Vakantie Albanie

Land van schoonheid en koopjes

In het hart van het Middellandse-Zeegebied ligt Albanië, een land dat bij toeristen nog steeds redelijk onbekend is. Dit kleine, zonnige land aan de Adriatische kust heeft jaren geleden onder armoede, bloedvetes en communistische dictatuur. Hierdoor heeft het land een beetje het stempel gekregen van het lelijke eendje van Europa. Dit echter geheel ten onrechte.

Albanië is weliswaar het armste land van het Europese continent en een waar smokkelparadijs, maar het land heeft als een van de weinige Europese landen nog een eigen cultuur, bestaande uit een vreemde mix van Mediterrane charme en communistische inefficiëntie. Bovendien heeft het land een fascinerende geschiedenis, een geweldige ongerepte natuur, de meest prachtige stranden, een heerlijke locale keuken en vooral een zeer aardige en erg gastvrije bevolking. En dat alles voor een zeer schappelijke prijs!

 

Klimaattype: Gematigd zeeklimaat (Cf) tot een landklimaat (Df) in het oosten

Albanië is onder te verdelen in twee klimaatzones. Langs de kust van Albanië heerst een Middellandse Zeeklimaat met droge, hete zomers en natte, milde winters. In het binnenland en het bergachtige oosten is eerder sprake van een landklimaat met warme zomers en sneeuwrijke, strenge winters. De gemiddelde maximumtemperatuur in de zomer varieert van 25 tot 35 °C.Juli is in Tirana de warmste maand, de gemiddelde temperatuur ligt dan rond 25 °C en de zon schijnt volop. In het voor- en najaar moet je rekening houden met koelere dagen en frisse nachten. De koudste maand in Tirana is januari, met een gemiddelde temperatuur van 7 °C. In de hoger gelegen gebieden kan het ook in de zomermaanden ´s avonds fris zijn.

Vergeleken met andere Europese landen valt in Albanië relatief veel neerslag. De gemiddelde neerslag per jaar ligt in Albanië op zo”n 1.300 mm. In het noorden kan de totale neerslag echter wel oplopen tot 2.000 mm neerslag per jaar. De meeste neerslag valt van oktober tot mei. De droogste maand is juli, de natste zijn november en december. De beste tijd om naar Albanië te reizen zijn het voorjaar en de zomer.

Er zijn geen bijzondere veiligheidsrisico’s voor reizen naar Albanië, al is het wel raadzaam politieke demonstraties te vermijden. Bekijk voor vertrek altijd het meest actuele reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Dat kan hier.

Verkeersveiligheid

De verkeerssituatie is onveilig. Houd overal in het land rekening met slechte wegen, onverlichte voertuigen, obstakels en onverantwoordelijk rijgedrag. Vooral buiten de hoofdwegen en na zonsondergang zijn de omstandigheden gevaarlijk.

Gezondheid

De gezondheidszorg in Albanië is matig. Vooral buiten de hoofdstad Tirana kunnen de medische voorzieningen slecht zijn.

Vaccinatie tegen gele koorts is voor Albanië alleen verplicht als je in de zeven dagen voordat je Albanië binnenkomt in een gele koorts land bent geweest.

Inentingen die worden aanbevolen

Ongeacht verblijfsduur worden de volgende vaccinaties voor Albanië aangeraden:
– vaccinatie tegen DTP (Difterie, Tetanus en Polio)
– vaccinatie tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht)

Er heerst geen malaria.

