Rusland

Landklimaat

klimaat

Klimaattype: Landklimaat (Df) met uitzondering van:
- het zuiden: Steppeklimaat (BS) tot een Woestijnklimaat (BW)
- het zuiden langs de zwarte zee: Mediterraan klimaat (Cs)
- het uiterste noorden: Toendraklmaat (ET) tot een poolklimaat (EF) op de bergtoppen bij Moermansk
Gem. temp. zomer (juli-augustus-september) 18°C
Gem. temp. winter (januari-februari-maart) -13°C
Regenseizoen: geen
Beste reistijd: mei tot oktober

Algemeen

Het grootste gedeelte van Rusland heeft een landklimaat met koude winters en warme zomers. De winter loopt ongeveer van november tot april en de zomer van juni tot september. Temperaturen liggen in de zomer rond de 23 graden terwijl het in de winter gemiddeld -5 graden is.

Oost Siberië

Oost-Siberië heeft eveneens een landklimaat, alleen is het landklimaat hier nog wat extremer dan dat in de rest van Rusland. Door de grote afstanden van de kust is de invloed van het zeewater hier nihil en is er hier sprake van één van de meest uitgesproken landklimaten ter wereld. De verschillen tussen zomer en winter zijn hier enorm (veelal 65 graden verschil gemiddeld). Ook duurt de winter hier zo"n 8 maanden; dus veel langer dan in de rest van Rusland. Opvallend is hier ook de snelle overgang van winter naar zomer en omgekeerd. Er is wel sprake van een lente en een herfst maar deze duren vrij kort aangezien de zomer eind mei plotseling inzet en de winter vanaf september al begint in te vallen.

Het zuiden

In het zuiden van Rusland gaat ten zuiden van Samara het landklimaat over in een steppeklimaat en in de buurt van de Kaspische Zee zelfs in een woestijnklimaat. Hier is het in de zomer warmer en in de winter iets milder dan in het gedeelte van Rusland dat te maken heeft met een landklimaat.

Het zuiden langs de zwarte zee

Het zuiden langs de zwarte zee heeft een mediterraan klimaat met warme zomers en milde winters. Hier stijgt de temperatuur zomers overdag tot zo"n 30 graden, maar zo af en toe zijn ook temperaturen van zo"n 40 graden mogelijk. De temperatuur is dan ook vergelijkbaar met Spanje en Zuid-Frankrijk. Vooral in de lagere delen is het warm. Grozny met gemiddeld 30 graden en Volgograd met 30,8 graden zijn het warmst.

Uiterste noorden

Vlak langs de kust met de Barentszzee en op Nova Zembla is sprake van een toendraklimaat. Op de bergtoppen van Moermansk is sprake van een poolklimaat. De winters zijn hier lang en extreem koud, maar tijdens de korte zomer worden temperaturen boven het vriespunt genoteerd, waarbij het kan voorkomen dat alle sneeuw smelt. De bodem ontdooit dan en boven de permafrost ontstaan moerrassen. In het uiterste noorden van Rusland heerst een pool- en toendraklimaat.

Neerslag

De hoeveelheid neerslag neemt in Rusland over het algemeen van west naar oost af, behalve aan de kust van de Grote Oceaan en in het bergland aan de grens met Mongolië. De meeste neerslag valt aan de Kaukasische kust van de Zwarte Zee, terwijl in de woestijn- en steppegebieden van Oost-Siberië veel minder regen, soms nog geen 50 mm per jaar. In het midden van de Europese zone van Rusland bedraagt de gemiddelde jaarlijkse neerslag meestal tussen de 500 en 600 mm, en dat is minder dan in Nederland en België. Ten zuidoosten van Moskou en dan vooral in de Kaspische laagvlakte valt vrij weinig neerslag. Er valt hier minder dan 200 millimeter neerslag per jaar en het steppeklimaat gaat hier dan ook langzaam over in een woestijnklimaat. In het binnenland valt de meeste neerslag in voorjaar en zomer, terwijl in het gebied ten oosten van de Zwarte Zee de meeste neerslag in de wintermaanden valt. In het Centraal-Aziatische deel van Rusland zijn de zomers heet en droog. De meeste regen valt hier in de lente.

