Bulgarije

klimaat
Gematigd landklimaat

klimaat

Klimaattype: Gematigd landklimaat (Df) en een gematigd zeeklimaat (Cf) in het zuiden
Gem. temp. zomer (juli-augustus-september): 18°C
Gem. temp. winter (januari-februari-maart): 2°C
Regenseizoen: geen
Beste reistijd: april tot en met juni (cultuur), juni tot en met september (standvakantie) december tot en met maart (skivakantie)

Verschillende klimaten

Het grootste gedeelte van Bulgarije heeft een gematigd landklimaat, met iets koudere winters en een stuk warmere zomers dan Nederland en België. Het klimaat wordt sterk beïnvloed door de Zwarte Zee en het Balkangebergte, waardoor er in Bulgarije verschillende klimaten kunnen worden onderscheiden.

In Noord-Bulgarije heerst een uitgesproken landklimaat, met hete zomers en strenge winters. Ten zuiden van het Balkangebergte, dat Bulgarije van west naar oost doorsnijdt, heerst een zachter klimaat dat naarmate men zuidelijker komt steeds meer een mediterraan karakter krijgt.

In het oosten, bij de Zwarte Zee, heerst een milder klimaat. Hier kan de gemiddelde temperatuur in juli en augustus 30 graden worden. Het aantal zonne-uren is hier ook iets hoger dan in het binnenland. De watertemperatuur van de Zwarte Zee kan tijdens de zomer de watertemperatuur van de zee oplopen tot 28°C.

De winters zijn koud, met gemiddelde dagtemperaturen van -2°C in het noorden tot +2°C in het zuiden. In de zomer loopt de temperatuur op tot gemiddeld 23°C in het noorden en 35°C in het zuiden. De gemiddelde temperatuur van april tot september is 23°C. In Bulgarije valt gemiddeld 600 mm neerslag per jaar, in de bergen valt met gemiddeld zo"n 1.000 mm per jaar aanzienlijk meer. Hier sneeuwt het vaker. De meeste neerslag valt aan het begin van de zomer.

Beste Reistijd

Bulgarije is het hele jaar door goed te bezoeken. Wanneer je komt om cultuur op te snuiven zijn het voorjaar (vanaf april) en de vroege zomer de meest aangename periode, maar voor een strandvakantie aan de kust van de Zwarte Zee zijn de warme zomermaanden ideaal. Het ski-seizoen loopt dan weer van december tot en met maart.

reisadvies
Enkele risico's

reisadvies

Bulgarije is een veilig land om te bezoeken. Je kan er zelf autorijden, maar daar zijn wel risico's aan verbonden, met name in de nacht vinden er overvallen plaats, waarbij auto's worden buitgemaakt. Bij de grens vinden gevallen van afpersing plaats.

Kijk voor de meest actuele stand van zaken bij het advies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken

vaccinaties
Nee

Vaccinaties

Er zijn geen vaccinaties verplicht, maar het Vaccinatiecentrum Vaccinaties op Reis raadt voor Bulgarije de volgende vaccinaties en inentingen aan:

- vaccinatie tegen DTP (Difterie, Tetanus en Polio)
- vaccinatie tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht)

ambassades

ambassades

Nederlandse Ambassade

Oborishte Straat 151504 Sofia
Tel nr +359 2-8160300
Fax +359 2-8160301
E-mail: sof@minbuza.nl
Website: http://bulgarije.nlambassade.org/

Belgische Ambassade

103, James Bourchier Blvd., 3rd floor(entrance on Lyubotran str.)1407 Sofia

Tel nr.  + (359) (2) 988.72.90
Fax + (359) (2) 963.36.38
E-mail: Sofia@diplobel.be
Website: http://www.diplomatie.be/sofianl

visumplicht
Nee

visumplicht

Voor Bulgarije heb je nodig:

- Een geldig paspoort of identiteitskaart

Visum

Inwoners van de Europese Unie mogen vrij reizen in en naar Bulgarije. Nederlanders en Belgen hebben dan ook geen visum nodig voor een reis of vakantie naar Bulgarije.

