Finland

klimaat
Land-, toendraklimaat

klimaat

Klimaattype: Landklimaat (Df) en een Toendraklimaat (ET) in Lapland

Finland heeft een gematigd landklimaat met warme zomers en koude winters in het zuiden en een extreem landklimaat met koele zomers en koude winters in het noorden en een Toendraklimaat in Lapland in het uiterste noorden. Er valt het gehele jaar door neerslag, dat in de winter vaak in de vorm van sneeuw valt.

Door de de warme Golfstroom in het zuiden van Finland heeft het zuiden van het land een gematigd klimaat. Zomers zijn hier vaak warm met in juli gemiddelde temperaturen van zo"n 22 graden Celsius, maar zo nu en dan komt de temperatuur toch ook wel boven de 30 graden Celsius. De winters in het zuiden zijn koud met een gemiddelde temperatuur in -6 graden Celsius in februari.

In het noorden van Finland is het in de zomer een stuk koeler dan in het zuiden en in de winter kan het hier, met name in Lapland in het uiterste noorden, zeer koud worden. Temperaturen van -30 graden Celsius zijn dan zeker geen uitzondering.

Hoe verder men "s-zomers in de richting van de Noordpool gaat, hoe hoger en langer de zon achter elkaar blijft schijnen. Hartje zomer kan men in Finland dan ook zonder veel problemen "s-nachts op straat de krant nog lezen. Omgekeerd blijft de zon in de winter op de poolcirkel onder de horizon staan en op de Noordpool heerst dan de poolnacht waarin de zon de gehele dag niet zichtbaar is.

In Finland valt het hele jaar door neerslag, maar in augustus valt over het algemeen de meeste neerslag. De hoeveelheid neerslag neemt in Finland van zuid naar noord af. De meeste neerslag valt in de zuidelijke kuststreek aan de Finse Golf en in het oostelijke binnenland. Hier valt gemiddeld zo"n 650 mm per jaar. In het uiterste noorden aan de lijzijde van de Noorse bergen valt met zo"n 370 mm op jaarbasis aanzienlijk minder neerslag.

De Finse zomer van juni tot en met augustus is over het algemeen vrij droog en zonnig, met uitzondering van de maand augustus. In de winter valt de neerslag in Finland in de vorm van sneeuw. Het zuiden is ongeveer vier maanden bedekt met sneeuw, het noorden ongeveer zeven maanden. Het aantal sneeuwdagen varieert van 50 in het zuiden tot 85 in het noorden.

Over het algemeen is de zomer (juli en augustus) de beste tijd om Finland te bezoeken. In deze tijd is de temperatuur het meest aangenaam en zijn de dagen lekker lang. In het zuiden van Finland zijn ook de maanden september en oktober erg aan te raden. Gedurende deze maanden zijn de herfstkleuren in dit gedeelte va Finland namelijk prachtig.

reisadvies
Veilig

reisadvies

Er zijn geen risico"s voor reizen naar Finland. Kijk voor de laatste actuele situatie op de site van het ministerie van Buitenlandse Zaken. 

vaccinaties
Geen

Vaccinaties

Je hebt geen vaccinaties nodig om naar Finland te reizen. 

ambassades

ambassades

Adres Nederlandse en Belgische vertegenwoordiging in Finland

Nederlandse Ambassade
Erottajankatu 19 B
00130 Helsinki

Tel. +358 9 228 920
Fax +358 9 228 92 228

E-mail: hel@minbuza.nl
Website: http://www.mfa.nl/hel

Openingstijden: maandag tot en met vrijdag van 08:30-12:30 en 13:00-17:00

Belgische Ambassade
Kalliolinnantie, 5
00140 Helsinki

Tel + (358) (9) 17.04.12
Fax + (358) (9) 62.88.42

E-mail: Helsinki@diplobel.org
Website: http://www.diplomatie.be/helsinkinl

visumplicht
Nee

visumplicht

Voor Finland heb je nodig:

- Een geldig paspoort of identiteitskaart

Visum

Inwoners van de Europese Unie mogen vrij reizen in en naar Finland. Nederlanders en Belgen hebben dan ook geen visum nodig voor een reis of vakantie naar Finland.

