Filipijnen

Tropisch

klimaat

Op de Filipijnen heerst een tropisch klimaat. Het hele jaar zijn er hoge temperaturen, een hoge relatieve luchtvochtigheid en veel neerslag. De hoeveelheid neerslag verschilt per regio, maar allen kennen een regentijd. 

Tijdens deze moessonperiode kan het soms dagen vrijwel aaneengesloten regenen. De oostelijke regio’s hebben geen duidelijk droog seizoen, maar er valt in de periode november tot en met januari meer neerslag. In centrale deel van de Filipijnen valt het hele jaar vrijwel een gelijkmatig verspreide regen, in westelijke richting overgaand in een zone waar de periode november tot en met april relatief droog is.
Het westen van de Filipijnen, met hoofdstad Manila, heeft een droog seizoen van november tot en met april en een zeer nat seizoen van mei tot en met oktober. 

In vrijwel het hele land is gedurende het hele jaar overdag tropische hitte met maximumtemperaturen tussen de 30 en 34 graden Celsius. Het heetste wordt het in het westelijke deel van Luzon waar voorafgaand aan het regenseizoen de thermometers vrijwel alle dagen 34 of 35 graden is. Ook het zeewater is erg warm.

Jaarlijks trekken zo’n vijftien tot vijfentwintig tyfoons door dit gebied waarvan er gemiddeld zes tot zeven over de Filipijnen trekken. Met name het eiland Luzon wordt regelmatig getroffen door een tyfoon die door de harde wind en grote hoeveelheden neerslag voor veel ellende kan zorgen. 

De sterke UV-straling in de Filipijnen is gevaarlijk. 

Risicovol

reisadvies

Er zijn in meer en mindere mate risico's voor reizen naar de Filipijnen. De Filipijnse autoriteiten geven aan dat de terroristische dreiging rondom de meest zuidelijke eilanden van de Visaya groep is toegenomen. Het gaat hierbij om de kans op ontvoeringen en (bom-)aanslagen. Plaatsen op de Filipijnen waar veel mensen bij elkaar komen, kunnen een doelwit zijn van een aanslag. Wees in heel het land alert en blijf op de hoogte van de actuele ontwikkelingen.

In het zuiden van de Filipijnen en op de zuidelijke toeristische kust- en eilandbestemmingen komen ook ontvoeringen voor. Op de Filipijnen komt het voor dat buitenlanders in bars en taxi’s worden gedrogeerd. Wees alert als iemand u benadert en beweert u te kennen van bijvoorbeeld de luchthaven of een hotel.

Op de Filipijnen is het drugsbeleid van de regering aangescherpt. Dat heeft tot veel geweld geleid. 

Onveilige gebieden

Bekijk altijd voor vertrek het meest actuele reisadvies op de site van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Dat kan hier. Daar staat ook welke gebieden te onveilig zijn om naartoe te reizen.

Verkeer

Het wegverkeer op de Filipijnen is chaotisch. Als u dit niet gewend bent, rijd dan niet zelf. Raakt u betrokken bij een verkeersongeluk? Wacht dan altijd op de politie. Reis zo min mogelijk met veerboten, vooral tijdens slecht weer. Reizen met veerboten kan op de Filipijnen erg gevaarlijk zijn.

Reizen per bus kan ook gevaarlijk zijn, vooral in het donker en tijdens de regentijd door plotseling opkomend slecht weer. Reis je met het openbaar vervoer, wees dan vooral na zonsondergang alert. Reis alleen met gerenommeerde busbedrijven. 

Ja, tenzij

Vaccinaties

Vaccinatie tegen gele koorts is voor de Filipijnen alleen verplicht als je in de zeven dagen voordat je de Filipijnen binnenkomt in een gele koorts land bent geweest. Dit advies geldt ook als je alleen een overstap hebt gemaakt op het vliegveld van een gele koorts land.

Inentingen die worden aanbevolen

Ongeacht verblijfsduur worden de volgende vaccinaties voor de Filipijnen aangeraden: 

- vaccinatie tegen DTP (difterie, tetanus en polio)
- vaccinatie tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht).

Als je geen mazelen of een vaccinatie tegen mazelen hebt gehad, wordt een BMR-inenting aanbevolen voor de Filipijnen.

Malaria

Op de Filipijnen komt Malaria voor. Je moet maatregelen nemen om te voorkomen dat je wordt gestoken, en tabletten nemen.

Ja

ambassades

Adres Nederlandse vertegenwoordiging op de Filipijnen

Nederlandse Ambassade
26th Floor BDO Equitable Tower
8751 Paseo de Roxas
Makati City
Metro Manila

Tel. 00-63-2-812 5981

E-mail: man@minbuza.nl

Openingstijden: maandag-donderdag 08:00-17:00, vrijdag 08:00-14:00

Nee, tenzij

visumplicht

Voor de Filippijnen heb je nodig:

- Een paspoort dat na vertrek uit de Filippijnen nog minimaal 6 maanden geldig is
- Een visum als je langer als 30 dagen wilt blijven

Visum

Nederlanders en Belgen krijgen bij aankomst een visum voor een verblijf van 21 dagen. Verlengen kan bij de Bureau of Immigration in Intramuros, Manila, Telefoon: (+632) 527-3257, (+632) 527-3257of 527-3279, of bij een lokaal kantoor. Kijk voor meer info op http://www.thehaguepe.dfa.gov.ph/example-pages/2014-03-12-03-41-00

Ook kun je een visum aanvragen bij de Filippijnse ambassade in Den Haag of Brussel. Dit visum kost ongeveer € 40,- Met dit visum, dat drie maanden geldig is, mag je 60 dagen in de Filippijnen verblijven.