Beste reistijd

Over het algemeen is de beste tijd om een bezoek te brengen aan Rusland de periode tussen mei en oktober. Juli en augustus zijn de warmste maanden. In de maanden mei, juni, september en oktober is het aangenaam, vooral in de toeristische gebieden, zoals de Zwarte zee en de steden Moskou en St. Petersburg.

Risico's

reisadvies

De afgelopen jaren waren er meerdere terroristische aanslagen in de stad Moskou. Onder andere een vliegveld en de metro waren het doelwit. De dreiging van nieuwe aanslagen blijft aanwezig. Vooral in grote steden in het zuiden van Rusland.

De veiligheidssituatie in Tsjetsjenië en de overige gebieden van de Noord-Kaukasus blijft zorgelijk. Geweld in deze gebieden kan leiden tot een hoger veiligheidsrisico in Rusland en vooral in Moskou. Bekijk voor vertrek altijd het meest actuele reisadvies op de site van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Hierin staat alle onveilige gebieden precies beschreven. 

Demonstraties

In de grote steden kunnen demonstraties en bijeenkomsten voorkomen die mogelijk tot geweld leiden. Vermijd daarom demonstraties en bijeenkomsten.

Controle dataverkeer via Russisch netwerk

Russische autoriteiten mogen gegevens over belgedrag en internetgedrag via Russische communicatienetwerken in de gaten houden, analyseren en bewaren. Dat staat in de Russische wet. Wees zich hiervan bewust als u in Rusland belt, een e-mail stuurt of op internet surft.

Diefstal in Moskou en Sint-Petersburg

Bezoekt u de steden Moskou of Sint-Petersburg en omgeving? Pas dan op voor zakkenrollers en tasjesdieven. Die zijn vaak actief op plekken waar veel toeristen komen. Het Nederlands consulaat in Sint-Petersburg heeft ook meldingen ontvangen van gewelddadige straatovervallen en bedreigingen met wapens. Ga bij voorkeur niet alleen de straat op, maar met meerdere mensen.

Racisme tegen buitenlanders

De afgelopen jaren is er meer racistisch geweld tegen buitenlanders. Vooral mensen met een niet-blanke huidskleur moeten extra voorzichtig zijn. Wees op uw hoede voor mogelijke vreemdelingenhaat. Vermijd demonstraties en bijeenkomsten van grote groepen (vooral jongeren). Deze kunnen tot geweld leiden. Ook voorbijgangers kunnen door de politie worden aangehouden.

Diefstal kentekenplaten

In de stad Moskou worden steeds vaker buitenlandse kentekenplaten gestolen. Criminelen verwijderen deze van buitenlandse auto’s. Ze laten een briefje achter met de mededeling dat de platen tegen betaling zijn terug te krijgen. De politie van de stad Moskou doet hier vrijwel niets aan.

Homoseksualiteit is niet algemeen geaccepteerd

Homoseksualiteit wordt niet algemeen geaccepteerd in Rusland. Een wet verbiedt ‘propaganda van niet-traditionele seksuele relaties onder minderjarigen’. Iemand die deze wet overtreedt, krijgt een straf. Dat kan een boete of celstraf zijn, maar ook dat iemand verplicht het land uit moet. Dit geldt ook voor buitenlanders. Houd daar rekening mee in de manier waarop u zich opstelt en uit.

Tips van de ambassade

Abchazië is een afgescheiden deel van Georgië. Een bezoek aan dit gebied brengt grote risico’s met zich mee. Het zorgt ervoor dat het Russische visum automatisch ongeldig wordt. Daarnaast ziet Georgië dit als een illegale binnenkomst in Georgië. Hier staan hoge boetes op. Bij meerdere overtredingen kan dit zelfs leiden tot een gevangenisstraf van maximaal 1 jaar.

De grensovergangen met Belarus zijn alleen open voor reizigers met de Russische of Belarusische nationaliteit.

