Land van communisme, tsaren en wodka
Rusland, dat officieel de Russische Federatie heet, is met een oppervlakte van 17 miljoen vierkante kilometer het grootste land van de wereld. Een kwart van Rusland ligt in Europa en het overige deel ligt in Azië. Van oost naar west is het land 9.000 km lang en het strekt zich uit over meer dan 11 verschillende tijdszones. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Rusland een enorm veelzijdig land is. Het contrast tussen Kaliningrad of St Petersburg in het westen en Wladiwostok aan de Stille Oceaan in het oosten is gigantisch.
De grootste trekpleisters van het land zijn de twee indrukwekkende metropolen Moskou en Sint-Petersburg. In deze twee mondaine steden vind je, naast de wereldberoemde bezienswaardigeheden als het Kremlin en het Rode Plein (Moskou) en de Hermitage (Sint-Petersburg), veel sjieke winkels en internationale modehuizen. Ook het nachtleven is hier zeer de moeite waard. Overal zijn barretjes, cafe”s en clubs, die tot in de late uurtjes open zijn. Beide steden lenen zich dan ook uitstekend voor een stedentrip.
Een heel ander beeld van Rusland krijg je wanneer je het platteland bezoekt. Daar vind je temidden van de natuurschoon, de meren en de rivieren juist weer karakteristieke houten huisjes, prachtige kerken en adembenemend mooie kloosters.
Een ander absoluut hoogtepunt is de reis met de Transsiberië Expres, de moeder aller treinreizen. Reizen per trein over deze wereldberoemde spoorlijn biedt je een unieke kans om kennis te maken met het échte Rusland. Onderweg kom je langs ruige bergketens, uitgestrekte toendra’s en gigantische wouden en de steden en plaatsen langs deze spoorlijn hebben ieder een eigen verhaal.
klimaat Rusland
Klimaattype: Landklimaat (Df) met uitzondering van:
– het zuiden: Steppeklimaat (BS) tot een Woestijnklimaat (BW)
– het zuiden langs de zwarte zee: Mediterraan klimaat (Cs)
– het uiterste noorden: Toendraklmaat (ET) tot een poolklimaat (EF) op de bergtoppen bij Moermansk
Gem. temp. zomer (juli-augustus-september) 18°C
Gem. temp. winter (januari-februari-maart) -13°C
Regenseizoen: geen
Beste reistijd: mei tot oktober
Algemeen
Het grootste gedeelte van Rusland heeft een landklimaat met koude winters en warme zomers. De winter loopt ongeveer van november tot april en de zomer van juni tot september. Temperaturen liggen in de zomer rond de 23 graden terwijl het in de winter gemiddeld -5 graden is.
Oost Siberië
Oost-Siberië heeft eveneens een landklimaat, alleen is het landklimaat hier nog wat extremer dan dat in de rest van Rusland. Door de grote afstanden van de kust is de invloed van het zeewater hier nihil en is er hier sprake van één van de meest uitgesproken landklimaten ter wereld. De verschillen tussen zomer en winter zijn hier enorm (veelal 65 graden verschil gemiddeld). Ook duurt de winter hier zo”n 8 maanden; dus veel langer dan in de rest van Rusland. Opvallend is hier ook de snelle overgang van winter naar zomer en omgekeerd. Er is wel sprake van een lente en een herfst maar deze duren vrij kort aangezien de zomer eind mei plotseling inzet en de winter vanaf september al begint in te vallen.
Het zuiden
In het zuiden van Rusland gaat ten zuiden van Samara het landklimaat over in een steppeklimaat en in de buurt van de Kaspische Zee zelfs in een woestijnklimaat. Hier is het in de zomer warmer en in de winter iets milder dan in het gedeelte van Rusland dat te maken heeft met een landklimaat.
Het zuiden langs de zwarte zee
Het zuiden langs de zwarte zee heeft een mediterraan klimaat met warme zomers en milde winters. Hier stijgt de temperatuur zomers overdag tot zo”n 30 graden, maar zo af en toe zijn ook temperaturen van zo”n 40 graden mogelijk. De temperatuur is dan ook vergelijkbaar met Spanje en Zuid-Frankrijk. Vooral in de lagere delen is het warm. Grozny met gemiddeld 30 graden en Volgograd met 30,8 graden zijn het warmst.
Uiterste noorden
Vlak langs de kust met de Barentszzee en op Nova Zembla is sprake van een toendraklimaat. Op de bergtoppen van Moermansk is sprake van een poolklimaat. De winters zijn hier lang en extreem koud, maar tijdens de korte zomer worden temperaturen boven het vriespunt genoteerd, waarbij het kan voorkomen dat alle sneeuw smelt. De bodem ontdooit dan en boven de permafrost ontstaan moerrassen. In het uiterste noorden van Rusland heerst een pool- en toendraklimaat.
