Onderzeese beeldenpark in Grenada, kunst onder water

Verre Avonturen

De eilandengroep Grenada in het Caribische gebied staat bij duikers bekend om de scheepswrakken, rotsformaties en de prachtige koraalriffen. Sinds 2006 heeft Grenada duikers en snorkelaars een nieuwe attractie te bieden: een heus onderwater beeldenpark. In de Moilinere Bay aan de westkust van het eiland staan in totaal 65 kunstwerken op de zanderige bodem.

tekst Reisbijbel

beelden-Grenada

De kunstwerken stellen de bevolking van Grenada voor, en vertellen hun folklore en geschiedenis. Zo kun je duiken of snorkelen langs een schrijver die achter zijn bureau zit, door een cirkel van 30 kinderen, die elkaar hand vasthouden en sinds kort ook langs een beeld van Jezus die zijn handen tot de hemel heft. Doordat de beelden onder water staan en ook het licht anders is, ontstaat er een mysterieuze en spookachtige sfeer.

De beeldentuin is een idee van kunstenaar Jason deClaires Taylor, die hiermee hoopt de natuur op weg te helpen met het herstel nadat de koraalriffen van Granada in 2004 grote schade hadden opgelopen door orkaan Ivan.

Hij ontwierp daartoe 65 beeldengroepen van staal en cement die hij tussen de 5 en 25 meter diepte op de zeebodem plaatste. Het was de bedoeling dat de beeldengroep in de loop der tijd op een natuurlijke manier transformeert in een kunstmatig rif. Het duurt ongeveer tussen de 10 en 80 jaar voordat hard koraal gevormd is, maar inmiddels zijn de eerste koralen op de beelden waar te nemen.

Na de opening van het eerste onderzeese sculpturenpark ter wereld in Grenada, is Taylor begonnen met de bouw van nog zo’n beeldenpark aan de kust van Cancun, in Mexico.

Beste reistijd:

Grenda heeft het hele jaar door mooi weer, maar de kans op orkanen is het grootst in augustus en september. De duikomstandigheden zijn het beste in de periode van oktober tot mei.

Hoe kom je er?

Moilinere Bay ligt aan de westkust van Grenada even ten noorden van de hoofdstad St George’s in de Marine Protected Area. Er is een groot aantal duikscholen dat duik- en snorkeltrips aanbiedt naar de onderwater beelden.

Reizen naar Grenada

Er vliegen geen luchtvaartmaatschappijen rechtstreeks vanuit Nederland naar Grenada. Wel vliegen onder andere British Airways, Virgin Atlantic, American Airlines Delta Air en Caribbean Airlines regelmatig met overstap naar Grenada.

Kijk voor vliegtickets op Worldticketcenter.nl.

Onder andere Fox Reizen en Caribbean Online en bieden reizen naar Grenada aan.

Meer info:

Underwatersculpture.com (en)