Adres Nederlandse en Belgische vertegenwoordiging in Albanië

Nederlandse Ambassade
Rruga Asim Zeneli 10
Tirana, Albanië

Tel. (+355) 4 240828/839
Fax: (+355) 4 232723

E-mail: [email protected]
Website: https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/albanie/over-ons/ambassade-in-tirana

Openingstijden: maandag tot en met donderdag van 08:30-12:30 en 13:00-17:00, vrijdag 09.00 tot 12.00 uur

Belgische Ambassade
Kompleks Edicom, Pallati 1
Kati 8, Rruga Taulantia
L1 Durrës (Tirana)

Tel. + (355) (52) 60.760

Reisdocumenten

Voor Albanië heb je nodig:

– Een paspoort of identiteitskaart dat/die bij vertrek uit Albanië nog minimaal 3 maanden geldig is

Visuminformatie Albanië

Nederlanders en Belgen mogen vrij reizen in en naar Albanië. Bij aankomst in Albanië krijg je een entry visum waarmee je drie maanden in Albanië mag verblijven.

Adressen ambassade van Albanië in Nederland en België

Nederland
Ambassade Albanië
Hoge Nieuwstraat 22
2514 EL ‘S-Gravenhage

Tel.nr: 070-4272101
Fax: 070-4272083

E-mail: [email protected]
Website: http://www.punetejashtme.gov.al/

Openingstijden: maandag-vrijdag 09:30-17:00

België
Ambassade Albanië
Tenboschstraat 30
1000 Brussel

Tel.nr. 02/644.33.29

Fax: 02/640.31.77

E-mail: [email protected]

Let op!

Visumvoorwaarden veranderen regelmatig. Neem daarom ruim voor je geplande vertrek contact op met de Ambassade van Albanië voor de actuele visuminformatie.

De munteenheid in Albanië is de Lek (ALL). De Lek is onderverdeeld in 100 qintars en wordt uitgegeven in munten van 10, 20, 50 qintarë en 1, 2, 5, 10 en 20 lekë en biljetten van 50, 100, 200, 500, 1.000, 5.000 lekë.

Wisselen

Je kunt in Albanië bij banken, hotels en wisselkantoren Euro”s omwisselen in lek. Bij hotels krijg je over het algemeen een wat slechtere koers dan bij banken en wisselkantoren.

Pinnen en creditcard

In de meeste grote steden in Albanië, zoals Tirana, zijn pinautomaten aanwezig, waar je terecht kunt met je pinpas met Maestro- of Cirrus-logo. Houd er wel rekening mee dat de pinautomaten vaak leeg of buiten werking kunnen zijn.

Openingstijden banken

De banken in Albanië zijn over het algemeen geopend van maandag tot en met vrijdag van 7:00 tot 15:00.

Prijsniveau in Albanië

Het prijsniveau is in Albanië ongeveer gelijk als dat in Nederland en België.

Fooien

Het geven van fooien is in Albanië net zo gebruikelijk als in Nederland en België. De hoogte van de fooi is echter niet overal hetzelfde.

In Albanese restaurants wordt over het algemeen een fooi van 10% verwacht. In cafés is het achterlaten van wat muntgeld op tafel al voldoende.

De belangrijkste jaarlijks op een vaste dag of in een vaste maand terugkerende feestdagen van Albanië zijn:

Nieuwjaar 1 en 2 januari
Zomerdag 14 maart
Nevruz-dag 22 maart
Meidag 1 mei
Dag van moeder Theresa 19 oktober
Onafhankelijkheidsdsag 28 november
Bedrijvingsdag 29 november
Kerst 25 december

Houd er rekening mee dat op deze data banken, winkels en overheidsgebouwen gesloten kunnen zijn.

Albanië bevindt zich in dezelfde tijdszone als Nederland en België, namelijk in de zone GMT+1. Ook het veranderen van wintertijd naar zomertijd vindt op dezelfde tijd plaats als in Nederland en België. Er is dan ook gedurende het hele jaar geen tijdsverschil met Nederland en België.

De officiële taal van Albanië is Albanees, dat veel invloeden vanuit het Grieks heeft.

Het Albanees, dat door de Albanezen zelf “Shqiponja” wordt genoemd is één van de oudste talen van Europa. Het staat bekend als een moeilijke taal qua grammatica en woordopbouw. Naast Albanees worden in Albanië ook Grieks en Macedonisch gesproken.

