Zuid-Afrika, de wereld in een land
Zuid-Afrika wordt wel de ‘wereld in één land’ genoemd en dat is niet voor niets. Zo biedt dit fascinerende land een enorme verscheidenheid aan landschappen en volken. Het heeft een rijke geschiedenis, prachtige natuurgebieden, nationale parken en wildreservaten. En er zijn moderne steden, dorpjes met de typische Afrikaanse markten en stadjes met een oudhollandse ambiance en fraaie stranden.
Voeg daar het zachte klimaat aan toe en de fantastische wijnen, ‘Moederstad’ Kaapstad (één van de mooist-gelegen steden van de wereld). Je kan er oog in oog komen te staan met leeuwen, olifanten, neushoorns, buffels en luipaarden, maar ook met pinguïns, zeeleeuwen en walvissen. Dat maakt de slogan ‘een wereld in één land’ inderdaad geheel op Zuid-Afrika van toepassing.
Zuid-Afrika leent zich uitstekend om op eigen gelegenheid te worden verkend. De wegen zijn goed en alles is goed aangegeven. Dit alles maakt Zuid-Afrika dan ook tot een zeer bijzondere en zeer afwisselende reis- of vakantiebestemming.
klimaat Zuid-Afrika
Klimaattype: Zeeklimaat (Cf) in het zuiden en oosten, Mediteraan klimaat (Cs) in de laaglanden rond Kaapstad, woestijnklimaat (BW) in het westen en een tropisch klimaat (Aw) en een steppklimaat (BS) in het noorden
Gem. temp. zomer (januari-februari-maart): 22°C
Gem. temp. winter (juli-augustus-september): 14°C
Regenseizoen: Kaapstad: juni tot en met september, rest van Zuid-Afrika: december tot en met februari
Beste reistijd: mei-oktober
Beste reistijd
Zuid-Afrika is het hele jaar door goed te bereizen. De temperaturen zijn overdag altijd prettig. Het is bijna altijd zonnig en warmer dan 20 graden.
Medio september tot en met november
In deze periode is het lente in Zuid-Afrika. De gemiddelde temperatuur ligt in deze periode tussen de 20 en 26 graden. Het landschap begint weer groen te worden en de noordelijke kaap is bezaaid met wilde bloemen. Maar ook in andere delen van Zuid-Afrika staan de bloemenvelden in bloei. Dit maakt deze periode uitermate geschikt om de beroemde tuinroute af te reizen.
December tot en met maart
Dit is de zomer in Zuid-Afrika met een gemiddelde temperatuur van 26 graden met veel zon. Naast zon zijn ook mist en regen normaal voor de zomer. Langs de Indische Oceaan kan het zwoel en tropisch zijn, met een hoge luchtvochtigheid. Dit is een ideale periode om een safari te maken in Kruger, Madikwe, Pilanesberg en KwaZulu-Natal.
April en mei
Dit is de herfst in Zuid-Afrika. De gemiddelde temperatuur ligt tussen de 20 en 26 graden. Dit is een goede periode om Zuid-Afrika te bezoeken.
Juni tot en met begin september
In deze periode is het winter in Zuid-Afrika. Het koelt dan af naar een gemiddelde temperatuur van 19 graden. Deze periode is ideaal voor wandelen en buitensport activiteiten. Doordat er minder begroeiing is, is ook de kans op wild spotten in de natuurparken groot. Ook is de winter het walvissen seizoen. Dit is dé periode om walvissen langs de kust te zien zwemmen.
Hoogseizoen
December en januari is het hoogseizoen in Zuid-Afrika. In deze maanden hebben de Zuid-Afrikanen zomervakantie en deze wordt veel in eigen land doorgebracht. Vooral het Krugerpark, Uhmlanga en de Tuinroute zijn druk gedurende het hoogseizoen.Veel accommodaties zitten in deze periode lang van te voren vol en prijzen kunnen hoger zijn dan tijdens de rest van het jaar.