De grensovergangen met Finland bij de steden Salla en Raja-Jooseppi zijn alleen open voor reizigers met de Finse, Russische of Wit-Russische nationaliteit. En voor hun meereizende familieleden. Alle overige grensovergangen aan de Russisch-Finse grens zijn wel open voor Nederlanders.

 

Nee, tenzij

Vaccinaties

Vaccinatie tegen gele koorts is voor Rusland alleen verplicht als je in de zeven dagen voordat je Rusland binnenkomt in een gele koorts land bent geweest.

Vaccinaties die voor Rusland worden aangeraden

Ongeacht verblijfsduur worden de volgende vaccinaties voor Rusland aanbevolen:

- vaccinatie tegen DTP (Difterie, Tetanus en Polio)

Voor Rusland wordt vaccinatie tegen teken encefalitis aanbevolen als je drie dagen of langer in de natuur gaat wandelen of kamperen van maart tot en met november, of op andere wijze meer risico loopt. Overleg hierover met je huisarts, de plaatselijke GGD of een vaccinatiebureau.

Bij een verblijf van langer dan drie maanden worden voor Rusland de volgende vaccinaties aanbevolen:

- vaccinatie tegen buiktyfus

Soms worden voor Rusland vaccinaties tegen deze ziekten aangeraden bij een korter verblijf. Overleg hierover met je huisarts, de plaatselijke GGD of een vaccinatiebureau.

Voor Rusland wordt vaccinatie tegen Japanse encefalitis alleen in bepaalde (zeldzame) gevallen aangeraden. De ziekte komt alleen voor in een gebied noordelijk van Vladiwostok aan de Japanse Zee.

Ja

ambassades

Ambassades in Rusland

Nederlandse Ambassade

Tel: +7 495 7972900

E-mai: mos@minbuza.nl

Website: https://www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen/rusland

Belgische Ambassade

Tel: + (7) (495) 780.03.31

Website: http://www.diplomatie.be/moscownl

Ja

visumplicht

Visuminformatie

Voor Rusland heb je nodig:

- Een visum
- Een paspoort dat na vertrek uit Rusland nog minimaal 6 maanden geldig is
- Hotelvoucher + visasupport (van dat hotel)

Het aanvragen van een toeristenvisum voor Rusland kent aardig wat eisen, zoals een uitnodiging van een toeristische uitnodiging. Alle reisdata moeten vooraf vastliggen en bevestigd zijn met een boeking voor een overnachtingsplaats. Hulp bij het aanvragen van zo'n visa biedt E-Visums, je hoeft dan ook niet zelf op en neer te reizen naar de ambassade in Den Haag.

Visum

Voor een bezoek aan Rusland is voor Nederlanders en Belgen een visum vereist. Dit visum kun je aanvragen bij de Russische ambassades in Brussel en in Den Haag en kost 65 Euro.

LET OP! De visumvereisten kunnen regelmatig wijzigen, dus check ruim voor je vertrek de meest recente visumvereisten bij de ambassade van Rusland.

Roebel

Valuta

De Roebel is de officiële munteenheid van Rusland. Er zijn biljetten van 10, 50, 100, 500 en 1.000 en munten van 1, 2, 5 en 10 en 1, 5, 10 en 50 kopeken. Eén roebel is 100 kopeken.

Bezoekers aan Rusland mogen bij de invoer van buitenlandse valuta (contant en cheques) niet meer meenemen tot een waarde van 10.000 US Dollar. De uitvoer van waardepapieren en cheques is ook tot een waarde van 10.000 US Dollar toegestaan. Uitvoer van contant geld (roebels en buitenlandse valuta) is toegestaan tot 3.000 US Dollar. Buitenlandse valuta mogen alleen worden ingewisseld bij officiële instanties. Alle transacties moeten worden genoteerd op het geldformulier dat bij aankomst wordt aangereikt. Wisselkantoren zijn ruim aanwezig en op de luchthaven staan al pinautomaten.