In Albanië kun je in toenemende mate terecht met Engels en dan met name in Tirana en de toeristische gebieden langs de kust. Een Albanees woordenboekje kan desondanks toch erg handig zijn.

Hoogtepunten in Albanië

De muur loopt van de Venetiaanse toren bij de haven tot aan het amfitheater die stamt uit de tweede eeuw voor Christus. Bezoek ook de historische opgravingen in Apollonia. Hier bevond zich in de Romeinse tijd een grote, rijke stad. Je kunt hier nog het amfitheater en verscheidene delen van het Romeinse stadscentrum bezoeken. Bekijk de prachtige Mirahor Moskee uit 1466 in Korça.

Bezoek de oude stad Butrint. Hier kun je diverse opgravingen bezoeken, zoals een theater, de tempel van Aesculapius, het Nypheum, de Leeuwenpoort, het Altaar van Dionysus en Romeinse huizen en baden. Vanaf de nabijgelegen toeristenplaats Ksamil heb je een prachtig uitzicht over het meer van Butrint.

Breng een bezoek aan Vlora. Deze stad heeft niet alleen een belangrijke haven, maar is ook van groot historisch belang. In deze stad werd immers in 1912 de onafhankelijke Albanese staat afkondigd en hier is vervolgens de eerste nationale regering bijeengeroepen. Belangrijke bezienswaardigheden in Vlora zijn de Muradiye Moskee, ontworpen door de beroemde architect Mimar Sinan, en het toeristencentrum Liria, waarvandaan je een prachtig uitzicht over het strand en de stad hebt.

De stad wordt overheerst door de ruïnes van de Rozafa Vesting, één van de oude Ilyrische kastelen. De vesting is op een rotsheuvel gebouwd en van hieraf heb je dan ook een spectaculair uitzicht over het omringende platteland, het meer en de Lead Moskee. De Mesi Brug, op 8km van Shkodra, is ook zeer de moeite van het bezoeken waard.

Dit diepste meer van het Balkan Schiereiland staat bekend om zijn heldere water en de grote hoeveelheid alcoran (een soort forel) en karper die zic h in het meer bevindt.

De twee grootste badplaatsen zijn Durres en Golem, maar minstens net zo mooi zijn de stranden aan de zuidkust van Albanië, die nog bijna geheel onontdekt zijn.

Albanië bestaat voor tweederde uit bergen en heuvels en deze activiteiten kun je dan ook door bijna het hele land ondernemen, zoals in onder andere deze plaatsen: Bozdoveci, Dajti, Dardha, Llogaraja, Thethi, Valbona en Voskopoja. Skiën is vooral populair in Korça.

Ook de moeite waard is de Piramide van Tirana, die oorspronkelijk als museum voor Enver Hoxha (de vroegere Communistische leider van Albanië) is gebouwd, maar nu een internationaal Cultureel Centrum huisvest.

Bezoek ook de museumsteden Berat (dat ook wel de ‘ stad van duizend vensters’ wordt genoemd) en Gjirokastra en breng een bezoek aan het Museum voor de Middeleeuwse Kunst, het Onderwijsmuseum en de bazaar in Korça.

Reistips voor Albanië

Reizen tijdens Ramadan

De Ramadan is een bijzondere maand voor moslims overal in de wereld. Moslims gedenken dat in deze maand de profeet Mohammed de eerste van de openbaringen ontving die samen de koran vormden. Tijdens de Ramadan wordt er door moslims tussen schemer voor zonsopkomst en zonsondergang gevast. Ramadan wordt daarom ook wel de vastenmaand van de moslims genoemd.

Lees Meer

Inspiratie voor Albanië

Slimme Reistips

Reizen tijdens Ramadan

De Ramadan is een bijzondere maand voor moslims overal in de wereld. Moslims gedenken dat in deze maand de profeet Mohammed de eerste van de openbaringen ontving die samen de koran vormden. Tijdens de Ramadan wordt er door moslims tussen schemer v

Lees Meer Door: Reisbijbel

Reisorganisaties Albanië