Zeilvakantie voor gezinnen garandeert avontuur in Nederland

zeilvakanties gezinnen Nederland hijsen zeil

Stoere Gezinnen

Zeilvakanties voor gezinnen in Nederland, die garanderen avontuur op de Wadden en het IJsselmeer. Vaar mee met historische zeilschepen die met soms wel 120 jaar aan traditie aan boord hebben. Zo ontdek je Nederland op een heel andere manier, ook tijdens corona!

tekst Fleur Besters
foto's Joep Kolijn
Video Joep Kolijn

Zeilvakanties voor gezinnen, die zijn er in Nederland nog amper. En dat terwijl zeilen in Nederland een geweldige, misschien wel de meest mooie manier is om ons land te ontdekken met kinderen. Varen betekent immers actie onderweg, ieder dagdeel iets anders meemaken en het gemak van een vast bed(je) tijdens een rondreis. Lees dus snel hoe jij zo’n bootreis kan maken en wat het inhoudt om mee te zeilen met een historisch zeilschip! Spoiler: zeilvakanties zijn leuk voor jonge gezinnen én voor pubers met hun ouders.

Voor wie al jaren de wereld over reist naar onbekende gebieden, is 2020 het jaar van verandering. De wereldwijde uitbraak van corona vraagt om een andere manier van reizen. Dat beseft ook Deniz Hammudoglu van BootBootBoot. Hij verhuurt zo'n zeventig historische zeilschepen. Normaal gesproken alleen aan groepen, en bijvoorbeeld scholen. Sinds de zomer van 2020 zijn daar echter kant-en-klare zeilvakanties voor gezinnen in Nederland bijgekomen. Aan boord stappen in Enkhuizen en met schipper en matroos een week lang op zwerftocht over de wadden en het IJsselmeer!Aan boord op historisch zeilschip de Vrijheid

Je beseft het je misschien niet direct, maar meezeilen op driemaster de Vrijheid is smullen voor echte zeilers. De zogenaamde topzeilschoener is 44 meter lang en heeft een zeiloppervlak van ruim 500 m2! Indrukwekkend, en deze zeilvakantie voor gezinnen betekent dus ook dat je mee moet ('mag') helpen met het zeilen. Het hijsen van deze zeilen vraagt immers om flink wat spierkracht. Mooi teamwork voor je gezin, want ieder hand(je) is welkom.

Knopen oefenen


Na aankomst in de haven van Enkhuizen geeft schipper Ruud samen met zijn zoon, en matroos, Wilco uitleg over het schip. Je oefent meteen de belangrijkste knopen om de touwen na het hijsen of strijken van de zeilen goed te kunnen borgen. Alles moet er immers wel netjes bijstaan, want bij aankomst in een haven(tje) komen direct zeilers kijken naar het schip, en ook onderweg worden geregeld foto's gemaakt van deze driemaster. Best cool toch?


Tip van Reisbijbel: "De haven van Enkhuizen, waar het schip de Vrijheid ligt, is pal aan een grote parkeerplaats waar je gratis je auto kan achterlaten. Reis je liever met de trein? Het station is op loopafstand. Ideaal, want je neemt op een all inclusive zeilvakantie voor gezinnen toch weinig bagage mee!"


Reisroute zeilvakantie gezinnen

Als je doorgaans op avontuur bent in het buitenland, lijkt Nederland op het eerste oog misschien een beetje saai. Zeker als je pubers normaal foto's kunnen delen van prachtige stranden en stoere bergen vragen ze zich wellicht af wat ons eigen land te bieden heeft. Heel veel dus! Tijdens een zeilvakantie in Nederland ontdek je bijvoorbeeld de pracht van de wadden. Zeehondjes zwemmen gewoon in de havens, hoe gaaf is dat! Die snuitjes ineens boven het water zien komen, brengen jong en oud in actie. Toch weer een dier van de Nederlandse big five gespot!

