Pech onderweg in het buitenland: vijf tips

Pechonderweg anwb

Slimme Reistips

Of je nu binnen of buiten Europa stil komt te staan met je auto, camper of motor, pech onderweg is altijd balen. Met deze vijf tips beperk je het leed.

tekst Fleur Besters

Pech onderweg in het buitenland, dat is altijd flink balen. Of je nu met de auto, camper, motor of een combinatie van dit alles onderweg bent, je wil niet stil komen te staan. Reisbijbel heeft inmiddels door de vele auto- en camperreizen ruime ervaring opgedaan met pech onderweg, en deelt vijf tips!

Autoverzekering voor pech onderweg

Het klinkt logisch, maar daarom vergeet je wellicht een verzekering af te sluiten voor pech onderweg. Verzeker je auto goed en zorg voor pechhulp. Dat kan via de welbekende ANWB met de wegenwacht, maar er zijn ook volop alternatieven. Check ook of je niet oververzekerd bent voor pechhulp, en de kosten bijvoorbeeld al in je reisverzekering of autoverzekering zijn meegenomen.


Check de kosten voor een lokale reparatie

Heb je autopech, dan kan het misschien slim zijn je auto ter plekke te laten repareren. Wellicht vallen de kosten mee, en is het goedkoper dan aanspraak te maken op je autoverzekering. Bedenk wel dat je bij problemen minder makkelijk even terug gaat naar de garage. Bij echt grote reparaties is het wellicht juist niet slim. De garantieregels zijn in de hele Europese Unie anders. Heb je nog garantie op je auto, dan moet je voorafgaand aan de reparatie altijd eerst contact opnemen met je eigen garage.

 



Heb geduld...

Zeker als je in het hoogseizoen met pech onderweg strandt met je auto, camper of motor, moet je rekenen op lange wachttijden. Je bent doorgaans helaas niet de enige met problemen. Zorg dat je op lange trajecten altijd wat te eten en te drinken bij je hebt en neem in de winter dekens en waxinelichtjes mee. Bedenk dat als iedereen ongedeerd is, er ergere dingen zijn dan een keer een kapotte auto hebben.

Verrassing


Geef goed aan waar je staat, wat de risico's zijn en of je met jonge kinderen reist. In sommige gevallen krijg je voorrang. En bedenkt altijd dat veel dingen, ook pech onderweg, later leuke verhalen oplevert. Zo vierde de jongste Reisbijbel-redacteur haar 10e verjaardag eens in een Oostenrijkse garage. Gelukkig had ze lego gevraagd en kon ze die meteen in elkaar zetten! In Zuid-Korea kwamen we in een erg leuk restaurantje terecht waar iedereen ons met handen en voeten hielp aan een automonteur.


Tip van Reisbijbel: "Een lokale lekkernij uit je woonplaats of Nederland meenemen naar het buitenland is altijd een slimme zet om makkelijk contact te maken. Met de Belgische speciaalbiertjes die we mee hadden, hebben wij eens een groep monteurs in een Duitse garage op vrijdagavond over de streep getrokken onze camper toch nog eens na te lopen. Stroopwafels doen het ook altijd goed!"

Kijk je auto of camper vooraf na

Niets zo suf als een bijna doorgesleten band of V-snaar die op scherp staat en je dan laat stranden. Dat zijn dingen die je met een goede voorbereiding vooraf had kunnen voorkomen. Zorg ook voor goede winterbanden en passende sneeuwkettingen als je naar een sneeuwbestemming rijdt. Glijpartijen met de daarbij horende schade, daar zit je echt niet op te wachten.

Sleutelcursus


Tie-rips en duct-tape doen het onderweg ook altijd goed, zeker als je een wat oudere auto of camper rijdt. Reis je met een ouder voertuig, dan is het ook gaaf om je er echt eens in te verdiepen. Er zijn bijvoorbeeld autosleutel-cursussen, waar je in een dag of zelfs een hele vakantieweek alles over je (eigen) auto of camper leert.



Denk praktisch na

Soms heb je zelf echt geen invloed op pech onderweg. Zo werd bij Reisbijbel eens in de auto ingebroken, in Noorwegen! Een lang waar je zoiets niet verwacht, maar ook daar zijn mensen die blij zijn met een achtergebleven warme deken en jas. Ruitje ingetikt! Ter plekke laten maken leverde niet alleen flinke vertraging in een druk reportage-schema op, maar is in Noorwegen ook aanzienlijk duurder.

Bij een garage wilden ze de ruit echter ook met dik plastic dicht tapen. Zo hebben we een paar dagen als test rondgereden! Via de verzekering was de garage in Nederland al ingelicht en deze had de ruit besteld zodat die meteen kon worden gemaakt. Als we direct voor de veilige keuze waren gegaan, had ons dit een paar honderd euro extra gekost.