Cyprus

Mediterraan

klimaat

Klimaattype: 

Gem. temp. zomer (juli-augustus-september): 25-30 graden
Gem. temp. winter (januari-februari-maart): 10-15 graden
Beste reistijd: vanaf half mei tot half oktober

Cyprus heeft een mediterraan klimaat met zachte winters en warme droge zomers. Het is enorm zonzeker. Zelfs in oktober kunnen temperaturen de 30 graden grens ruim passeren. Dit warme klimaat werkt als een magneet op zonliefhebbers, die vanaf half mei tot half oktober vrijwel altijd kunnen rekenen op goed strand- en zonweer.

De winterperiode

De wintermaanden zijn zacht maar relatief nat. Zo"n 95% van alle neerslag op Cyprus valt in de periode november tot en met april. Om te overwinteren is Cyprus net te koel en te wisselvallig.

Skiën op Cyprus

Het in het binnenland gelegen Troodos-gebergte is in de winterperiode wintersportgebied. In de maanden januari en februari kan er in sommige delen geskied worden als er voldoende sneeuw gevallen is. Verwacht echter geen kilometerslange pistes zoals in bijvoorbeeld de Alpen.

Hitte

De zomermaanden zijn in Cyprus warm en erg droog. In Nicosia zijn in juli en augustus temperaturen tussen de 35 en 40 graden meer regel dan uitzondering. De enige plek waar je in de zomer verkoeling kunt vinden buiten het zeewater is het Troodosgebergte. Het verschil met de zuidkust is overdag meestal zo"n acht tot tien graden, waardoor bij kusttemperaturen van bijvoorbeeld 35 graden het in de bergen een aangename 25 tot 28 graden is.

Veilig

reisadvies

Er zijn geen bijzondere veiligheidsrisico’s voor reizen naar Cyprus.

De Republiek Cyprus ligt op het gehele grondgebied van het eiland Cyprus. Sinds de inval door het Turkse leger in 1974, heeft de regering van de Republiek Cyprus echter geen controle meer over het noorden van het eiland. In het noorden is de ‘Turkse Republiek van Noord-Cyprus’ uitgeroepen. Deze is alleen door Turkije erkend. De regering van de Republiek Cyprus is gevestigd in Nicosia. Deze regering is door de internationale gemeenschap erkend.

Reizen tussen het zuiden en het noorden

Als Nederlander kan je van met je geldige reisbewijs van zuid naar noord reizen. Van noord naar zuid via de luchthaven van Tymbou/Ercan en de havens van Kyrenia en Famagusta (in het noordelijke deel) is daarentegen illegaal volgens de regering van Cyprus. In de praktijk kan je met een geldig reisdocument wel van noord naar zuid via de ‘staakt-het-vuren lijn’ (Groene Lijn) over tussen de beide delen van Cyprus.

Geen foto’s van militaire objecten

Maak geen foto’s van militaire objecten en versperringen. Vooral niet bij de staakt-het-vurenlijn.

Let op: Controleer voor vertrek altijd de meest actuele stand van zaken op de site van het ministerie van Buitenlandse Zaken

Geen

Vaccinaties

Er zijn geen vaccinaties nodig voor een reis naar Cyprus.

Ja

ambassades

Adres Nederlandes en Belgische vertegenwoordiging op Cyprus

Nederlandse Ambassade
34 Demosthenis Severis Avenue
1080 Nicosia

Postadres:
P.O. Box 23835
1686 Nicosia, Cyprus

Tel. 00 357 22 873666
Fax 00 357 22 872399

E-mail nlgovnic@globalsoftmail.com
Open: maandag-vrijdag 08:00-15:00

Belgische Ambassade

The Riverside Forum
2A, Chilonos Street, Office 102
1101 Nicosia

Tel nr. + (357) (22) 44.90 20
Fax: + (357) (22) 77 47 17

E-Mail: nicosia@diplobel.be
Website: http://www.diplomatie.be/nicosianl 

Nee

visumplicht

Voor Cyprus heb je nodig:

- Een geldig paspoort of toeristenkaart

Inwoners van de Europese Unie mogen hebben geen visum nodig om in en naar Cyprus te reizen.

