Turkije

klimaat
Divers

klimaat

Weer en Klimaat

Klimaattype: Langs de kust mediterraan ofwel zeeklimaat (C), in het oosten een landklimaat (Df) en in centraal Turkije steppeklimaat (Bs)

De zomermaanden zijn in Turkije warm tot soms zeer heet, en daar staat het land ook bekend om. Temperaturen van 40 graden en hoger zijn geen uitzondering, zeker in het oosten aan de Middellandse Zee. Vooral steden als Adana en Mersin zijn erg warm, de dagtemperaturen lopen daar in juli en augustus gemiddeld op tot zo"n 34 tot 35 graden.

Vorst

In de winter kan het in Turkije echter ook sneeuwen en vriezen en kan je er zelfs skiën. Vooral in de berggebieden valt er uiteraard veel sneeuw, die soms wel maanden blijft liggen. Dit is met name in het oosten van Turkije, tegen de grens met Armenië. 

reisadvies
Risico"s

reisadvies

Reizen naar Turkije is niet zonder risico en voor enkele gebieden aan de grens met Syrië geldt een negatief reisadvies. 

Sinds 21 juli 2016 geldt de noodtoestand. Er geldt voor het gehele land een verhoogd risico op terroristische aanslagen. Dit komt vooral door de opgelaaide strijd tegen de terroristische organisaties PKK (Koerdische Arbeiderspartij) en ISIS (Islamitische Staat van Irak en Syrië).

Verkeersveiligheid

Reis in Zuidoost-Turkije na zonsondergang niet over de weg. Wees in het hele land voorzichtig in het verkeer. Het rijgedrag van veel verkeersdeelnemers is gevaarlijk. Bij verkeersongelukken met dodelijke afloop neemt de Turkse politie de chauffeurs van alle betrokken voertuigen in hechtenis. Ook als zij niet schuldig zijn aan het ongeval.

Controles door Turkse politie

Door de noodtoestand voert de Turkse (militaire) politie in het hele land (extra) identiteits- en verkeerscontroles uit. De Turkse autoriteiten kunnen zichtbaar en onzichtbaar veiligheidsmaatregelen nemen bij openbare gebouwen, grote evenementen en publieke bijeenkomsten. Ook op vliegvelden, bij grensovergangen en verkeersknooppunten kunnen verscherpte controles plaatsvinden. Volg altijd hun instructies op. Zorg ervoor dat je een geldig reisdocument en, indien van toepassing, je rijbewijs bij je hebt.

Homoseksualiteit en drugs

Homoseksualiteit is weliswaar niet illegaal maar wordt niet algemeen geaccepteerd in Turkije. Houd daar rekening mee in de manier waarop u zich opstelt en uit. 

Fotografie en souvenirs

Maak geen foto’s van militaire objecten. 

Belediging van de staat

Het is in Turkije verboden de Turkse natie, het staatshoofd, de vlag of het volkslied te beledigen. Ook het beschadigen of vernietigen van Turkse bankbiljetten en munten geldt als belediging en je kan er strafrechtelijk voor worden vervolgd. De Turkse overheid kan ook overgaan tot vervolging voor uitingen die buiten Turkije zijn gedaan.

De Turkse regering ziet de religieuze Gülen beweging als een terroristische organisatie. Na de couppoging van 15 juli 2016 en de instelling van de noodtoestand is de vervolging van aan deze beweging gerelateerde personen en organisaties geïntensiveerd. Ook andere groepen die met terrorisme in verband worden gebracht, worden vervolgd. Door de noodtoestand hebben de veiligheidsautoriteiten extra bevoegdheden om verdachten te volgen en staande te houden. Verdachten kunnen tot maximaal dertig dagen in voorarrest worden gehouden. Het is niet altijd mogelijk juridische bijstand te krijgen.

Natuurgeweld

Turkije ligt in een aardbevingsgevoelig gebied. Zware aardbevingen kunnen voorkomen. Volg de berichten in de media en informeer u over de situatie.

vaccinaties
Malaria

Vaccinaties

In Turkije zijn er geen vaccinaties verplicht gesteld.

Vaccinaties die voor Turkije worden aangeraden

Ongeacht verblijfsduur worden de volgende vaccinaties voor Turkije aangeraden:

- vaccinatie tegen DTP (Difterie, Tetanus en Polio)

Bij een verblijf van langer dan drie maanden worden voor Turkije de volgende vaccinaties aanbevolen:

- vaccinatie tegen buiktyfus

Soms worden voor Turkije vaccinaties tegen deze ziekten aangeraden bij een korter verblijf. Overleg hierover met je huisarts, de plaatselijke GGD of een vaccinatiebureau.

