de metro waarin het stels

  Lees Meer Door: Yverne Berkers

  Deel 1 handelde volledig over de Sovjettijd, maar dat is slechts één periode uit de geschiedenis, en je kunt er in Moskou dagen mee vullen. Maar er is nog zóveel meer.

  Lees Meer Door: Yverne Berkers

  Een trip naar Moskou moet je uitleggen. Bij de meeste mensen doemt een duister en grimmig beeld op, vol vrieskou en bontmutsen en laveloze zwervers die op straat liggen met wodka in de hand. Het is politiek gezien ook geen oncontroversiële ke

  Lees Meer Door: Yverne Berkers

  Toffe Roadtrips, Verre Avonturen

  Tegenwoordig kun je niet meer op wereldreis zonder terug te komen met een bijzonder videootje. Eerlijk gezegd vinden wij veel van die "leuk bedoelde" reisvideo's niet zo heel bijzonder, maar zo af en toe zit er wel een heel leuke bij, zoals de

  Lees Meer Door: Reisbijbel

  Toffe Roadtrips

  Wie zichzelf eens wil trakteren op een ongenadig harde klap in het gezicht, raad ik aan te landen op Cherémetiévo Airport. Snauwende douaniers, kindsoldaten, jaren ’60 formica en KGB-Engels; voor wie houdt van de films die SBS6

  Lees Meer Door: Ferdinand Beltman

  Solitude; in the wake of Willem Barentsz, is de neerslag van een roadtrip die Jeroen Toirkens en Petra Sjouwerman ondernamen door de Barentsz regio, het Arctische noorden van Noorwegen, Zweden, Finland en Rusland.

  Lees Meer Door: Theo Molenaar

  Slimme Reistips

  Natuurlijk zijn tijdens het eten je geur en smaak de belangrijkste zintuigen. Toch is ook je zicht essentieel om optimaal van je eten te kunnen genieten. In steeds meer plaatsen op de wereld kun je het experiment aangaan om het eens zonder je ogen

  Lees Meer Door: Ruud Beerens

  Eerder plaatsen we al een video van het nieuwe video-fenomeen hyper-timelapse. Dit zijn time-lapse video's, waarbij de camera grote afstanden aflegt waardoor je als het ware in de video wordt gezogen. Dat dat bijzondere video's oplevert wa

  Lees Meer Door: Reisbijbel

  Verre Avonturen

  Wat voor beeld hebben wij van andere landen? Chileens videobedrijf Woki Toki probeerde dat in video's van 2 minuten samen te vatten aan de hand van video's die op internet heel populair zijn. Zo ontstaat het beeld van landen waar mensen&nb

  Lees Meer Door: Reisbijbel

  Met de landing op de luchthaven van Helsinki is de grote terugreis begonnen! Met openbaarvervoer reizen we van Helsinki, Tallinn, Sint Petersburg, Moskou, Minsk en Berlijn terug naar huis. Een heerlijke treinreis door Europa.

  Lees Meer Door: Reisbijbel

  De reiszoekwebsite Skyscanner heeft een onderzoekje gedaan onder zijn bezoekers naar welke landen in de wereld de meest onvriendelijke bevolking hebben. De Fransen kwamen daarbij als meest onvrien

  Lees Meer Door: Reisbijbel

  Slimme Reistips

  De beste manier om een stad te ontdekken is natuurlijk met behulp van een local. Die kennen de stad op hun duimpje en kunnen je unieke tips geven die in geen enkele reisgids zijn terug te vinden. 
  Helaas hebben maar weinig reizigers vr

  Lees Meer Door: Reisbijbel

  Reizen naar Rusland

  Prijs: €0 - €10000
  Dagen: 0 - 30

  Rondreis

  Rondreis Rusland

  Tijdens deze avontuurlijke rondreis door Rusland wanen we ons in een sprookje. Statige Tsarenpaleizen en kleurrijke kathedralen steken af tegen een witte achtergrond. Op het platteland vind je nog kleine dorpjes met houten huisjes die zo uit een spro

  Land : Rusland
  Aanbieder : Baobab
  prijs vanaf : 1498.00
  Lees Meer

  Rondreizen

  Rondreis Rusland, 14 dagen

  Moskou en Sint-Petersburg laten je tijdens deze rondreis het moderne Rusland zien. In de steden van de Gouden Ring en in het landelijke gebied eromheen komt het oude Rusland tot leven.