Stadjes bezoeken


Daarnaast zijn er geweldig leuke dorpjes, stadjes en eilanden om te bezoeken. Texel natuurlijk met stip, daarover later meer. Maar ook Medemblik en Stavoren blijken verrassend leuk, en weer twee provincies afgevinkt! En als je niet teveel plant, kom je onderweg spontaan een dorpskermis tegen. Niet massaal, wel leuk en zeker fijn in corona-tijd. Pubers kunnen in de avond in zo'n klein dorp gerust zelf even met hun nieuwe vakantievrienden van boord voor een wandeling, of juist andersom: ouders het terras op en de tieners zwemmen bij de boot of springen van de kluiverboom!Flexibele instelling


De route van de zeilvakantie voor gezinnen kan aangepast worden als het weer daar om vraagt. Bij weinig wind dobber je soms langer dan voorspeld op het IJsselmeer en bereik je een haven pas wat later in de middag. Maar ook dat past bij het avontuur van een reis. In Den Helder zijn mooie musea, zoals het Reddingmuseum. Lekker interactief en het leert je kinderen alles de kracht van de zee, en de bijbehorende risico's. Te leuk om met je nieuwe vakantievrienden te proberen s0s-signalen door te sturen in het museum. Den Helder is natuurlijk bekend om de marine-basis. In het Marine-museum leer je er alles over. Beide uitjes zijn op loopafstand van de haven.Tip van Reisbijbel: "Fijn is dat je bij droog weer lekker boven op het dek in de buitenlucht kan eten. Helemaal ideaal tijdens corona. Aan boord zijn ontsmettingsmiddelen en de professionele kok kookt veilig met handschoenen aan. De afwas doe je samen met alle gasten om beurten een keer."

Vertier op de boot

Voordeel aan reizen per boot is dat je niet steeds in en uit hoeft te pakken. De hutten op de Vrijheid zijn niet heel ruim, maar prima om een week lekker te slapen en het beddengoed is inbegrepen. Iedere hut heeft bovendien een eigen wastafel en stroom. Sommige slaapruimtes zijn voorzien van een eigen douche en wc, anderen delen er een op de gang. Handig: zijn twee-, vier- of vijfpersoons hutten, dus ook grote gezinnen kunnen op één kamer slapen.

Eten onderweg


All-inclusive is bij BootBootBoot ook echt alles inbegrepen, op je biertje of wijntje na waar je een of twee euro voor betaalt. De maaltijden - ontbijt, lunch en diner - worden met charme gemaakt, en alles is vers. Een eventuele voedselallergie is daarmee geen enkel bezwaar voor de meereizende kok. De kleinschaligheid maakt dat er volop meegedacht kan worden.
Er worden bovendien onderweg nog inkopen gedaan, dus als de kinderen ineens liever ranja blijken te drinken dan cola, dan wordt dat meteen ingeslagen. Ook de tussendoortjes zijn geregeld, geregeld krijg je aan dek na het hijsen van zeilen een borrelhapje, fruit en er is een ontbijtbuffet mét enorm hagelfestijn voor de jonge reizigers. Echt vakantie dus.


Tip van Reisbijbel: "De junior reporters van Reisbijbel namen Uno en Skipbo mee, ideale spellen om daadwerkelijk uren- en dagenlang in de verloren uurtjes op reis te spelen. Er zijn ook kinder-varianten van deze spellen. Leuk is dat je ze makkelijk met een groep kan spelen en de spelregels eenvoudig zijn."


Waterpret rond het schip

Een zeilvakantie voor gezinnen betekent natuurlijk niet alleen varen. Aan boord van de Vrijheid zijn in ieder geval kano's. Erg leuk om in een van de havens eens een eindje te peddelen. In Den Helder vaar je zo langs alle musea en historische boten.
Je kan in veel havens zwemmen bij het schip. Reis je met jonge kinderen, dan is een eigen zwemvestje handig, het water is in de havens uiteraard meteen diep! Bij Decathlon koop je ze betaalbaar, Reisbijbel neemt ook altijd wat opblaas-slangen mee. Ook kan je de reddingsboeien gebruiken om lekker te dobberen.
Uitdaging voor stoere pubers, en ouders, is het springen vanaf de kluiverboom. Beloof het niet te snel, want die is hoger dan je denkt...!Hoogtepunt op land: Texel

