Bhutan

Hooggebergte, Tropisch

klimaat

Klimaattype: hooggebergteklimaat in de bergen in het noorden en een tropisch klimaat in het zuiden

Door de grote hoogteverschillen zijn er verschillende klimaatzones, tropisch warm en nat in het zuiden tot alpine toendra in het hoge noorden. De zone waar het toerisme plaatsvindt, het middengebergte tussen 1500 en 3000 meter, kent een gematigd klimaat, overdag veel zon en aangename temperaturen, "s nachts fris tot koud. De regentijd is in de maanden juni t/m augustus.

Beste reistijd

De beste periode om Bhutan te bezoeken is in het voorjaar en najaar. In het voorjaar bloeit de rododendron (er zijn 46 soorten in Bhutan!), de magnolia en nog veel meer. In het najaar is de kans op helder weer het grootst waardoor je magnifieke vergezichten hebt over de hoge Himalaya.

Buiten de regentijd is het goed toeven in het middengebergte, al kan het in hoger gelegen plaatsen als Bumthang en Phobjikha "s nachts behoorlijk koud zijn in de winter, met temperaturen onder het nulpunt. Trektochten in het hooggebergte zijn alleen mogelijk in de maanden april, oktober en november. Sinds een 2012 is het mogelijk om het Royal Manas Park (neushorens, olifanten, buffels) aan de zuidgrens te bezoeken, vanwege de lage ligging met bijbehorende hoge temperaturen vooral een winterbestemming.

Hou altijd rekening met grote temperatuurverschillen op één dag door hoogteverschillen en het sterke contrast tussen dag en nacht.

 

Veilig

reisadvies

Er zijn geen bijzondere veiligheidsrisico’s voor reizen naar Bhutan.

De wegen in Bhutan zijn wel vaak smal en onverlicht. De wegen gaan altijd door de bergen en vangrails zijn er meestal niet. Vooral in het regenseizoen (moessontijd) kunnen er aardverschuivingen zijn. Reis daarom niet in de avond en in de nacht.

Let op: controleer voor vertrek altijd het meest actuele reisadvies op de site van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Dat kan hier.

Geen, tenzij

Vaccinaties

Er zijn geen verplichte vaccinaties voor Bhutan, tenzij je net in een gele koorts land bent geweest.

Inentingen die worden aanbevolen

Ongeacht verblijfsduur worden de volgende vaccinaties voor Bhutan aangeraden:

- vaccinatie tegen DTP (difterie, tetanus en polio)

- vaccinatie tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht)

Inentingen bij langer verblijf

Bij een verblijf van langer dan twee weken wordt voor Bhutan inenting tegen buiktyfus aangeraden.

Bij een verblijf van langer dan drie maanden worden voor Bhutan inentingen aangeraden tegen hepatitis B, rabiës (=hondsdolheid) en in sommige gevallen tuberculose. Soms worden voor Bhutan vaccinaties tegen deze ziekten aangeraden bij een korter verblijf.

Malaria

Er komt in Bhutan in de zuidelijke gebieden malaria voor en daar moet je malariapillen gebruiken. Ook anti-muggenmaatregelen zijn belangrijk in Bhutan.

 

Ja

ambassades

Nederlandse Ambassade

Bhutan valt onder de Nederlandse ambassade in New Delhi.

Adres:

6/50 F, Shantipath
Chanakyapuri
New Delhi

Contactgegevens:

Tel: +91 11 24197600
Email: nde@minbuza.nl
Website: https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/india/over-ons/ambassade-in-new-delhi

Belgische Ambassade

Bhutan valt onder de Belgische ambassade in New Delhi.

Adres:

50-N Shantipath
Chanakypuri
New Delhi

Contactgegevens:

Tel: +91 11 42428000
Email: newdelhi@diplobel.be

 

Ja

visumplicht

Voor Bhutan heb je nodig:

- Een paspoort dat bij vertrek uit Bhutan nog 6 maanden geldig is
- een visum (het visum voor Bhutan krijg je bij aankomst, maar moet vooraf geregeld zijn door de lokale agent bij wie de reis geboekt is)
- (als je via India reist), een visum voor India

Visuminformatie Bhutan

Als je via een reisorganisatie in Nederland of België hebt geboekt, zorgt die reisorganisatie voor het visum. Je staat dan op een lijst en het visum wordt afgegeven bij aankomst. Als je je reis direct geregeld hebt via een lokaal Bhutanees reisbureau, zorg dan dat je van die organisatie een “visa clearance letter” krijgt. Die heb je nodig om aan boord van het Drukair vliegtuig te komen, of om over land, bij Phuentsoiling of Samdrup Jongkhar, het land binnen te komen. Het visum kost 40 dollar.

Als je via India reist dan heb je een visum voor dat land nodig, in de meeste gevallen een double-entry visum omdat je immers twee keer door India komt. De aanvraag voor het visum dient online te geschieden, in Nederland via www.bisindia-nl.com. Aangezien de procedure nogal ingewikkeld is en fouten kunnen leiden tot vertragingen, is het aan te bevelen een bemiddelingsbureau te gebruiken.