Adressen Finse ambassade in Nederland en België:

Nederland:
Ambassade Finland
Groot Hertoginnelaan 16
2517 EG Den Haag

Tel.nr. 070-3469754
Fax: 070-3107174

E-mail:sanomat.haa@formin.fi

Openingstijden: maandag-vrijdag 09:00-12:30 en 13:30-16:30

België:

Ambassade Finland
Kunstlaan 58
1000 Brussel

Tel nr. 02.287.12.12
Fax: 02.287.12.00
E-mail: sanomat.bry@formin.fi

valuta
Euro

Valuta

Pinnen

Pinnen met je pinpas met Maestro- of Cirrus-logo is in Finland op zeer veel plaatsen mogelijk.

Creditcard

Creditcards worden in Finland algemeen geaccepteerd. Wel wordt je vaak om een identiteitsbewijs gevraagd wanneer je met je credit card wil betalen.

Openingstijden banken

Over het algemeen zijn de banken in Finland geopend van maandag tot en met vrijdag van 09:15 uur tot 16:15 uur.

Prijsniveau in Finland

Het prijsniveau ligt in Finland iets hoger dan dat in Nederland en België. Met name alcoholische dranken zijn een stuk duurder dan in Nederland en België. 

Fooien in Finland

In Finland is het geven van een fooi niet gebruikelijk, wel worden bedragen over het algemeen op hele Euro"s afgerond.

 

feestdagen

feestdagen

De belangrijkste jaarlijks op een vaste dag of in een vaste maand terugkerende feestdagen van Finland zijn:

Nieuwjaar 1 januari
Driekoningen 6 januari
Meidag (Vappu) 1 mei
Midzomeravond 22 juni
Midzomerdag 23 juni
Allerheiligen 3 november
Onafhankelijkheidsdag 6 december
Kerst 25 en 26 december

Houd er rekening mee dat op deze data banken, winkels en overheidsgebouwen gesloten kunnen zijn.

Naast deze nationale feestdagen kent Finland nog een aantal Christelijke feestdagen die elk jaar op een andere dag of in een andere maand vallen.

tijdsverschil
+1 uur

tijdsverschil

Tijdsverschil Finland

In Finland is het het gehele jaar een uur later dan in Nederland en België.

taal
Fins

taal

De officiële talen van Finland zijn het Fins en het Zweeds, maar veruit de meeste mensen in Finland spreken Fins. De Zweeds sprekende Finnen (ongeveer 5% van de totale bevolking van Finland) wonen hoofdzakelijk langs de kust in de eilandengroep en in Oost-Botnië (Botnische Golf). In Lapland spreken de inwoners Saami talen.

In Finland kun je redelijk goed terecht met Engels en Duits. Een Fins woordenboekje kan desondanks toch erg handig zijn.

Sauna

Doe als de Finnen en geniet van een sauna, een typische Finse traditie.

Sauna

 Finland heeft naar schatting 1,6 miljoen sauna's - bijna één voor elke drie inwoners.

Poolnachten

Geniet van de lange poolnachten.

Poolnachten

Noord-Finland ligt boven de Poolcirkel en tussen november en mei kun je hier dan ook genieten van de bijzondere poolnachten (kaamos) wanneer de zon nauwelijks boven de horizon komt en op deze momenten kun je dan ook vaak het magische Noorderlicht (de Aurora Borealis) zien. Ook zeer bijzonder is de midzomernacht, wannneer het de gehele nacht licht blijft.

Bekijk bijvoorbeeld hier de mogelijkheden voor zo'n poolnacht-reis. 

Rendieren

Met name in het Salla Safari/Reindeer Park heb je een zeer goede kans om deze winterse zoogdieren in het wild tegen te komen.

Rendieren

Ga wandelen op het platteland van Finland in de vroege herfst, wanneer de bomen en de vegetatie de mooie tinten van het ruskaseizoen dragen en verken de vele mooie paden in de bossen bij Munio te paard!

Helsinki

 Bezoek Helsinki, de hoofdstad van Finland, de stad die wordt omringd door parken, bossen en meren.

Helsinki

In de stad vind je ook historische bezienswaardigheden en gebouwen van de bekendste Finse architecten. Eén van de hoogtepunten is de Dipolizaal in het gebouw van de Technologie Faculteit van de Universiteit van Helsinki in Otaniemi. De zaal staat internationaal bekend als een twintigste-eeuws meesterwerk.