  Land : Rusland
  Aanbieder : Djoser
  prijs vanaf : 1495.00
  reisduur : 14 dagen
  Lees Meer

  Rondreizen

  Klassiek Rusland Herfstspecial

  - Compleet programma met veel excursies (en entreegelden) inclusief - Ontdek het machtige Kremlin en het Rode Plein in Moskou - Beleef het 'echte Rusland' in romantisch Soezdal - Per hoge snelheidstrein van Moskou naar St. Petersburg - Volop cul

  Land : Rusland
  Aanbieder : NRV
  prijs vanaf : 1094.00
  reisduur : 9
  Lees Meer

  Rondreizen

  7-daagse Single Stedentrip Moskou en St. Petersburg

  Moskou, duidelijk het middelpunt van de Russische cultuur en rijk aan vele culturele monumenten. Zoals het Rode Plein waar het machtscentrum van Moskou en Rusland zich bevindt, het Kremlin. Maar ook de sprookjesachtige Basiliuskathedraal, het mausole

  Land : Rusland
  Aanbieder : Fox
  prijs vanaf : 1099.00
  reisduur : 7 dagen
  Lees Meer

  Rondreizen

  Rondreis Rusland, 8 dagen

  Een stedentrip naar de twee mooiste steden van Rusland. Moskou en Sint-Petersburg geven beide een compleet ander beeld van het moderne Rusland. Zowel in de zomer als in de wintermaanden zijn deze uiteenlopende steden de moeite waard.

  Land : Rusland
  Aanbieder : Djoser
  prijs vanaf : 1095.00
  reisduur : 8 dagen
  Lees Meer

  Rondreizen

  17-daagse privé rondreis per trein Trans Mongolië Express

  Geniet van deze droomreis per trein van Moskou naar Beijing dwars door onvoorstelbare landschappen, verschillende tijdzones en fascinerende indrukken! Verblijf een aantal nachten aan boord van de trein en zie de diversiteit aan landschappen aan u voo

  Land : Rusland
  Aanbieder : Fox
  prijs vanaf : 2610.00
  reisduur : 17 dagen
  Lees Meer

  Rondreis

  Rondreis RUSLAND - 23 dagen; Onontdekt Tatarstan, Oeral en Siberië

  Rusland is het grootste land ter wereld, vol cultuur, natuur en geschiedenis. Vreemd genoeg beperkt het toerisme zich er voornamelijk tot Moskou en Sint-Petersburg. Tijdens deze afwisselende reis ervaar je hoe veel meer Rusland te bieden heeft. Met d

  Land : Rusland
  Aanbieder : Koningaap
  prijs vanaf : 3995.00
  reisduur : 23 dagen / 22 nachten
  Lees Meer

  Rondreizen

  16-daagse internationale groepsreis de Transsiberische Tsarengoud Express

  Eén van de beroemdste treinreizen ter wereld op een comfortabele manier! ROUTE MOSKOU- BEIJING Beleef één van de beroemdste treinreizen ter wereld! Deze wereldberoemde, avontuurlijke treinreis herinnert aan vervlogen tijden en voert u in twee

  Land : Rusland
  Aanbieder : Fox
  prijs vanaf : 4799.00
  reisduur : 16 dagen
  Lees Meer

  Groepsreizen

  Rondreis RUSLAND - 14 dagen; Kremlin, kaviaar en kalinka

  Rusland, het grootste land ter wereld en het land waar het communisme met strenge hand regeerde. Het heeft echter een rijke historie die veel verder teruggaat dan de laatste honderd jaar. Rijk gedecoreerde kerken, oude kloosters en grote grijze kolos

  Land : RUSLAND
  Aanbieder : Koningaap
  prijs vanaf : 1595.00
  reisduur : 14
  Lees Meer

  Rondreizen

  Rondreis Rusland, 18 dagen

  Reis van Tatarstan via de Gouden Ring naar Moskou en Sint-Petersburg. We bezoeken de mooiste steden en maken kennis met het leven op platteland van dit immense land.