Malaria-advies voor Turkije

Er komt in Turkije malaria voor, maar alle bekende toeristenbestemmingen in Turkije zoals Alanya, Antalya, Bodrum, Fethiye, Kemer, Marmaris en Side zijn malariavrij. Alleen in het zuidoosten van Turkije komt malaria voor, maar daar hoef je geen malariatabletten te nemen, je kunt met anti-muggenmaatregelen volstaan.

Malariamuggen steken voornamelijk ‘s avonds, ‘s nachts en in de vroege ochtend. De kans op malaria wordt verminderd door kleding te dragen met lange mouwen en broekspijpen. Ook een insectenwerend middel met DEET Is aan te raden, evenals het gebruik van een muskietennet. Bij koorts tijdens of na verblijf in een malariagebied is het belangrijk om binnen 24 uur een arts te bezoeken.

ambassades
Ja

ambassades

Ambassades in Turkije

Nederlandse Ambassade

Tel. 00-90-312-409 1800

E-mail: ANK@minbuza.nl

Website: https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/turkije/over-ons/ambassade-in-ankara

Openingstijden: ma t/m vr van 09.00-17.00 uur

Belgische Ambassade

Tel. + (90) (312) 446.82.47

Website: http://www.diplomatie.be/ankaranl

visumplicht
Ja

visumplicht

valuta
Lira

Valuta

In Turkije heeft men biljetten en muntgeld van de Nieuwe Turkse Lira. De bankbiljetten hebben een waarde van 1, 5, 10, 20, 50 en 100 lira en de munten van 1, 5, 10, 25, 50 kurus en 1 lira. 

Pinnen en creditcard

Je kan in de meeste grote Turkse steden terecht met je pinpas om geld op te nemen bij een Turkse ATM (bancomat / geldautomaat, pinautomaat). Bij de pinautomaten kunnen de volgende bankpassen worden gebruikt: Euro/Mastercard, Visa, Europas, Giropas. De creditcard, met name de VISA, wordt steeds meer geaccepteerd voor duurdere aankopen, in hotels en voor autohuur. 

Buiten de grote steden en op het platteland zijn amper pinautomaten, daar moet je Lira’s meenemen. Je kan hier doorgaans ook niet met euro"s of dollars betalen, zoals in de toeristensteden.

Banken

Banken zijn op werkdagen geopend van 8.30 uur tot 12.00 uur en van 13.30 tot 17.00 uur.

 

feestdagen

feestdagen

Feestdagen

De belangrijkste jaarlijks op een vaste dag of in een vaste maand terugkerende feestdagen van Turkije zijn:

Nieuwjaar                                                      1 januari

Naast deze nationale feestdagen kent Turkije nog vele Islamitische feestdagen die elk jaar op een andere dag of in een andere maand vallen.

tijdsverschil
+1

tijdsverschil

Tijdsverschil

In Turkije is het het gehele jaar 1 uur later dan in Nederland en België. 

taal
Turks

taal

Taal

De officiële taal van Turkije is het Turks, dat net zoals het Mongools tot de Oeral-Altaïsche taalgroep behoort.

In de toeristische gebieden kun je je ook prima redden met West-Europese talen als Engels of Duits, maar dit geldt eveneens voor de binnenlanden waar veel Turken vanwege hun verleden als gastarbeider in West-Europa Duits en zelfs Nederlands spreken

Istanbul

De Blauwe Moskee, Hagia Sophia, Topkapi, Instanbul is enorm veelzijdig en je ontmoet er de vele kanten van Turkije. 

Hoogtepunten cultureel Istanbul

Instanbul is de plek waar geschiedenis en heden bij elkaar komen, zoals Europa en Azië elkaar ontmoeten aan beide oevers. Je kan Instanbul goed verkennen met het openbaar vervoer, maar een aanrader is ook om met een (Nederlandse) gids op de fiets op verkenning te gaan. Dan leer je sneller iets over de stad en de geschiedenis. Bijvoorbeeld via Bajabikes, die heel veel verschillende soorten tochten heeft. 

Cappadocië

De rotsformaties van Cappadocië zijn 30 miljoen jaar geleden langzaam ontstaan uit de destijds uitbarstende vulkaan. 

De rotsformaties van Cappadocië

Het is een drukke trekpleister, die je ook vanuit de lucht in een ballon kan bewonderen. 

Sümelaklooster

Het Sümelaklooster is tegen een rotswand in het Ziganagebergte gebouwd. 

Sümelaklooster

Het klooster ligt in het nationale park Altindere op een hoogte van zo’n 1200 meter. De rotskerk in het klooster is van binnen en buiten volledig bedekt met fresco’s.

