Op vakantie met de camper, wat moet je allemaal regelen?

Culture of Vanlife

Slimme Reistips

Op vakantie met de camper, dan zijn er veel dingen om aan te denken. Je wilt natuurlijk dat de reis zo goed mogelijk verloopt en niets vergeten voor onderweg. Daarom is het handig om je goed voor te bereiden. Van tolbadges tot een inpaklijst!

tekst Fleur Besters

Voor een vakantie met de camper heb je – niet verrassend – allereerst een camper nodig. Die kan je huren, of kopen. In het laatste geval heb je je wellicht georiënteerd op een lening afsluiten voor een camper. Bedenk altijd dat je nooit een langere leentijd moet nemen dan dat je camper meegaat. Want het laatste dat je wilt, is betalen voor iets dat je niet meer gebruikt. Om je voor de vakantie met je camper goed voor te bereiden, hebben we meer tips verzameld.


Tolbadge, route en overnachtingsplek

Om tijdens je vakantie met de camper op tolwegen snel door de tolpoortjes te gaan, is het handig om vooraf al een tolbadge te regelen. Bekijk ook de route naar de eerste bestemming. Een navigatiesysteem is natuurlijk ideaal, maar het is toch ook prettig om de route vooraf enigszins in beeld te hebben.

Een andere tip is om vooraf vast te kijken waar overnachtingsmogelijkheden zijn. Die zijn vaak al te regelen of in minder drukke tijden, zoals buiten het hoogseizoen, ter plekke. Of ga je op de bonnefooi? Dan is het mogelijk om onderweg naar gratis opties te kijken waar je met je camper in de buurt bent.Checklist inpakken

Het is handig en verstandig om vooraf een checklist voor je vakantie met de camper te maken. Dan weet je zeker dat je niets vergeet. Maak verschillende categorieën of print een kant-en-klare checklist uit die je bij de hand hebt. Dan is het mogelijk om steeds wat af te vinken.

Je hebt je rijbewijs nodig net als je paspoort, verzekeringspapieren, camperpapieren en de Europese gezondheidskaart (EHIC) als je naar het buitenland gaat. Check ook of je een pechverzekering hebt of sluit deze anders af voor vertrek. Kijk dan ook meteen even naar een reisverzekering.

 Voor een vakantie met de camper neem je wellicht andere kleding mee. Warme sokken voor in de camper 's avonds bijvoorbeeld en makkelijke kleding. Als je medicijnen hebt, neem je die uiteraard mee. Shampoo en crème kan je ook plasticvrij meenemen, wel zo fijn voor het milieu.

Houd met de kledingkeuze om mee te nemen rekening met de weersomstandigheden op de plek van bestemming. Een vakantie met de camper naar een wintersportbestemming vereist andere kleding dan als je in de zomer naar Spanje afreist. En mocht je toch wat zijn vergeten op het gebied van persoonlijke verzorging dan is het vaak ter plekke wel te koop. Met een beetje mazzel heb je plots zonnebrandcrème nodig!