Adressen Bulgaarse ambassade in Nederland en België:

Nederland:

Ambassade Bulgarije

Duinroosweg 9

2597 KJ 's-Gravenhage

Tel nr. +31-(0)70-350-30-51

Fax: +31-(0)70-358-46-88

E-mail: info@embassy-bulgaria.nl

Website: www.embassy-bulgaria.nl

België:

Ambassade Bulgarije

Hamoirlaan 5

81180 Ukkel

Tel nr. +32 2 374 47 88

Fax: +32 2 375 53 82

E-Mail: embassy.brussels@mfa.bg

Website http://www.bulgaria-embassy.org

valuta
Lev

Valuta

De munteenheid in Bulgarije is de Lev (Lv). De Lev is onderverdeeld in 100 stotinka en wordt uitgegeven in munten van 1, 2, 5, 10, 20, 50 stotinka en 1 lev en biljetten van 2, 5, 10, 20, 50 en 100 leva. De koers van de lev is gekoppeld aan de koers van de Euro.

Je kunt in Bulgarije bij banken, wisselkantoren en grote hotels Euro"s omwisselen in Bulgaarse lev. Ook op straat kun je Euro"s in lev omwisselen, maar dit is niet aan te raden, aangezien je de beste deals krijgt bij de officiele wisselkantoren, aangezien deze geen commissie in rekening mogen brengen.

Nieuwsgierig naar hoe de biljetten van de Bulgaarse Lev eruit zien? Bekijk dan hier de biljetten van de Lev.

Pinnen

Pinnen met je pinpas met Maestro- of Cirrus-logo is in Bulgarije op zeer veel plaatsen mogelijk.

Creditcard

Creditcards worden in Bulgarije in grote steden geaccepteerd bij de wat grotere hotels en bij autoverhuurbedrijven en in sommige winkels. Buiten de grote steden kan je echter maar zeer beperkt met je credit card terecht.

Openingstijden banken

Over het algemeen zijn de banken in Bulgarije geopend van maandag tot en met vrijdag van 9:00 uur tot 16:00 uur.

Prijsniveau

Het prijsniveau ligt in Bulgarije over het algemeen iets lager dan dat in Nederland en België.

Fooien

In Bulgarije is het gebruikelijk om een fooi te geven van zo"n 5-10% van de totale rekening. In restaurants en in cafés is het gewoonte wat wisselgeld te laten liggen.

feestdagen

feestdagen

De belangrijkste jaarlijks op een vaste dag of in een vaste maand terugkerende feestdagen van Bulgarije zijn:

Nieuwjaar 1 januari
Bevrijdingsdag 3 maart
Dag van de Arbeid 1 mei
Sint George Dag 6 mei
Dag van de cultuur en literatuur 24 mei
Dag van de Eenheid 6 september
Dag van de Onafhankelijkheid 22 september
Kerstavond 24 december
Kerst 25 en 26 december

Houd er rekening mee dat op deze data banken, winkels en overheidsgebouwen gesloten kunnen zijn.

Naast deze nationale feestdagen kent Bulgarije nog een aantal feestdagen die elk jaar op een andere dag of in een andere maand vallen.

tijdsverschil
+1

tijdsverschil

In Bulgarije is het het gehele jaar één uur later dan in Nederland en België.

taal
Bulgaars

taal

De officiële taal van Bulgarije is het Bulgaars, dat met het cyrillische alfabet wordt geschreven. Minderheden in Bulgarije spreken Turks en Romani.

Kijk op de website van Etnoloque voor meer informatie over de diverse talen en dialecten die in Bulgarije worden gesproken.

Zwemmen in de Zwarte Zee

Ga zwemmen in de Zwarte Zee.

Zwemmen in de Zwarte Zee

Bulgarije heeft een prachtige kustlijn van meer dan 370 km met heerlijke zandstranden. Bekende resorts zijn Sunny Beach, Golden Sands, Albena, Nesebar, het culturele en historische Varna en de mediterane havenstad Bourgas.

Bezoek kloosters

Ontdek de negen UNESCO werelderfgoedsites van Bulgarije, waaronder de geheel in tact zijnde vierde-eeuwse muurschilderingen in het graf van Thracian Kazanluk, het Sveshtari graf bij Razgrad en de Kloosters van de Rots van Ivanovo in de buurt van Rousse.

Bezoek kloosters

Onderzoek bijvoorbeeld ook het Batchkovoklooster, op 8km van Plovdiv. Dit klooster werd in de 11de eeuw gebouwd en er bevinden zich tvandaag de dag een aantal zeldzame fresco's, pictogrammen, manuscripten en muntstukken.