LET OP! De visumvereisten kunnen regelmatig wijzigen, dus check ruim voor je vertrek de meest recente visumvereisten bij de ambassade van Bhutan.

Adressen ambassade van Bhutan in Nederland en België:

Nederland:

Consulaat Bhutan
Koningin Marialaan 176
2595 GE 'S-Gravenhage

Tel. nr. 070 778 62 15

België:

Ambassade Bhutan
Avenue Jules Cesar 70
1150 Brussel

Tel. nr. + 32 2 761 95 70
E-mail: infobhutan@bhutanembassy.be

Ngultrum

Valuta

De munteenheid in Bhutan is de Ngultrum. De Ngultrum is gekoppeld aan de Indiase Rupee. Je kunt dan ook met Indiaas geld betalen. Officieel mogen briefjes van 500 en 000 Rupee niet gebruikt worden, maar in de praktijk vormt het geen probleem.

Pinnen en creditcard

Pinnen met je pinpas met Maestro-logo is in Bhutan op veel plaatsen mogelijk. In de wat meer afgelegen gebieden zijn de mogelijkheden om te pinnen beperkter. Het is dan ook aan te raden om voldoende cash-geld mee te nemen. Creditcards worden geaccepteerd in de grotere souvenirwinkels.

Openingstijden banken

Over het algemeen zijn de banken in Bhutan geopend van maandag tot en met vrijdag van 9:00 uur tot 16:00 uur en sommige banken zaterdag van 9:00 uur tot 12:00.

Prijsniveau

Het prijsniveau ligt in Bhutan een stuk lager dan dat in Nederland en België, maar hoger dan in India.

Fooien

Het geven van fooien in hotels (50-100 Nu pp per nacht) en voor gids en chauffeur aan het einde van de reis (100 Nu per persoon per dag) is heel gebruikelijk.

feestdagen

De belangrijkste jaarlijks op een vaste dag of in een vaste maand terugkerende feestdagen van Bhutan zijn:

Verjaardag 5e koning

21-23 februari

Geboortedag 3e koning

2 mei

Kroning 4e koning

2 juni

Kroning 5e koning

6 november

Constitution day, verjaardag 4e koning

11 november

National day

17 november

Houd er rekening mee dat op deze data banken, winkels en overheidsgebouwen gesloten kunnen zijn.

Naast deze nationale feestdagen kent Bhutan nog een aantal feestdagen die elk jaar op een andere dag of in een andere maand vallen. Naast deze nationale feestdagen kent Bhutan nog een aantal feestdagen die de Chinese kalender volgen en dus elk jaar op een andere datum vallen, zoals:
- Zhabdrung Kuchoe (sterfdag van de stichter van Bhutan) april/mei
- Losar (Nieuwjaar) januari/februari
- Geboortedag Guru Rinpoche (bracht het Boeddhisme naar Bhutan) juni/juli
- Boeddha"s verlichting en sterfdag mei/juni
- Eerste preek van Boeddha juli

De belangrijkste festivaldata zijn ook vakantiedagen in het desbetreffende district.

+4, +5 winter

tijdsverschil

In Bhutan is het tijdens onze zomertijd 4 uur later dan in Nederland en België en wanneer wij wintertijd hebben 5 uur later.

Dzongkha

taal

De officiële taal van Bhutan is het Dzongkha, verwant aan het Tibetaans, maar iedereen die naar school geweest is spreekt ook Engels. Er wordt namelijk in het Engels lesgegeven.

Andere talen in Bhutan

Naast het Dzongkha zijn er in Bhutan nog een stuk of 15 lokale talen. Als kinderen naar school gaan, moeten ze dus meestal twee nieuwe talen leren: Dzongkha en Engels. In het zuiden spreekt men over het algemeen Nepalees. Door de wijde verspreiding van het Engels, is Bhutan een gemakkelijke bestemming voor toeristen.

Dzongs

Bijzonder in Bhutan is de unieke architectuur: huizen, tempels, kloosters, maar vooral de dzongs, de kloosterburchten zijn zeer indrukwekkend. 

Dzongs

In de tempels mag je niet fotograferen. De dzong van Thimphu is de grootste van Bhutan en op de binnenplaats zie je veel imposante tempels.

Artikelen over Bhutan

‘Nieuw online initiatief maakt reisbureau overbodig’ kopte het persbericht van Better Places. Hoewel je je als startup natuurlijk nooit te...

Het reisbureau overbodig ?
1
Reisbijbel

Iedereen die veel reist moet het wel eens zijn opgevallen. Zijn de Nederlanders in verre streken relatief oververtegenwoordigd ten opzichte...

Kijktip: andere reizen
2
Reisbijbel

Lang geleden een mysterieus en verborgen rijk, hooggelegen, bestuurd door geestelijken en verscholen achter de hoogste toppen van de wereld....