Een ander hoogtepunt is het plein van de senaat in Helsinki, met daarbij de kathedraal van Helsinki. Dit is misschien wel het meest gefotografeerde gebouw van Finland. Ook zeer de moeite waard is de maritieme Vesting Suomenlinna. Dit is de grootste maritieme vesting van de wereld en is dan ook niet voor niets opgenomen op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

 

180.000 meren

Ga varen, vissen, kanoën of zwemmen in één van de 180.000 meren van Finland.

180.000 meren

Met name in het Lake District vind je diverse meren, baaien en eilanden. 

In gebieden zoals Saimaa, het Oulujärvimeer en het Inarimeer kun je geweldig kanoën. Wel wordt aangeraden om een gids te nemen die je langs de sterke stromen en de afgelegen gebieden kunnen loodsen.

De eilanden Kimito en Särkisalo. Deze eilanden liggen langs de Finse kustlijn, in het oostelijke gedeelte van de archipel. Hier vind je onder andere de Vuurtoren van Bengtskär, de hoogste vuurtoren in de Noordse landen. 

Turku

Bekijk de oudste stad van Finland, Turku.

Oudste stad van Finland

De vroegere hoofdstad van het land heeft een prachtig middeleeuws kasteel, een mooie kathedraal en verscheidene stijlvolle restaurants en intrigrerende musea.

Wintersport

Finland is zeker geschikt voor een bijzondere wintersportvakantie.

Wintersport

Ga bijvoorbeeld langlaufen op één van de vele duidelijke en vaak verlichte routes door het land. Ook vind je in Finland meer dan 100 resorts waar je kunt skiën, zoals Pallastunturi, Saariselkä, Pallas, Levi, Ylläs en Luosto/Pyhä (in het noorden); Rovaniemi, Ruka, ISO-Syöte, Vuokatti, Koli en Tahko (in centraal Finland) en Himos en Lahti (in het zuiden).

Bijvoorbeeld Pharos reizen biedt wintersport in Finland aan. 

WTC

Magisch Europa

In onze drang om de wijde wereld te ontdekken zouden we soms haast vergeten hoe mooi ons eigen continent is....

Magisch Europa

Stille stormen, 3 seizoenen boven de poolcirkel

In het uiterste noorden van Scandinavië in het gebied boven de poolcirkel is het 's winters de gehele dag donker. Wat...

Stille stormen, 3 seizoenen boven de poolcirkel

De onveiligste en veiligste grote vliegmaatschappijen in 2013

Lion Air is de minst veilige grote luchtvaartmaatschappij ter wereld en de Nieuw-Zeelandse luchtvaartmaatschappij Air New Zealand de veiligste. Dat...

De onveiligste en veiligste grote vliegmaatschappijen in 2013

Solitude: over afzondering en gemeenschappen

Solitude; in the wake of Willem Barentsz, is de neerslag van een roadtrip die Jeroen Toirkens en Petra Sjouwerman ondernamen...

Solitude: over afzondering en gemeenschappen

Reizen finland

Rondreis Noordpool

Rondreis Noordpool

Dit is een van de meest exclusieve reizen ter wereld en een ontdekkingsreis pur sang. De meest krachtige ijsbreker ter wereld geeft je de mogelijkheid om verder te komen dan ooit! De 50 Years of Victory sleept je mee door een 2,5 meter dikke ijslaag; iets wat alleen dit schip kan. Hoe bijzonder is het om als een van de weinigen op het meest noordelijke punt van de aardbol te staan? Laat je twee weken lang overweldigen door ijs, ijs en nog eens ijs. Geniet van de prachtige omgeving, maak een ballonvaart, stap aan boord van de helikopter en vergeet de tijd wanneer je het adembenemende uitzicht van bovenaf ziet. Spot ijsberen, walrussen of oefen met je spiegelreflex tot je geen foto’s meer kunt zien. Ga aan boord van 50 Years of Victory en vaar mee naar de top van de wereld!

land finland
aanbieder Sawadee
prijs vanaf €27798,00
reisduur 14 dagen
Finland - Finse taiga & Botnische Golf