Adressen ambassades Cyprus in Nederland en België:

Nederland:
Ambassade Cyprus
Surinamestraat 15
2585 GG Den Haag

 

Openingstijden: maandag-vrijdag 09:00-17:00

Tel. nr. 070-3466499 en 070-3924024

België:
Ambassade Cyprus
Kortenberglaan 61
1000 Brussel

Tel nr. 02.650.06.10
Fax: 02.650.06.20

E-mail: ambassade.cyprus@skynet.be 

Euro

Valuta

In Cyprus betaal je met de Euro, behalve in het Turkse deel, daar betaal je met de Turkse lire. 

Bankpas en creditcard

Bankpassen worden vrijwel overal geaccepteerd en creditcards

Fooien

De fooi is meestal al inbegrepen in je restaurantrekening. Taxichauffeurs verwachten doorgaans geen fooi. 

feestdagen

Nieuwjaar 1 januari
Driekoningen 6 januari
Asmaandag februari/maart
Onafhankelijkheidsdag 25 maart
Groene maandag 14 maart
Nationale dag 1 april
Goede vrijdag april
Orthodox Pasen april/mei
Dag van Europa 9 mei
Orthodox Pinksteren juni
Theotokos 15 augustus
Onafhankelijkheidsdag 1 oktober
Ochi-dag 28 oktober
Kerst 25 en 26 december

 

+1 uur

tijdsverschil

Het is op Cyprus 1 uur later dan in Nederland en België. Net als in Nederland en België wordt de klok eind maart en eind oktober 1 uur verzet.

Nieuw-Grieks

taal

De officiële taal van Cyprus is het Nieuw-Grieks.

Hiernaast spreekt vrijwel iedereen Engels. In het Turkse gedeelte van Cyprus (ten noorden van de Atilla- of Green Line) spreekt men Turks. Ook hier kan je met Engels overigens goed redden.

Kato Paphos

Ondanks dat het toerisme vat heeft gekregen op het Kato Paphos is de omgeving van de haven een aanrader. 

Kato Paphos

Er zijn talrijke archeologische vindplaatsen en ook de schitterende mozaïekvloeren in de villa's van Dionysos, Theseus en Aion zijn zeer de moeite waard. Andere bezienswaardigheden in Pafos, die de moeite waard zijn, zijn de Koningsgraven, het Odeon-theater, het Archeologisch Districtsmuseum, het Byzantijns Museum, de Byzantijnse vesting van de Saranda Kolones en de Georgios Eliades-collectie fossielen en archeologische voorwerpen in Exo Vrysis Street.

Aphorodite

Het oude Pafos biedt reizigers onder andere de de resten van Aphorodites belangrijkste heiligdom in Kouklia - Palaipafos.

Aphorodite

 Ook het 'Bad van Aphrodite' en de Fontana Amorosa ('Fontein der Liefde') ten noorden van Pafos herinneren aan de godin van liefde en schoonheid.

Voor wie van Turks fruit houdt mag een bezoek aan het dorp Geroskipou niet ontbreken. Dit dorp staat namelijk bekend om zijn heerlijke Turks fruit (loukoumi).

Ook voor de natuurliefhebber heeft Pafos een hoop te bieden. Zo kan je prachtige wandelingen maken in het ruige landschap van het schiereiland Akamas en heb je kans om in de Cedar Valley ('Vallei der Ceders') oog in oog te komen te staan met een heuze moeflon, het wilde inheemse bergschaap van Cyprus.

Troodos-gebergte

In de zomer biedt de Troodos met de prachtige bergkammen, de geweldige uitzichten en de koele berglucht een welkome afwisseling van het mediterrane strandleven.

Troodos-gebergte

In de winter is het het Mekka van de wintersport op Cyprus en kun je er zelfs skieën.

Hoewel het hele gebergte als Troodos wordt aangeduid, is met deze naam soms alleen het gebied rond de berg Olympus (met 1951 meter de hoogste berg van Cyprus.) en het dorpje Troodos bedoeld.

Het Trodoos-gebergte stond al in de oudheid bekend om zijn mijnen. In de Byzantijnse tijd werden er, ver van de voortdurend bedreigde kusten, tal van kerken en kloosters gebouwd en groeide de Troodos uit tot een belangrijk centrum van Byzantijnse kunst.

Ook tegenwoordig heeft het Trodoos-gebergte de bezoeker veel te bieden: van natuurschoon tot schilderachtige bergdorpjes en van koele bergstromen tot talloze Byzantijnse kloosters en kerken, het Troodos heeft het.
 