Beste reistijd om wilde dieren te spotten
Wild spotten is het gehele jaar mogelijk in Zuid-Afrika. Ieder seizoen heeft zijn voordeel. Zo heb je in de winter de meeste kans om dieren op vlaktes te zien omdat de bomen geen of weinig bladeren dragen en de dieren minder verkoeling hoeven te zoeken onder dicht struikgewas. In de zomer kun je juist weer veel dieren bij vaste waterplekken, zoals rivieren of waterplassen, zien omdat veel tijdelijke waterbronnen zijn opgedroogd.
reisadvies Zuid-Afrika
Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen naar Zuid-Afrika, stelt het ministerie van Buitenlandse Zaken. Er is gewelddadige criminaliteit, vooral in en rond de grote steden. Criminelen gebruiken soms grof geweld bij berovingen en ‘carjacking’, waarbij je met geweld gedwongen wordt je voertuig af te geven.
Ook in het openbaar vervoer worden reizigers vaak beroofd, vooral in lokale bussen en taxi’s. Het komt voor dat dieven reizigers volgen vanaf het vliegveld, om ze onderweg te beroven. Of als de reizigers hun hotel ingaan.
In het hele land is er veel seksueel geweld, vooral rondom de grote steden. Met name vrouwelijke reizigers moeten goed controleren of het hotel waar ze verblijven goed beveiligd is.
Controleer voor vertrek altijd het meest actuele reisadvies voor Zuid-Afrika, ook in verband met internationale waarschuwingen voor terroristische aanslagen op drukke plaatsen in het land. Dit kan op de site van het ministerie.
vaccinaties Zuid-Afrika
Het Vaccinatiecentrum Vaccinaties op Reis raadt voor Zuid-Afrika de volgende vaccinaties en inentingen aan:
Vaccinaties die voor Zuid-Afrika verplicht zijn
Vaccinatie tegen gele koorts is voor Zuid-Afrika alleen verplicht als je in de zeven dagen voordat je Zuid-Afrika binnenkomt in Zimbabwe of een gele koorts land bent geweest (ook bij alleen een overstap op het vliegveld van een gele koorts land).
Vaccinaties die voor Zuid-Afrika worden aangeraden
Ongeacht verblijfsduur worden de volgende vaccinaties voor Zuid-Afrika aanbevolen:
– vaccinatie tegen DTP (Difterie, Tetanus en Polio)
– vaccinatie tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht), maar alleen als je naar Swaziland of Lesotho gaat of onder primitieve omstandigheden reist.
ambassades Zuid-Afrika
Nederlandse Ambassade
210 Queen Wilhelmina Avenue (corner Muckleneuk Street)
New Muckleneuk 0181
Postadres:
P.O. Box 117
Pretoria 0001
Tel. + 27 – (0)12 – 425 4500
Website: http://www.dutchembassy.co.za/
Belgische Ambassade
Leyds Street 625 –
Muckleneuk 0002 Pretoria
Postadres:
29 Bishoff Avenue,
Newlands, 7700 Cape Town
Tel. + (27) (12) 440.32.01
Fax + (27) (12) 440.32.16
E-mail: [email protected]
visumplicht Zuid-Afrika
Voor Zuid-Afrika heb je nodig:
– Een paspoort dat bij vertrek uit Zuid-Afrika nog minimaal 30 dagen geldig is en waarin minimaal 2 lege bladzijden leeg zijn
– Een visum (krijg je bij aankomst)
– Een vliegticket met bevestigde terug- of doorvlucht.
Visum
Voor een verblijf in Zuid-Afrika korter dan 90 dagen hoeven Nederlanders en Belgen niet van tevoren een visum aan te vragen. Je krijgt bij de douane een visumsticker in je paspoort (bijna een halve pagina, er moet dus ruimte voor zijn). Verder moet je eventueel kunnen aantonen over voldoende financiële middelen te beschikken om je verblijf in Zuid-Afrika te kunnen financieren.
LET OP! De visumvereisten kunnen regelmatig wijzigen, dus check ruim voor je vertrek de meest recente visumvereisten bij de ambasse van Zuid-Afrika.
