Reis je met de auto of camper naar Duitsland, dan heb je in al meer dan 50 steden een zogenaamde 'groene sticker Duitsland' nodig. De zogenaamde Umweltplakette kan je online bestellen en bespaart je een boete van 80 euro.
Wintersport met zonder ski’s
Witte belevenissen
Skiën zonder dat je thermokleding nodig hebt? Steeds meer mensen kiezen in plaats van of naast het skiën voor telemarken, langlaufen of wandelen. Extra of zeker zo intensief en je spaart een skipas uit!
Omdat veel skigebieden graag willen dat er naast het ouderwetse skiën of snowboarden ook op andere manieren genoten wordt, bieden ze vaak kortingen. In Skigebied Skijuwel in het Oostenrijkse Tirol krijg je bij je verblijf bijvoorbeeld de Alpbachtal card waarmee je gratis mee kan doen, of korting krijgt op activiteiten. Het gebied is ingesteld op zowel zomerse als winterse bezoekers, je kan er dus bij alle weersomstandigheden terecht.
Hiken, met of zonder sneeuwschoenen
Ook fijn als er minder sneeuw is gevallen als je had gehoopt, want dan duik je gewoon alsnog de natuur in. Je kan huttentochten lopen met de machtige toppen om je heen, onderweg opwarmen in een van de hutten en met de skibus terug naar een ander dorp. Er zijn dagelijks wandelingen met een gids, en extra leuk, ook geregeld met een fakkel in het donker.
Tip van Reisbijbel: “Ben je in Ski Juwel en heb je de smaak te pakken? Je kan ook zelf sneeuwschoenen of cross-country ski’s huren, met je kaart betaal je in Brandenberg dan maar zeven euro voor de materialen.”
Telemarken
Zodra het vriest gaan in Ski Juwel de tientallen sneeuwkanonnen aan. En dus kan je dan ook gaan telemarken. Terwijl skiërs dik ingepakt met de lift omhoog gaan, loop je nu met je ski’s omhoog. Er zijn enkele speciale routes in Ski Juwel aangelegd, maar je kan natuurlijk overal gaan waar je wilt. En, warm krijg je het nu sowieso!
Paragliden
Niet het goedkoopste avontuur, maar wel heel gaaf natuurlijk: paragliden. Over de sneeuw vliegen, maar dan echt. Samen met een instructeur zweef je vanaf een van de toppen door de lucht, om vlak bij een van de hutten te landen en bij te komen. Voor net geen 500 euro kan je zelfs een zesdaagse beginnerscursus volgen, waarbij je minstens vijf hoge vluchten maakt.
Bowlen of kegelen
Het hoort er eigenlijk wel een beetje bij: een avondje bowlen of kegelen in je skidorp. Even de armen aan het werk zetten in plaats van de vermoeide benen. Hoe ouder hoe beter, geldt bijna voor de kegelbanen, doorgaans in kelders van hotels gevestigd. Boek meteen als je aankomt in het gebied een baan, want het is vaak een populaire bezigheid voor wintersporters.
Tip van Reisbijbel: “In het Oostenrijkse Kramsach troffen wij een enorme retro kegelbaan, met een enorm vrolijke eigenaar die de kelder onder hotel Iris heeft omgebouwd tot een discobaan. Met glitters, foute posters en muziek afgestemd op de aanwezigen. Boven is de retro sfeer nog authentiek en eet je samen met de locals een enorme schnitzel met halve liter bier in een vaas erbij.”
Curling of schieten
Doel raken, dat staat bij beide ‘sporten’ centraal. Met de gratis (ski)bus rij je naar Brandenberg om daar op de overdekte, maar open, curlingbaan je slag te slaan. Of nou ja, schuiven dus. En eerlijk is eerlijk, het is een Olympische sport, dus best cool toch?
Tip van Reisbijbel: “Net iets meer vaart achter je schot? Kijk dan of je ergens kan gaan schieten, op een schietbaan. In Breitenbach leg je een keer in de week gratis aan, ook voor kinderen geschikt. Je mag ’t veertig keer proberen.”
Bijkomen in het water
Met het skiën niet gevallen? Dan durf je wellicht de dubbele looping aan die je in het waterpark Wörgler Wasserwelt kan maken. Het grootste, en naar het schijnt meest avontuurlijke zwembad in Tirol, zeker nu je er dus in een waterglijbaan twee maal over de kop kan gaan. Je kan gratis terecht in het zwembad, voor de looping betaal je iets extra’s, de andere glijbanen zijn wel gratis.
Na een dag buiten is niets fijner dan lekker opwarmen in de sauna. In Oostenrijk is een echte vrije sauna-cultuur. Bijvoorbeeld bij camping Stadlerhof in Kramsach, waar Reisbijbel met de camper verbleef. Daar kunnen gasten en anderen bijkomen in meerdere sauna’s en zelfs buiten zwemmen in een verwarmd zwembad.
Ook naar Alpbachtal?
Via het toerismebureau kan je de meeste extra’s reserveren: kijk hier voor meer informatie. Benieuwd wat een hotel kost? Kijk dan hier. Kamperen is zeker zo leuk, ook in de winter. Heb je geen camper of caravan? Leen er eentje van een andere reiziger, via Camptoo.