Adressen Filippijnse ambassade in Nederland en België:

Nederland:
Ambassade Filippijnen
Laan Copes van Cattenburch 125
2585 EZ Den Haag

Telefoon :070-3604820/3648566
Fax :070-3560030

Email :ph@bart.nl

Openingstijden:

maandag-vrijdag 09:00-12:00 en 13:00-16:30

België:
Ambassade Filippijnen
Molierelaan 297
1050 Elsene

Tel nr. 02.340.33.77
Fax: 02.345.64.25 

Peso

Valuta

De peso is de lokale munteenheid. Deze is verdeeld in 100 centavos. Er zijn briefjes van 20, 50, 100, 200, 500 en 1000 peso’s en de meest voorkomende munten zijn die van 1,5 en 10 peso’s. 

Pinnen en creditcard

feestdagen

De belangrijkste jaarlijks op een vaste dag of in een vaste maand terugkerende feestdagen van de Filippijnen zijn:

Nieuwjaar

 1 januari

People Power Day

25 februari

Goede Vrijdag en Pasen 

maart/april

Bataan Day

9 april

Dag van de Arbeid

1 mei

Onafhankelijkheidsdag

12 juni

Manila Day  

24 juni

Aquino Day 

21 augustus

Dag van de Helden 

laatste zondag van augustus

Allerheiligen

1 november

Kerst 

25 december

Rizal Day 

30 december

Oudjaar  

31 december

Houd er rekening mee dat op deze data banken, winkels en overheidsgebouwen gesloten kunnen zijn.

Naast deze nationale feestdagen kent de Filippijnen nog een aantal Islamitische feestdagen die elk jaar op een andere dag of in een andere maand vallen.

+6, +7 winter

tijdsverschil

Op de Filipijnen is het in gedurende onze wintertijd 7 uur later dan in Nederland en België. In onze zomer is het op de Filippijnen 6 uur later.

Filipino

taal

De officiële taal van de Filippijnen is het Filipino. Naast het Filipino worden echter ruim tachtig andere talen en dialecten gesproken op de Filippijnen. De belangrijkste hiervan zijn het Tagalog en Cebuano.

Op de Filippijnen kan je overigens ook prima terecht met Engels. Bijna alle mensen op de Filippijnen spreken namelijk uitstekend Engels en veel kranten en televisie-programma's zijn in het Engels.

Labasin Dam

De overlaat van de Labasin Dam, gebouwd door Don Arsenio Escudero in 1929 als deel van de eerste hydro electrische krachtcentrale van het land, herbergt ook een bijzonder restaurant.

Labasin Dam

Don Arsenio Escudero was een pionier in de agricultuur en bouwde de dam om zijn kokosnoot plantage van water te voorzien. In 1981 is de plantage geopend als toeristische attractie die een impressie van het leven op een plantage biedt. Het reservoir van de dam is omgetoverd tot meer waar bezoekers kunnen raften in inheemse bamboe bootjes. En je kan er dus ook eten. Lees hier meer over dit restaurant. 

Banaue

De rijstterrassen van Banaue worden door velen beschouwd als ware kunstwerken.

Banaue

Ze zijn namelijk geheel met de hand zijn aangelegd in een tijd dat er nog geen machines beschikbaar waren. UNESCO zette in 1995 de terrassen op haar werelderfgoedlijst. De rijstterrassen liggen op zo'n 1700 meter boven zeeniveau en beslaan een oppervlakte van ongeveer 6400 km². Lees hier meer over de rijstterrassen. 

Tubbataha Reef nationaal park

Tubbataha Reef wordt de mooiste duikbestemming van de Filipijnen genoemd, en zelfs een van de mooisten ter wereld.

Tubbataha Reef nationaal park

Het koraal is in zeer goede staat, er zijn prachtige koraalwanden en geweldige eilanden om tot rust te komen. De enige manier om er te komen is immers via een liveaboard, een duikreis per schip. Het duikseizoen bij Tubbataha is van maart tot juni en er zijn maar een beperkt aantal plaatsen op de boten, dus de natuur wordt goed beschermd. 

Artikelen over Filipijnen

Een vrouw naast ons, zit in zichzelf psalmen te galmen, verkopers hangen verveeld rondom een oude transistorradio en een kind...

Banaue, hoogtepunt van een trip naar de Filipijnen
1
Reisbijbel

Reizen filipijnen

Groepsreis Filipijnen - 16 dagen; 'Bounty' gevoel op Luzon en Palawan

Groepsreis Filipijnen - 16 dagen; 'Bounty' gevoel op Luzon en Palawan

Meer dan 7100 eilanden, verspreid in een azuurblauwe oceaan? Dat zijn de Filipijnen. De natuur is gevarieerder dan je denkt. Denk aan torenhoge rijstterrassen in alle tinten groen, werkende vulkanen en idyllische, witte ‘bounty’ stranden. Maak een tocht per jeepney of bangka, beklim de surrealistische Pinatubo vulkaan, ga eilandhoppen bij El Nido en Honda Bay en vaar over een ondergrondse rivier. Deze gastvrije archipel met zijn hartelijke mensen zal je hart snel veroveren.

land filipijnen
aanbieder Shoestring
prijs vanaf 1999
reisduur 16 dagen / 15 nachten dagen