Kykkosklooster

Een topattractie in het Troodos-gebergte is het beroemde en overweldigende Kykkosklooster, een pelgrimsoord voor de Cyprioten.

Kykkosklooster

Hier bevindt zich een icoon van de maagd Maria, die door de apostel Lucas zou zijn geschilderd. 
Het klooster is evenens beroemd omdat de eerste president van Cyprus, Makarios III hier als novice in het klooster is getreden. Het is dan ook niet voor niets dat dit klooster is opgenomen op de UNESCO-lijst van beschermd cultureel erfgoed

Naast het Kykkosklooster zijn nog acht andere Byzantijnse kerken uit het Troodos-gebergte door de Unesco op haar Werelderfgoedlijst geplaatst vanwege de bijzondere architectuur, fresco's en iconen.

Platres en wandelingen

Wandel- en natuurliefhebbers wordt aangeraden enkele van de prachtige goed-uitgezette wandelingen in het Troodos te maken. 

Platres en wandelingen

Voor deze wandelingen, maar ook voor andere excursies in het Troodos-gebergte vormt het 1127 m hoog gelegen stadje Platres een goed startpunt. Er zijn hier vele hotels waar je kunt overnachten, maar ook vanuit NicosiaLimassol of Pafos is een bezoek aan het gebergte goed te doen.

Larnaka

Larnaka is waarschijnlijk de oudst bewoonde plaats op Cyprus. De stad is gebouwd op de resten van de oude stadstaat Kition. 

Larnaka

Myceense Grieken versterkten deze stad uit de 12de eeuw voor Christus met indrukwekkende muren, en de Phoeniciers stichtten er in de de 9de eeuw voor Christus een eigen machtig koninkrijk. 
Kition was later de geboorteplaats van de filosoof Zeno, grondlegger van de stoicijnse wijsbegeerte, en volgens de overlevering was het ook de plaats waar de heilige Lazarus na zijn opwekking uit de dood lange tijd bisschop is geweest. 

In de de 18de eeuw was Larnaka een belangrijk handelscentrum in de loop van de vorige eeuw verloor Larnaka echter langzaam maar zeker aan belang ten opzichte van Famagusta. Na de Turkse bezetting van Noord-Cyprus (Door de Turkse inval is de bevolking van Larnaka explosief gegeroeid.) en de opkomst van het toerisme in Larnaka is Larnaka weer één van de meest bloeiende steden van Cyprus. 

In Larnaka ligt de belangrijkste luchthaven van Cyprus en Larnaka is dan ook de plaats waar toeristen het eiland binnenkomen en weer verlaten. 
Het pal tegenover het vliegveld gelegen zoutmeer, waar in de koele maanden kolonies flamingo's en andere trekvogels overwinteren, is dan ook veelal de eerste indruk die toeristen van Cyprus opdoen.

Het hart van Larnaka wordt gevormd door de buurt rond de boulevard, die door palmbomen wordt omringd en waar de vele cafés en terrassen altijd druk bezet zijn. Het is dan ook geen wonder dat de boulevard een onweerstaanbare aantrekkingskracht heeft op zowel toeristen als Cyprioten. 
Druk is het ook in de jachthaven aan de noordkant van de boulevard, waar de cruiseschepen, die Cyprus aandoen aanmeren. 

Larnaka staat niet bekend om de vele bezienswaardigheden. Toch is er in Larnaka en de directe omgeving van Larnaka voldoende te zien om je een aantal dagen te vermaken. Bovendien is er altijd nog het lange zandstrand van Larnaka waar je kunt zonnebaden of je kunt vermaken met de diverse watersporten die je er kunt beoefenen.

Wijnstreek

In en rond Limassol bevindt zich het centrum van de wijnindustrie van Cyprus. 

Wijnstreek

Je kunt er dan ook een bezoekje brengen aan één van de grote wijnproducenten in de buurt. Zeer de moeite waard is ook het wijnfestival dat elk jaar in september in Limassol wordt gehouden.

De belangrijkste bezienswaardigheden van Limassol zijn:
Het fort van Limassol, een bezoek aan de wijnproducenten, de koningsstas Amathus, het kasteel van Kolossi, de opgravingen van Kourion, Petra tou romiou (de rots waar Aphrodite werd geboren), Lefkara en het Troodos-gebergte

De stad strekt zich uit langs de zuidkust en biedt hotels, restaurants en uitgaansgelegenheden, merendeel langs het strand gelegen.