Pinnen en creditcard

In de grote steden kunt u bij de banken pinnen, maar wees daar mee voorzichtig, omdat er zeer regelmatig sprake is van overvallen tijdens het pinnen. 

feestdagen

Feestdagen

De belangrijkste jaarlijks op een vaste dag of in een vaste maand terugkerende feestdagen van Rusland zijn:

Nieuwjaar 1 januari
Russisch-Orthodox Kerstmis 7 januari
Oud Nieuwjaar 14 januari
Internationale vrouwendag 8 maart
Overwinning op Duitsland (WOII) 9 mei
Dag van de Onafhankelijkheid 12 juni

Houd er rekening mee dat op deze data banken, winkels en overheidsgebouwen gesloten kunnen zijn.

Naast deze nationale feestdagen kent Rusland nog een aantal feestdagen die elk jaar op een andere dag of in een andere maand vallen.

+1 tot +11 uur

tijdsverschil

Tijdsverschil

Rusland is gigantisch groot en kent dan ook maar liefst elf tijdszones. Het tijdsverschil met Nederland en België varieert dan ook sterk. Het is in Rusland gedurende zomer en winter 1 tot 11 uur later dan in Nederland en België.

Russisch

taal

Taal

De officiële taal in Rusland is Russisch. Het Russisch is een cyrillisch schrift, dat sterk afwijkt van ons schrift. Aangezien alle straatnamen in het cyrillisch worden aangegeven kan het soms lastig zijn om de weg te vinden in Rusland.

In Moskou en Sint-Petersburg kun je steeds beter terecht met Engels, maar daarbuiten worden naast het Russisch weinig Westerse talen gesproken. Om je in Rusland verstaanbaar te kunnen maken kan het dan ook handig zijn om een aantal woordjes Russisch te leren voor je bezoek aan Rusland of om een Russisch woordenboek mee te nemen.

Moskou en Sint-Petersburg

Moskou en Sint-Petersburg zijn de twee metropolen van Rusland en een bezoek is een must. 

Moskou en Sint-Petersburg

Naast de wereldberoemde bezienswaardigeheden als het Kremlin en het Rode Plein (Moskou) en de Hermitage (Sint-Petersburg), bieden de steden veel sjieke winkels en internationale modehuizen.

Ook het nachtleven is zeer de moeite waard. Overal zijn barretjes, cafe's en clubs, die tot in de late uurtjes open zijn. Beide steden lenen zich dan ook uitstekend voor een stedentrip.

 

Platteland

Een heel ander beeld van Rusland krijg je wanneer je het platteland bezoekt.

Platteland Rusland

Temidden van natuurschoon, de meren en de rivieren vind je hier juist weer karakteristieke houten huisjes, prachtige kerken en adembenemend mooie kloosters. De mentaliteit is hier totaal anders dan in de steden. 

Transsiberië Expres

De Transsiberië Expres is de moeder aller treinreizen. 

Transsiberië Expres

Reizen per trein over deze wereldberoemde spoorlijn biedt je een unieke kans om kennis te maken met het échte Rusland. Onderweg kom je langs ruige bergketens, uitgestrekte toendra's en gigantische wouden en de steden en plaatsen langs deze spoorlijn hebben ieder een eigen verhaal.

WTC

Artikelen over Rusland

Dan heb je die mooie reis gemaakt en staat je computer vol met foto’s. Hoe hou je die mooiste momenten...

Reisfoto's kan je overal op afdrukken: de beste tips
1
Reisbijbel

Ergens in het ontoegankelijke Altajgebergte, waar de grenzen van Rusland, Mongolië, China en Kazachstan elkaar ontmoeten, zou het legendarische Shambhala...

Te paard op zoek naar het Boeddhistisch paradijs
2
Reisbijbel

Van Agatha Christie tot Ian Flemming: treinreizen spelen een grote rol in verhalen, films en in onze verbeelding. De moeder...

Dwars over de wereld per trein
3
Reisbijbel

Het is niet het oudste of het grootste, maar wel het meest bijzondere metrostelsel ter wereld: dat van de Russische...

Tip: de Moskou metro
4
Reisbijbel

Tokyo! Tenminste als je de de bezoekers van reiswebsite Tripadvisor mag geloven. Tijdens een jaarlijkse "Cities Survey" vroeg de website...