Een van de hoogtepunten tijdens je zeilvakantie voor gezinnen is het bezoek aan Texel. Aan komen varen met zo'n prachtig schip en aanleggen in de Waddenhaven in Oude Schild, dat voelt heel speciaal voor jong en oud. Je ligt met de boot (en je bed!) meteen in een leuk plaatsje, waar je bijvoorbeeld als souvenir een Texelse schapenvacht kan kopen. Toch een mooie match met je rendierhuid uit Lapland... En als er dan tijdens het eten aan het dek ineens een zeehond opduikt in het water: goud!

Wandel 's avonds even een rondje door de haven, bewonder de bootjes, de zonsondergang, geniet van de frisse lucht, de rust en de gezelligheid op de terrasjes. Bedenk wel: in tegenstelling tot Aziatische landen, tref je tijdens je zeilvakantie in Nederland de gewone openingstijden van winkels, musea en horeca. Om zes of zelfs vijf uur zijn veel winkels al dicht, ook in meer toeristische gebieden.


Tip van Reisbijbel: "Huur een fiets voor een dag in Oude Schild. Bets fietsverhuur heeft bijvoorbeeld prima fietsen, al dan niet elektrisch. De goedkoopste variant rijdt prima en je kan op Texel overal op de fiets naartoe, de afstanden zijn kort en je hebt veel vrijliggende fietspaden met fijn uitzicht. Op schapen bijvoorbeeld!"


Krabben vangen


Jonge kinderen willen vast en zeker krabbetjes vangen in de haven. Je kan een touwtje met een netje met spekjes (echt waar!) kopen. Daarbij krijg je ook een doorzichtig emmertje. Liggend op hun buik op de kaderand is het dan hengelen naar de krabben. Die weten natuurlijk wat er te halen is, dus je heb gegarandeerd beet. Of het echt diervriendelijk is? Daar twijfelde Reisbijbel een beetje over, maar gelukkig kregen de meeste krabben na de vangst wel wat spekjes te eten van de meeste kinderen!

Een ander leuk uitje vanuit de haven is een tocht met de garnalenboot. Deze vaart enkele keren per dag uit en deze toeristische variant neemt gasten mee voor een paar uur. De kinderen (en groten) staan overal bovenop en kunnen goed zien hoe garnalen gevangen worden en wat er allemaal aan bijvangst is. Een mooi voorproefje voor het wadlopen!Lekker watersporten op Texel

Texel staat natuurlijk bekend om de heerlijke fietstochten die je er kan maken, maar ook om allerlei stoere activiteiten. Van blokarten tot parachutespringen, van surfen tot klimmen, alles kan. Ideaal als je met pubers reist of zelf lekker sportief bent, zoals Reisbijbel.
Ga bijvoorbeeld de zee op met kajaks en beleef een geweldig avontuur. Aanzienlijk minder inspannend als golfsurfen omdat je - in principe - op je kano blijft zitten. Je hebt weinig instructie nodig om het water op te gaan en een beetje sportieve reiziger heeft de eerste golf zo te pakken. En dat is enorm gaaf! Leuk ook omdat je makkelijk naar elkaar toe kanoet en echt samen bezig bent.


Tip van Reisbijbel: "De prijs van zeekajakken valt enorm mee. Voor 25 euro ben je twee uur bezig in de zee bij Paal 9. Je wisselt af met het raften in de branding. Wat ons betreft is dat iets minder leuk als je een enthousiaste watersporter bent, maar de begeleiders van Texel Active hebben leuke spellen om je uit de raft te krijgen!"


Droogvallen op het Wad

Wadlopen is iets typisch Nederlands en ontzettend magisch natuurlijk. Lopen op de zeebodem, wie wil dat nu niet? Superspannend dus om aan te komen zeilen en dan op navigatie van de schipper het anker te laten zakken. In afwachting van laagtij dus. Kopje koffie, rondje Uno voor de kinderen, lunchen en steeds even met de peilstok kijken of het water al zakt. Vaak liggen er meerdere boten, en hoe bijzonder is het dan om er eentje ineens helemaal droog te zien vallen! Gewoon met de bodem op het zand, een hond die van boord wordt gelaten, spelende kinderen. Midden op de Waddenzee!