WTC

Consulaat Istanbul tijdelijk gesloten door terreurdreiging

Vanwege een mogelijke terreurdreiging is het Nederlandse consulaat-generaal in Istanbul op dit moment tijdelijk uit voorzorg gesloten. Mijd ook als...

Consulaat Istanbul tijdelijk gesloten door terreurdreiging

Turkije, maar dan niet all inclusive

Iedereen kent de all-inclusive vakanties naar Bodrum, Alanya en Antalya aan de Middellandse Zee. Maar aan de andere kant –...

Turkije, maar dan niet all inclusive

Theedrinken aan Zwarte kust: "Kopje çay, Faruk?"

Het is een herkenbaar beeld: theedrinkende mensen in Turkije. De drank wordt overal en nergens gedronken, zowel in de ochtend,...

Theedrinken aan Zwarte kust:

Tips om je overstaptijd op 't vliegveld goed te benutten

Wie wel eens buiten Europa reist is er vast al eens tegenaan gelopen: overstaptijd. Met een beetje mazzel, en vaak...

Tips om je overstaptijd op 't vliegveld goed te benutten

De ziel van Turkije

In Turkije is een hoop te zien. De Italiaanse filmmaker Leonardo Dalessandri zag het als een uitdaging om dat alles in een...

De ziel van Turkije

Boekrecensie: onderweg naar de oever van de tijd

Wat is de weg naar Istanbul? Dat is de vraag die Ruud Bruggeman zichzelf stelt in het boek "Onderweg naar...

Boekrecensie: onderweg naar de oever van de tijd

Wereldbekende Instagrammers in Istanbul

Vijf van de meest gevolgde Instagrammers uit vier verschillende landen hebben op uitnodiging van Turkish Airlines Istanbul ontdekt tijdens het...

Wereldbekende Instagrammers in Istanbul

Reizen is...

De Australische reisorganisatie Intrepid Travel bestaat dit jaar 25 jaar en om dat te vieren vroegen ze Daniel Klein en Mirra...

Reizen is...

The road - per fiets van Londen naar Bangkok

De Engelse Francesca en Sam houden van fietsen en van reizen. Wat is dan mooier dan beide hobby's te combineren?...

The road - per fiets van Londen naar Bangkok

Scheepstijd

Hoe zou dat zijn, zo’n tijd op een cruiseschip? Hoe ziet het er uit, wat is er te doen en...

Scheepstijd

10 Europese steden met de beste restaurants

De Poolse stad Krakau is de beste bestemming voor liefhebbers van lekker eten. Dit blijkt uit een analyse door stedentripsite...

10 Europese steden met de beste restaurants

Burgazada – een ontsnapping uit Istanbul

Een city trip in Istanbul betekent genieten. Genieten van prachtige gebouwen, lekker eten, heerlijk weer, veel cultuur....dit is een fantastische...

Burgazada – een ontsnapping uit Istanbul

Online visum Turkije scheelt geld en tijd

Nederlanders en Belgen die naar Turkije op vakantie of op reis gaan, hebben een visum nodig. Dit visum is voor...

Online visum Turkije scheelt geld en tijd

Authentiek cruisen in Turkije

Ik open langzaam mijn ogen als geluiden in de verte doordringen tot mijn bewustzijn. Ik kijk even om me heen...

Authentiek cruisen in Turkije

Reizen turkije

Turkije - West Lycian Way

Turkije - West Lycian Way

Wandelvakantie in Lycië langs het westelijke deel van de fameuze Lycian Way, het eerste gemarkeerde lange-afstand wandelpad van Turkije. Wandelen van Fethiye langs de steile, grillige kust naar het eindeloze strand en de onder gestoven ruïnes van Patara. Ontdek het èchte Turkije en reis te voet door een van de laatste onaangetaste kustgebieden van de Middellandse Zee. De uitlopers van de Taurus rijzen hier zo steil uit zee op, dat er tussen Fethiye en het strand van Patara nooit een kustweg is aangelegd. Volg eeuwenoude muildierpaden, soms afdalend naar stille baaitjes waar je een verfrissende duik neemt in de heerlijke, azuurblauwe zee.

land turkije
aanbieder SNP
prijs vanaf €540,00
reisduur 8 dagen
Turkije - Lycische kust