Adressen ambassade van Zuid-Afrika in Nederland en België:
Nederland:
Ambassade Zuid-Afrika
Wassenaarseweg 40
2596 CJ Den Haag
Tel: +31 70 392 45 01
Fax: +31 70 346 06 69
E-mail: [email protected]
Website: www.zuidafrika.nl
België:
Ambassade Zuid-Afrika
Rue Montoyer 17
191000 Brussel
Tel: +32 02 285 44 00
Fax: +32 02 285 44 02
E-mail: [email protected]
Website: www.southafrica.be
valuta Zuid-Afrika
Valuta
De munteenheid in Zuid-Afrika is de rand (ZAR). De rand is onderverdeeld in 100 cent en wordt uitgegeven in munten van 1, 2, 5, 10, 20 en 50 cent en 1, 2 en 5 rand en biljetten van 10, 20, 50, 100 en 200 rand.
Bekijk hier de huidige koers van de Zuid-Afrikaanse rand.
Rands kun je het beste in Zuid-Afrika kopen. De invoer van rand is immers slechts zeer beperkt toegestaan. Je kunt geld (Euro”s) bij de meeste banken en bij de hotelreceptie inwisselen. Zorg dan wel voor biljetten in kleine coupures.Op het vliegveld wisselen kan problemen geven als je met een groep reist en beperkt bent in tijd (meestal lange wachtrijen). Terugwisselen van rand in harde valuta is geen probleem, je krijgt ook weer een redelijke koers.
Nieuwsgierig naar hoe de biljetten van de Zuid-Afrikaanse rand eruit zien? Bekijk dan hier de biljetten van de rand.
Pinnen
In de grote Zuid Afrikaanse steden en op vliegvelden kun je pinnen met je pinpas met Maestro- of Cirrus-log. Dit is de voordeligste manier van geld opnemen. Het levert derhalve weinig problemen op om aan contant geld te komen. Let echter goed op bij pinnen op straat, dit is niet overal veilig. Aangeraden wordt om alleen te pinnen bij daglicht en op plekken waar veel mensen zijn.
Bekijk hier waar je in Zuid-Afrika kunt pinnen met een bankpas met het cirruslogo.
Creditcard
Creditcards als Visa, Mastercard, American Express en Diners Club worden op veel plaatsen geaccepteer,d maar niet bij benzinepompen, hier accepteert men alleen cash.
Openingstijden banken
Over het algemeen zijn de banken in Zuid-Afrika geopend van maandag tot en met vrijdag van 09:00 uur tot 15:30 uur en op zaterdag van 8:30 uur tot 11:00 uur.
Prijsniveau
Het prijsniveau ligt in Zuid-Afrika lager dan dat in Nederland en België. Openbaar vervoer kan, in verhouding, echter duur zijn.
Fooien
Het geven van fooi in hotels en restaurants is in Zuid-Afrika zeer gebruikelijk. Een fooi van 10 procent van de rekening is hierbij gangbaar.
feestdagen Zuid-Afrika
De belangrijkste jaarlijks op een vaste dag of in een vaste maand terugkerende feestdagen van Zuid-Afrika zijn:
Nieuwjaar
Dag van de Mensenrechten
Dag van de vrijheid
Dag van de Arbeid
Dag van de jeugd
Dag van de vrouwen
Dag van het erfgoed
Dag van de verzoening
Kerst
Dag van de goede wil |
1 januari
21 maart
27 april
1 mei
16 juni
9 augustus
24 september
17 december
25 december
26 december |
|
Houd er rekening mee dat op deze data banken, winkels en overheidsgebouwen gesloten kunnen zijn.
Naast deze nationale feestdagen kent Zuid-Afrika nog een aantal feestdagen die elk jaar op een andere dag of in een andere maand vallen.
tijdsverschil Zuid-Afrika
In Zuid-Afrika is het in gedurende onze wintertijd 1 uur later dan in Nederland en België. In onze zomer is er geen tijdsverschil met Zuid-Afrika.
Check hier de actuele tijd van andere plaatsen in Zuid-Afrika.
taal Zuid-Afrika
Officiële taal van Zuid-Afrika
Zuid-Afrika heeft 11 officiële talen: Afrikaans, Engels, Ndebele, Pedi, Sotho, Swazi, Tsonga, Tswana, Venda, Xosha en Zulu. Daarnaast worden nog andere Afrikaanse talen gesproken.