
Een bezoek aan de beroemde moskee in Larabanga staat op het programma van elke georganiseerde reis die het noorden van Ghana aandoet. Een kort bezoekje aan ‘de magische steen’ vlak in de buurt, staat ongetwijfeld op geen enkel programm
Jan Boonstra zoekt in het reisverhaal Mosesvogels naar wat Ghana Afrikaans maakt. De reis begint in Aburi en eindigt in Accra. Tijdens de rondreis moet hij met een notitieblok en een pen op schoot hebben gezeten, want het relaas is enorm gedetailleerd.
Zo word je in het eerste hoofdstuk meteen op de hoogte gebracht van de vele verschillende soorten auto’s die in Ghana rondrijden. In het derde hoofdstuk lees je hoe de lijkkisten er uit zien. Deze gedetailleerde manier van schrijven zet zich 246 pagina’s lang voort‚ afgewisseld met foto’s uit eigen archief.
Vanaf het moment dat Jans voeten de Afrikaanse grond raakten, neemt hij je mee en probeert je de geuren en kleuren van het Afrikaanse land te doen ruiken en zien.
Indruk maakt de slavernij, waar Ghana je nog aan doet herinneren. “Toen ze bij de forten aan de kust kwamen‚ waren de slaven al meer dood dan levend. Geen van hen kon weten dat de grootste ellende daarna pas zou beginnen”.
Doordat alles zó tot in detail beschreven is, is er als lezer weinig ruimte voor eigen gedachtes‚ fantasie en beleving. Maar dat is waarschijnlijk ook niet de bedoeling van de schrijver. Hij wil jou meenemen op zijn reis door Ghana. En daarin slaagt Jan!
Door de vele details ben je na het lezen van deze pocket immers tijdens je eigen reis waarschijnlijk alerter op zaken die je anders misschien voorbij waren gegaan. Er staan in dit reisverslag ontzettend veel tips waar je als Ghana bezoeker zeker iets aan hebt. Wil je liever zelf een beeld creëren bij het land, dan moet je dit boek even laten liggen.
Mosesvogels bestel je hier zonder verzendkosten. Jan Boonstra geeft ook reistips op Reisbijbel. Lees zijn ervaringen in India bijvoorbeeld hier!