  Land : Rusland
  Aanbieder : Djoser
  prijs vanaf : 1795.00
  reisduur : 18 dagen
  Lees Meer

  Rondreizen

  12-daagse groepsrondreis Russisch Goud

  Tijdens deze reis door Rusland bezoeken we uiteraard de bekende hoogtepunten als het Kremlin in Moskou en de Hermitage in St. Petersburg. Daarnaast verblijven we in de steden van de Gouden Ring, een aantal van de oudste steden van Rusland met een s

  Land : Rusland
  Aanbieder : Fox
  prijs vanaf : 1399.00
  reisduur : 12 dagen
  Lees Meer

  Rondreizen

  Rondreis Rusland

  Tijdens deze avontuurlijke rondreis door Rusland wanen we ons in een sprookje. Statige Tsarenpaleizen en kleurrijke kathedralen steken af tegen een witte achtergrond. Op het platteland vind je nog kleine dorpjes met houten huisjes die zo uit een spro

  Land : Rusland
  Aanbieder : Sawadee
  prijs vanaf : 1498.00
  Lees Meer

  Rondreis

  Rondreis RUSLAND - 14 dagen; Kremlin, kaviaar en kalinka

  Rusland, het grootste land ter wereld en het land waar het communisme met strenge hand regeerde. Het heeft echter een rijke historie die veel verder teruggaat dan de laatste honderd jaar. Rijk gedecoreerde kerken, oude kloosters en grote grijze kolos

  Land : Rusland
  Aanbieder : Koningaap
  prijs vanaf : 1745.00
  reisduur : 14 dagen / 13 nachten
  Lees Meer

  Rondreis

  Rondreis Estland, Rusland en Finland

  Tijdens deze avontuurlijke rondreis door Estland, Finland en Rusland bezoeken we 3 indrukwekkende landen en reizen we door diverse gebieden. Naast de klassieke highlights van de drie landen nemen we ook ruim te tijd om de minder bekende gebieden te b

  Land : Rusland
  Aanbieder : Baobab
  prijs vanaf : 1598.00
  Lees Meer

  Rondreis

  Rondreis Rusland Winter

  Rusland in de winter is zoals een sprookje. Statige Tsarenpaleizen en kleurrijke kathedralen steken af tegen een witte winterse achtergrond. Op het platteland kun je wandelen door dorpjes met houten huisjes die zo uit een sprookje komen en een huskyt

  Land : Rusland
  Aanbieder : Baobab
  prijs vanaf : 1398.00
  Lees Meer

  Nieuwe reis

  Rondreis CENTRAAL-RUSLAND - 15 dagen; Siberische huisjes en Russische tsaren

  Tijdens deze afwisselende reis bezoek je de beroemde steden van Centraal-Rusland. In Kazan maak je kennis met de geschiedenis van de Tataren terwijl Jekaterinaburg voor altijd verbonden zal zijn met de laatste tsarenfamilie. Op de plaatsen waar de Ro

  Land : RUSLAND
  Aanbieder : Koningaap
  prijs vanaf : 2295.00
  reisduur : 15
  Lees Meer

  Rondreizen

  Rondreis Wit-Rusland, Kaliningrad en Polen, 12 dagen

  Tijdens deze bijzondere reis wanen we ons soms in voormalige Sovjet Unie bij het bezoeken van Belarus, ofwel Wit-Rusland, en in het Russische Kaliningrad. In de gezellige Hanzestad Gdansk in Polen komen Oost- en West-Europa samen.