De Tibetaanse wereld
3
Reisbijbel

Reizen bhutan

Rondreis Bhutan, Sikkim & Darjeeling, 20 dagen

Rondreis Bhutan, Sikkim & Darjeeling, 20 dagen

Bhutan is een van minst ontdekte landen ter wereld. Deze rondreis brengt je van Calcutta, via de zuidelijke Himalaya naar de mooiste plekjes van dit bijzondere koninkrijkje in de bergen.

land bhutan
aanbieder Djoser
prijs vanaf 3295
reisduur 20 dagen
Rondreis Bhutan, 13 dagen

Rondreis Bhutan, 13 dagen

Tijdens deze reis ontdekken we de mooiste plekjes van het ‘onbekende’ Bhutan. Prachtige valleien en kleurrijke dzongs - kloosterburchten - wisselen elkaar af. Uiteraard brengen we ook een bezoek aan het beroemde Tijgernest.

land bhutan
aanbieder Djoser
prijs vanaf 2995
reisduur 13 dagen
Highlights of Bhutan

Highlights of Bhutan

In tal van opzichten is het fascinerende koninkrijk Bhutan op de hellingen van de Himalaya uniek te noemen. De geïsoleerde ligging in combinatie met een bewust beleid om westerse invloeden zoveel mogelijk te weren zorgen voor een ware reis in de tijd. Het indrukwekkende landschap is besprenkeld met kloosterburchten, de bevolking richt het dagelijkse leven in naar de regels van het Tibetaans boeddhisme. Bijzondere ervaringen, indrukwekkende natuurwonderen en traditionele levenswijzen brengen u in hemelse sferen.

land bhutan
aanbieder Tenzing
prijs vanaf 4874
reisduur 10 dagen
Rondreis West Bhutan

Rondreis West Bhutan

Tijdens deze avontuurlijke rondreis door Bhutan verblijven we maar liefst 11 dagen in dit prachtige, mystieke koninkrijk. We brengen een bezoek aan de beroemde dzongs (kloosterburgten) in Thimpu, Paro en Punakha, en ook aan authentieke dorpjes die door het toerisme nog niet ontdekt zijn. De Haa Vallei vormt hierin een hoogtepunt. Er zijn volop mogelijkheden om prachtige wandelingen te maken. Door de geïsoleerde ligging van dit Himalaya koninkrijk is veel van de traditionele boeddhistische cultuur bewaard gebleven. De boeddhistische tempels, de mystieke kloosters, de kleurig beschilderde huizen en de uitzonderlijk vriendelijke bevolking geven je het gevoel in het mythische Shangri-la te vertoeven. De reis eindigt met een paar vrije dagen in één van de drie koningssteden van Nepal, Kathmandu. Ga mee met deze unieke wandelreis naar Bhutan en geniet!

land bhutan
aanbieder Sawadee
prijs vanaf 3798
reisduur 16 dagen
Rondreis BHUTAN - 22 dagen; Geluk is heel gewoon

Rondreis BHUTAN - 22 dagen; Geluk is heel gewoon

In het ‘Land van de Donderende Draak’ bestaan geen lelijke vergezichten. Je reist tijdens deze Bhutan rondreis door een bergachtig landschap, dat wordt opgeluisterd door monniken in bordeauxrode pijen, gebedsvlaggetjes en boeddhistische monumenten. Je verblijft 16 nachten in het mystieke Bhutan, een uniek aanbod in Nederland en België! En… in het koninkrijk waar het geluk van de bevolking belangrijker is dan het bruto nationaal inkomen is een vriendelijke glimlach nooit ver weg.

land bhutan
aanbieder Koningaap
prijs vanaf 4495
reisduur 22 dagen
Rondreis West Bhutan

Rondreis West Bhutan

Tijdens deze avontuurlijke rondreis door Bhutan verblijven we maar liefst 11 dagen in dit prachtige, mystieke koninkrijk. We brengen een bezoek aan de beroemde dzongs (kloosterburgten) in Thimpu, Paro en Punakha, en ook aan authentieke dorpjes die door het toerisme nog niet ontdekt zijn. De Haa Vallei vormt hierin een hoogtepunt. Er zijn volop mogelijkheden om prachtige wandelingen te maken. Door de geïsoleerde ligging van dit Himalaya koninkrijk is veel van de traditionele boeddhistische cultuur bewaard gebleven. De boeddhistische tempels, de mystieke kloosters, de kleurig beschilderde huizen en de uitzonderlijk vriendelijke bevolking geven je het gevoel in het mythische Shangri-la te vertoeven. De reis eindigt met een paar vrije dagen in één van de drie koningssteden van Nepal, Kathmandu. Ga mee met deze unieke wandelreis naar Bhutan en geniet!

land bhutan
aanbieder Baobab
prijs vanaf 3798
reisduur 16 dagen
Bhutan - West

Bhutan - West

Reis naar het laatste Himalaya koninkrijk. Ontdek de mystieke kloosters van Bhutan, bezoek de imposante eeuwenoude Dzongs, wandel door de mooiste valleien en bossen. Bezoek kleurrijke festivals in sprookjesachtig Bhutan. Een land doordrenkt met cultuur en tradities, een land waar alles in het teken staat van het Tibetaans boeddhisme, en bovenal een land met een onnavolgbaar vriendelijke en gastvrije bevolking. Een reis om nooit te vergeten.

land bhutan
aanbieder SNP
prijs vanaf 3195
reisduur 15 dagen