Turkije - Lycische kust

Tussen de Zuid-Turkse stadjes Kas en Dalyan ligt een van de laatste stukken onbedorven Mediterrane kust. Hier geen kolossale hotels, schreeuwerige discotheken of overvolle boulevards. Wel onbedorven strandjes, onbewoonde eilandjes, geitenpaden en nauwelijks bekende ruïnes die herinneren aan een rijk verleden. Met je eigen familie verken je een week lang dit Lycische paradijs, op het water, per auto, te voet en op het strand. Als Indiana Jones tussen oude ruïnes, door een spannende canyon of een bootexcursie door een blauwe baai naar het eiland Kekova. Je slaapt tijdens deze vakantie in Lycië in vriendelijke en comfortabele hotels met zwembad.

land turkije
aanbieder SNP
prijs vanaf €580,00
reisduur 8 dagen
Turkije - Cappadocië

Turkije - Cappadocië

Voettocht door het betoverende tufsteenlandschap in het hart van Anatolië. U loopt over de flanken van de Hasan vulkaan en door de Ihlarakloof, waar in de wanden talloze grotkerkjes met bijzondere fresco´s verborgen liggen. Aan het eind van de tocht bereikt u de mooiste en kleurrijkste door de natuur gevormde sculpturen. Geniet onderweg van het relaxte leven op het Turkse platteland.

land turkije
aanbieder SNP
prijs vanaf €625,00
reisduur 9 dagen
Turkije - East Lycian Way

Turkije - East Lycian Way

Ten zuiden van Antalya volgt u het lange afstands wandelpad Lycian Way, eerst door de bergen, daarna dichter bij zee. Met zijn kleurrijke flora, sporen van de bijzondere Lycische cultuur, schaduwrijke bossen, kleine bergdorpjes en schitterende kust, een heerlijk vakantiegebied. U vindt gastvrij onthaal in prima hotelletjes, pensions en bij een gastgezin tijdens deze wandelvakantie in Lycië. Uitstekend te verlengen met een verblijf in het sfeervolle centrum van Antalya.

land turkije
aanbieder SNP
prijs vanaf €545,00
reisduur 8 dagen
Turkije - West Lycian Way

Turkije - West Lycian Way

Wandel- en genietvakantie langs het westelijke deel van de fameuze Lycian Way, het eerste gemarkeerde lange-afstand wandelpad van Turkije, met in het vroege voorjaar ongekende bloemenpracht. Van Fethiye langs de steile, grillige kust naar het eindeloze strand en de onder gestoven ruïnes van Patara. Ontdek het èchte Turkije voorbij de toeristische centra; te voet door een prachtig en nog vrij onaangetaste kustgebied aan de Middellandse Zee. U overnacht tijdens de wandelvakantie in Lycië in sfeervolle pensions en hotelletjes, de een wat luxer, de ander eenvoudig, maar altijd gastvrij.

land turkije
aanbieder SNP
prijs vanaf €495,00
reisduur 8 dagen
Turkije - Göksudelta & Taurusgebergte - vogelreis

Turkije - Göksudelta & Taurusgebergte - vogelreis

Turkije is een immens groot land met een enorme variatie aan landschappen en vogelsoorten. Deze vogelreis is gepland tijdens de voorjaarstrek. We bezoeken eerst de Göksudelta aan de warme zuidkust. Vervolgens gaan we naar het alpiene Taurusgebergte. We zien er aansprekende soorten die bij ons niet of slechts een enkele keer als dwaalgast te zien zijn, zoals de rotsklever, de vorkstaartplevier, de marmereend, de schreeuwarend, de sporenkievit, de zwarte frankolijn, de roodvoorhoofdkanarie, de Turkse boomklever, het Kaspisch berghoen, de Griekse spotvogel, de steenheggemus en de Perzische roodborst.

land turkije
aanbieder SNP
prijs vanaf €1020,00
reisduur 9 dagen
Turkije - Rhodos & Turkse zuidkust

Turkije - Rhodos & Turkse zuidkust

Het zonnige eiland Rhodos is Grieks, maar ligt vlakbij de Turkse kust. Deze afwisselende fietsvakantie laat je proeven van het beste van beide werelden. Start op Rhodos met de vlindervallei Petaloudes en zijn historische hoofdstad, Unesco-werelderfgoed. Steek per boot over naar het Turkse Marmaris. Je verblijft in Akyaka, een mooie badplaats aan de monding van een frisse rivier met “drijvende” restaurants. Fiets langs de betoverende Golf van Gökova en het eiland van Cleopatra. Verken het onbekende, maar landschappelijk zeer aantrekkelijke schiereiland Bozburun. Daarna vaar je terug voor een Grieks slotakkoord op Rhodos. Je hebt vrijwel dagelijks de keuze tussen een lichtere en een zwaardere variant van de route én je kunt een e-bike huren.

land turkije
aanbieder SNP
prijs vanaf €675,00
reisduur 11 dagen