  Land : Rusland
  Aanbieder : Djoser
  prijs vanaf : 1395.00
  reisduur : 12 dagen
  Lees Meer

  Nieuwe reis

  Rondreis RUSLAND - 23 dagen; Onontdekt Tatarstan, Oeral en Siberië

  Rusland is het grootste land ter wereld, vol cultuur, natuur en geschiedenis. Vreemd genoeg beperkt het toerisme zich er voornamelijk tot Moskou en Sint-Petersburg. Tijdens deze afwisselende reis ervaar je hoe veel meer Rusland te bieden heeft. Met d

  Land : RUSLAND
  Aanbieder : Koningaap
  prijs vanaf : 3995.00
  reisduur : 23
  Lees Meer

  Rondreizen

  Klassiek Rusland

  - Inclusief alle entreegelden (t.w.v. minimaal € 100!) - Rechtstreekse vlucht met KLM (op geselecteerde data) - Zeer compleet programma met veel excursies inclusief - Maar liefst 4 nachten in St. Petersburg - Ontdek het 'echte' Rusland tijdens

  Land : Rusland
  Aanbieder : NRV
  prijs vanaf : 1324.00
  reisduur : 13
  Lees Meer

  Nieuwe reis

  Groepsreis Sint-Petersburg en Moskou Citytrip; Rusland op zijn best

  Shoestring biedt een prachtige citytrip aan naar Rusland, het immense land met zijn rijke cultuur en tradities, bekend van Anna Karenina en Dostojevski, kerken en kaviaar. Je bezoekt tijdens deze stedentrip twee culturele hoogtepunten: Sint-Petersbur

  Land : RUSLAND
  Aanbieder : Shoestring
  prijs vanaf : 1299.00
  reisduur : 8 dagen / 7 nachten
  Lees Meer

  Rondreizen

  Rondreis Estland, Rusland en Finland

  Tijdens deze avontuurlijke rondreis door Estland, Finland en Rusland bezoeken we 3 indrukwekkende landen en reizen we door diverse gebieden. Naast de klassieke highlights van de drie landen nemen we ook ruim te tijd om de minder bekende gebieden te b

  Land : Rusland
  Aanbieder : Sawadee
  prijs vanaf : 1598.00
  Lees Meer

  Rondreizen

  12-daagse groepsrondreis Russisch Goud

  Tijdens deze reis door Rusland bezoeken we uiteraard de bekende hoogtepunten als het Kremlin in Moskou en de Hermitage in St. Petersburg. Daarnaast verblijven we in de steden van de Gouden Ring, een aantal van de oudste steden van Rusland met een s

  Land : Rusland
  Aanbieder : Fox
  prijs vanaf : 1379.00
  reisduur : 12 dagen
  Lees Meer

  Rondreizen

  17-daagse privé rondreis per trein Trans Mongolië Express

  Geniet van deze droomreis per trein van Moskou naar Beijing dwars door onvoorstelbare landschappen, verschillende tijdzones en fascinerende indrukken! Verblijf een aantal nachten aan boord van de trein en zie de diversiteit aan landschappen aan u voo

  Land : Rusland
  Aanbieder : Fox
  prijs vanaf : 2560.00
  reisduur : 17 dagen
  Lees Meer

  Rondreizen

  Rondreis Rusland Winter

  Rusland in de winter is zoals een sprookje. Statige Tsarenpaleizen en kleurrijke kathedralen steken af tegen een witte winterse achtergrond. Op het platteland kun je wandelen door dorpjes met houten huisjes die zo uit een sprookje komen en een huskyt

  Land : Rusland
  Aanbieder : Sawadee
  prijs vanaf : 1398.00
  Lees Meer

  Rondreizen

  7-daagse single groepsreis Moskou en St. Petersburg

  Moskou, duidelijk het middelpunt van de Russische cultuur en rijk aan vele culturele monumenten. Zoals het Rode Plein waar het machtscentrum van Moskou en Rusland zich bevindt, het Kremlin. Maar ook de sprookjesachtige Basiliuskathedraal, het mausole