De prijs voor de beste toeristenstad gaat naar...
5
Reisbijbel

Deel 1 handelde volledig over de Sovjettijd, maar dat is slechts één periode uit de geschiedenis, en je kunt er...

Waarom Moskou de moeite waard is - Deel 2
6
Reisbijbel

Een trip naar Moskou moet je uitleggen. Bij de meeste mensen doemt een duister en grimmig beeld op, vol vrieskou...

Waarom Moskou de moeite waard is - Deel 1
7
Reisbijbel

In onze drang om de wijde wereld te ontdekken zouden we soms haast vergeten hoe mooi ons eigen continent is....

Magisch Europa
8
Reisbijbel

Tegenwoordig kun je niet meer op wereldreis zonder terug te komen met een bijzonder videootje. Eerlijk gezegd vinden wij veel...

Op de beat de wereld over
9
Reisbijbel

Wie zichzelf eens wil trakteren op een ongenadig harde klap in het gezicht, raad ik aan te landen op Cherémetiévo...

Moskou - St. Petersburg: reizen tussen uitersten
10
Reisbijbel

Solitude; in the wake of Willem Barentsz, is de neerslag van een roadtrip die Jeroen Toirkens en Petra Sjouwerman ondernamen...

Solitude: over afzondering en gemeenschappen
11
Reisbijbel

Andrew Norton is een multimeadia verhalenverteller uit Canada. In zijn project de Photographer Series maakt hij een aantal portretten van...

Zoektocht naar de mooiste skatefoto's
12
Reisbijbel

Reizen rusland

Fietsvakantie Rusland, 9 dagen

Fietsvakantie Rusland, 9 dagen

Op deze fietstocht van 9 dagen door Rusland maak je kennis met zowel de moderne steden als het plattelandsleven van Rusland.

land rusland
aanbieder Djoser
prijs vanaf 1495
reisduur 9 dagen
Rondreis Rusland, 14 dagen

Rondreis Rusland, 14 dagen

Moskou en St. Petersburg laten je tijdens deze rondreis het moderne Rusland zien. In de steden van de Gouden Ring en in het landelijke gebied eromheen komt het oude Rusland tot leven.

land rusland
aanbieder Djoser
prijs vanaf 1395
reisduur 14 dagen
Winterreis Rusland, 8 dagen

Winterreis Rusland, 8 dagen

In de winter valt er in Rusland een flink pak sneeuw. Meren en rivieren bevriezen en de met bontmutsen geklede inwoners van St. Petersburg hoeden zich voor vallende ijspegels. Het dorp Kudama ligt aan het Onegameer in het uitgestrekte Karelië. Hier verken je met je eigen sledehondenteam de schitterende besneeuwde omgeving.

land rusland
aanbieder Djoser
prijs vanaf 1395
reisduur 8 dagen
Rondreis Rusland, 8 dagen

Rondreis Rusland, 8 dagen

Een stedentrip naar de twee mooiste steden van Rusland. Moskou en Sint Petersburg geven beide een compleet ander beeld van het moderne Rusland. Zowel in de zomer als in de wintermaanden zijn deze uiteenlopende steden de moeite waard.

land rusland
aanbieder Djoser
prijs vanaf 1095
reisduur 8 dagen
Rondreis Trans-Siberië Expres

Rondreis Trans-Siberië Expres

Tijdens deze avontuurlijke reis ga je vanuit de Russische hoofdstad tot aan het Baikalmeer mee met de trein. De Trans-Siberië Expres; alleen de naam al … De Trans-Sib is de langste treinreis ter wereld. Na enkele dagen op en rond het grootste zoetwaterreservoir ter wereld reis je dwars door Mongolië naar Beijing in China.

land rusland
aanbieder Sawadee
prijs vanaf 2998
reisduur 21 dagen
Rondreis Rusland Winter Pop-Up