Neerslag
De hoeveelheid neerslag neemt in Rusland over het algemeen van west naar oost af, behalve aan de kust van de Grote Oceaan en in het bergland aan de grens met Mongolië. De meeste neerslag valt aan de Kaukasische kust van de Zwarte Zee, terwijl in de woestijn- en steppegebieden van Oost-Siberië veel minder regen, soms nog geen 50 mm per jaar. In het midden van de Europese zone van Rusland bedraagt de gemiddelde jaarlijkse neerslag meestal tussen de 500 en 600 mm, en dat is minder dan in Nederland en België. Ten zuidoosten van Moskou en dan vooral in de Kaspische laagvlakte valt vrij weinig neerslag. Er valt hier minder dan 200 millimeter neerslag per jaar en het steppeklimaat gaat hier dan ook langzaam over in een woestijnklimaat. In het binnenland valt de meeste neerslag in voorjaar en zomer, terwijl in het gebied ten oosten van de Zwarte Zee de meeste neerslag in de wintermaanden valt. In het Centraal-Aziatische deel van Rusland zijn de zomers heet en droog. De meeste regen valt hier in de lente.
Beste reistijd
Over het algemeen is de beste tijd om een bezoek te brengen aan Rusland de periode tussen mei en oktober. Juli en augustus zijn de warmste maanden. In de maanden mei, juni, september en oktober is het aangenaam, vooral in de toeristische gebieden, zoals de Zwarte zee en de steden Moskou en St. Petersburg.
reisadvies Rusland
De afgelopen jaren waren er meerdere terroristische aanslagen in de stad Moskou. Onder andere een vliegveld en de metro waren het doelwit. De dreiging van nieuwe aanslagen blijft aanwezig. Vooral in grote steden in het zuiden van Rusland.
De veiligheidssituatie in Tsjetsjenië en de overige gebieden van de Noord-Kaukasus blijft zorgelijk. Geweld in deze gebieden kan leiden tot een hoger veiligheidsrisico in Rusland en vooral in Moskou. Bekijk voor vertrek altijd het meest actuele reisadvies op de site van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Hierin staat alle onveilige gebieden precies beschreven.
Demonstraties
In de grote steden kunnen demonstraties en bijeenkomsten voorkomen die mogelijk tot geweld leiden. Vermijd daarom demonstraties en bijeenkomsten.
Controle dataverkeer via Russisch netwerk
Russische autoriteiten mogen gegevens over belgedrag en internetgedrag via Russische communicatienetwerken in de gaten houden, analyseren en bewaren. Dat staat in de Russische wet. Wees zich hiervan bewust als u in Rusland belt, een e-mail stuurt of op internet surft.
Diefstal in Moskou en Sint-Petersburg
Bezoekt u de steden Moskou of Sint-Petersburg en omgeving? Pas dan op voor zakkenrollers en tasjesdieven. Die zijn vaak actief op plekken waar veel toeristen komen. Het Nederlands consulaat in Sint-Petersburg heeft ook meldingen ontvangen van gewelddadige straatovervallen en bedreigingen met wapens. Ga bij voorkeur niet alleen de straat op, maar met meerdere mensen.
Racisme tegen buitenlanders
De afgelopen jaren is er meer racistisch geweld tegen buitenlanders. Vooral mensen met een niet-blanke huidskleur moeten extra voorzichtig zijn. Wees op uw hoede voor mogelijke vreemdelingenhaat. Vermijd demonstraties en bijeenkomsten van grote groepen (vooral jongeren). Deze kunnen tot geweld leiden. Ook voorbijgangers kunnen door de politie worden aangehouden.
Diefstal kentekenplaten
In de stad Moskou worden steeds vaker buitenlandse kentekenplaten gestolen. Criminelen verwijderen deze van buitenlandse auto’s. Ze laten een briefje achter met de mededeling dat de platen tegen betaling zijn terug te krijgen. De politie van de stad Moskou doet hier vrijwel niets aan.
Homoseksualiteit is niet algemeen geaccepteerd
Homoseksualiteit wordt niet algemeen geaccepteerd in Rusland. Een wet verbiedt ‘propaganda van niet-traditionele seksuele relaties onder minderjarigen’. Iemand die deze wet overtreedt, krijgt een straf. Dat kan een boete of celstraf zijn, maar ook dat iemand verplicht het land uit moet. Dit geldt ook voor buitenlanders. Houd daar rekening mee in de manier waarop u zich opstelt en uit.
Tips van de ambassade
Abchazië is een afgescheiden deel van Georgië. Een bezoek aan dit gebied brengt grote risico’s met zich mee. Het zorgt ervoor dat het Russische visum automatisch ongeldig wordt. Daarnaast ziet Georgië dit als een illegale binnenkomst in Georgië. Hier staan hoge boetes op. Bij meerdere overtredingen kan dit zelfs leiden tot een gevangenisstraf van maximaal 1 jaar.
De grensovergangen met Belarus zijn alleen open voor reizigers met de Russische of Belarusische nationaliteit.
De grensovergangen met Finland bij de steden Salla en Raja-Jooseppi zijn alleen open voor reizigers met de Finse, Russische of Wit-Russische nationaliteit. En voor hun meereizende familieleden. Alle overige grensovergangen aan de Russisch-Finse grens zijn wel open voor Nederlanders.
vaccinaties Rusland
Vaccinatie tegen gele koorts is voor Rusland alleen verplicht als je in de zeven dagen voordat je Rusland binnenkomt in een gele koorts land bent geweest.