De ligging halverwege de zuidkust van Cyprus, tussen Larnaka en Pafos, maakt Limassol tot een ideaal uitgangspunt voor het maken van uitstapjes. Alle bezienswaardigheden zijn in een zeer korte tijd bereikbaar. Zo vind je bijvoorbeeld in de nabijheid van Limassol de dichtbegroeide hellingen van het Troodos gebergte met idyllische bergplaatsjes, sfeervolle wijndorpen en de zeer fraaie streek Pitsylia, maar ook steden als LarnakaPafos en Nicosia zijn goed te bereiken vanuit Limassol.

Aja Napa

Agia Napa was ooit een klein visserdorp, maar is nu een paradijs voor de liefhebber van strand, zee en watersport.

Aja Napa

Het plaatsje heeft prachtige zandstranden, uitstekende restaurants, een bruisend uitgaansleven en volop winkelmogelijkheden. Bovendien ligt de luchthaven van Larnaka op maar 40 km afstand, waardoor je redelijk snel op je bestemming bent.

Het toeristische leven bevindt zich grotendeels rond het haventje, waar de kleurrijke vissersboten bij het vallen van de avond hun vangst van de dag aan wal komen brengen. 
In één van de vele restaurantjes aan het haventje kan men ’s-avonds dan ook de meest heerlijke verse visgerechten eten. 

Veel bezienswaardigheden heeft Agia Napa niet. Er is een klein museum over het zeeleven op Cyprus en er is een mooi klooster in het centrum.

WTC

Reizen cyprus

Cyprus - Wandelvakantie

Cyprus - Wandelvakantie

Dobberend in de ‘infinity pool’ van het Droushia Heights hotel liggen de baai van Polis en het Akamas schiereiland, de westpunt van Cyprus, aan je voeten. Dagelijks heb je de keuze uit een korte en rustige, of een iets langere wandeling langs stille dorpjes, door mooie mediterrane bossen, door diepe valleien of langs de prachtige kustlijn van het ongerepte Akamas schiereiland, begeleid door twee SNP reisleiders. Aangename temperaturen, (bijna) altijd zon tot diep in de winter en een ongekende bloemenpracht in het voorjaar. Bezoek de archeologische opgravingen en de ‘Kings Tombs’ van Pafos. En elke dag is er de verleiding van het panoramaterras met het mooiste uitzicht van Cyprus en je luxe kamer waar je heerlijk slaapt…

land cyprus
aanbieder SNP
prijs vanaf 915
reisduur 8 dagen
Cyprus - vogelreis

Cyprus - vogelreis

In de tweede helft van april, als de vogeltrek in het oostelijke Middellandse Zeegebied op haar hoogtepunt is, wordt Cyprus door meer dan 200 vogelsoorten als rust- en foerageerplek gebruikt, op de lange weg van Afrika naar het noorden. De stuwmeren zijn dan gevuld, de moerassen vol insectenleven en voedsel. De meeste zomergasten zijn dan ook teruggekeerd. Dat is de periode waarin wij onze rondreis over het zuidelijke deel van het eiland gepland hebben. We bezoeken de beste locaties om de trek waar te nemen, de kapen en stuwmeren langs de zuidkust, verkennen de wetlands van Larnaca en Akrotiri in en bezoeken de bossen van Troodos. Verblijf in goede hotels, begeleiding door SNP vogelaar en zeer ervaren Cypriotische vogelgids.

land cyprus
aanbieder SNP
prijs vanaf 1070
reisduur 8 dagen
Cyprus - fietsvakantie

Cyprus - fietsvakantie

Op Cyprus kan je het hele jaar van de zon genieten op deze fietsreis. Deze pittige, maar fraaie fietstocht leidt over rustige verharde en onverharde wegen. Je fietst door de prachtige natuur van Akamas, langs de mozaïeken van Pafos en de mystieke, uit zandsteen opgetrokken kloosters. Ook heb je tijd om te luieren aan het strand en te zwemmen in de zee tussen het opspattend schuim waaruit ooit de godin Aphrodite werd geboren.

land cyprus
aanbieder SNP
prijs vanaf 520
reisduur 8 dagen