Laat je ook fascineren door de enorme verzameling muurschilderingen, houtsnijwerken, oude wapens en perkamenten bijbels bij het Rilaklooster op zo'n 120km van Sofia.

Plovdiv en Veliko Tarnovo

Wandel door de oude stad van Plovdiv.

Plovdiv en Veliko Tarnovo

Deze tweede stad van Bulgarije wordt in tweeen verdeeld door de Maritsa rivier. Verdwaal hier in de smalle straatjes met kinderhoofdjes en breng een bezoek aan het Romeinse Amfitheater.

Bezoek ook de oude museumstad Veliko Tarnovo, de hoofdstad gedurende het Tweede Bulgaarse Imperium (1187-1393), en prachtig gelegen tussen drie heuvels die door de Yantrarivier worden doorkruisd.

Rozenvallei

Snuif de geur van rozen op in de Rozenvallei.

Rozenvallei

Deze vallei vol met rozen is op zijn mooist in mei en begin juni wanneer de rozen in bloei staan. Dit is ook de periode dat in de verschillende dorpen in de streek een Rozenfestival wordt gevierd.

Wijn drinken

Geniet van de beroemde wijnen van Melnik en omgeving.

Wijn drinken

Deze kleine stad, met huizen uit de achttiende en negentiende eeuw is beroemd vanwege zijn wijnkelders.

Sofia

Bezoek hoofdstad Sofia. 

Sofia

Ontdek de Griekse, Romeinse, Byzantijnse en Turkse architectuur van de hoofdstad Sofia, een stad vol met mooie musea, kerken, kunstgalerieen en operahuizen. Het beroemste plaatje van Sofia is waarschijnlijk de overweldigende, met bladgoud overkoepelde, Nevski Memorial Church, met de zesde eeuwse St Sofia en het Archeologische museum om de hoek.

Hiken in de natuur

Trek de natuur in en ntdek Bulgarijes 35.000 km aan wandelpaden. 

Hiken in de natuur

Bulgarije heeft voldoende natuur dat zeer de moeite waard is om te bezoeken, zoals de oude Bailusheva pijnboombossen en de kalksteenrotsen in het Pirin Nationaal Park, de zeven meren en het tiende eeuwse klooster in het Rila Nationaal Park en de waterval van Raiskoto Praskalo, de hoogste waterval van het Balkan schiereiland.

Je kunt in Bulgarije wandeltrips van één of twee weken dwars door de wilde bergen boeken. De trips zijn met een gids en je overnacht in berghutten, gasthuizen of op campings.

Bergen

Beklim Bulgarijes hoogste bergen of ga er mountainbiken. 

Bergen

Georganiseerde alpinisme en klimtrips kun je boeken in Vratsa, Veliko Tarnovo, Trojan, Maliovitza en Roussenski Lom. 

Voor mountainbike enthousiastelingen zijn geweldige mountainbikepaden te vinden in het Rhodopigebergte.

WTC

De duurste en goedkoopste hotelbestemmingen van 2013

Op zoek naar een betaalbaar hotel? Schrap het tropische Bora Bora dan maar ala vekantiebestemming, maar overweeg bijvoorbeeld naar Thailand...

De duurste en goedkoopste hotelbestemmingen van 2013

Reizen bulgarije

Rondreis BULGARIJE EN ROEMENIË - 16 dagen; Van Thracië naar Transsylvanië

Rondreis BULGARIJE EN ROEMENIË - 16 dagen; Van Thracië naar Transsylvanië

Tijdens je reis door Bulgarije en Roemenië neemt naast geschiedenis en natuur ook contact met de lokale bevolking een belangrijke plaats in. Je bezoekt prachtige middeleeuwse dorpen en steden, maakt gebruik van bijzondere vervoersmiddelen zoals een smalspoortrein in de bergen van Bulgarije en paard en wagen in Roemenië. In de sfeervolle dorpen waar je overnacht leer je de Bulgaren en Roemenen het best kennen, tijdens het maken van Bulgaarse lekkernijen of het drinken van koffie bij een ouder Roemeens echtpaar.

land bulgarije
aanbieder Koningaap
prijs vanaf €1695,00
reisduur 16 dagen
Rondreis Bulgarije