Rondreis Rusland Winter Pop-Up

Rusland in de winter is zoals een sprookje. Statige Tsarenpaleizen en kleurrijke kathedralen steken af tegen een witte winterse achtergrond. Op het platteland kun je wandelen door dorpjes met houten huisjes die zo uit een sprookje komen en een huskytocht maken door eindeloze berkenbossen waar Baba Jaga, de boze heks, nog zou kunnen wonen. Winston Churchill noemde Rusland ooit ‘een raadsel, verpakt in een mysterie, binnen in een enigma’. Hoog tijd om het raadsel dat Rusland heet te gaan ontdekken.

land rusland
aanbieder Sawadee
prijs vanaf 1298
reisduur 12 dagen
7-daagse single groepsreis Moskou en St. Petersburg

7-daagse single groepsreis Moskou en St. Petersburg

Moskou, duidelijk het middelpunt van de Russische cultuur en rijk aan vele culturele monumenten. Zoals het Rode Plein waar het machtscentrum van Moskou en Rusland zich bevindt, het Kremlin. Maar ook de sprookjesachtige Basiliuskathedraal, het mausoleum van Lenin en natuurlijk de metrostations die een waar kunststuk op zich zijn. Middels de hoge snelheidstrein bevinden we ons snel in St Petersburg. Deze prachtige stad, onder bevel van Tsaar Peter de Grote naar het voorbeeld van Amsterdam gebouwd, is uitgegroeid tot een groot, indrukwekkend museum met een mengeling van Russische en Italiaanse Barok bouwstijlen. Bezoek de wereldberoemde Hermitage en de prachtige paleizen maar geniet ook van deze bruisende stad! Ga mee en geniet van onverwachte schoonheden!

land rusland
aanbieder Fox
prijs vanaf 999
reisduur 7 dagen
12-daagse groepsrondreis Russisch Goud

12-daagse groepsrondreis Russisch Goud

Tijdens deze reis in Rusland bezoeken we uiteraard de bekende hoogtepunten als het Kremlin in Moskou en de Hermitage in St. Petersburg. Daarnaast verblijven we in de steden van de Gouden Ring, een aantal van de oudste steden van Rusland met een schat aan architectonische en culturele waarden. Gaat u mee op deze rondreis vol onvergetelijke indrukken? Bekijk het dagprogramma voor alle hoogtepunten van deze reis Comfortabele hotels en vervoerZoals u van ons gewend bent, zorgen wij voor comfortabel vervoer met ervaren chauffeurs. We vliegen vanaf Schiphol rechtstreeks naar Rusland met KLM. Tijdens de reis verblijven we in comfortabele hotels. In Suzdal ligt ons sfeervolle hotel op loopafstand van het pittoreske centrum en aan de rand van de Kamenka rivier. Hier ervaren we de Russische tradities en gewoonten.  Bekijk een selectie van de hotels van deze reis Onze Nederlandssprekende reisleiders staan voor u klaarWist u dat u nu al uw vragen kunt stellen aan onze reisleiders in Rusland?  Probeer het eens en stel uw vraag op het reisleider forum

land rusland
aanbieder Fox
prijs vanaf 1199
reisduur 12 dagen
Groepsreis Sint-Petersburg en Moskou Citytrip; Rusland op zijn best

Groepsreis Sint-Petersburg en Moskou Citytrip; Rusland op zijn best

Shoestring biedt een prachtige citytrip aan naar Rusland, het immense land met zijn rijke cultuur en tradities, bekend van Anna Karenina en Dostojevski, kerken en kaviaar. Je bezoekt tijdens deze stedentrip twee culturele hoogtepunten: Sint-Petersburg, de droomstad van tsaar Peter en de hoofdstad Moskou met haar monumentale gebouwen. Rijk gedecoreerde kerken, oude kloosters, winkelboulevards, musea en grote grijze kolossen uit de sovjettijd, je komt het tijdens deze stedentrip allemaal tegen. Naast al het moois is er een bruisend uitgaansleven; in de vele bars en disco’s kun je dansen tot vroeg in de ochtend!

land rusland
aanbieder Shoestring
prijs vanaf 1199
reisduur 8 dagen / 7 nachten dagen