Magie tijdens je zeilvakantie in Nederland


Dit is dus echt een wondertje van de natuur tijdens een zeiltocht voor gezinnen. Ideaal ook, want je hoeft niet vroeg op en het wadlopen zelf duurt een uurtje én kan gewoon op je blote voeten! Geen gedoe met hoge All Stars die je superstrak aan moet trekken en je daarna weg kan gooien. Gewoon in je zwemkleding stukje waden, wad op en spelen maar! Na een dag op zee is dat ook best even lekker, wandelen. Veel beestjes zijn er hier niet te zien, behalve krabbetjes, maar je kan heerlijk spelen op het wad.

Het wadlopen leert bovendien weer dat je voor magie op reis echt niet ver weg hoeft te gaan. In combinatie met de zeilvakantie is het echt ontzettend gaaf om mee te maken. De Hollandse luchten maken dit wonderlijke decor compleet. En gelukkig is de schipper er om je te waarschuwen dat het hoogtij komt, want een landrot heeft niet in de gaten dat het water zó snel opkomt. En dan overnacht je dus op open zee. Hoe speciaal is dat!


Tip van Reisbijbel: "Vliegeren is erg leuk tijdens de bootreis. Reisbijbel investeerde in een powerkite voor beginners en dat blijkt enorm leuk. Alle ruimte op Texel om ermee te oefenen en een mooie opmaat naar kitesurfen, of kiteskiën!"


Praktische tips zeilvakantie Nederland

Of je nu een zeilvakantie voor je gezin zoekt, of gewoon zelf of met familie of vrienden wil gaan zeilen in Nederland, de mogelijkheden zijn legio. Deniz van BootBootBoot beheert een vloot van zeventig historische zeilschepen en kan met de schippers jouw wensen bespreken. Je kan een boot met bemanning voor een weekeinde of langer huren voor een eigen zeiltocht.

BootBootBoot organiseert ook groepsreizen waarbij je aan kan haken, voor gezinnen dus, maar ook voor mensen die willen fietsen en zeilen of specifiek voor 50+-ers. Als de richtlijnen het toelaten organiseert Deniz ook zeiltochten naar het buitenland, je kan - na flink sparen - zelfs mee naar Antarctica! Speciaal voor jonge kinderen (tot en met dertien jaar) zijn er familie zeilreizen waarbij er meer begeleiding is en de kinderen meegenomen worden op schattenjacht.Zeeziekte

Op een zeilvakantie in Nederland wil je geen last hebben van zeeziekte. Reisbijbels Joep is bekend met zeeziekte en heeft op deze reis geen last gehad van de schommelingen van het schip. Zeilen is natuurlijk een belangrijk onderdeel van de zeilvakantie voor gezinnen, maar het is geen doel om zo'n hoog mogelijke golven te trotseren. De schipper kan de reisroute aanpassen en zal dat doen om te voorkomen dat de groep ziek wordt.

Tips


Zeeziekte is het gevolg van een 'mismatch' tussen de bewegingen van het evenwichtsorgaan en de ogen. Het ontstaat vooral als er een combinatie is van stampen van het schip op de golven en rollen (van links naar rechts heen en weer bewegen) of zelfs 'gieren' om de verticale as van het schip. Er zijn allerlei huismiddelen en veel reizigers weten dat je vooral aan het dek moet blijven in de frisse lucht. Daarnaast kunnen reispilletjes helpen, zoals het bekende Primatour.

Reisbijbels Lieve heeft op reis in auto of boot ook baat bij polsbandjes met een drukpunt erin, zogenaamde Sea Bands. Duurzaam te gebruiken en uit te wassen. Wellicht de moeite waard eens te proberen! Ze zijn er ook voor volwassenen.