Rondreis Bulgarije

Tijdens deze avontuurlijke rondreis door Bulgarije vind je ongerepte natuur, uitgestrekte oerbossen en ruige bergketens. Bulgarije is uitermate geschikt voor een actieve wandelvakantie. Gedurende deze wandelreis in Bulgarije maken we meerdere tochten langs de bergruggen van de Balkan. We wisselen dit af met bezoeken aan kleine dorpjes, kloosters en de hoofdstad Sofia. Natuurlijk genieten we ook van de uitstekende keuken en wijnen in de kleinschalige en zeer gastvrije accommodaties.

land bulgarije
aanbieder Sawadee
prijs vanaf €998,00
reisduur 8 dagen
Bulgarije - Nationale Parken

Bulgarije - Nationale Parken

Wandelvakantie naar drie van de meest ongerepte natuurparken van de Balkan. Eerst bezoekt u het Central Balkan National Park met zijn bloemenrijke bergkammen en uitgestrekte bossen waar wolven en beren nog vrij ronddwalen. Daarna wacht, na een cultureel intermezzo in het stadje Koprivshtitsa, het ruige hooggebergte van het Rila National Park. Hier bezoeken we ook het wereldberoemde klooster. Tussendoor een uitstapje naar de rijke flora en fauna in de Pirin. We verblijven in guesthouses waar we kennis maken met de grenzeloze Bulgaarse gastvrijheid en de voortreffelijke keuken van de Balkan.

land bulgarije
aanbieder SNP
prijs vanaf €1150,00
reisduur 12 dagen
Bulgarije - Rila gebergte

Bulgarije - Rila gebergte

Ervaar de grote schoonheid van natuur en cultuur in Bulgarije. Beklim het Rila gebergte,een Nationaal Park. Lunch aan een van de stille bergmeren en loop door de eeuwenoude oerbossen. Vergaap u aan de bijzondere pracht van de fresco’s in het Rila klooster, hoog op de lijst van Unesco’s werelderfgoed. Overnacht in een vriendelijk pension met een hartverwarmende gastvrijheid.

land bulgarije
aanbieder SNP
prijs vanaf €550,00
reisduur 8 dagen
Bulgarije - Vogelreis

Bulgarije - Vogelreis

Een vogelreis naar het hart van de Balkan: Bulgarije. Met een groot aantal Nationale Parken vol zeldzame soorten behoort Bulgarije tot een van de Europese topbestemmingen voor vogelaars. De bijzondere maskerklauwier, de kleurrijke rotskruiper, de spectaculaire maar zeldzame keizerarend en de withalsvliegenvanger; ze houden zich allemaal schuil in het schitterende landschap. Vanuit sfeervolle en authentieke dorpjes proberen we naast alle vogels ook Bulgaarse vlinders en bloemen op de foto te krijgen.

land bulgarije
aanbieder SNP
prijs vanaf €1145,00
reisduur 10 dagen
Bulgarije - Fotoreis

Bulgarije - Fotoreis

Leerzame fotografiereis in het hart van het Rhodopengebergte, in het zuiden van Bulgarije. In een arcadisch landschap vol bloemenrijke graslanden en stille dorpjes staan natuur- en macrofotografie centraal. Maar uiteraard is er ook aandacht voor landschapsfotografie. Een echte workshop waar je alles over techniek en uitrusting leert en je kennis maakt met nieuwe manieren van fotograferen. Verblijf in een comfortabel dorpshotel, waar de maaltijden zeer smaakvol zijn en de ontvangst hartverwarmend.

land bulgarije
aanbieder SNP
prijs vanaf €840,00
reisduur 7 dagen
Bulgarije - Rila

Bulgarije - Rila

Op sneeuwschoenen door het Rilagebergte, in het zuidwesten van Bulgarije. Een onderdompeling, niet alleen in de natuur van de hoogste bergen van Zuidoost-Europa, maar ook in de rijke Bulgaarse cultuur. De Engelstalige lokale gids leidt op deskundige wijze de verrassende sneeuwwandeltochten door het ruige gebergte. Hij laat je op unieke wijze kennismaken met het winterse Bulgarije, de Bulgaarse cultuur en het wereldberoemde Rila klooster uit de 10e eeuw!

land bulgarije
aanbieder SNP
prijs vanaf €695,00
reisduur 8 dagen