Vaccinaties die voor Rusland worden aangeraden
Ongeacht verblijfsduur worden de volgende vaccinaties voor Rusland aanbevolen:
– vaccinatie tegen DTP (Difterie, Tetanus en Polio)
Voor Rusland wordt vaccinatie tegen teken encefalitis aanbevolen als je drie dagen of langer in de natuur gaat wandelen of kamperen van maart tot en met november, of op andere wijze meer risico loopt. Overleg hierover met je huisarts, de plaatselijke GGD of een vaccinatiebureau.
Bij een verblijf van langer dan drie maanden worden voor Rusland de volgende vaccinaties aanbevolen:
– vaccinatie tegen buiktyfus
Soms worden voor Rusland vaccinaties tegen deze ziekten aangeraden bij een korter verblijf. Overleg hierover met je huisarts, de plaatselijke GGD of een vaccinatiebureau.
Voor Rusland wordt vaccinatie tegen Japanse encefalitis alleen in bepaalde (zeldzame) gevallen aangeraden. De ziekte komt alleen voor in een gebied noordelijk van Vladiwostok aan de Japanse Zee.
visumplicht Rusland
Visuminformatie
Voor Rusland heb je nodig:
– Een visum
– Een paspoort dat na vertrek uit Rusland nog minimaal 6 maanden geldig is
– Hotelvoucher + visasupport (van dat hotel)
Het aanvragen van een toeristenvisum voor Rusland kent aardig wat eisen, zoals een uitnodiging van een toeristische uitnodiging. Alle reisdata moeten vooraf vastliggen en bevestigd zijn met een boeking voor een overnachtingsplaats. Voor uitleg visum Rusland kan je ook terecht bij E-Visums, je hoeft dan ook niet zelf op en neer te reizen naar de ambassade in Den Haag.
Visum
Voor een bezoek aan Rusland is voor Nederlanders en Belgen een visum vereist. Dit visum kun je aanvragen bij de Russische ambassades in Brussel en in Den Haag en kost 65 Euro.
LET OP! De visumvereisten kunnen regelmatig wijzigen, dus check ruim voor je vertrek de meest recente visumvereisten bij de ambassade van Rusland.
valuta Rusland
De Roebel is de officiële munteenheid van Rusland. Er zijn biljetten van 10, 50, 100, 500 en 1.000 en munten van 1, 2, 5 en 10 en 1, 5, 10 en 50 kopeken. Eén roebel is 100 kopeken.
Bezoekers aan Rusland mogen bij de invoer van buitenlandse valuta (contant en cheques) niet meer meenemen tot een waarde van 10.000 US Dollar. De uitvoer van waardepapieren en cheques is ook tot een waarde van 10.000 US Dollar toegestaan. Uitvoer van contant geld (roebels en buitenlandse valuta) is toegestaan tot 3.000 US Dollar. Buitenlandse valuta mogen alleen worden ingewisseld bij officiële instanties. Alle transacties moeten worden genoteerd op het geldformulier dat bij aankomst wordt aangereikt. Wisselkantoren zijn ruim aanwezig en op de luchthaven staan al pinautomaten.
Pinnen en creditcard
In de grote steden kunt u bij de banken pinnen, maar wees daar mee voorzichtig, omdat er zeer regelmatig sprake is van overvallen tijdens het pinnen.
feestdagen Rusland
Feestdagen
De belangrijkste jaarlijks op een vaste dag of in een vaste maand terugkerende feestdagen van Rusland zijn:
Nieuwjaar |
1 januari |
Russisch-Orthodox Kerstmis |
7 januari |
Oud Nieuwjaar |
14 januari |
Internationale vrouwendag |
8 maart |
Overwinning op Duitsland (WOII) |
9 mei |
Dag van de Onafhankelijkheid |
12 juni |
Houd er rekening mee dat op deze data banken, winkels en overheidsgebouwen gesloten kunnen zijn.
Naast deze nationale feestdagen kent Rusland nog een aantal feestdagen die elk jaar op een andere dag of in een andere maand vallen.
tijdsverschil Rusland
Tijdsverschil
Rusland is gigantisch groot en kent dan ook maar liefst elf tijdszones. Het tijdsverschil met Nederland en België varieert dan ook sterk. Het is in Rusland gedurende zomer en winter 1 tot 11 uur later dan in Nederland en België.
taal Rusland
Taal
De officiële taal in Rusland is Russisch. Het Russisch is een cyrillisch schrift, dat sterk afwijkt van ons schrift. Aangezien alle straatnamen in het cyrillisch worden aangegeven kan het soms lastig zijn om de weg te vinden in Rusland.
In Moskou en Sint-Petersburg kun je steeds beter terecht met Engels, maar daarbuiten worden naast het Russisch weinig Westerse talen gesproken. Om je in Rusland verstaanbaar te kunnen maken kan het dan ook handig zijn om een aantal woordjes Russisch te leren voor je bezoek aan Rusland of om een Russisch woordenboek mee te nemen.