Skisokken kopen tegen koude voeten en vermoeide benen

Skisokken kopen

Slimme Reistips

Skisokken kopen betekent voortaan keuzes maken. Want droeg je vroeger van die dikke fluffy skisokken zonder pasvorm, tegenwoordig helpen skisokken mee aan comfort op de ski’s én erna!

tekst Fleur Besters
foto's Joep Kolijn

Skisokken kopen die je voeten warm houden, dat is de meeste wintersporters heel wat waard. Zoals gezegd, de tijd dat je amper keuze had en skisokken vooral dik waren, die is voorbij. Compressiesokken rukken al jaren op in alle vormen van (duur)sport, en Stox is daar ook mee aan de slag gegaan voor wintersporters. Tijd dus om ze eens flink te testen tijdens een winterroadtrip langs drie skigebieden.


Comfort centraal bij skisokken kopen

Als je alweer een jaar of twintig skiet, dan heb je al heel wat sokken versleten. De meeste raken op een zeker moment uitgelubberd, het elastiek vergaat of de sokken verliezen hun pasvorm. Waar skischoenen altijd steeds weer wat verder zijn verbeterd, geldt dat sinds een aantal jaar voor skisokken ook. Belangrijkste verschil? Ze zijn dunner geworden. Met bijvoorbeeld Merino-wol hou je dan toch warme voeten.

Werking Stox Energy Socks


Stox Energy Socks voegt daar nog wat aan toe, zo beloven ze. Het bedrijf is in 2015 opgericht vanuit de vaatchirurgie. Waar de meeste mensen compressiesokken vooral kennen bij vaataandoeningen, blijkt de techniek ook voor duursporters voordelen op te leveren. Heel simpel gezegd: ze zorgen voor een betere doorbloeding van je voeten en benen. Dat vermindert de kans op kramp, vermoeidheid en spierpijn.

Hoe ze dat doen? Weer heel eenvoudig vertaald: door zwaartekracht stroomt bloed en vocht vanuit je lichaam naar beneden, het laagste punt zijn dan je voeten. Dat wegpompen kost natuurlijk veel energie, en die steek je liever in het skiën! De Stox zorgen ervoor dat het bloed naar boven wordt geduwd, zodat de bloedcirculatie beter is. Afvalstoffen worden sneller afgevoerd en zuurstofrijk bloed komt makkelijker in je benen. Dat zorgt voor minder spierpijn en betere prestaties op de ski! Maar, zou het werken?Stox-skisokken op de piste

Als je de Stox-skisokken gaat kopen, dan krijg je een mooi pakketje thuis. De sokken zien er eigenlijk niet echt als skisokken uit, ze zijn dun maar stevig. Als je net zoals Reisbijbel met meer mensen skiet, met ongeveer dezelfde maten, kan je uit verschillende kleuren kiezen. Handig!

De pasvorm van de Stox komt nauw, logisch wellicht, maar bij onze test trok iemand per ongeluk een keer een te kleine maat aan. Dat zorgde voor een averechts effect na een lange, intensieve skidag... het leverde een zere plek onder de muis van de voet op! Ondanks dat het echte compressiesokken zijn, dragen ze prima en kan je ze makkelijk aandoen. Je hebt niet het gevoel dat je 'knellende' kousen aan hebt en na het uitdoen geen afdruk op je benen staan, en onze kuiten zijn tamelijk gespierd!

Geen verzuring


Na de eerste skidag valt meteen op dat niemand tijdens of na het skiën zere benen of kuiten heeft, of klaagt over verzuring. Na een corona-skistop van 1,5 jaar zou je toch denken dat het even wennen is. Als het de eerste dagen vrij warm is voor wintersport, dan zijn de sokken bovendien niet té warm. Ook wel fijn. De laatste dagen zijn ze ook voldoende warm bij koud weer.

Als je gaat skiën wil je vaak niet teveel spullen meenemen. Merino-wol heeft als fijne eigenschap dat het anti-bacterieel is. Wij hebben de sokken enkele dagen achter elkaar gedragen, en dat leverde - ondanks dat we in een camper verbleven - geen stank op! Je kan dus bijvoorbeeld met twee paar enkele dagen gaan skiën, en dat compenseert de misschien iets hogere prijs: 39 euro. De sokken voelen bovendien degelijk aan, en zijn na het wassen in de wasmachine meteen weer super in vorm.Stox-skisokken kopen met garantie

Stox is behoorlijk overtuigd van haar eigen product. Wij inmiddels ook, maar mocht je nog twijfelen: bestel je sokken dan net voor vertrek naar je wintersportgebied. Bevallen ze echt niet, dan heb je 30 dagen niet goed-geld terug garantie. Je koopt de stox-skisokken bijvoorbeeld bij Bol.com.