Finland - Finse taiga & Botnische Golf

Het wilde westen van Europa ligt in het hoge noorden. Finland is dun bevolkt en rijk aan natuurschoon. In de noordelijke wildernis zijn uilen en hoenders te bewonderen, maar niet gemakkelijk te vinden. Onze lokale Finse gids kent het gebied en weet waar de soorten zich bevinden. Eerst verkennen we de vogelrijke oevers van de Botnische Golf, nabij Oulu. Tegen de Russische grens gaan we zoeken naar soorten die uitsluitend in de taiga voorkomen: de bruinkopmees, de taigagaai en de mysterieuze blauwstaart, die uitsluitend ‘s nachts zingt. Begin juni wordt het niet meer echt donker. Nachtexcursies blijken bijzonder productief te zijn. Reis mee naar Finland en ga soorten zien die je zelf niet kunt vinden!

land finland
aanbieder SNP
prijs vanaf €1935,00
reisduur 7 dagen
Finland - Centraal Finland

Finland - Centraal Finland

Finland is één van Europa’s mooiste landen wat natuurschoon en fauna betreft. Het grote land met lage bevolkingsdichtheid heeft een overvloed aan meren en bossen. De zonsopkomst of ondergang, reflecterend in het spiegelgladde wateroppervlak met een glooiend landschap op de achtergrond geven sprookjesachtige beelden. En tussen al dit indrukwekkende natuurschoon ontwaren we ineens het zacht geritsel van één van Europa’s grootste diersoorten… de bruine beer. Onder leiding van professioneel natuurfotograaf Johan van der Wielen gaan we tijdens de natuurfotografie cursus aan de slag met het in beeld brengen van het imponerende landschap en de velen dieren.

land finland
aanbieder SNP
prijs vanaf €0,00
reisduur 9 dagen
Finland - Hossa

Finland - Hossa

Sneeuwwandelen in internationaal gezelschap door de taiga langs de Russische grens. Dat betekent op sneeuwschoenen door uitgestrekte naaldwouden, over bevroren meren en moerassen en overnachten in blokhutten, natuurlijk met een sauna! Na een dagtocht sneeuwschoenwandelen naar de Russische grens en de rotstekeningen van Värikallio, maak je een driedaagse trektocht in Hossa langs hutten met de klinkende namen Tolosenvirta , Peurapirtti en Huosiusjärvi. En wie weet… zien we deze wintervakantie het noorderlicht!

land finland
aanbieder SNP
prijs vanaf €920,00
reisduur 7 dagen
Finland - Karelia

Finland - Karelia

Een echte trektocht in het noordoostelijke grensgebied tussen Finland en Rusland. Langlauf in dit verlaten taigagebied, waar slechts hier en daar een boerderij ligt, over een vers getrokken loipe van Hossa langs de Russische grens naar het zuiden. Ervaar de weidsheid en de wildernis van de winterse Finse bossen, meren en veenmoerassen. Overnacht in boerderijen of hutten, natuurlijk altijd met sauna! En wie weet… is het noorderlicht te zien!

land finland
aanbieder SNP
prijs vanaf €1020,00
reisduur 7 dagen
Finland - Kuusamo

Finland - Kuusamo

Dagwandelingen op sneeuwschoenen vanuit de sfeervolle houten Oivangin Lodge, gelegen in de besneeuwde bossen aan de oever van het bevroren Singerjärvimeer. Verken, begeleid door een deskundige lokale gids, het Oulanka Nationaal Park, Livaara, Ruka en het Nationaal Park Riisintunturi: een winters paradijs met prachtig besneeuwde bomen. Maak eventueel een sledetocht met husky’s. Wie weet zie je het noorderlicht deze week!

land finland
aanbieder SNP
prijs vanaf €1025,00
reisduur 8 dagen
Finland - Wildernisweek Fins Lapland

Finland - Wildernisweek Fins Lapland

Een echte Into the Wild ervaring, maar dan wel met alle comfort. Vanuit een knusse bungalow in Salla ga je er op uit om prachtige safari’s te maken. Je maakt dagtochten door Fins Lapland op de husky- en rendierslee. Net als de rendierhouders bind je de sneeuwschoenen onder en trek je er drie dagen met een gids op uit, op zoek naar de absolute stilte. Je overnacht in een eenvoudige wildernis cabin onder een fonkelende sterrenhemel en misschien wel het dansende noorderlicht.

land finland
aanbieder SNP
prijs vanaf €1795,00
reisduur 8 dagen