  Land : Rusland
  Aanbieder : Fox
  prijs vanaf : 999.00
  reisduur : 7 dagen
  Lees Meer

  Rondreizen

  19-daagse groepsrondreis Trans Mongolië Express

  Wat zijn we er trots op u deze reis te kunnen presenteren, een uniek pareltje in ons aanbod! Middels de iconische Trans Mongolië Express ontdekt u gebieden waar elke reiziger van droomt. We overnachten deels aan boord van de trein, maar ook in uitst

  Land : Rusland
  Aanbieder : Fox
  prijs vanaf : 3249.00
  reisduur : 19 dagen
  Lees Meer

  Reisboeken en gidsen over Rusland

  Reisgidsen

  Reisgids Pocket Moscow - St. Petersburg - Moskou | Lonely Planet

  Pocket reisgidsen van Lonely Planet zijn een kleinere versie dan de 'echte' Planets. Vaak echter van bijzondere bestemmingen binnen een bepaald land waardoor er meer aandacht is en uitgebreidere tips zijn voor die bepaalde streek i.v.m. de grote Pl

  Land : Rusland
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 11.50
  Lees Meer

  Reisgidsen

  Reisgids Top 10 Reiseführer St. Petersburg | Vis-aVis

  Es sind nicht nur die prunkvollen Paläste und die Pracht einer kaiserlichen Vergangenheit, auch erstklassige Restaurants, das pulsierende Nachtleben sowie Kunstgalerien und Museen von Weltrang prägen den unwiderstehlichen Charme von Russlands zwe

  Land : Rusland
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 14.50
  Lees Meer

  Reisverhalen

  Reisverhaal De gloed van Sint Petersburg | Jan Brokken

  ‘Ik dwaal nog één keer door de stad. De mist trekt langzaam op. Het vriest niet meer maar het voelt kouder dan toen het min tien was, ik word ingehaald door haastige mensen, op weg naar een warm metrostation of een trolleybus. Ik neem een brede

  Land : Rusland
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 20.99
  Lees Meer

  Reisgidsen

  Reisgids Transsib-Handbuch - Trans Siberië express | Trescher Verlag

  Goede Duitstalige reisgids met veel culturele beschrijvingen. Daarnaast ook aandacht voor praktische zaken als overnachten en rondreizen. Bijzondere duitse uitgever, vaak als eerste een boek over een bepaald gebied of land.Eine Reise auf der leg

  Land : Rusland
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 26.95
  Lees Meer

  Reisgidsen

  Reisgids Trans-Siberian Railway - Transsiberië Expres | Lonely Planet

  Beschrijft de legendarische treinreis van Moskou naar Vladivostok of Beijing. Met veel praktische informatie over de plaatsen onderweg. Een stuk geschiedenis, cultuur en achtergronden is niet vergeten. Gaze through the window at the unfurling l

  Land : Rusland
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 23.95
  Lees Meer

  Reisverhalen

  Reisverhaal Petersburg, Paradijs in het Moeras | Peter d'Hamecourt

  Tsaar Peter de Grote pakte Rusland bij zijn nekvel en sleurde het tegenspartelend Europa binnen. Hij dwong zijn onderdanen letterlijk stenen bij te dragen aan het bouwen van een Europese hoofdstad, Sint Petersburg. Eerst waren er de grachtenpatrone

  Land : Rusland
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 12.50
  Lees Meer

  Wegenkaarten

  Wegenkaart - landkaart Siberia - Siberië | ITMB

  Een degelijke kaart met aanduidingen van o.a. nationale parken, vliegveld, benzinepomp, dirt-roads en kleine plattegrond van hoofdstad. Als overzichtskaart goed te gebruiken.Can you name anyone who has published a detailed map of Siberia? I cann

  Land : Rusland
  Aanbieder : DeZwerver
  prijs vanaf : 11.75
  Lees Meer
  close

  Heeft de reistips jou geholpen? Deel hem dan met anderen!

  close

  Heeft de reistips jou geholpen? Deel hem dan met anderen!